| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Reproduktivne tehnologije - pravno urejanje in vpliv na družinska razmerja : magistrsko delo
Ines Zadravec, 2023, magistrsko delo

Opis: Z razvojem reproduktivnih tehnologij so se pojavile alternativne konfiguracije družine. Novi koncepti spreminjajo definicijo starševstva in zahtevajo odmik od ustaljenih izhodišč, ki datirajo če iz časa Rimskega cesarstva. Pravne domneve, ki so stoletja ostajale trdne, kot obzidje Koloseja, so padle pod težo novih reproduktivnih tehnologij. Že Heraklit iz Efeza je dejal: »edina konstanta v življenju so spremembe.« Tehnike asistirane reprodukcije so povzročile naraščanje števila posameznikov, ki so vključeni v proces prokreacije. Gre za darovalce in prejemnike spolnih celic, nadomestne matere in nenazadnje tudi otroke, ki so rojeni s pomočjo tehnologije. Obstoj družbe brez pravil ni mogoč in nastane šele takrat, ko je vzpostavljen ustrezen normativni okvir. Iz tega sledi, da je nujna sinergija med dosežki in možnostmi, ki jih ponuja medicina in pravom, ki naj zariše normativni okvir in poda odgovor v primeru nejasnosti in dilem.
Ključne besede: medicinsko pravo, neplodnost, reproduktivne tehnologije, oploditev z biomedicinsko pomočjo, darovanje spolnih celic, krioprezervacija spolnih celic in zarodkov, nadomestno materinstvo, osebna identiteta, pravica do poznavanja lastnega izvora.
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 101; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
Nadomestno materinstvo in varstvo otrokovih koristi : komentar sodbe ESČP v zadevi Paradiso in Campanelli proti Italiji
Suzana Kraljić, 2015, strokovni članek

Opis: Nadomestno materinstvo predstavlja danes v mnogih državah občutljivo politično, družbeno in pravno temo, saj pomeni, včasih celo ultima ratio, možnost pridobitve otroka, ki ga pari niso mogli pridobiti po naravni poti. Države članice EU danes vodijo dokaj enotno politiko na tem področju ter prepovedujejo nadomestno materinstvo, vendar pa je npr. dovoljeno v posameznih državah ZDA, na Tajskem, Rusiji in Indiji, kamor odhajajo z namenom pridobitve otroka po poti nadomestnega materinstva tudi "evropski" pari. Nadomestno materinstvo pomeni danes še mnoga odprta pravna vprašanja, s katerimi se posledično ukvarjajo tako nacionalna sodišča kakor tudi ESČP in SEU (npr. zadevi C-363/12 in C-167/12). V pričujočem primeru Paradiso in Campanelli proti Italiji so se italijanska sodišča ukvarjala s problematiko veljavnosti posvojitve, izigranjem prava ter neskladnostjo z italijanskim javnim redom, zaradi česar je bil otrok nameravanim staršem odvzet. Zaradi takšne odločitve italijanskega sodišča je bila vložena pritožba na ESČP ter zatrjevana kršitev 8. člena EKČP. ESČP je ugotovilo kršitev, saj je potrdilo, da je med pritožnikoma in otrokom bilo vzpostavljeno de facto družinsko življenje, kljub pomanjkanju bioloških vezi. Priznana jima je bila odškodnina, a otrok jima ni bil vrnjen, zaradi česar sta se pritožila na Veliki senat ESČP.
Ključne besede: družinsko pravo, oploditev z biomedicinsko pomočjo, nadomestno materinstvo, Sodišče EU
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 1041; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (370,48 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Nadomestno materinstvo in možnost istospolnih partnerjev na ta način postati starši
Andreja Bizjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Humana reprodukcija – razmnoževanje človeka – je proces, pri katerem združitev ženske in moške gamete omogoči razvoj novega organizma. Rodnost v Sloveniji pada, kot tudi v drugih razvijajočih deželah – pari imajo težave z neplodnostjo. Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) to pomeni nezmožnost imeti otroka. Par velja za neplodnega, če po dveh letih rednih spolnih odnosov brez kontracepcije ženska ni postala noseča in ni nobenega drugega razloga za neplodnost. V Sloveniji je neplodnih 10 do 15 odstotkov parov, zato je zdravljenje le-te pomemben del javnega zdravstva. Tako zaradi težav z zanositvijo poišče medicinsko pomoč vedno več parov (okoli 1000 na leto). V družbi se porajajo vprašanja, kako oziroma na kakšne načine se bo pomagalo ženskam in moškim pri zdravljenju neplodnosti, kdo bo upravičen do takšnega zdravljenja in kakšni pogoji bodo morali biti izpolnjeni. Pri tem ne gre samo za medicinski vidik – torej ali bodo v družbi dovoljeni kakšni drugi načini ali možnosti, da ženska postane mati. Še večje - moralno - vprašanje se poraja v primeru želje istospolnih partnerjev (predvsem moških), ko sploh ne gre za zdravljenje neplodnosti, gre zgolj za željo biti starš. Najbolj sprejemljiv način za to v vseh družbah še vedno velja posvojitev. Razvoj medicine in z njo povezane tehnologije pa omogoča večanje možnosti odprave težav. Kot najbolj skrajna oblika zdravljenja je bila opravljena prva umetna oploditev leta 1983. V Sloveniji to področje ureja Zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki ureja zdravstvene ukrepe, s katerimi se ženski in moškemu pomaga pri spočetju otroka in se jima tako omogoči uresničiti svobodo odločanja o rojstvih svojih otrok. Torej ima na podlagi določil vsakdo pravico do zdravljenja neplodnosti (ugotavlja se vzroke neplodnosti oziroma zmanjšane plodnosti in se odpravlja le-te, bodisi z zdravili ali s kirurškimi posegi, lahko tudi s strokovnim svetovanjem). Če pa ženska ne more zanositi niti z medicinsko pomočjo, je nadomestno materinstvo ena izmed možnosti, da ženska oziroma par zadovolji željo po starševstvu. Tako ima možnost dobiti otroka, ki ima vsaj genetske značilnosti očeta, kar v primerjavi s posvojitvijo nima. Institut nadomestnega materinstva pa se vse več uporablja kot izpolnitev želja po starševstvu pri istospolnih partnerjih (predvsem moških). Vprašanja, ki se pri tem pojavljajo: Kako priti do nadomestne matere?, Kakšni so stroški, povezani s tem?, Ali je možnost razdrtja dogovora o nadomestnem materinstvu po rojstvu otroka? V svetu obstajajo agencije, ki se ukvarjajo z zastopanjem nadomestnih mater in vzpostavljajo stike z zainteresiranimi pari (tudi istospolnimi).
Ključne besede: Neplodnost, oploditev z biomedicinsko pomočjo, nadomestno materinstvo, nadomestna mati, bodoča starša, istospolni pari, otrok.
Objavljeno v DKUM: 18.11.2016; Ogledov: 1193; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (609,31 KB)

4.
PRAVICA OTROKA, DA IZVE SVOJ IZVOR - PRIMER GODELLI
Franja Vihernik, 2015, diplomsko delo

Opis: Poznavanje svojega izvora je zelo pomembno dejstvo, ki vpliva na oblikovanje naše osebnosti, poznavanje lastne identitete. Zaradi tega je zelo pomembno, da vsak pozna svoje prednike, da pozna svoj izvor. Pravica otroka, da izve svoj izvor je pravica, da pozna svoje biološke starše, vsaj enega. Vendar pa je poznavanje svojega izvora v veliki meri odvisno od tega, ali se otrok rodi v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti, ali je bil spočet po naravni poti ali s postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo in ali je bil otrok posvojen. Sama pravica otroka, da izve svoj izvor je največkrat omejena s pravico tretjih do zasebnosti. Države bi morale pri odločanju med pravico otroka, da izve svoj izvor in pravico tretjih do zasebnosti izhajati iz največje otrokove koristi.
Ključne besede: otrok, očetovstvo, materinstvo, družina, osebnostna pravica, posvojitev, oploditev z biomedicinsko pomočjo, osebna identiteta
Objavljeno v DKUM: 02.12.2015; Ogledov: 1736; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (744,85 KB)

5.
»MATER SEMPER CERTA EST; PATER EST, QUEM NUPTIAE DEMONSTRANT« – ALI JE ČAS ZA SPREMEMBO?
Tadeja Truntič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo z vprašanjem, ali definiciji očetovstva in materinstva, ki izhajata iz rimskega prava, še odražata dejansko stanje v družbi. Obe domnevi sta zakoreninjeni v našem pravnem sistemu z rimskim načelom »mater semper certa est; pater est, quem nuptiae demonstrant«. Iz tega načela izhaja, da je materin mož oče njenega otroka ter da je mati otroka ženska, ki je otroka rodila. S pomembnimi znanstvenimi napredki na področju medicine, kot sta DNK analiza in biomedicinska pomoč pri oploditvi, sta tako zastavljeni pravni domnevi postali zastareli. Razvoj DNK analize v 80. letih prejšnjega stoletja postavlja domnevo očetovstva pod vprašaj. Od takrat se uporaba DNK testov očetovstva strmo povečuje, rezultati pa kažejo na znaten razkorak med domnevo očetovstva in dejanskim stanjem v družbi. Posebej problematično je dejstvo, da se domneva očetovstva razteza tudi na čas 300 dni po prenehanju zakonske zveze, neodvisno od razloga prenehanja zakonske zveze. Razen v primeru, če je zakonska zveza prenehala zaradi nenadne smrti moža, je malo verjetno, da je v primeru prenehanja zakonske zveze, ki je temeljila na svobodni volji vsaj enega izmed zakoncev (razveza), nekdanji mož matere tudi biološki oče otroka, rojenega v času 300 dni po prenehanju zakonske zveze. V tem primeru je domneva očetovstva vprašljiva. Večina tujih pravih redov je iz tega razloga spremenila dikcijo pravne domneve očetovstva, čemur bi morali slediti tudi naši zakonodajalci. Na področju materinstva se srečamo z drugačno situacijo. Pomen izraza »mati« ni več tako jasen, kot je bil v preteklosti. Z napredkom medicine in biomedicinske pomoči pri oploditvi se srečamo z novimi dimenzijami koncepta materinstva, ki predstavljajo zakonodajalcem poseben izziv, ko se ukvarjajo z vprašanjem ureditve tega področja. Otrok, rojen s pomočjo reproduktivnih metod, ima lahko namreč tudi do tri matere – genetično, gestacijsko in socialno mati. Raznolikost materinskih vlog pride še posebej do izraza pri nadomestnem materinstvu. V diplomskem delu zagovarjamo stališče, da je prišel čas, da se odmaknemo od pravne definicije materinstva, ki temelji na pravni domnevi ter priznamo različne oblike materinstva. Pravo mora slediti napredku in medicinski znanosti ter spreminjajoči naravi materinstva. Navedeno jasno kaže na to, da je ponovna presoja tradicionalne definicije starševstva neizbežna.
Ključne besede: družinsko pravo, pravna domneva, domneva očetovstva, domneva materinstva, oploditev z biomedicinsko pomočjo, nadomestno materinstvo.
Objavljeno v DKUM: 03.06.2015; Ogledov: 2075; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (902,21 KB)

6.
NADOMESTNO MATERINSTVO IN PRIMER TAJSKEGA DEČKA GAMMYJA
Ana Vrbnjak, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava institut nadomestnega materinstva, pri katerem se nadomestna mati s pogodbo zaveže, da bo za bodoči par bodisi odplačno (komercialno nadomestno materinstvo), bodisi neodplačno (altruistično oz. nekomercialno nadomestno materinstvo) donosila otroka, ter ga po rojstvu tudi trajno izročila sopogodbenikoma. Slovenska zakonodaja nadomestnega materinstva zaenkrat še ne dopušča, tako sklenjene pogodbe pa bi bile nične. Diplomsko delo se dotika tudi problematike nadomestnega materinstva, primera tajske nadomestne matere, ki je rodila dvojčka za avstralski par, katerega slednji dečka po imenu Gammy zaradi downovega sindroma in srčne napake zavrnil in pustil pri nadomestni materi. Bralec se skozi diplomsko delo seznani tudi s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki se redno izvaja pri nadomestnem materinstvu. Do oploditve nadomestne matere lahko pride na razne načine, največ tako rojenih otrok pa je spočetih s postopkom znotrajtelesne oploditve z umetno osemenitvijo oz. in vivo fertilizacijo in in vitro fertilizacijo oz. postopkom zunajtelesne oploditve. Tako rojen otrok je lahko genetsko in gestacijsko otrok nadomestne matere, kar poznamo pod izrazom tradicionalno nadomestno materinstvo, nasprotno pa se pri gestacijskem nadomestnem materinstvu uporabijo spolne celice partnerjev, ki so tako rekoč »naročili« otroka pri nadomestni materi. V diplomskem delu je podrobneje predstavljena pravna ureditev nadomestnega materinstva v Avstraliji, prav tako pa tudi v Sloveniji, pri čemer je naša zakonodaja glede tega zelo skromna. Med drugim so predstavljeni tudi nekateri izmed mednarodnih virov, ki bodisi posredno ali neposredno urejajo nadomestno materinstvo.
Ključne besede: materinstvo, nadomestna mati, otrok, bodoča (nameravana) starša, oploditev z biomedicinsko pomočjo, dojenček Gammy.
Objavljeno v DKUM: 18.12.2014; Ogledov: 1809; Prenosov: 367
.pdf Celotno besedilo (889,49 KB)

7.
NADOMESTNO MATERINSTVO
Maša Jurša, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo institut nadomestnega materinstva. Nadomestno materinstvo v najširšem smislu zajema vse primere, ko se ženska s pogodbo zaveže, da bo odplačno ali neodplačno nosila in rodila otroka, in ga po rojstvu trajno »izročila« sopogodbeniku. Kako do nosečnosti pride ni pomembno, najbolj tipična načina sta in vivo oploditev in in vitro fertilizacija. Poznamo tradicionalno in gestacijsko nadomestno materinstvo. Pri tradicionalnem nadomestnem materinstvu se uporabijo jajčece nadomestne matere in je otrok hkrati genetsko in gestacijsko otrok nadomestne matere. Pri gestacijskem nadomestnem materinstvu pa nadomestna mati ne prispeva svojega dednega materiala in tako ne moremo govoriti o genetski zvezi med nadomestno materjo in otrokom. Glede na razlog, zaradi katerega se ženska odloči za nadomestno materinstvo, ločimo komercialno in nekomercialno (altruistično) nadomestno materinstvo. Pri prvem dobi nadomestna mati plačilo za donositev in rojstvo otroka, pri drugem pa ne. V javnosti je najbolj sporno prav komercialno nadomestno materinstvo. Evropske in svetovne države na različne načine urejajo nadomestno materinstvo. Na eni strani imamo države, v katerih je ta inštitut, kljub napredku medicine, še vedno prepovedan. Med temi državami je tudi Slovenija. Na drugi strani pa imamo države, kot sta Indija in Rusija, kjer se nadomestno materinstvo izvaja množično in sta postali pravi meki za pare brez otrok. Menimo, da je nadomestno materinstvo je zagotovo institut, ki bo v prihodnosti tudi pri nas omogočil parom in posameznikom, da postanejo starši, zato smo v diplomski nalogi navedli tudi predloge za pravno ureditev nadomestnega materinstva v Sloveniji. V želji, da bi ugotovili, kakšen je odnos Slovencev do nadomestnega materinstva, smo opravili raziskavo, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika.
Ključne besede: nadomestno materinstvo, starševstvo, nadomestna mati, nameravani starši, oploditev z biomedicinsko pomočjo, otrok
Objavljeno v DKUM: 12.05.2014; Ogledov: 5840; Prenosov: 811
.pdf Celotno besedilo (921,41 KB)

8.
ZUNAJTELESNA OPLODITEV Z DAROVANIMI SPOLNIMI CELICAMI
Ana Vilčnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Razvoj medicine in razvoj vedno novih tehnik v medicini je na področju oploditve in zanositve prinesel velike inovacije in spremembe. Pred tem razvojem je par otroka lahko spočel le po naravni poti, če pa sta pri tem naletela na težave, jim zdravstvo ni ponujalo nobenih rešitev, razen možnosti posvojitve otroka. Vendar pa je tako potreben razvoj ponudil hormonsko zdravljenje neplodnosti in postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Število neplodnih parov je iz leta v leto večje. Darovanje spolnih celic pa pomeni nadvse altruistično dejanje ljudi, ki omogoča, da ženska rodi otroka, ki je vsaj z enim iz med staršev tudi biološko povezan in za par pomeni uresničitev njunih sanj in ciljev. Darovanje mora biti brezplačno in anonimno, razen v primeru hudih zdravstvenih težav otroka. V Sloveniji imamo pravno ureditev, ki upošteva razmere v našem prostoru. Čeprav je bila pozno sprejeta, pa gre v korak z razvojem medicine. Naša zakonodaja je usklajena z mednarodnimi dokumenti, ker je svet vedno bolj povezan, se pojavlja potreba po poenotenju posameznih področji.
Ključne besede: neplodnost, oploditev z biomedicinsko pomočjo, zdravljenje neplodnosti, darovanje spolnih celic, nadomestno materinstvo, oploditev samskih žensk, postmortalna oploditev.
Objavljeno v DKUM: 06.02.2014; Ogledov: 1815; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (463,42 KB)

9.
Sindrom policističnih jajčnikov v reproduktivnem obdobju
Sabina Korošec, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), se pri ženski populaciji pojavlja v vedno večjem obsegu, ter s svojimi simptomi povzroča težave tako na psihičnem, kot fizičnem področju. Prizadane lahko ženske vseh starosti, vedno pogosteje se pojavlja že pri mladostnicah. Zaradi same specifike simptomov, mnogokrat ženske obiskujejo druge specialiste, ter poskušajo odkriti vzrok zanje, vendar nazadnje šele obisk ginekologa razjasni izvor težav. Namen. Podrobneje predstaviti sindrom policističnih jajčnikov in na osnovi analize literature ugotoviti negovalne probleme, ki se lahko pojavijo pri teh pacientkah, ter predstaviti preventivno vlogo medicinske sestre. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo je izdelano na osnovi deskriptivne (opisne) metode dela, in kvalitativne metodologije, kjer smo pridobljene podatke analizirali, kodirali, sintetizirali, ter jih predstavili v strukturirani obliki. Diskusija. Z zdravstveno vzgojo pacientke, ki ima PCOS, se začne že pri mladostnici ob obisku pri ginekologu. Potrebno ji je nuditi vsa spoznanja o bolezni, ji pomagati pri premagovanju težav, ter jo pripraviti na aktivno sodelovanje pri zdravljenju. S tem ji pripomoremo, da bo lahko na tem področju že veliko naredila sama s primernim načinom življenja. Učinkovitost njenega sodelovanja je odvisna od ciljev, ki jih želi z zdravljenjem doseči, razširjenosti simptomatike, ter odpravi vidnih znakov bolezni, ki jo morda motijo z estetskega vidika in poučenosti o raznih preiskavah ter morebitnih posegih, ki bi jih potrebovala. Sklep. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko z zdravstveno vzgojnim delovanjem veliko pripomore k poučenosti, ter kvalitetnemu življenju pacientke. Obenem je lahko v veliko oporo njej, ter njenemu partnerju v primeru težav, še posebej z neplodnostjo. Pacientka se mora zavedati, da kljub bolezni lahko ostane njeno življenje zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju aktivno sodelovala.
Ključne besede: sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), neplodnost, motnje menstrualnega ciklusa, zdravljenje PCOS, oploditev z biomedicinsko pomočjo, zdravstvena nega.
Objavljeno v DKUM: 12.12.2013; Ogledov: 3058; Prenosov: 514
.pdf Celotno besedilo (561,37 KB)

10.
Pot do zanositve je lahko naporna
Ines Belšak, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Načrtovanje družine je sestavni del življenjskega procesa. Vendar pa se pri določenem odstotku populacije pojavljajo reproduktivne motnje. V takih primerih je potrebna dobra osveščenost populacije o samem problemu neplodnosti in čimprejšnje ukrepanje. Namen: Namen diplomskega dela je podrobneje predstaviti problematiko neplodnosti v Sloveniji in drugih evropskih državah. Metodologija: Za izdelavo teoretičnega diplomskega dela nam je bila v pomoč slovenska in tuja literatura, vezana na opisano problematiko. Strokovno literaturo smo iskali v domačih (COBISS) in tujih bibliografskih zbirkah. Podatke smo zbrali z analizo primarnih in sekundarnih virov ter analizo uradnih statistik. Iz pridobljenih podatkov smo izbrali najrelevantnejše in jih uporabili za sumacijo najnovejših raziskovalnih dognanj in spoznanj ter jih predstavili v strukturirani obliki. Diplomsko delo je strokovnega tipa, uporabljena je deskriptivna metoda dela. Rezultati: Ugotovili smo, da je v Sloveniji odstotek ženske in moške neplodnosti popolnoma enak, in da je rodnost med najnižjimi v evropskem prostoru. Pari so kljub številnim informacijam o neplodnosti premalo informirani oziroma osveščeni o sami problematiki neplodnosti. Razprava: Srž problema je v tem, da večina parov v današnjem času nosečnost načrtuje do podrobnosti, tako časovno kot finančno in karierno, zato je lahko pot do zanositve zaradi kasnejše odločitve za otroka zelo dolga in psihično naporna. Potrebnih bi bilo več informacij o problemu neplodnosti, namenjenih splošni ciljni populaciji in ne samo neplodnim parom.
Ključne besede: neplodnost, zdravljenje, oploditev z biomedicinsko pomočjo, doživljanje neplodnosti, etika
Objavljeno v DKUM: 10.10.2013; Ogledov: 2037; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (976,22 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici