| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
POSODOBITEV SISTEMA PLANIRANJA V PODJETJU GOODYEAR DUNLOP SAVA TIRES D.O.O. Z METODO KANBAN
Damjan Stojaković, 2013, diplomsko delo

Opis: Eden izmed pomembnih ciljev proizvodnega podjetja je povečanje produktivnosti s čim manjšim vložkom denarnih sredstev. Podjetja ta cilj uresničujejo tako, da iščejo in odpravljajo izgube. Ugotovljeno je, da se visoke izgube pojavljajo neposredno v proizvodnem procesu. Takšne izgube se pojavljajo zaradi operaterjev na strojih, pomanjkanja materiala ali časa, procesa samega, orodij, vzdrževanja in tudi planiranja proizvodnje. V diplomskem delu, bomo podali pregled obstoječega stanja in predlog posodobitve planiranja dela proizvodnje avtomobilskih pnevmatik. Ker je proizvodnja tovarne precej kompleksna, se bomo osredotočili samo na oddelek izdelave žičnih jeder. V diplomskem delu predlagamo novi način planiranja, ki zagotavlja hitrejši in učinkovitejši odziv proizvodnje žičnih jeder na spremembe proizvodnje konfekcije, kar bo za posledico imelo večje zadovoljstvo notranjih kupcev in posledično tudi zunanjih kupcev pnevmatik. Trenutno se za planiranje uporabljajo Excelove planske tabele, ki jih bomo nadomestili s KANBAN planiranjem in s tem spremenili način planiranja iz ''potiskaj'' v ''vleci'. Z novim načinom planiranja smo skrajšali pretočne čase v proizvodnji, znižali vmesne zaloge, spremenili odziv proizvodnje na spremembe in spoštovanje dobavnih rokov. Spodbuditi smo tudi sodelavce v proizvodnji in v planiranju proizvodnje k spremembi razmišljanja o optimizaciji delovnih procesov.
Ključne besede: podjetje, proizvodnja, planiranje proizvodnje, operativno planiranje, kanban
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 1453; Prenosov: 105
URL Povezava na celotno besedilo

7.
OPERATIVNO PLANIRANJE GRADNJE ENOTE VRTCA ŠENTJUR V HRUŠEVCU
Manca Glinšek Risman, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko operativnega planiranja gradnje objekta vrtca v Šentjurju. V teoretičnem delu so pojasnjeni osnovni pojmi in pomeni operativnega planiranja, terminskega planiranja ter statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Cilji diplomskega dela so določitev aktivnosti, določitev časov trajanja in določitev vrstnega reda izvajanja aktivnosti ter izdelava statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Sledi splošna predstavitev projekta z arhitekturnimi in tehničnimi značilnostmi predvidene gradnje. V analitičnem delu je predstavljen postopek terminskega planiranja. Rezultat tega je modificiran gantogram in mrežni diagram. V obliki tabel so izdelani tudi statični spremljajoči plani delovne sile, mehanizacije in materialov ter dinamični spremljajoči plani količin delovne sile mehanizacije materialov in finančnih sredstev v obliki histogramov, gantogramov ali tabel. V zaključku dela so povzeti rezultati in njihova ocena.
Ključne besede: Operativno planiranje, terminski plani, statični plani, dinamični plani, gantogram, planiranje gradnje.
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1323; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

8.
Optimizacija procesa priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh
Biserka Flegar, 2014, magistrsko delo

Opis: Ena izmed ključnih strateških odločitev podjetja je odločitev o kapacitetah v proizvodnji. Proizvodna podjetja imajo različne možnosti upravljanja kapacitet in prilagajanja povpraševanju na trgu. Običajno imajo v podjetjih za planiranje proizvodnje specializirano službo, ki skrbi za operativno planiranje, pripravo in vodenje proizvodnje. Magistrsko delo obravnava proces priprave terminskih planov v Službi operativne priprave proizvodnje v družbi Paloma d.d. v Sladkem Vrhu. V podjetju poteka serijska proizvodnja za široko potrošnjo, kjer se naročila v večjem delu pokrivajo iz zalog. Oddelek operativne priprave dela v podjetju med vsemi ostalimi delovnimi nalogami, skrbi za razporejanje delovnih nalogov za veliko število različnih izdelkov. Omenjeni oddelek je zelo obremenjen tudi zaradi nezadostne informacijske podpore in zaradi vse večjih zahtev kupcev. Oddelek tesno sodeluje s prodajno in nabavno službo ter proizvodnjo. Cilj magistrskega dela je bila optimizacija priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh. Ena od možnosti je uporaba programske opreme. V magistrski nalogi sem s pomočjo programske opreme Lekin z različnimi metodami razporedila delovne naloge po različnih kriterijih za Linijo C-10 in Linijo C-11. Rezultati so pokazali, da je možno optimalno razporediti delovne naloge. Odvisno od podjetja pa je kateremu izbranemu kriteriju daje prednost, znižanju dobavnih rokov ali krajšim pretočnim časom. K boljšim delovnim rezultatom ter k večjemu zadovoljstvu med zaposlenimi pa pripomore tudi uspešno komuniciranje. Zato sem v magistrskem delu z intervjuji poskušala raziskati kako poteka interno komuniciranje v Službi operativne priprave v tem podjetju. V delu sem opravila posnetek in analizo obstoječega stanja, preučila strokovno literaturo, interne dokumente podjetja, teoretične in praktične metode razvrščanja delovnih nalogov. Opravila sem zbiranje podatkov s pomočjo razgovorov in intervjujev. Podala sem tudi predloge za učinkovitejše ter hitrejše razvrščanje delovnih nalogov.
Ključne besede: delovni nalog, interno komuniciranje, operativno planiranje proizvodnje, terminiranje
Objavljeno: 06.05.2014; Ogledov: 1928; Prenosov: 65
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Prenova oblikovanja proizvodnih procesov v podjetju Metalid d.o.o.
Matevž Hojnik, 2016, specialistično delo

Opis: Specialistično delo na osnovi opredeljenih težav in njihove analize dokazuje, da je ob takšnem ali povečanem številu zaposlenih v podjetju nujno potrebno spremeniti strukturo in način vodenja proizvodnje. Izhajajoč iz evidentiranih problemov, ki predstavljajo ovire v proizvodnih procesih, dokazujem, da lahko z izboljšavo organiziranosti priprave proizvodnje in kadrovsko strukturo podjetje obdrži oziroma poveča število zaposlenih in pri tem posledično poveča dobiček podjetja. Izboljšava organiziranosti je nujno potrebna in bo mogoča z minimalno investicijo in reorganizacijo.
Ključne besede: obvladovanje proizvodnje, operativno planiranje, organizacija proizvodnje, procesi realizacije naročila.
Objavljeno: 27.06.2016; Ogledov: 863; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

10.
UPORABA PROGRAMA VICO OFFICE ZA 4D IN 5D INFORMACIJSKO MODELIRANJE PRI IZVEDBI ZUNANJIH ZIDOV VEČSTANOVANJSKEGA OBJEKTA V LJUTOMERU
Anja Pavličič, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava 4D in 5D informacijsko modeliranje v programu Vico Office R5.2 (Trimble, 2012) pri izvedbi zunanjih zidov večstanovanjskega objekta v Ljutomeru. Končni rezultat naloge je stroškovna in časovna primerjava izvedbe različnih variant nosilnih zidov ter primerjava različnih sestav zunanjih zidov v programu Vico Office R5.2 ter energetski izračun izvedbe upoštevanih sestav zunanjih zidov v programu PHPP (Passive House Institute, 1998-2012), glede na tri različne faktorje »U«, U1=0,11 W/m2K, U2=0,21 W/m2K in U3=0,28 W/m2K. Na koncu smo na podlagi dobljenih rezultatov podali odločitev, katero varianto nosilnih zidov in sestavo zunanjih zidov izbrati, da bo ta najbolj primerna glede na stroške, čas in porabo energije v stavbi. V prvih petih poglavjih magistrske naloge smo podali teoretične osnove stroškovnega in časovnega analiziranja gradbenih projektov, predstavili večstanovanjski objekt v Ljutomeru (Stanovanjski blok v Ljutomeru F-B), ki smo ga obravnavali pri izračunih, ter predstavili izbrane sestave zunanjih zidov glede na tri različne faktorje »U« ter opisali tehnologije izvedbe le-teh. V šestem poglavju smo na konkretnem primeru izdelali analizo cen za gradnjo zunanjih zidov večstanovanjskega objekta v Ljutomeru (Stanovanjski blok v Ljutomeru F-B) ter na podlagi analiz s programom Vico Office R5.2 izdelali stroškovno (5D) in časovno (4D) informacijsko modeliranje objektov. Rezultati in primerjave so strnjeni v sedmem poglavju, zaključke in sklepne ugotovitve pa smo podali v zadnjem poglavju magistrske naloge.
Ključne besede: kalkulacija stroškov, operativno planiranje, BIM (Informacijsko modeliranje objektov), 4D informacijsko modeliranje, 5D informacijsko modeliranje, Vico Office
Objavljeno: 07.06.2016; Ogledov: 1017; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici