| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SPREMLJANJE PRETOKA MATERIALA IN NADZOR VSEBNOSTI ŠKODLJIVIH PLINOV V JAMAH PREMOGOVNIKA VELENJE
Bogdan Videmšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V Premogovniku Velenje imamo na površini izveden sistem logistike transporta materiala s pomočjo črtne kode. S tem sistemom spremljamo vozne enote, transport materiala in opreme, ki ga pripravimo za prevoz v jamo. Za potrebe logistike transporta želimo sistem dograditi in razširiti tudi v jamah Premogovnika Velenje. Material se transportira s površine v jamo na voznih enotah, ki bodo označene s črtno kodo. Ta koda bo prebrana z ustreznimi čitalniki, ki bodo preko baznih postaj in optičnega omrežja pošiljali podatke na površino, tam pa jih bomo ustrezno obdelali. V diplomski nalogi je opisana potrebna oprema za vgradnjo v jamo za izvedbo brezžičnega zajemanja podatkov čitalnikov črtne kode in prenosa podatkov iz jame na površino. Del tovora se po jamah transportira z lokomotivami VDL. Zaradi zagotavljanja večje varnosti in hitrejšega obveščanja zaposlenih v jamah Premogovnika Velenje smo ob trasi VDL uvedli optično in zvočno signalizacijo v primeru presežene koncentracije metana (CH4) in ogljikovega dioksida (CO2). Prav tako smo pristopili k rekonstrukciji krmiljenja signalizacije na križiščih, kjer se VDL lahko srečuje oz. se srečuje z drugimi transportnimi sredstvi. Uporabili smo krmilnik OMRON in programski paket CX-Programmer ter InTouch, s katerim nadzorujemo koncentracijo škodljivih plinov, pravilno delovanje bliskavic in njihovega napajanja ter delovanje signalizacije za VDL.
Ključne besede: premogovnik, merilniki škodljivih plinov, optično omrežje, črtna koda, sistemi SCADA
Objavljeno: 13.05.2010; Ogledov: 1686; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (12,55 MB)

2.
USMERJANJE IN DODELJEVANJE VALOVNIH DOLŽIN V OPTIČNIH OMREŽJIH WDM
Matej Podkrižnik, 2011, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo predstavlja problematiko usmerjanja in dodeljevanja valovnih dolžin v optičnih omrežjih z valovnodolžinskim multipleksiranjem in z zmožnostjo optičnega obvoda. Začetek dela opisuje delovanje, zgradbo in lastnosti takšnih omrežij ter izpostavi nekatere pomembne dejavnike, s katerimi se v njih pogosto soočamo, na primer regeneracijo, združevanje prometa ter zaščito poti. V jedru dela je obravnavan problem usmerjanja in dodeljevanja valovnih dolžin za statičen in dinamičen promet. Predstavljene so hevristične metode, s katerimi problem najpogosteje rešujemo. Opisan je simulacijski program Hegons ter kako smo z njim opravili simulacijo in primerjavo posameznih hevrističnih metod.
Ključne besede: optično omrežje, valovnodolžinsko multipleksiranje, optični obvod, regeneracija, združevanje prometa, zaščita poti, usmerjanje in dodeljevanje valovnih dolžin
Objavljeno: 14.02.2011; Ogledov: 2726; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

3.
IZVEDBA ŠIROKOPASOVNIH OMREŽIJ NA PODEŽELSKIH IN ODDALJENIH OBMOČJIH
Aleš Gošek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje izvedbe različnih tipov arhitektur širokopasovnih dostopovnih omrežij. Vsebuje informacije o lastnostih arhitektur ter gradnikih, s poudarkom na P2P arhitekturi. Kot tip prenosnega medija uporabljamo optični kabel, ki vsebuje 864 enorodovnih optičnih vlaken in ustreza standardu ITU-T G.652D. Predstavljene so naprave in tehnike, ki se uporabljajo pri izvajanju del med izgradnjo omrežja, s poudarkom na izvedbi meritev ter analiziranju reflektografskih posnetkov optične trase. Za praktični del naloge smo izdelali izvršilno tehnično dokumentacijo, v kateri so zbrani vsi podatki o izvedenih meritvah in ustreznosti izgrajenega optičnega omrežja.
Ključne besede: optično omrežje, arhitektura omrežij, gradniki omrežij, slabljenje, meritve, optični reflektometer, tehnična dokumentacija
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1469; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

4.
PROJEKT GRADNJE OPTIČNEGA DOSTOPOVNEGA OMREŽJA
Andrej Kocijančič, 2012, diplomsko delo

Opis: V nalogi smo obravnavali projekt gradnje optičnega dostopovnega omrežja v kraju Cikava. Predstavljene so glavne lastnosti optičnih vlaken, nato pa sta konkretno opisani še tehnologiji spajanja in zaključevanja optičnih vlaken. V nalogi so razvite tri variante izgradnje optičnega dostopovnega omrežja, izrisane so njihove sheme in izračunani stroški za vsako varianto. Izračun je pokazal, da je najcenejša varianta 2, pri čemer se zmogljivost omrežja za končnega uporabnika v ničemer ne razlikuje od dražjih variant. Značilnost izbrane variante je, da smo uporabili večjo količino optičnih kablov in manjše število spojk.
Ključne besede: optično dostopovno omrežje, FTTH, projekt
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 2273; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

5.
POSTAVITEV ŠIROKOPASOVNEGA OMREŽJA V MESTU LENDAVA
Boris Šajnović, 2013, diplomsko delo

Opis: Širokopasovno omrežje je omrežje, ki je del našega vsakdanjika že vrsto let in se pojavlja v skoraj vseh kotičkih na svetu. Širokopasovno omrežje ponuja številne prednosti, zato je ključnega pomena pri tehnološkem in gospodarskem napredku človeštva. Zaradi velikega števila uporabnikov in vse večjih potreb po izboljšanju širokopasovnih omrežij je to področje tehnologije, ki je in bo eno izmed glavnih tehniških kot tudi finančnih investicij v naslednjih letih. Problem, ki sili v investicije, je širokopasovna nepovezanost in zastarela tehnologija. Če se v našem razmišljanju omejimo na področje Evropske unije, ugotovimo, da je velik odstotek omrežij na tehnologiji, ki s svojo trenutno širokopasovno ponudbo ne zadostuje potrebam pasovne širine. Najbolj pogosta in najcenejša rešitev se pojavlja v optični tehnologiji, ki omogoča ogromne pasovne širine. Da bi se ta problem rešil, bo potrebno, odvisno od primera, obstoječe omrežje nadgraditi ali pa ga ustrezno izgraditi. V diplomski nalogi je zajeta predstavitev Digitalne agende Evropske komisije, strategija razvoja Republike Slovenije, natančen opis širokopasovne tehnologije in njeno delovanje ter pomen nadgradnje obstoječe infrastrukture na ustrezno pasovno širino. Razloženo je, da se izgradnja širokopasovnega omrežja smatra kot projekt, ki je izrednega strateškega pomena za lokalno okolje. Prikazan je načrt izgradnje širokopasovnega omrežja, ki dovoljuje širitev tudi na druge lokacije, priključitev nove infrastrukture na obstoječe omrežje in postopek prilagoditve novi tehnologiji.
Ključne besede: Širokopasovno omrežje, optično omrežje, projekt, Digitalna agenda, stroški
Objavljeno: 25.09.2013; Ogledov: 1229; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

6.
Primerjava koaksialnega in optičnega kabelskega omrežja
Danijel Krotmajer, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali izgradnjo koaksialnega in optičnega kabelskega omrežja pri izbranem ponudniku in naredili primerjavo obeh. Želimo pokazati, da na delovanje koaksialnega kabelskega omrežja vpliva več dejavnikov, (kar posledično pomeni težje vzdrževanje.) Zaradi teh problemov smo analizirali, zakaj je smiselno graditi optično kabelsko omrežje, ki je vse prej kot poceni. Opisali smo tudi postopek odprave napak na obeh omrežjih in opisali opremo, ki se uporablja za nemoteno delovanje storitev.
Ključne besede: koaksialno omrežje, optično omrežje, kabelsko omrežje, primerjava, nadzor
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 733; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (4,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici