| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 75
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Skladnost kadrovskega managementa s kadrovsko funkcijo vodij v podjetju
Sara Zagernik, 2019, magistrsko delo

Opis: V velikih podjetjih so vodje prevzeli določene kadrovske naloge, ki jih opravljajo pri svojem delu, zato je skladnost kadrovskega managementa s kadrovsko funkcijo pri opravljanju le-teh še kako pomembna. Strateška kadrovska funkcija služi kot osnova za preverbo skladnosti operativnih nalog s strateškimi usmeritvami, ki jih vodje izvajajo v podjetju. Kadrovski management se je skozi leta spreminjal in skladno s tem prevzel drugačno vlogo pri njegovem delovanju. Slediti mora novim trendom na trgu dela, tehnologiji, hitrim gospodarskim spremembam ter novi generaciji. V empiričnem delu smo na podlagi mednarodnega farmacevtskega podjetja raziskali odziv in vlogo vodij pri identifikaciji kadrovskih nalog, ki jih uvrščamo na operativno stopnjo. Glavni problem, ki smo ga preučevali, je soočenje vodij s kadrovsko funkcijo v podjetju. Zanimal nas je odnos vodij do kadrovskega managementa, opravljanje kadrovske funkcije, sodelovanje vodij s kadrovsko službo, uspešnost delovanja v sklopu kadrovskega managementa in pogostost opravljanja kadrovskih nalog. Skozi teoretične okvirje o kadrovskem managementu in kadrovski funkciji ter izvedbo raziskave smo v zaključku predlagali rešitev, ki bi vodjam omogočala učinkovito delo pri izvajanju kadrovske funkcije. V podjetju predlagamo implementacijo enotnega sistema, ki bi združila dosedanje sisteme in aplikacije v celoto. Za izboljšanje skladnosti kadrovskega managementa s kadrovsko funkcijo pa smo kot rešitev navedli dodatna izobraževanja oz. delavnice za vodje, ki jim bodo v dodatno pomoč pri opravljanju kadrovske funkcije.
Ključne besede: kadrovski management, vloga vodij, operativni management, kadrovska funkcija  
Objavljeno: 07.10.2019; Ogledov: 426; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

2.
Primerjava metod terminskega planiranja proizvodnje
Samo Lorenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Terminiranje v proizvodnji je postopek časovnega planiranja del in virov, s ciljem optimizacije procesa proizvodnje. Namen terminiranja je zmanjšanje časa izdelave, s čimer se poveča učinkovitost proizvodnje ob zmanjšanju celotnih stroškov. Na izbiro je veliko metod terminskega planiranja, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato je vselej prisotna dilema pri izbiri najprimernejše metode za dan proces. Namen diplomske naloge je najprej predstaviti proces terminiranja na splošno, k čemur je vključen tudi ekonomski vidik. Nato pa se naloga posveča opisu pogosto uporabljenih tradicionalnih metod (poudarek na prednostnih pravilih), ter njihovi alternativi - genetskim algoritmom. Razlike med metodama so, s pomočjo primerov, opisane v zaključnem komentarju. Z implementacijo ustreznega genetskega algoritma, se lahko v določenih kompleksnih primerih skrajša terminski plan, kar pripelje do korenitega zmanjšanja proizvodnih stroškov.
Ključne besede: Terminsko planiranje proizvodnje, operativni management proizvodnje, upravljanje proizvodnje, prednostna pravila, genetski algoritmi
Objavljeno: 04.10.2017; Ogledov: 906; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

3.
4.
5.
OPERATIVNI MANAGEMENT V MALIH IN SREDNJIH PODJETJIH NA GORENJSKEM
Tina Korošec, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Teoretični del diplomskega dela zajema delitev podjetij v Sloveniji po velikosti, pri čemer smo se osredotočili na skupne značilnosti malih in srednjih podjetij. Analizirali smo dejavnost operativnega managementa, ki ga sestavljata nižji in srednji management. Pri operativnem managementu smo navedli štiri temeljne funkcije managementa (planiranje, organiziranje, vodenje in kontroliranje) in vlogo operativnega managementa pri opravljanju funkcij podjetja (kadrovski management, proizvodni management, projektni management itd.). Rdeča nit empiričnega dela je analiza strokovnosti in vodenja operativnega managementa v malih in srednjih podjetjih na Gorenjskem. Pri tem smo si pomagali z raziskavo. Raziskava se je nanašala na proučevanje področja vodenja kadrov, razvoja in modernizacije, marketinga in vloge operativnega managementa. Rezultati raziskave so pokazali, da v analiziranih malih in srednjih podjetjih znotraj operativnega managementa prevladuje moški spol, ki ima tudi ustrezne izkušnje glede na delovno dobo in največkrat srednješolsko izobrazbo. Operativni management v analiziranih malih in srednjih podjetjih na Gorenjskem je najuspešnejši na področju marketinga, najšibkejši pa na področju vodenja in upravljanja.
Ključne besede: • srednja podjetja, • mala podjetja, • vodenje, • operativni management
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 1009; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (503,85 KB)

6.
Planiranje proizvodnje v podjetju Vivapen d.o.o.
Anton Zorič, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je vzpostaviti sistem planiranja proizvodnje v podjetju Vivapen d.o.o. Naloga je zasnovana tako, da najprej obravnava teorijo planiranja proizvodnje ter nato v zadnjem delu preide v praktični primer vzet iz podjetja ter na koncu poda analizo. V teoretičnem delu je naloga zastavljena tako, da poda sledečo teorijo: planiranje v delovnih sistemih; planiranje, nadzor in vodenje proizvodnega procesa, osnovno planiranje proizvodnje, terminsko planiranje, Preactor in njegova uporaba v sistemu planiranja ter praktični primer.
Ključne besede: Planiranje proizvodnje, proizvodni management, operativni management proizvodnje, terminsko planiranje
Objavljeno: 13.02.2014; Ogledov: 3045; Prenosov: 674
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

7.
VZPOSTAVLJANJE DINAMIČNOSTI PODJETJA S POUDARKOM NA RAZVOJU DIFERENCIRANIH KULTUR
Ines Šinko, 2012, magistrsko delo

Opis: Potreba po vse večjem in nujnem prilagajanju podjetij glede sprememb, ki se dogajajo zunaj njih ter posledično tudi v njih samih, ogroža njihovo dinamičnost. Okolje podjetja je vse bolj nepredvidljivo, hitreje spremenljivo, bolj dinamično ter izpostavljeno višji stopnji tveganj. Ne le trenutni pogoji in zahteve, temveč tudi bodoči trendi so tisti, ki silijo (bodo silili) podjetja v spremembe. Dinamika ni le nuja za preživetje, temveč gre tudi za uspešnost podjetja. Na dinamiko podjetja, namreč zakaj in kako podjetje raste, se spreminja, stagnira, vpliva veliko število različnih dejavnikov. Dinamiko podjetja nam do določene mere omogoča razumeti kultura podjetja. Kultura ima pomembno vlogo pri podpori strategije, vizije, politike ter ciljev in ne nazadnje, ko gre za izvajanje načrtovanja, organiziranja, vodenja in nadzorovanja. V tem kontekstu je odločilnega pomena, ali je kultura (tudi klima) sistema ustrezna. Informacija o stanju kulture (tudi klime) je ena najdragocenejših informacij o stanju podjetja in o njegovem dejanskem ali potencialnem uspehu (Mihalič 2008, 106). Pomen dinamičnosti podjetja in z njo povezana kultura torej še zdaleč nista zanemarljivi, zato smo v magistrski nalogi želeli raziskati dinamičnost proučevanega podjetja s poudarkom na razvoju diferenciranih kultur. Raziskavo smo izvedli na primeru podjetja Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je javni zavod. Pot raziskovanja nas je vodila od teoretičnih izhodišč, pridobivanja informacij in podatkov o proučevanem podjetju preko raziskovanja življenjsko-razvojnega cikla proučevanega podjetja po metodologiji avtorjev Pümpin in Prange (1995) in ugotavljanja odnosa Doma do temeljnih vrednot z uporabo metodologije avtorjev Garcίa-Marzá (2005) in Morris et al. (2002); ugotavljali smo prav tako prevladujočo kulturo (Cameron in Quinn, 1999) ter njeno moč po avtorjih Belak (2009) in Thommen (2003), analizirali odstopanja dejanskega stanja podjetja od ciljnega stanja dinamičnosti (Pümpin in Prange, 1995) in prišli do analiz, ugotovitev in podaje ukrepov za vzpostavljanje ciljne dinamičnosti, še posebej za področje razvoja diferenciranih kultur. Ukrepi za imenovano področje se dotikajo ravni normativnega, strateškega in operativnega managementa.
Ključne besede: življenjsko-razvojni cikel podjetja, odnos podjetja do temeljnih vrednot, tip kulture podjetja, moč kulture podjetja, dinamičnost podjetja, razvoj diferenciranih kultur, normativni, strateški in operativni management.
Objavljeno: 30.01.2013; Ogledov: 1417; Prenosov: 403
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

8.
VLOGA OPERATIVNEGA MANAGEMENTA IN VLOGA KADROV V PERUTNINI PTUJ D.D.
Gregor Drevenšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Prav zaradi pomembnosti v konkurenčnosti, uspešnosti in kadrovanju v velikih podjetjih kot je Perutnina Ptuj sem se odločil za raziskavo te teme. Podjetja, ki poslujejo uspešno, se zavedajo, da stagnacija v razvoju pomeni nazadovanje, zaostajanje za konkurenti pa stagnacijo. Cilji in naloge so ugotoviti vlogo operativnega managementa in vlogo kadrov v izbranem podjetju. Velikokrat se mi postavljajo vprašanja, kako tako velika podjetja ohranjajo tehnološko prednost ali prednost v izdelku leto dni? Kako srednji in nižji kader, s svojim razmišljanjem vpliva na podjetje? Kakšna je torej funkcija operativnega managementa v podjetju? Predstavil bom obstoječi sistem operativnega managementa in vlogo kadrovanja ter skušal ugotoviti pomanjkljivosti ter predlagati izboljšave za podjetje Perutnina Ptuj d. d.
Ključne besede: operativni management, kader, uspešnost, konkurenčnost, kadrovanje
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1219; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (767,29 KB)

9.
OPERATIVNI MANAGEMENT IN KADROVSKA FUNKCIJA V PODJETJU L D.O.O.
Lara Mušič, 2012, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je povezanost managementa in kadrovske funkcije. Poskušali bomo prikazati pomembnost razvoja kadrovske funkcije, ki je imela v preteklosti predvsem administrativno vlogo, zdaj pa se vse pogosteje pojavlja kot poslovna in organizacijska funkcija. Planiranje kadrov je v Sloveniji še vedno premalo razvito, vendar pa igra pomembno vlogo pri delu s človeškimi viri. Če kadrov ne načrtujemo, se pojavljajo različni problemi, ki jih bomo opisali v diplomskem delu.
Ključne besede: •operativni management •kadrovska funkcija •planiranje kadrov in dejavniki, ki vplivajo na planiranje kadrov •zadovoljstvo na delovnem mestu
Objavljeno: 09.08.2012; Ogledov: 1494; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici