| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Bolnik z rakom na debelem črevesju
Simona Halas, 2010, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno debelo črevo, anatomija, fiziologija z patofiziologijo, prirojene nepravilnosti debelega črevesa kot tudi vnetne bolezni, ki so lahko povod za razvoj raka na debelem črevesu. Predstavili smo etiopatogenezo in epidemiologijo bolezni. Med vrstami tumorjev na debelem črevesu smo se opredelili za karcinom debelega črevesa, njegovo odkrivanje s simptomi, omenili smo tudi presejalni program Svit. Poglobili smo se v vrste preiskav za odkrivanje bolezni in postavitev diagnoze. Predstavili smo kirurško zdravljenje raka na debelem črevesu, z najpogostejšimi operativnimi metodami kot tudi določitev stadija bolezni. Kot obliko onkološkega zdravljenja je predstavljeno adjuvantno zdravljenje ter delovanje bioloških zdravil. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena zdravstvena nega, proces zdravstvene nege, vloga medicinske sestre pri pripravi bolnika na operacijo ter pooperativna zdravstvena nega. Omenili smo tudi vlogo medicinske sestre enterostomalne terapevtke. V študiji primera, ki zajema bolnico z rakom na debelem črevesju, ugotavljamo njeno zmožnost samooskrbe pred in po operaciji. Ves čas hospitalizacije uporabljamo pri bolnici delno-nadomestni kot vzgojno izobraževalni sistem in jo s tem počasi pripravljamo na odpust z bolnišnice.
Ključne besede: rak debelega črevesa, operativni poseg, bolnik, zdravstvena nega, medicinska sestra, deficit samooskrbe.
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 2794; Prenosov: 828
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

2.
Priprava pacienta na operacijo jeter
Anja Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili metodo vprašalnika. V prvem delu diplomskega dela so predstavljena jetra, anatomija, fiziologija, ter anatomija, fiziologija in patofiziologija debelega črevesa vključno z metastazami na jetrih. Poglobili smo se v vrste preiskav za odkrivanje bolezni in postavitev diagnoze. Predstavili smo operativno ter konzervativno zdravljenje. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena zdravstvena nega, proces zdravstvene nege, vloga medicinske sestre pri pripravi bolnika na operativni poseg ter pooperativna zdravstvena nega. V študiji primera, ki zajema bolnika z rakom debelega črevesja ter posledično metastazami na jetrih, ugotavljamo njegovo zmožnost samooskrbe pred in po operaciji.
Ključne besede: jetra, rak debelega črevesa, operativni poseg, bolnik, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Objavljeno: 23.02.2012; Ogledov: 2916; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (728,79 KB)

3.
STRAH PACIENTA PRED OPERATIVNIM POSEGOM
Sabina Verlak, 2012, magistrsko delo

Opis: Zadani globalni problem magistrskega dela je bil strah, ki ga pacienti občutijo, medtem ko čakajo na operativni poseg. Psihična priprava pacienta na operativni poseg je zahteven proces, ki pa je ključnega pomena za zmanjševanje strahu pred operacijo. Pri tem ima pomembno vlogo tudi komunikacija, ki temelji na razumevajočem odnosu med zdravnikom, medicinsko sestro in pacientom, prav tako pa naj bi eden drugega znali poslušati.
Ključne besede: Medicinska sestra, zdravnik, strah, operativni poseg, komunikacija, bolnišnica, zaupanje.
Objavljeno: 13.12.2012; Ogledov: 1611; Prenosov: 337
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

4.
Naloge medicinske sestre pri pacientu z vstavljeno kolensko endoprotezo
Osvald Šverc, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli ugotoviti ali pacienti z vstavljeno kolensko endoprotezo najpogosteje potrebujejo pomoč pri življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega in ali medicinske sestre izpopolnjujejo svoje znanje o zdravstveni negi pacienta z vstavljeno kolensko endoprotezo. Prav tako smo želeli predstaviti naloge medicinske sestre pred in po operativnem posegu. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena kolenska endoproteza, vrste endoprotez, zapleti pri operativnem posegu vstavitve kolenske endoproteze, vzroki za vstavitev kolenske endoproteze, ter naloge medicinske sestre pred in po operativnem posegu. V drugem delu smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo anketirali 19 medicinskih sester na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe v Splošni bolnišnici Celje. Z raziskavo smo dobili odgovor na zastavljena vprašanja in sicer, da pacienti po vstavitvi kolenske endoproteze najpogosteje potrebujejo pomoč pri življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega ter, da medicinske sestre nezadostno izpopolnjujejo svoje znanje na področju zdravstvene nege pacienta z vstavljeno kolensko endoprotezo.
Ključne besede: kolenska endoproteza, medicinska sestra, priprava pacienta, operativni poseg
Objavljeno: 15.01.2013; Ogledov: 1306; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

5.
Posebnosti priprave pacienta z depresivno motnjo na operacijo
Klementina Belaj, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili posebnosti priprave pacienta z depresivno motnjo na operacijo. Predstavili smo kaj depresija oziroma depresivna motnja sploh je. Opisali smo, kakšne motnje čustvovanja oziroma kakšno depresivno čustvovanje je značilno za paciente z depresijo. Izpostavili smo mednarodno klasifikacijo bolezni (MKB) in kako se razpoloženjske motnje delijo. Opisali smo tudi, kako zelo pomembna je komunikacija in sama priprava pacienta z depresivno motnjo na operacijo. V empiričnem delu diplomske naloge smo želeli ugotoviti, na kakšen način medicinske sestre pristopijo k depresivnemu pacientu, ali pri tem občutijo strah ali neugodje in ali se jim zdi, da imajo na tem področju dovolj znanja oziroma bi ga mogoče želeli pridobiti še več. Skozi raziskovalno nalogo smo ugotovili, da si skoraj vsi vprašani želijo dodatna znanja s področja specifične obravnave pacienta z depresivno motnjo med predoperativno pripravo pacienta.
Ključne besede: depresija, depresivna motnja, posebnosti priprave na operativni poseg, posebnosti komunikacije pri pacientu z depresivno motnjo
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 1162; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
Zdravstvena nega bolnika pri akutnem apendicitisu
Marjetka Kovač, 2013, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili metodo vprašalnika. V prvem delu diplomskega dela so predstavljeni anatomija in fiziologija apendiksa ter vzroki, vrste, simptomi in potek akutnega apendicitisa. Poglobili smo se v vrste preiskav za odkrivanje bolezni in postavitev diagnoze. Predstavili smo operativno in konzervativno zdravljenje. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena kirurška zdravstvena nega pred, med in po operativnem posegu, vloga medicinske sestre pri kirurškem bolniku, ter zdravstvena nega bolnika pri akutnem apendicitisu. V študiji primera, ki zajema bolnika z akutnim apendicitisom, ugotavljamo njegovo zmožnost samooskrbe pred, med in po operativnem posegu, ter ob odpustu iz bolnišnice. Na kratko smo predstavili tudi dva klinična primera akutnega apendicitisa, katerih vrste apendicitisa in potrebe po samooskrbi se razlikujejo.
Ključne besede: Apendiks vermiformis, akutni apendicitis, operativni poseg, akutni abdomen, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Objavljeno: 11.10.2013; Ogledov: 1296; Prenosov: 416
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

7.
PERIOPERATIVNA ZDRAVSTVENA NEGA PRI OPERACIJI NA ODPRTEM SRCU
Milena Cvirn, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Operativni poseg je dejanje, ki grobo posega v bolnikovo integriteto in s katerim se anestezijske medicinske sestre dnevno srečujejo pri svojem delu. Zato je zelo pomembno, da je pristop k obravnavi bolnika na najvišji strokovni ravni, tako pred, med in po operativnem posegu. V diplomskem delu smo opisali bolezni srca in vlogo anestezijske medicinske sestre pri operaciji na odprtem srcu in v perioperativni zdravstveni negi. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti vlogo anestezijske medicinske sestre pri operaciji na odprtem srcu in obravnavi bolnika pred, med in po operaciji, ter ugotoviti individualen pogled anestezijskih medicinskih sester na delo pri operaciji na srcu in njihovo vlogo v zdravstveni negi. Metode: V empiričnem delu smo izvedli klinično raziskavo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 17 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati: Ugotovili smo, da so za profesionalni razvoj perioperativne zdravstvene nege, potrebna permanentna dodatna strokovna izobraževanja medicinskih sester, da je vloga anestezijskih medicinskih sester pri operacijah premalo poznana med bolniki in da več kot polovica anketiranih meni, da bi morebitna uvedba sestrske vizite dan pred operativnim posegom pri bolniku, omogočila boljše prepoznavanje dela in njihove vloge pri operaciji med bolniki in s tem tudi javnostjo. Ugotovili smo, da anestezijske medicinske sestre pri operaciji na srcu delajo pod večjimi obremenitvami, kot na ostalih deloviščih zaradi večjega obsega dela in same narave bolezni pri tovrstnih operacijah, kar predstavlja obenem tudi večjo možnost napak pri delu.
Ključne besede: perioperativna zdravstvena nega, operativni poseg, anestezijska medicinska sestra, bolezni srca, dejavniki tveganja, operacija na odprtem srcu
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 1621; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

8.
Obravnava pacienta po totalni endoprotezi kolka
Anita Žitek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje obravnavo pacienta po totalni endoprotezi kolka. Predstavljena je totalna endoproteza kolka, aktivnosti medicinske sestre kakor tudi zdravstveno vzgojno delo po operativnem posegu. Na podlagi teoretičnega modela po Virginiji Henderson smo izpostavili aktualne in potencialne negovalne diagnoze in naredili načrt zdravstvene nege. Diplomsko delo temelji na kvalitativni metodi dela. V raziskavo je bil vključen pacient po totalni endoprotezi kolka. Izvedli smo intervju, zbrane podatke pa analizirali in sistematično obdelali. Z raziskavo smo ugotovili, da je pacient po totalni endoprotezi kolka omejen pri življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega ter, da je zdravstvena obravnava takih pacientov celovita in kakovostna če zajamemo področje vseh 14 osnovnih življenjskih aktivnosti. Pomembno je, da se zavedamo, da medicinske sestre s svojim pristopom in strokovnostjo v veliki meri prispevamo k čimprejšnjemu okrevanju pacientov. Skrbno načrtovana in kontinuirana zdravstvena nega pacientov lahko prepreči morebitne pooperativne zaplete in sočasno izboljša kvaliteto njihovega življenja.
Ključne besede: endoproteza kolka, medicinska sestra, operativni poseg, zdravstvena nega
Objavljeno: 30.05.2014; Ogledov: 1572; Prenosov: 516
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

9.
OBRAVNAVA PACIENTA Z MALIGNIM OBOLENJEM PROSTATE
Tomaž Pečolar, 2014, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Za odkrivanje in zdravljenje raka prostate je na voljo več pristopov. Pomembna je individualna obravnava in ustrezna priprava pacienta na proces zdravljenja. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obravnavo pacienta z malignim obolenjem prostate. Metodologija: Empirični del diplomskega dela je bil osnovan na kvalitativni metodi dela. Obravnavali smo pacienta po operaciji malignega obolenja prostate. Po modelu Marjory Gordon smo pripravili intervju z vprašanji odprtega tipa. Raziskavo smo izvedli na urološkem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Podatke smo pridobili s preučevanjem medicinske in negovalne dokumentacije, s pogovorom in opazovanjem pacienta ter s pogovorom z člani zdravstvenega in negovalnega tima. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da ustrezno informiranje pacienta o njegovi bolezni in dobra psihofizična priprava na zdravljenje malignega obolenja prostate pomembno zmanjšuje strah in skrb pacienta. Najpogostejši negovalni problemi pri pacientu po operaciji prostate so nevarnost infekcije, obstipacija, nepopolna mobilnost in zmanjšana zmožnost za osebno higieno po operaciji, motnje spanja, bolečina, strah, moteno doživljanje telesne podobe in stresni sindrom zaradi zamenjave okolja. Diskusija in zaključki: Dejstvo je, da ima prostata pomembno funkcijo v moškem telesu in da število obolelih iz leta v leto narašča. Pojav prvih znakov in simptomov še vedno ni zadosten razlog za obisk urologa, prav tako se premalo starejših moških odloča za preventivni pregled prostate. Pomembno je, da je prebivalstvo ozaveščeno o možnih obolenjih prostate, pri tem lahko veliko pripomorejo medicinske sestre z zdravstveno vzgojnim delom.
Ključne besede: prostata, maligni karcinom, pacient, onkologija, preiskave, operativni poseg, zdravstvena nega
Objavljeno: 05.03.2015; Ogledov: 1145; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI OBRAVNAVI BOLNIKA Z ŽOLČNIMI KAMNI
Maja Obreza, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili kako pomembna je vloga medicinske sestre pri obravnavi bolnika z žolčnimi kamni, vzroke nastanka žolčnih kamnov, diagnostiko, zdravljenje in dieto. Posebno poglavje smo namenili zdravstveni negi bolnika po operaciji žolčnih kamnov ter dieti. Posebej pa smo se posvetili še vlogi medicinske sestre. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika odprtega in zaprtega tipa v eni izmed slovenskih bolnišnic. Želeli smo ugotoviti kako pogosto medicinske sestre seznanjajo bolnike, kako pomembna je varovalna dieta pri žolčnih kamnih ter katerih metod oziroma tehnik komunikacije se medicinske sestre najpogosteje poslužujejo pri bolniku z žolčnimi kamni. Zanimalo nas je tudi ali so medicinske sestre skozi proces izobraževanja pridobile dovolj teoretičnega in praktičnega znanja za obravnavo bolnika z žolčnimi kamni.
Ključne besede: žolčni kamni, medicinska sestra, zdravstvena nega, dieta, operativni poseg
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 864; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (986,21 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici