| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv spola dijakov na dojemanje okoljske problematike
Tamara Trinkaus, 2018, magistrsko delo

Opis: V literaturi doslej obstaja relativno malo informacij o razlikah med spoloma do okolja. Nekatere raziskave tako prikazujejo, da so glede okoljske problematike bolj zaskrbljeni moški, medtem ko druge raziskave prikazujejo večjo skrb žensk. Na dojemanje okoljske problematike vpliva okoljska zavest, ki je produkt različnih sociogeografskih dejavnikov, ki vplivajo na naše dojemanje sveta. V raziskavah, ki se dotikajo vpliva spola dijakov glede dojemanja okoljske problematike, prevladujejo te, ki izkazujejo večjo skrb dijakinj, medtem ko so te ki prikazujejo večjo skrb dijakov v manjšini. V magistrskem smo v teoretičnem delu s pomočjo literature raziskovali vpliv spola na dojemanje okoljske problematike in ugotavljali, kateri spol izkazuje večjo okoljsko skrb. V začetku teoretičnega dela smo raziskovali vpliv spola na dojemanje okoljske problematike glede na različne dejavnike, medtem ko smo se v drugem delu teoretičnega dela magistrske naloge usmerili predvsem na razlike v vplivu spola dijakov na dojemanje okoljske problematike. V drugem delu magistrskega dela- empiričnem delu, smo s pomočjo anketnih vprašalnikov na podlagi vzorca 300-tih dijakov Ptujskih srednjih šol, raziskovali razlike v okoljski skrbi glede na spol dijakov. Tako smo na koncu prišli do ugotovitev, da večjo okoljsko skrb izkazujejo dijakinje, kar je potrdil tudi empirični del magistrskega dela, medtem ko so dijaki izkazali večje znanje o okoljski problematiki.
Ključne besede: spol, okoljska skrb, okoljska zavest, okoljska problematika
Objavljeno v DKUM: 28.02.2018; Ogledov: 1121; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
Okoljska problematika Slivniškega jezera : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Nataša Povalej, 2016, diplomsko delo

Opis: Slivniško jezero je nastalo zaradi primarne funkcije zadrževanja vode in s tem zagotovilo varovanje okoliških krajev proti poplavam. Skozi leta se je ta funkcija začela spreminjati in kot primarne so prevladovale druge. Jezero je bogato naseljeno z ribami, raki, školjkami in tudi v okolici najdemo veliko živih organizmov, kot so ptice in zelo bujno in visoko rastlinje. Kot mnoge druge vode je tudi Slivniško jezero ogroženo oziroma so ogroženi organizmi, ki živijo tam. V diplomski nalogi smo se osredotočili na onesnaževanje in zastrupitev živali, ki se je zgodila v jezeru. Zastrupitev je bila ena sama, vendar ta zelo huda. Ob zastrupitvi je bil prizadet ribnik, kjer se ribe gojijo, ter potok, ki se izliva v jezero, zato je bila izguba še toliko hujša. Zastrupitev je bila namerna in storilec nikoli ni bil in tudi najbrž ne bo znan. Sanacija je potekala dolgo, ribiška družina je poslala veliko prošenj za pomoč, nekatere so bile odobrene, veliko je bilo zavrnjenih. Drugi problem okolice jezera so žabe, vendar je ta problem vedno bolj ozaveščen, ljudje so z njim seznanjeni in tudi veliko pomagajo. Problem so finančna sredstva. Cesta ob jezeru je zelo prometna, žabe pa je prečkajo na poti od svojih zimskih prebivališč do jezera. Zato so se domislili dobre rešitve, vendar vse temelji na prostovoljstvu. Vsakoletno se zbirajo in postavljajo ograje ob cesti, da bi rešili kakšno žabje življenje. Poleg ograje so pod zemljo speljani kanali, kjer lahko žabe nemoteno potujejo do jezera. Kljub vsemu trudu in postavitvami ograj, še vedno veliko žab konča svoje življenje na cesti. Lahko bi postavili daljše ograje ob cesti in še več podzemnih tunelov, saj so zdaj bolj redki. Ograjo bi bilo potrebno pregledovati dnevno, saj se pogosto trga in imajo žabe potem prosto pot na cesto.
Ključne besede: okolje, varstvo okolja, onesnaževanje, okoljska problematika, ogroženost živali, študija primera, Slivniško jezero, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 2039; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (711,27 KB)

3.
Okoljska problematika v Vodicah - študija primera : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Urban Koglar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu razpravljamo o okoljski problematiki Vodic. Zaradi specifične lege kraja in vedno večjega razvoja industrije se povečuje tudi promet v vseh oblikah. Za izgradnjo in vzdrževanje teh objektov in naprav je potreben velik poseg v naravo (sečnja gozdov, izguba rodovitne zemlje itd.). Problem predstavlja tudi nepravilno ravnanje in odlaganje odpadkov, kar je škodljivo, nevarno in nevestno ravnanje posameznikov oziroma skupine ljudi. Zaznano problematiko smo proučevali z lastnim opažanjem, področje varstva okolja smo preverili med krajani, na Občini Vodice in na nivoju države. Izvedli smo anketo in informativne pogovore oziroma intervjuje. Vse to smo nadgradili s pregledom številne literature. Ugotovili smo, da prebivalce Vodic zelo moti in ogroža močan pretok cestnega in zračnega prometa. Promet ima naslednje negativne učinke: hrup, izpušni plini, tresljaji, uničevanjem celotne cestne infrastrukture itd. Smeti, odvrženih v okolje, je kljub dobri ozaveščenosti krajanov še vedno sorazmerno veliko. Zaskrbljujoče je dejstvo, da so med temi tudi zelo nevarni odpadki. Tako brezobzirno ravnanje bi moralo biti strogo sankcionirano. Že res, da varstvo okolja ureja država z zakonom, toda menimo, da bi morale biti kazni strožje in da bi morale pristojne službe na tem področju delovati bolje. V nalogi smo predstavili nekaj idej/predlogov. Ugotovili smo, da je potrebno namestiti dodatne koše, čim prej izgraditi novo kanalizacijsko omrežje in obvoznico ter morebiti zaposliti občinskega okoljskega nadzornika. Da bi sprožili samoiniciativno ravnanje krajanov, bi bilo potrebno nameniti večjo pozornost predstavljanju posledic nepravilnega ravnanja z okoljem in opozoriti na pomembnost čistega okolja. Krajani bi posledično več uporabljali alternativna prevozna sredstva, bolje ločevali in razširili sam pomen čistega okolja v krogu družine in prijateljev. Zbrane ugotovitve želimo predstaviti širšemu krogu krajanov s pomočjo občinskega glasila in s tem narediti korak k večji ozaveščenosti v Vodicah.
Ključne besede: okolje, varstvo okolja, onesnaževanje, okoljska problematika, študija primera, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 18.10.2016; Ogledov: 1802; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

4.
KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA NA PODROČJU OZAVEŠČANJA OKOLJSKE PROBLEMATIKE
Daša Jurišič, 2015, diplomsko delo

Opis: Ljudje se vse bolj zavedamo pomena kakovosti okolja, v katerem bivamo. O okoljski problematiki nas vsakodnevno ozaveščajo mediji, vse več pa je tudi podjetij, ki se ukvarjajo s to problematiko. Osrednji namen te diplomske naloge je raziskati in predstaviti aktualno stanje na področju ozaveščanja o okoljski problematiki. Uvodni predstavitvi teorije sledi oblikovanje splošnega komunikacijskega modela za podjetja, ki se ukvarjajo z obravnavano problematiko. Predstavljen je tudi pomen medijev, nevladnih organizacij in ostalih deležnikov pri delovanju teh podjetij in ozaveščanju ljudi. V empiričnem delu so predstavljena podjetja iz mariborske regije, ki se ukvarjajo z okoljsko problematiko, in rezultati ankete, s katero je bila analizirana stopnja ozaveščenosti lokalnega prebivalstva. S pomočjo raziskovanja teorije, sodelovanja z omenjenimi podjetji, ankete in številnih pregledanih spletnih virov je na koncu preverjena veljavnost postavljenih hipotez.
Ključne besede: komunikacijska strategija, okoljska problematika, deležniki, ozaveščanje, javni interes
Objavljeno v DKUM: 14.10.2015; Ogledov: 1531; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

5.
REGIONALNOGEOGRAFSKA ANALIZA SEVERNE AFRIKE
Manuela Štefane, 2015, magistrsko delo

Opis: Egipt, Libijo, Alžirijo, Tunizijo, Maroko, Zahodno Saharo in Sudan uvrščamo v skupno regijo, Severno Afriko. Povezujejo jih skupne fizično in družbeno geografske značilnosti. Cilj magistrskega dela Regionalnogeografska analiza Severne Afrike je bil prikazati nova spoznanja o fizično- in družbenogeografskih značilnostih držav Severne Afrike s pomočjo analize različnih statističnih in strokovnih virov. Državam so skupni pomanjkanje padavin, izpostavljenost visokim temperaturam in preobremenjeni viri sladke vode. Rast števila prebivalstva povzroča povečan vpliv na okolje in okoljske probleme. Na rodovitnih obalnih območjih vsak kos zemlje izkoristijo za obdelovalno površino, ki jo širijo tudi na nerodovitna puščavska tla. Delež obdelovalnih površin se tako povečuje, s tem pa se povečuje tudi izkoriščanje vodnih virov za namakanje prsti. Dostop do vodnih virov pa je v marsikateri državi tudi vzrok za nemire in spopade. Glavni vzroki za politične spopade in Arabsko pomlad so med drugim tudi gospodarska izkoriščanja, socialni problemi in velika brezposelnost. Skupne izbrane fizično- in družbenogeografske značilnosti držav Severne Afrike smo kartografsko predstavili ter izdelali tipizacijo držav Severne Afrike glede na skupne značilnosti. Na osnovi spoznanj smo predstavili nova spoznanja in napovedali prihodnji razvoj držav Severne Afrike. V zaključnem delu smo pridobljene podatke in nova spoznanja prenesli na pedagoško raven ter s pomočjo iger in učenčevega lastnega aktivnega spoznavanja držav Severne Afrike predvideli učno uro z naslovom Geografski potep po državah Severne Afrike.
Ključne besede: Severna Afrika, pomanjkanje padavin, okoljska problematika, Arabska pomlad, pedagoška aplikacija
Objavljeno v DKUM: 04.06.2015; Ogledov: 1946; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

6.
Tehnologije zajemanja CO2 ter preučevanje njihovega vpliva na delovanje energetskih sistemov
Boštjan Pišotek, 2013, magistrsko delo

Opis: Na osnovi okoljske problematike, ki danes predstavlja enega izmed največjih globalnih izzivov, so v magistrskem delu predstavljene tehnologije zajemanja ogljikovega dioksida iz industrijskih procesov pridobivanja električne energije. Trenutno najbolj obetajoče rešitve v prihodnosti predstavljajo sistemi zajemanja na osnovi pozgorevanja iz elektrarn na fosilna goriva, zato je poudarek namenjen prav njim. Predstavljen je vzorčni fizikalno-matematični model, na osnovi katerega je podana ocena snovnih in energijskih tokov v sistemu. Glede na definirano energetsko učinkovitost sistema za zajemanje ter projekcije modela na referenčni energetski objekt je podana tudi ocena ekonomske upravičenosti integracije tovrstnih sistemov za obdobje do leta 2050.
Ključne besede: absorpcija, amini, ekonomska upravičenost, emisije CO2, emisijski kuponi, energetski sistem, fosilna goriva, MEA topilo, model obratovanja, okoljska problematika, PCC zajemanje, tehnologije zajemanja CO2, učinkovitost zajemanja
Objavljeno v DKUM: 03.04.2013; Ogledov: 2392; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

7.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici