| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Kaj o okoljski vzgoji vedo in kako okoljevarstveno živijo učenci Osnovne šole Gorišnica
Anja Hribar, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo Kaj o okoljski vzgoji vedo in kako okoljevarstveno živijo učenci Osnovne šole Gorišnica je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela, ki sta vsak zase zaključena celota, se pa med seboj dopolnjujeta. V teoretičnem delu so predstavljena teoretična izhodišča empirične raziskave, in sicer je opredeljen in opisan trajnostni razvoj, njegova zveza z vzgojo in izobraževanjem, opisana je okoljska vzgoja in predstavljena je občina Gorišnica (poudarjeno je predvsem šolstvo ter Osnovna šola Gorišnica, saj so njeni učenci predstavljali vzorec empirične raziskave). V empiričnem delu je predstavljena empirična raziskava (N=327), s katero je bilo ugotovljeno, da imajo anketirani relativno visoko znanje o varovanju okolja, pa vendar se slednje dosledno ne zrcali v njihovem ravnanju. Največ znanja o varovanju okolja izkazujejo anketirani učenci tretjega triletja, ki tudi najbolj okoljsko pravilno ravnajo. Glede na spol se tako v znanju kot tudi v ravnanju ne izkazujejo statistično značilne razlike. Najmanj znanja pa so anketirani učenci izkazali pri poimenovanju in razlagi pojmov, povezanih z varovanjem okolja.
Ključne besede: trajnostni razvoj, varovanje okolja, osnovna šola, znanje o varovanju okolja, okoljsko pozitivno ravnanje
Objavljeno: 13.12.2018; Ogledov: 425; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

2.
ZELENO POSLOVANJE V TURIZMU IN ODGOVORNO RAVNANJE Z ODPADKI
Tamara Lorber, 2013, diplomsko delo

Opis: Varovanje okolja se dandanes vedno bolj postavlja v ospredje in veliko je primerov, kako smo lahko okoljsko odgovorni. Turizem je izjemno pomembna panoga v Sloveniji, saj imamo naravne danosti, ki jih je potrebno ponuditi turistom. Tudi na področju turizma je mogoče poslovati okoljsko odgovorno, kar prikazujemo s primeri. Turistične zmogljivosti se rade ponašajo z okoljskimi oznakami ali s certifikati za okolje. S tem pritegnejo določen segment potrošnikov, saj ponujajo storitev, ki so nadstandardne. Gostje, ki stremijo k varovanju okolja in se zavedajo pomembnosti ohranjanja narave, bodo zagotovo izbirali takšne ponudnike turističnih zmogljivosti, ki so nagnjeni v varovanju okolja. Vendar pa se pojavljajo tudi podjetja, ki glede okoljskih prizadevanj zavajajo potrošnike. Prav zaradi tega moramo biti previdni pri srečevanju z okoljskimi znaki. Stanje na področju odgovornega ravnanja do naravnega okolja v Sloveniji se izboljšuje, saj imamo pri nas veliko organizacij z mednarodno priznanimi znaki za okolje. Ugotovili smo, da je tudi v turizmu na voljo veliko načinov, kako poslovati okoljsko odgovorno. Primere dobre prakse srečujemo tudi v tujini, nekateri izmed njih so v nalogi predstavljeni.
Ključne besede: Okoljsko odgovorno poslovanje, turizem, ravnanje z odpadki.
Objavljeno: 29.11.2013; Ogledov: 1709; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
INOVATIVNI PRISTOPI K UPOŠTEVANJU EKOLOŠKIH INOVACIJ
Maja Rožman, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sem se osredotočila na inovativnost in ekološke inovacije. Znano je, da je inovativnost v današnjem času bistvenega pomena za preživetje vsakega podjetja na trgu in povečevanje njegove konkurenčnosti. Podjetja morajo vedno znova težiti k napredku, dajati poudarek na inovativnosti, iskati nove ideje, konkurirati, predvsem pa biti prijazna do okolja. Prav tako v današnjem času dajemo predvsem poudarek na izdelke, storitve in proizvode, ki so okolju manj škodljivi. Zraven vseh novosti, inovativnosti, kreativnosti, konkurenčnosti je pomembna tudi družbena odgovornost do okolja. V podjetjih, katera temeljijo na širjenju okolju prijaznih izdelkov, proizvodov, storitev uporabljajo novejše tehnologije, okolju prijazne snovi, omogočajo kupcem nove inovativne ekološke proizvode in vpeljujejo nove metode distribucije. Takšna podjetja sledijo inovativnosti in povečujejo svojo konkurenčno moč. S pomočjo inovativnosti razvijajo ekološke izdelke in z uveljavljanjem med uporabniki dosegajo ekološke inovacije. Spodbujanje in ozaveščanje ljudi k uporabi ekoloških izdelkov povečuje povpraševanje po ekoloških inovacijah, in povečuje konkurenčno prednost pri tistih podjetjih, katera uporabljajo ekološke inovacije ter s tem krepijo njihov ugled. Prav tako se dolgoročen uspeh podjetja kaže v zaupanju, zadovoljstvu, zadovoljevanju potreb potrošnikov, kar je mogoče doseči s kreativnimi, kakovostnimi, inovativnimi pristopi in inovacijami. Raziskava je temeljila na izbranem podjetju Gorenje d.d., katero daje velik pomen inovativnosti in ekološkim inovacijam. Podjetje uspešno združuje vrhunsko znanje, ideje, kreativnost, inovativnost in inovativne tehnologije v uporabne rešitve, ki prepričajo tudi najbolj zahtevne uporabnike. Gorenje je na področju varovanja okolja v samem vrhu evropske industrije. Tako na področju razvoja aparatov kot tudi na področju obvladovanja tehnoloških postopkov. Prav tako so Gorenjevi inovativni gospodinjski aparati opremljeni z okolju in zdravju manj škodljivimi komponentami.
Ključne besede: invencija, inovacija, ekološke inovacije, inovativnost, eko-inovativnost, inovativno poslovanje, konkurenčnost, okoljsko ravnanje, ekološki management.
Objavljeno: 14.10.2013; Ogledov: 1560; Prenosov: 349 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

4.
Metode energetske učinkovitosti v podjetju : diplomsko delo
Lučka Bohorč, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili metode izračuna energetske učinkovitosti, saj prenovljena regulativa Evropske unije Sistema Skupnosti za okoljsko ravnanje in presojo (EMAS) od registriranih podjetij v okoljski izjavi zahteva prikaz energetske učinkovitosti, posnetek stanja in smernice za naprej. Podjetja bodo morala v prihodnosti prikazati svojo okoljsko učinkovitost, kamor sodi tudi izpust emisij toplogrednih plinov. Za začetek se poraja vprašanje o izpustu CO2, saj ga proti ostalim toplogrednim plinom podjetja sprostijo največ. CO2 učinkovitost prikazujemo z različnimi metodami, med katerimi so CO2 odtis po Umanoteri, mednarodni standard na področju preverjanja in meritev toplogrednih plinov (ISO 14064) in model vodenja Sistem upravljanja z energijo (EN 16001). Tako bodo podjetja poleg sledenja zakonodaji, zmanjševala emisije in postala bolj okoljsko učinkovita. Danes so zelo pomembni stroški, ki se pri tem zmanjšujejo, saj podjetja zmanjšujejo porabo in optimizirajo postopke, kjer vidimo veliko prisotnost logistike. Rezultat naloge je prikaz najprimernejše metode za podjetja.
Ključne besede: Sistem Skupnosti za okoljsko ravnanje in presojo, CO2 odtis, ISO 14064, Sistem upravljanja z energijo (EN 16001)
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 1686; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (931,91 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici