| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcijsko preizkušanje pralnih strojev za zagotavljanje zanesljivosti na trgu
David Dokl, 2021, diplomsko delo

Opis: Za ohranitev konkurenčnosti podjetja je potreben nenehen razvoj novih izdelkov in optimizacija stroškov izdelave izdelkov. S tem so v razvojne in proizvodne procese ter same izdelke uvedene spremembe, ki prinašajo tveganje za kakovost in zanesljivost izdelkov na trgu. Zanesljivost pralnih strojev pa je eno ključnih pričakovanj kupcev. Diplomsko delo obravnava zanesljivost pralnih strojev na trgu in funkcijsko preizkušanje pralnih strojev v fazi razvoja, proizvodnje in kontrole po izdelavi. Predstavljena so možna izboljšanja funkcijskega preizkušanja in delno uporabljena v Laboratoriju zanesljivosti. Rezultati funkcijskega preizkušanja v Laboratoriju zanesljivosti so primerjani s podatki o servisiranju pralnih strojev na trgu, kjer je bilo ugotovljeno, da je smiselno podaljšati čas preizkušanja in s tem povečati možnost odkritja napak. Napake, ugotovljene med preizkušanjem, pa imajo različno težo oziroma bodo na trgu različno vplivale na uporabnike. Za boljše ovrednotenje napak, odkritih med preizkušanjem, je predstavljena matrika za določitev teže posamezne napake, kar bistveno izboljša nadaljnje odločitve.
Ključne besede: funkcijsko preizkušanje, okvara, zanesljivost, pralni stroj
Objavljeno: 08.04.2021; Ogledov: 90; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

2.
3.
OPTIMIZACIJA VZDRŽEVALNIH STROŠKOV V ŽAGALNICI GGP
Marko Mulec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja probleme vzdrževanja v lesnopredelovalnem podjetju. Namen diplomskega dela je bil predstavitev optimizacije vzdrževalnih stoškov v Žagalnici GGP. Podani so predlogi za izboljšanje stanja na vzdrževanju. Osnova temelji na analizi zbranih podatkov za obdobje 13 mesecev. Predstavili smo pomembnost razpoložljivosti delovnih sredstev. Okvare in zastoji slabijo delovna sredstva in nižajo njhovo vrednost. Dokazovali smo močno povezanost med proizvodnim procesom in procesom vzdrževanja. Obravnavali smo sodobne pristope vzdrževanja na področju preventivnega vzdrževanja. Predstavili smo aktualne načine izvajanja vzdrževalnih del. Utemeljili smo prednosti preventivnega vzdrževanja v podjetju. V diplomskem delu smo predstavili vpliv odgovornega vodje vzdrževanja za uspešno vzdrževanje. Dokazali smo pomembnost zbiranja in analiziranja podatkov. Vpeljali smo vodenje natančnih evidenc in njihovo analizo. Predlagali smo podporo vzdrževanju z računalniško podprtimi sistemi.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE - preventivno vzdrževanje - vodja vzdrževanja - delovno sredstvo - okvara - proizvodni proces - plan vzdrževanja
Objavljeno: 30.11.2016; Ogledov: 925; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

4.
KAKOVOST ŽIVLJENJA STAROSTNIKOV Z OKVARO SLUHA
Tatjana Ferenček, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Okvara sluha pri starejših je ena od najpogostejših težav. Število naglušnih se veča s staranjem populacije. Okvara sluha vpliva na kognitivne, fizične, vedenjske in socialne funkcije, kot tudi na kakovost življenja. V starosti so vzroki za okvaro sluha različni, lahko zajamejo celo slušno progo – od zunanjega ušesa do možganskih centrov. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali okvara sluha vpliva na kakovost življenja. Zanimalo nas je tudi, ali starostniki uporabljajo slušne pripomočke pri okvari sluha. Metode: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja in deskriptivno metodo dela. Za zbiranje podatkov je bil uporabljen anonimen vprašalnik, ki vsebuje 21 vprašanj. Podatki so statistično obdelani s programom Microsoft Exel in Microsoft Word. Rezultati: Rezultati so pokazali, da sta glavni težavi starostnikov z okvaro sluha otežena komunikacija in nepravilno razumevanje. Nadalje smo ugotovili, da se je starostnikom z okvaro sluha kakovost njihovega življenja poslabšala in da so starostniki z okvaro sluha zelo dobro seznanjeni z vrstami pomoči pri okvari sluha. Prav tako smo ugotovili, da se je po uporabi slušnega aparata kakovost življenja starostnikov z okvaro sluha spet izboljšala. Sklep: Kakšna bo kakovost življenja starostnika z okvaro sluha, je zelo odvisno od starostnika samega. Prej si bo starostnik z okvaro sluha priznal, da ima težave s sluhom in si poiskal ustrezno pomoč, prej se bo kakovost njegovega življenja izboljšala.
Ključne besede: kakovost življenja, starostnik, okvara sluha, rehabilitacija, slušni pripomoček.
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 788; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (810,24 KB)

5.
Dejavniki bolnišničnega preživetja bolnikov po uspešnem oživljanju na terenu
Tadej Jalšovec, Denis Sraka, 2015, druge monografije in druga zaključena dela

Ključne besede: srčni zastoj, oživljanje, možganska okvara, ishemična, preživetje
Objavljeno: 28.07.2016; Ogledov: 1014; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

6.
UČENJE IN AKTIVNA VLOGA PACIENTOV IN SVOJCEV V ZDRAVSTVENI OBRAVNAVI PO OKVARI HRBTENJAČE
Stanka Vrtek, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni problemi vnetja sečil pri pacientih z okvaro hrbtenjače v kliničnem okolju. Prikazana je primerjava okužb sečil pri treh skupinah pacientov s samokateterizacijo, s stalnim urinskim katetrom in program učenja samokateterizacije. Opisan je zdravstveno vzgojni program učenja samokateterizacije pacientov z okvaro hrbtenjače in svojcev na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu. Izračunana je ekonomičnost med silikonskimi in bio katetri ter cena antibiotičnega zdravljenja infekcije sečil. Izdelan je tudi protokol oziroma dokumentacija za samostojno izvajanje programa učenja. Namen raziskave je predstaviti problem vnetja sečil pri pacientih z okvaro hrbtenjače v kliničnem okolju in prikazati primerjavo pri treh skupinah pacientov s samokateterizacijo, s stalnim urinskim katetrom in program učenja samokateterizacije.
Ključne besede: okvara hrbtenjače, zdravstvena nega, okužba sečil, samokateterizacija, učenje samokateterizacije pacientov in svojcev
Objavljeno: 04.02.2014; Ogledov: 1200; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (555,74 KB)

7.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH RAZMER V ELEKTROENERGETSKEM OMREŽJU
Sebastjan Novak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna karakterističnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5), z metodo relativnih vrednosti (per-unit) in s programskim orodjem PSCAD. Predstavljena sta analitični izračun in izračun s programskim orodjem PSCAD nadomestnega vezja in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kratek stik, okvara, kratkostični tok, standard SIST EN 60909
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 2329; Prenosov: 742
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

8.
SISTEMSKE SPECIFIKACIJE ZA RAČUNALNIŠKO PODPRT NADZOR NAD POPRAVILI STROJEV
Bojan Jenčič, 2011, diplomsko delo

Opis: Naloga opisuje potrebne aktivnosti za pripravo programa za spremljanje okvar na strojih. Predstavili smo, kako različni načini vzdrževanja, vplivajo na življenjsko dobo delovnega sredstva oziroma na njegovo razpoložljivost za proizvodni proces. Definirali smo pojme, ki se bodo uporabljali za definicijo okvare oziroma anomalije na stroju: okvara stroja, strojelom, hiba stroja, nevarno delovanje stroja, mazanje, pred-preventivni pregled, nastavitev stroja, umerjanje stroja, menjava orodja. Z modeli trenutnih in predlaganih razmerij in povezav v samem programu, smo nakazali smer podatkov, ki morajo biti zajeti. Program bo omogočal pripravo statističnih analiz in poročil. Rezultat naloge je sistemska specifikacija za program, ki nam bo zagotovil boljše načrtovanje in nasploh učinkovitejše vzdrževanje v podjetju.
Ključne besede: vzdrževanje strojev, stroj, okvara, hiba, specifikacija za program
Objavljeno: 07.07.2011; Ogledov: 1450; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

9.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH VELIČIN
Sebastijan Omerzu, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna kratkostičnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5) s pomočjo vozliščne admitančne matrike. Predstavljen je postopek izračuna vozliščne admitančne matrike in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: kratek stik, admitančna matrika, kratkostični tok, okvara, model omrežja IEEE5
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 1917; Prenosov: 633
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

10.
NOTRANJE OKVARE V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU
Marjan Zorman, 2010, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje obratovalne posebnosti, ki imajo vpliv na nastanek notranjih okvar v stikalni napravi in s tem na zanesljivost delovanja elektroenergetskega omrežja. Na osnovi tega so bili analizirani vzroki za nastanek okvar. Kot posebnost obratovanja raziskan električni oblok, ki je posledica notranjih okvar izolacije. Ta je v stikalni napravi podvržena staranju pri prenapetostnih obremenitvah, ki nastanejo ob enofaznih zemeljskih stikih, spremembi obratovalnih stanj in atmosferskih prenapetostih. Na staranje izolacije, vpliva intenzivnost delnih praznitev, ki ne povzročijo takojšnega preboja izolacije, povzročajo pa motnje v okolju in po določenem času tudi okvare. Raziskan je pojav delnih praznitev in izbrane so razne merilne metode, s katerimi lahko ocenjujemo stanje in preostalo življenjsko dobo izolacije. Podane so praktične rešitve za zmanjšanje števila notranjih okvar; z njimi lahko izboljšamo preventivno vzdrževanje elektroenergetskih naprav. Izdelan je postopek spremljanja delnih praznitev trdne izolacije.
Ključne besede: Notranja okvara, stikalna naprava, distribucijsko omrežje, električni oblok, električna poljska jakost, delne praznitve, korona, trdni dielektrik.
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 2519; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 2.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici