| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 46
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
TRŽENJSKA ANALIZA PRIVLAČNOSTI DRŽAV ČLANIC ASEAN
Natalija Seršen, 2009, diplomsko delo

Opis: Združenje držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) je dandanes na gospodarskem področju zelo aktivno in prinaša pozitivne rezultate glede na učinkovitost. Države ASEAN tako predstavljajo pomemben trg, zato je njihovo poznavanje velikega pomena. Bruto domači proizvod (BDP) teh držav je v nenehnem vzponu in posledično tudi gospodarska rast. Največji delež BDP ustvarjata sekundarni in terciarni sektor, imajo tudi naravna bogastva in stalno naraščajoč izvoz in uvoz, vedno bolj se razvijajo na področju turizma, prometa in telekomunikacij. Dodatno trgovinsko vzpodbudo daje vzpostavljeno območje proste trgovine in nadaljnja krepitev sodelovanja med državami na podlagi Vizije 2020. Omejitev pri vstopanju na trge držav ASEAN pa predstavljajo tako različna državna ureditev kot tudi različni uradni jeziki, različna verska sestava, različna narodnostna sestava, različne denarne valute, različni pravni sistemi, različne skupne davčne stopnje, različni stroški in čas trajanja urejanja izvozne in uvozne dokumentacije ter različni potrebni izvozni in uvozni dokumenti. Kot omejitev lahko štejemo tudi proračunski deficit, saj se pojavlja v vseh državah članicah ASEAN razen v Singapurju. Na območju je kljub geografski oddaljenosti aktivnih že kar precej slovenskih podjetij. Januarja 2009 je z državami ASEAN sodelovalo kar 133 slovenskih izvoznikov, v prvi vrsti s Singapurjem. Glede na vodilne oddaljene svetovne trge tako pri uvozu kot pri izvozu število slovenskih izvoznikov v države članice ASEAN zaostaja samo za ZDA ter Kitajsko. Države imajo od združenja ASEAN skozi leta vedno večje koristi, saj kot skupno gospodarsko telo delujejo močneje in uspešneje, prav tako pa je pomembna tudi njihova skupna prepoznavnost na trgu.
Ključne besede: ASEAN, gospodarstvo, privlačnost trga, omejitev trga, slovenski izvozniki
Objavljeno: 26.02.2010; Ogledov: 1640; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (483,49 KB)

3.
ANALIZA VPLIVA PREVENTIVNIH RADARSKIH TABEL NA HITROST MOTORNIH VOZIL
Andraž Mlaker, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja analizo vpliva preventivnih radarskih tabel na hitrosti vozil v cestnem prometu. Skozi izvajanje analiz tritedenskih meritev je bilo ugotovljeno, kakšni so vplivi preventivnih radarskih tabel na hitrosti motornih vozil - povprečne hitrosti, percentilne vrednosti, spreminjanje števila vozil in določitev frekvence vozil. Na podlagi izvedenih meritev je bilo ugotovljeno, da preventivne radarske table vplivajo na zmanjšanje hitrosti motornih vozil. Prav tako preventivne radarske table omogočajo upravljavcu cest izvajanje natančnih analiz hitrosti motornih vozil v cestnem prometu, ki so potrebne pri morebitnem načrtovanju ukrepov za umirjanje prometa.
Ključne besede: promet, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, omejitev hitrosti
Objavljeno: 09.03.2010; Ogledov: 2563; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

4.
5.
6.
Pripor - omejitev človekove svobode : diplomsko delo
Saša Strnad, 2011, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: pripor, priporniki, človekove pravice, temeljne svoboščine, omejitev svobode, diplomske naloge
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 1758; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (645,89 KB)

7.
MEJE JAVNEGA DOLGA IN EVROPSKE IZKUŠNJE
Nataša Klobasa, 2012, diplomsko delo

Opis: V času zadnje velike finančne krize so se v državah članicah Evropske Unije precej zvišali javni dolgovi. Glavne polemike se odvijajo na temo, kako zaustaviti oziroma znižati višine javnih dolgov in se rešiti iz finančne krize. Države so uvedle strogo varčevanje, sprejeta je bila Pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v gospodarski in denarni uniji, ki prinaša zlato fiskalno pravilo. To pomeni, da bo potrebno prilagoditi nacionalne zakonodaje in v njih vnesti zavoro zadolževanja oz. omejitev javnega dolga. Ukrepi so strogi in razburjajo javnost, brezposelnost se veča in krči se ekonomska in socialna varnost državljanov. Kakšna bo cena, da se izkopljemo iz finančne krize in krenemo v okrepljeno in trajno gospodarsko rast, bo pokazal čas. Nekaterim državam bo uspelo prej kot drugim, a slej ko prej bo uspelo vsaki državi članici Evropske Unije, tudi z medsebojno pomočjo.
Ključne besede: javne finance, javni dolg, javni primanjkljaj, zlato fiskalno pravilo, omejitev javnega dolga
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1435; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (891,29 KB)

8.
POGODBENA IN NEPOGODBENA ODŠKODNINSKA ODGOVORNOST - OD ODZ-ja DO OZ-ja
Mateja Čeh, 2012, diplomsko delo

Opis: Odškodninska odgovornost je lahko bodisi pogodbena bodisi nepogodbena. Pogodbena odškodninska odgovornost je odgovornost za škodo, ki nastane zato, ker kdo prekrši kakšno pogodbeno obveznost, nepogodbena odškodninska odgovornost pa je odgovornost za škodo, ki nastane zato, ker nekdo poseže v tujo korist, ne da bi bil z oškodovancem v kakšni poslovni zvezi. Občni državljanski zakonik (ODZ) je urejal omenjeni vrsti odškodninske odgovornosti enotno v generalni klavzuli, kasnejši Zakon o obligacijskih razmerjih (ZOR) pa ju je uredil v ločenih poglavjih. Kljub temu pa je še naprej prevladalo stališče, da sta pogodbena in nepogodbena odškodninska odgovornost urejeni enotno in predstavljata enotno institucijo, saj se v glavnem za povrnitev škode, povzročene s kršitvijo pogodbene obveznosti, še naprej uporabljajo načela nepogodbene odškodninske odgovornosti z določenimi posebnostmi, ki veljajo za pogodbeno odškodninsko odgovornost. Glede na to, da je vsebina odškodninske odgovornosti v Obligacijskem zakoniku (OZ) prevzeta iz ZOR-a, imata pogodbena in nepogodbena odškodninska odgovornost tudi v OZ-ju enotni pravni naslov. V diplomskem delu na začetku predstavljam osnovne značilnosti analiziranih virov (ODZ, ZOR in OZ), v nadaljevanju pa se osredotočam na način urejanja pogodbene in nepogodbene odškodninske odgovornosti ter na njuna temeljna vsebinska vprašanja (to so vrste odgovornosti, oprostitev odgovornosti, omejitev in izključitev odgovornosti ter razširitev odgovornosti) v obravnavanih virih.
Ključne besede: pogodbena odškodninska odgovornost, nepogodbena odškodninska odgovornost, vrste odgovornosti, oprostitev odgovornost, omejitev in izključitev odgovornosti, razširitev odgovornosti
Objavljeno: 13.09.2012; Ogledov: 7024; Prenosov: 2170
.pdf Celotno besedilo (431,01 KB)

9.
Omejitve lastninske pravice v razmerju do varstvenega režima nepremičnih kulturnih spomenikov
Natalija Sbüll, 2013, diplomsko delo

Opis: Kulturna dediščina predstavlja nenadomestljivo vrednoto, saj je vsaka enota kulturne dediščine, ki je poškodovana ali uničena, žal izgubljena. Zato je potrebno kulturno dediščino vključiti v aktivno vsakodnevno življenje. Skrb za njeno ohranjanje in varovanje v vseh okoliščinah je skrb vsakogar izmed nas. Tema diplomske naloge je posebna varstva lastninske pravice, to je lastninska pravica nad kulturno dediščino. Lastninsko pravico lastnik izvršuje tako, da ne omejuje drugih posameznikov ali krši zakona. Omejitve lastninske pravice, ki se pojavljajo, se ločijo, na tiste ki so naložene v javnem interesu in tiste, ki varujejo zasebne interese. Varstvo kulturne dediščine je potrebno vključiti v aktivno vsakodnevno življenje. V kategorijo kulturne dediščine, ki je najpogostejša, sodijo posamezne stavbe ali nepremični objekti. Ločimo registrirano dediščino, ki nima statusa spomenika in je varovana le posredno in kulturne spomenike, pri katerih so opredeljeni ukrepi varstva, sofinanciranje in pravica do raznih nadomestil.
Ključne besede: Lastninska pravica, omejitev lastninske pravice, nepremična kulturna dediščina, javna korist, zakonita predkupna pravica države ali občine.
Objavljeno: 22.03.2013; Ogledov: 1345; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (420,49 KB)

10.
PUBLICIRANJE POSEBNIH PRAVNIH REŽIMOV NA NEPREMIČNINAH V ELEKTRONSKI ZEMLJIŠKI KNJIGI
Sandi Žvajkar, 2013, diplomsko delo

Opis: Kot sam naslov pove, se bomo v navedenem delu posvetili publiciranju posebnih pravnih režimov na nepremičninah v elektronski zemljiški knjigi, na podlagi trenutno veljavnih predpisov v Republiki Sloveniji. Na začetku se bomo na kratko posvetili samemu razvoju zemljiške knjige v Sloveniji, od samih njenih zametkov do končne elektronske različice, ki jo poznamo danes, ter temeljnim načelom zemljiškoknjižnega prava, še posebej t.i. publicitetnemu načelu. V nadaljevanju se bomo na kratko tudi posvetili sami lastninski pravici s poudarkom na splošnih omejitvah le-te, tako javnopravnim omejitvam na nepremičninah kot zasebnopravnim po volji lastnika, kakor tudi omejitvam s ciljem mirnega sosedstva. V jedru tega dela pa se bomo podrobno posvetili omejitvam lastninske pravice na nepremičninah po posebnih predpisih. Na podlagi njihovih določb bomo tako spoznali vzpostavitev t.i. posebnih pravnih režimov nepremičnin, v samem zaključku pa se še bomo posvetili publiciranju le-teh v novodobni elektronski zemljiški knjigi.
Ključne besede: publiciranje, načelo javnosti, posebni pravni režimi nepremičnin, nepremičnine, zemljiška knjiga, e-ZK, omejitev lastninske pravice
Objavljeno: 22.03.2013; Ogledov: 1163; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (526,68 KB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici