| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izvedba vidnega betona
Philip Amadeus Hanžel, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tehnološke postopke, vključene v izdelavi vidne betonske površine. V prvem delu opisujemo in kategoriziramo vidno betonsko površino v skupine z različnimi dodatnimi označbami, ki natančno opišejo kvaliteto izvedbe. Predstavljeni so načini izdelave vidnega betona in napake, ki jih lahko povzročimo. Prav tako je obrazložen vpliv materialov na končni izdelek. V praktičnem delu je opisana dejanska izvedba vidne betonske površine na podpornem zidu. Obrazložena je izbira oblog in pomožnih materialov za doseg željenega rezultata. Opisani so tudi nastali problemi in napake.
Ključne besede: vidni beton, arhitekturni beton, napake betona, opaž
Objavljeno: 20.07.2016; Ogledov: 1398; Prenosov: 468
.pdf Celotno besedilo (7,39 MB)

2.
Opaževanje AB konstrukcij in izdelava načrtov opaževanja s programom Tipos
Mitja Zrim, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi so v glavnem predstavljene značilnosti opažnih sistemov in v manjši meri tudi nosilnih odrov. Velik poudarek je na določevanju pritiska sveže betonske mešanice na opaž, kjer je prikazan tudi sam način izračuna le-tega po večih postopkih. Za simpatizerje opažnih sistemov Doka lahko projektna naloga služi kot pripomoček pri uporabi njihovih aplikacij in pri izdelavi opažnega načrta s programom Tipos.
Ključne besede: gradbeništvo, armirani beton, opaž, opažni sistemi, Doka
Objavljeno: 08.09.2015; Ogledov: 1423; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

3.
OPAŽNI SISTEMI V GRADBENIŠTVU
Peter Prša, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga spada na področje tehnologije gradnje visokih objektov in se osredotoča na opažne sisteme v gradbeništvu. V prvem delu diplomske naloge smo se osredotočili na osnovne značilnosti opaža in različne načine izdelave opažev. Podrobneje je predstavljena razdelitev opažev od tradicionalnih postopkov opaženja do prenosnih, drsnih, fiksnih in izgubljenih opažnih konstrukcij, ki so primerne za specifične vrste gradnje. Osrednji del diplomske naloge je namenjen predstavitvi izdelkov podjetij Epic, Doka in Peri, ki sodijo med vodilna podjetja, ki se ukvarjajo s sodobno opažno tehnologijo. Predstavljeni so opaži za plošče in stene ter nosilna konstrukcija določenega opažnega sistema.
Ključne besede: gradbeništvo, opaž, opažni sistemi, opaži plošč, opaži sten
Objavljeno: 28.05.2015; Ogledov: 2240; Prenosov: 818
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

4.
REGULATIVA NA PODROČJU OPAŽEVANJA
Doroteja Hren, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava standardizacijo in zakonske predpise v Republiki Sloveniji na področju opažev. Standardizacija na tem področju ni enolično zbrana in pregledno združena v enem samem standardu, ampak jo je treba izluščiti iz večih različnih standardov. Republika Slovenija je, s svojim inštitutom za standardizacijo (SIST), članica evropske organizacije za standardizacijo- CEN (European Committee for Standardization), ki obsega vsega 33 držav članic. Vse članice so zavezane izpolnjevati sprejete stnandarde in jih, po potrebi, prilagoditi geografskim specifikam posamezne države v okviru nacionalnih dodatkov, kot tudi zakonskim predpisom, ki so standardom nadrejeni akti. Področje opaževanja je z leti eskaliralo v razvoju, izpopolnjevanju materialov za opaževanje, tehnik opaževanja in razopaževanja, vplivov različnih sistemov opažev na stroške investitorja in zahtevnosti operiranja z njimi itd. Vse našteto je posledica povpraševanja po kakovosti, hitrosti, stroških in končnem izgledu opaženih konstrukcij, ki so neposredno vezani na vedno večje zahteve pri investitorjih in konkorence na trgu samem. Diplomsko delo skuša na pregleden in strukturiran način analitično prikazati zakonske predpise za opaže in združiti pregled zahtev iz standardov, kolikor je na podlagi izdanih tehničnih predpisov to mogoče.
Ključne besede: regulativa, standard, opaž, slovenski inštitut za standardizacijo, gradbeni predpisi
Objavljeno: 08.05.2013; Ogledov: 1025; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

5.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: ZASNOVA HIŠE IZ BETONA
Samo Lorber, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo vidni beton kot arhitekturni gradbeni material. Posvečamo se predvsem vidnim in čutnim lastnostim njegove površine ter načinom njegove izdelave in obdelave. V prvem, teoretičnem delu, orišemo zgodovinski razvoj in začetke uporabe vidnega betona. Temu sledijo primeri in načini gradnje iz tega materiala. Vse od vrst in tipov opažev, do načinov obdelave betonske površine za dosego različnih lastnosti teksture in barve. Sklop zaključimo z novostmi na tem področju, ki potrjujejo vsestransko uporabo betona v arhitekturi in gradbeništvu. V drugem delu prikažemo nekaj praktičnih primerov uporabe vidnega betona pri gradnji manjših, stanovanjskih objektov ter predstavimo lastno zasnovo enodružinske hiše iz vidnega betona na izbrani lokaciji ob Mestnem parku v Mariboru.
Ključne besede: arhitektura, beton, vidni beton, gradnja, opaž, obdelava površine, zasnova hiše
Objavljeno: 21.09.2012; Ogledov: 2422; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (128,14 MB)

6.
PREDSTAVITEV IN UPORABA SODOBNIH OPAŽNIH SISTEMOV
Jernej Kreslin, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sodobne načine opaževanja vertikalnih in horizontalnih konstrukcij, kakor tudi njihove naloge in tehnične zahteve. Obravnava elemente posameznega sistema in prikazuje njihovo uporabo. Diplomsko delo služi kot pripomoček pri izbiri sodobnega opažnega sistema v današnjem času.
Ključne besede: opaž, beton, konstrukcije.
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 1428; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

7.
GRADNJA ZIDU IZ ZBITE ZEMLJINE IN IZVEDBA ODPRTIN
Matej Trpin, 2011, diplomsko delo

Opis: Gradnja z zemljino je značilnost severovzhodne Slovenije. Večina starejših hiš je zgrajena z nalaganjem slojev zemljine brez opaža, nabijanjem v opaž ali zidanjem. Zaradi ugodnih vplivov na zdravje, ekoloških problemov in poostrenih predpisov se vračamo k naravnim materialom. Zemljina je ob lesu in kamnu eden prvih materialov, ki so se uporabljali za gradnjo bivališč, saj je lahko dostopna in vgradljiva s preprostim orodjem. Diplomsko delo obravnava gradnjo zidu iz zbite zemljine v merilu 1:2. Zid ima obliko črke »L« in vključuje eno okensko odprtino. Najprej sem izdelal opažni načrt. Sledi podroben opis priprave zemljine, izdelave opažnega sistema, okenskega okvirja in ročnih orodij, gradnje zidu, nege zidu in meritev sprememb dimenzij. V diskusiji sem se osredotočil na pripravo zemljine, izvedbo opažnega sistema in vgradnjo okenskega okvirja. Glina je vezivo, zato mora biti enakomerno porazdeljena med delci peska in mivke. Suho glino je potrebno zdrobiti v čim manjše delce in zemljino dobro pregnesti. Opaž mora biti izdelan dovolj trdno, da kljub velikim pritiskom pri nabijanju zemljine obdrži svojo obliko. Na koncu je opisan še postopek vgradnje okna v okensko odprtino.
Ključne besede: trajnostna gradnja, zbita zemljina, okenska odprtina, opaž
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 2377; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

8.
UPORABA RAZLIČNIH SISTEMOV OPAŽEVANJA NA PRIMERU STOLPNICE S1 V STANOVANJSKEM NASELJU MARIBORSKA METROPOLA - BETNAVSKI PARK
Anja Hočevar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava pomen opaža pri današnji visokogradnji. Osredotoča se na obravnavo opažnih sistemov dveh najbolj znanih proizvajalcev opažne opreme. V nalogi je zajeta tako primerjava stroškov opaževanja celotnega objekta, kot tudi vrednostna analiza posameznih esencialnih opažnih elementov. V njej so opisane značilnosti računalniških programov za opaževanje in med drugim so izdelani tudi opažni načrti, ki jih podajajo omenjeni programi. Rezultat diplome bi naj pokazal najoptimalnejšo izbiro opaža v gradbeni praksi.
Ključne besede: Visokogradnja, stolpnice, opaž, beton, plezajoči opaž, vrednostna analiza, računalniški programi za opaževanje
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2890; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (10,88 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici