| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJALNA ANALIZA OKOLJSKIH CON V EVROPI
Nataša Gajšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Emisije onesnaževal iz cestnega prometa v ozračje so pereča težava po vsej Evropi. Zlasti v urbanem okolju imajo negativne vplive na okolje in zdravje ljudi. Z uvedbo okoljskih con želijo te negativne vplive zmanjšati. V diplomski nalogi smo opravili primerjalno analizo okoljskih con v Evropi. Raziskali in primerjali smo, kako se po evropskih mestih razlikujejo velikost, časovne omejitve, omejitve dostopa vozil v okoljsko cono glede na kategorijo, emisijske lastnosti, namen in maso. Rezultati raziskave predstavljajo osnovo za projektiranje okoljske cone v Mariboru.
Ključne besede: prašni delci PM10, okoljska cona, omejevanje prometa
Objavljeno: 30.09.2011; Ogledov: 1654; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

2.
OZNAČEVANJE OKOLJSKE CONE - PRIMER MARIBOR
Barbara Knez, 2014, diplomsko delo

Opis: V skrbi za čistejše okolje in boljše zdravje ljudi se dandanes vse več raziskuje in tudi premika. Uvedba okoljske cone v Mariboru bi doprinesla k delnemu eliminiranju emisij onesnaževal iz cestnega prometa. V diplomski nalogi je preučenih nekaj primerov iz tujine, ki jim sledi aplikacija na mesto Maribor.
Ključne besede: okoljska cona, označevanje, omejevanje prometa, Maribor
Objavljeno: 07.05.2014; Ogledov: 713; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (6,47 MB)

3.
STROŠKOVNA ANALIZA PROMETNE SIGNALIZACIJE ZA VZPOSTAVITEV OKOLJSKE CONE V MESTNI OBČINI MARIBOR
Maša Vöröš, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Ta diplomska naloga analizira stroške prometne signalizacije za vzpostavitev okoljske cone v Mestni občini Maribor. Podaja splošne značilnosti okoljskih con in razloge za njihovo uvedbo ter opisuje razširjeno okoljsko cono v Mariboru. Opisuje korake nabavnega procesa, od raziskave tržišča do izbire najprimernejšega dobavitelja. Na praktičnem primeru je predstavljena analiza križišč za postavitev prometnih znakov, popis ter končna izbira dobavitelja glede na dane kriterije in značilnosti naročila.
Ključne besede: Maribor, okoljska cona, prometna signalizacija, analiza stroškov, nabavni proces
Objavljeno: 04.06.2014; Ogledov: 733; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (697,35 KB)

4.
ZAHTEVE ZA POSTAVITEV PROMETNE SIGNALIZACIJE V URBANIH OKOLJIH – PRIMER POSTAVITVE ZA POTREBE OKOLJSKE CONE V MARIBORU
Matevž Jelenko, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Postavitev prometne signalizacije je potrebna in zahtevna naloga. Moramo se zavedati pomembnosti pravilnega načrtovanja in postavljanja prometne signalizacije, ki predstavlja ključni element za varno odvijanje prometa. Pred vzpostavitvijo novega prometnega režima (npr. pilotna okoljska cona) je potrebno skrbno načrtovanje označevanja le teh in usklajevanja prometne signalizacije s pravilnikom. Nujen je tudi pregled dejanskega stanja na terenu, s čimer je mogoče novo prometno signalizacijo umestiti varno, pregledno in nemoteče glede na že obstoječo signalizacijo in glede na druge udeležence v prometu. V projektni nalogi je na primeru predloga okoljske cone na desnem bregu Drave v Mariboru prikazana in analizirana potrebnost postavitve prometne signalizacije, s katero se ustrezno uredi oz. vzpostavi prometni režim na vstopnih točkah v okoljsko cono. Predlog postavitve prometne signalizacije je usklajen z obstoječo prometno signalizacijo in je v skladu z zahtevami, ki jih opredeljuje veljavni Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah.
Ključne besede: prometna signalizacija, zahteve za postavitev, emisije PM10, okoljska cona, vpliv na okolje
Objavljeno: 10.09.2014; Ogledov: 926; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (25,69 MB)

5.
Sheme omejevanja mestnega dostopa in preference uporabnikov-primer mesta Maribor
Aleš Cesar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo iskali rešitev na zadan problem: najti najbolj primerno shemo omejevanja mestnega dostopa za uvedbo v izbranem območju mestne občine Maribor glede na preference uporabnikov. V teoretičnem delu smo preučili štiri sheme omejevanja mestnega dostopa (območja z nizkimi emisijami, predpisi mestnega dostopa, mestno cestninjenje, predpisi glede na fizične lastnosti vozil). Ko smo osvojili teoretične prvine, smo poiskali tudi obstoječe dobre prakse v drugih evropskih mestih in pri nas, saj smo preučevali tudi pilotno okoljsko cono, ki je delovala v mestni občini Maribor. Nato smo sestavili anketni vprašalnik za pridobitev podatkov, potrebnih za analiziranje. V določenem časovnem obdobju smo izvedli spletno in terensko anketiranje. Analizirali smo na podlagi preferenc obiskovalcev, prebivalcev in prebivalcev izbranega območja v mestu Maribor. Obiskovalci so preferirali območja z nizkimi emisijami, za isto shemo so se odločili tudi prebivalci mesta Maribor, prebivalci znotraj območja pa so izbrali shemo omejevanja dostopa glede na fizične lastnosti motornih vozil. V skupnem povprečju se je največ anketirancev tako strinjalo z uvedbo območja z nizkimi emisijami v izbranem območju mestne občine Maribor
Ključne besede: Sheme omejevanja mestnega dostopa, dobre prakse, okoljska cona
Objavljeno: 05.10.2015; Ogledov: 427; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici