| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
RAZVOJ IN UPORABA ODLOČITVENEGA MODELA V SKLADIŠČNEM POSLOVANJU PODJETJA OBERČ D.O.O.
Donovan Skubic, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem spremljanja in kontrole zalog surovin, polizdelkov in izdelkov v podjetju Oberč d.o.o.. Osrednja dejavnost omenjenega podjetja je predelava plastičnih mas in proizvodnja vreč. Podjetje se po obsegu uvršča med mala družinska podjetja. Problemi v podjetju nastajajo predvsem na ravni podajanja točnih, torej ekonomičnih proizvodnih količin, ki pa nemalokrat vodijo v nezaloženost ali prekomerno založenost z določenimi izdelki in polizdelki. Vzrok za omenjene probleme gre iskati predvsem na ravni spremljanja in kontrole zalog, kajti podjetje nima vzpostavljenega sistem za kontrolo zalog, ki bi nudil natančno in praktično oporo pri sprejemanju odločitev. Namen in cilj diplomske naloge je vzpostaviti s pomočjo MS Excel-a pregleden in praktičen sistem za vsakodnevno spremljanje in kontrolo zalog, ter nasploh novo delovno prakso na več nivojih, kot so na primer: formalizacija beleženja proizvedenih količin s strani delavca (vpeljava obrazca »Dnevno poročilo o delu«) ter dosledno uporabo sistema za spremljanje in kontrolo zalog s strani managementa. Diplomsko delo teži predvsem k uporabi sodobnih informacijskih tehnologij, ki omogočajo elektronsko zajemanje podatkov ter s tem ponujajo širok spekter možnih rešitev vsakodnevnih logističnih težav. Opisane izboljšave bi bile primerne za vpeljavo v podjetje Oberč, predvsem zaradi enostavnosti izvedbe ter finančne ugodnosti.
Ključne besede: Logistika, Optimalna proizvodna količina, Microsoft Excel, Črtna koda, Dnevno poročilo o delu
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 1649; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

7.
OPTIMIZACIJA CIKLIČNIH ZALOG V PROIZVODNEM PODJETJU TSP D.D., MARIBOR
Tatjana Drev, 2010, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge obravnava logistične aktivnosti v podjetju in z njimi povezane stroške. Znižanje le-teh okrepi poslovno in konkurenčno prednost podjetja na tržišču. V teoretičnem delu smo proučevali logistične procese in zaloge. V praktičnem delu pa smo se osredotočili na ciklične zaloge v podjetju. V prvem delu smo z ABC analizo določili, kateri izdelki nam v zalogah povzročajo najvišje stroške. V drugem delu smo za te izdelke s pomočjo programa POM — QM for Windows 3.0 določili optimalno proizvodno količino (OPK), s katero bi dosegli optimalne ciklične zaloge. To je tista količina zalog, ki zagotavlja nemoteno oskrbo kupca in povzroča podjetju najnižje stroške, kar je cilj naše naloge.
Ključne besede: Logistične aktivnosti, Logistični stroški, Zaloge, Optimalna proizvodna količina
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 1935; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (633,46 KB)

8.
Oskrbna veriga izvedbe občasnega prevoza potnikov v cestnem prometu : diplomsko delo
Valerija Prosenjak, 2010, diplomsko delo

Opis: V nalogi predstavljamo dejavnost prevozov potnikov v cestnem prometu. To je dejavnost, kjer izpostavljamo problem izvajanja občasnega prevoza potnikov v cestnem prometu. Tu nihče ne posveča velike pozornosti pridobivanju in evidenci naročila, pripravi potrebne dokumentacije in ne nazadnje izbiri prave poti. Glede na odprtost področja izpostavljamo predvsem veliko konkurenco pri opravljanju prevoza potnikov v cestnem prometu. Pri organizaciji prevoza moramo vedeti, da si naročnik - potnik, želi najhitreje in najceneje do cilja. K tem zahtevam pa moramo dodati tudi najkrajšo pot, ker ta posledično predstavlja strošek, ki izpodbija naročnikovo zahtevo po najcenejši vožnji do njegovega cilja. S primerom smo dokazali, da najkrajša pot ni najhitrejša in najhitrejša pot ni najkrajša. Načrtovati in izbrati moramo torej pot, ki jo lahko imenujemo »srednja pot«, in predstavlja najbolj optimalno rešitev glede dolžine, časa in cene prevoza.
Ključne besede: logistika, prevoz potnikov v cestnem prometu, občasni prevoz potnikov, optimalna pot
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 1820; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

9.
Igre s klobuki
Inga Rajtman, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta najprej predstavljeni dve osnovni igri s klobuki, in sicer Ebertova igra s klobuki in igra s klobuki v vrsti ter njune različice skupaj z rešitvami. Obe igri sta igri enega ali več igralcev, pri kateri morajo igralci na podlagi informacij o barvah soigralčevih klobukov, ugotoviti barvo svojega klobuka. V nadaljevanju sledi obravnava Nove igre s klobuki v vrsti, ki je kombinacija obeh prej omenjenih iger. Pri tej igri je obravnavana tudi optimalna strategija igre, katere dokaz temelji na kombinatoričnih situacijah. V zadnjem delu je kot zanimivost predstavljen še drugačen pristop k igri z uporabo teorije grafov, oziroma natančneje, z uporabo hiperkock.
Ključne besede: igre s klobuki, optimalna strategija, Hammingova koda, hiperkocka
Objavljeno: 28.06.2011; Ogledov: 2018; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (209,21 KB)

10.
OPTIMIZACIJA ZALOG NA PRIMERU TRGOVSKEGA PODJETJA
Katarina Kresnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V teoretičnem delu sem se ukvarjala s teorijo zalog in nabavne politike. Opredelila sem zaloge po različnih kriterijih in avtorjih ter naštela ključne vzroke, zaradi katerih pride do zalog. Nato sem proučila vrste zalog, in sicer zaloge glede na povpraševanje, zaloge materiala, zaloge glede na vrsto proizvodov ter zaloge glede na njihovo funkcijo. Posebno poglavje sem namenila stroškom ter modelom zalog. V delo diplomskega seminarja pa sem vključila še nabavno funkcijo, ki je za podjetja zelo pomembna, saj je z zalogami tesno povezana, kajti od nje je odvisna preskrbljenost podjetja s potrebnimi materiali in velikost zalog. Tako sem še v teoretičnem delu opredelila nabavo, nabavno funkcijo, nabavno politiko ter opisala nabavni proces. Podrobneje sem opredelila dobavitelje oziroma kriterije za izbiro dobaviteljev. V praktičnem delu sem se osredotočila na trgovsko podjetje, ki sem ga na željo direktorja poimenovala z namišljenim imenom XY. Najprej sem opisala nabavno politiko tega podjetja, nato sem se lotila izračunavanja optimalnih zalog dveh tipičnih izdelkov. Ker je prodajni spekter podjetja XY zelo širok, sem si izbrala dva izdelka, in sicer univerzalni polnilec in kabelski podaljšek. Glede na značilnosti porabe in dobaviteljevih zmožnosti sem izbrala primerna optimizacijska modela, to je model signalne zaloge ter model postopne dobave naročene količine. Izračun stroškov zalog je pokazal možne prihranke, če bi podjetje optimiralo zaloge.
Ključne besede: zaloge, signalna zaloga, varnostna zaloga, optimalna zaloga, stroški zalog, optimizacijski modeli za neodvisne zaloge, postopna dobava, nabava, nabavna politika, nabavna funkcija, nabavni proces
Objavljeno: 08.11.2011; Ogledov: 2455; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici