| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
VPLIV DELOVANJA ELEKTRO-OBLOČNE PEČI NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM STEEL ŠTORE
Klemen Stopar, 2009, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava delovanje elektro-obločne peči v energetskem sistemu Štore Steel d. o. o. Namen magistrskega dela je predstaviti probleme, ki se v praksi med delovanjem elektro-obločne peči pojavljajo, in izdelati rešitve za odpravo le-teh. V nalogi je predstavljen tudi način izbire novega transformatorja obločne peči, katerega lastnosti morajo omogočati tako zanesljivo delovanje kot tudi možnost razvoja podjetja v smislu povečevanja proizvodnje in izboljševanja kvalitete proizvodov.
Ključne besede: električni oblok, elektro-obločna peč, transformator, prenapetosti, elektroenergetski sistem, okvare, magnetno polje
Objavljeno: 05.06.2009; Ogledov: 3840; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

7.
Edukacija pacientov z degenerativnimi okvarami gibal
Danijela Dobovičnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opredeljene degenerativne okvare gibal in podrobneje opisane njihove značilnosti. Nadaljevanje smo namenili predstavitvi značilnosti kronične degenerativne in počasi napredujoče bolezni sklepov — artroze. Opisali smo najpogosteje prizadete sklepe človeškega telesa, njihove klinične slike in načine zdravljenja. Opisali smo tudi zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri edukaciji pacientov z artrozo / degenerativnim revmatizmom, rehabilitacijo le-teh ter dodali nekaj splošnih priporočil. Predstavili smo edukacijo teh pacientov iz vidika zdravstvene nege, fizikalne in delovne terapije ter socialne, psihološke in poklicne obravnave. Izpostavili smo vaje za kakovostnejše življenje pacientov z artrozo. Namen diplomskega dela je opozoriti na pomembnost edukacije pacientov v času, ko se ta bolezen — artroza pri njih šele odkriva oziroma je že diagnosticirana, ter prikazati vlogo in pomen medicinske sestre pri edukaciji teh pacientov. V ta namen smo izvedli raziskavo ter primerjali dobljene rezultate med 20 medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki, zaposlenimi v SB Celje na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe in med 20 medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki, zaposlenimi v UKC Maribor na Kliniki za kirurgijo — Oddelku za ortopedijo. V empiričnem delu smo prikazali izsledke raziskave. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Z analiziranim anketnim vprašalnikom smo izvedeli, da imajo nekaj več znanja o degenerativnih okvarah gibal (54,3%) in o artrozi (95%), ter se bolj posvečajo edukaciji pacientov z le-temi, zaposleni v SB Celje na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe. Večina, 75% anketiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je ustrezno zdravstveno-vzgojno poučenih za delo s pacienti, ki zbolevajo za to boleznijo, v veliki večini, s 55% pa tudi menijo, da so za svoje znanje in poučenost o tej bolezni odgovorni sami — predvsem njihova samoinciativnost. 50% anketiranih oseb je seznanjenih z obstajanjem vaj za kakovostnejše življenje z artrozo in izvajanje le-teh svojim pacientom priporočajo v kar 95%.
Ključne besede: ortopedija, degenerativne okvare gibal, artroza, edukacija, medicinska sestra, izvajanje vaj
Objavljeno: 02.02.2011; Ogledov: 3598; Prenosov: 856
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

8.
UPORABA SKOZNJIKOV V DISTRIBUCIJSKEM OMREŽJU
Tadej Črešnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil raziskati problematiko pri uporabi skoznjikov v distribucijskem omrežju in narediti kosovni preskus na 24 kV ameriških skoznjikih proizvajalca Piedmont Dielectrics Corporation. Preskusi so bili izvedeni na neuporabljenih skoznjikih in na tistih, ki so obratovali deset let. Opisani so tudi postopki za preskušanje srednjenapetostnih skoznjikov in merilna proga za meritev delnih praznitev. Vse meritve so bile izvedene v Infrastrukturnem centru za izvajanje energetskih meritev – ICEM, ki se nahaja ob elektrarni Mariborski otok.
Ključne besede: skoznjik, okvare, delne praznitve
Objavljeno: 13.04.2011; Ogledov: 1616; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

9.
SISTEMI HLAJENJA V NUKLEARNIH ELEKTRARNAH Z VARNOSTNEGA VIDIKA
Jure Hojnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Jedrska energija predstavlja pomemben del proizvodnje električne energije v svetu, njen delež pa se z izgradnjami novih nuklearnih elektrarn povečuje. Le te veljajo ob normalnih pogojih obratovanja za zelo varne in zanesljive, hkrati pa tudi čiste vire, ki razen z jedrskimi odpadki ne predstavljajo obremenitve za okolje, vendar se to lahko v primeru napak operaterjev ali naravnih nesreč spremeni in konča s katastrofalnimi posledicami. V diplomski nalogi so predstavljeni sistemi, ki so pomemben člen med obratovanjem reaktorjev, ter tudi ob njihovih zaustavitvah, da se lahko te izvedejo varno. Po jedrski nesreči na Japonskem so se odprla številna vprašanja o varnosti ostalih nuklearnih elektrarn po svetu – med njimi tudi naše Nuklearne elektrarne Krško. Opisane so možnosti, da do nesreče s takšnimi posledicami sploh pride, v kolikor bi prišlo na območju elektrarne do naravnih nesreč (potresa, poplave), ter varnostni sistemi, ki bi bili uporabljeni pri gradnji drugega bloka in pomenijo večjo varnost v kritičnih pogojih obratovanja.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, nuklearna elektrarna, sistemi hlajenja, varnost obratovanja, okvare, nesreče
Objavljeno: 22.09.2011; Ogledov: 1410; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

10.
REKONSTRUKCIJA OBSTOJEČE TRANSFORMATORSKE POSTAJE KRMELJ
Matej Kramžer, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo prikazuje rekonstrukcijo transformatorske postaje v naselju Krmelj. Obstoječa transformatorska postaja je dotrajana, trajno preobremenjena in ne omogoča nadgradnje, zato jo je potrebno zamenjati z novo. Prikazan je način dimenzioniranja nove transformatorske postaje, napajalnega srednjenapetostnega kablovoda in nizkonapetostnega omrežja z njihovo umestitvijo v prostor. Umestitev v prostor in dimenzioniranje postrojev temelji na trenutno veljavnih standardih in zakonskih določilih. Upoštevano je tudi dejstvo, da se transformatorska postaja vključuje v srednjenapetostno omrežje, ki deluje z resonančno ozemljeno nevtralno točko preko Petersenove dušilke z možnostjo preklopa na indirektno ozemljeno nevtralno točko preko paralelno vezanega delovnega upora v razdelilni transformatorski postaji Sevnica.
Ključne besede: distribucijsko omrežje, kratki stiki, okvare, ozemljitev nevtralne točke, dimenzioniranje opreme
Objavljeno: 13.04.2012; Ogledov: 2166; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici