| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 124
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava statične spletne strani s pomočjo ogrodja jekyll : diplomsko delo
Ružica Marković, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo ustvarili statično spletno stran, katere cilj je čim boljše predstaviti dve majhni podjetji, ki se ukvarjata s servisiranjem in modificiranjem avdio in studijske opreme, svetovanjem in akustično obdelavo prostorov. Spletna stran je zamišljena kot enostavno in funkcionalno orodje za promocijo in reklamiranje storitev, ki jih podjetje ponuja. Pri izdelavi spletne strani smo se odločili za ogrodje za generiranje statičnih spletnih strani – Jekyll. Jekyll je ogrodje, s katerim lahko hitro in enostavno ustvarjamo vizualno lepe in funkcionalne statične spletne strani.
Ključne besede: statične spletne strani, ogrodje Jekyll, jezik Markdown, GitHub, generatorji statičnih spletnih strani
Objavljeno v DKUM: 08.11.2022; Ogledov: 130; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

2.
Analiza mikrostoritveno usmerjenih zalednih rešitev na osnovi gRPC in REST v izvajalnem okolju .NET 6
Klemen Grebovšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izvedli analizo in primerjavo uporabe aplikacijskega vmesnika REST API ter ogrodja gRPC kot osnovo za izvedbo komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi. Dilemo izbora osnove za izvedbo komunikacije smo želeli zmanjšati na podlagi zastavljenih raziskovalnih vprašanj osredotočenih na tehnične in ne tehnične kriterije uporabe. Osredotočili smo se na performančne zmogljivosti, porabo računalniških virov, primarno podporo pri izvedbi komunikacije in splošno podporo ter možnost integracije s proxy strežniki. Osnovo za raziskovanje in izvedbo meritev nam je predstavljala lastna implementacija zaledne mikrostoritveno usmerjene programske rešitve, katero smo implementirali v sklopu izvedbe eksperimenta. Raziskovanje smo zaključili s predstavitvijo rezultatov meritev in odgovori na zastavljena raziskovalna vprašanja. Rezultati meritev nakazujejo prednosti uporabe ogrodja gRPC na področjih performančnih zmogljivosti in porabe računalniških virov ter primarne podpore pri izvedbi komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi.
Ključne besede: mikrostoritvena arhitektura, REST API, ogrodje gRPC, izvajalno okolje .NET 6
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 135; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

3.
Razvoj platformno neodvisne aplikacije LeagueManager z ogrodjem Kivy : diplomsko delo
Blaž Novak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj aplikacije LeagueManager, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje, urejanje in spremljanje nogometnih tekmovanj. Opisano je ogrodje Kivy, s katerim smo razvili aplikacijo in omogoča razvoj platformno neodvisne aplikacije. Predstavljene so tudi ostale tehnologije, ki smo jih uporabili ob ogrodju Kivy, kot so: Python, MongoDB in Node.js. Razložene so naše ugotovitve o ustreznosti uporabe ogrodja Kivy za razvoj platformno neodvisne aplikacije.
Ključne besede: Kivy, programsko ogrodje, Python, platformno neodvisen razvoj, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 94; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

4.
Večpasovni kompresor z odmevnim efektom in popačenjem : diplomsko delo
Denis Osmanović, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo proces izdelave vtičnika, ki ga lahko uporabimo za izvajanje različnih operacij nad vhodnimi zvočnimi signali, kot so večpasovno stiskanje, dodajanje odmevnega učinka in popačenje. V teoretičnem delu najprej predstavimo programsko opremo za glasbeno produkcijo, razširitev funkcionalnosti z vtičniki in teoretično ozadje digitalne obdelave signalov. V praktičnem delu predstavimo postopek implementacije vtičnika VST (angl. Virtual Studio Technology) v ogrodju JUCE. Pravilno delovanje vtičnika smo nato preizkusili z analizo spektrogramov izhodnih zvočnih signalov in s simulacijo algoritma popačenja.
Ključne besede: večpasovno stiskanje, odmevni učinek, popačenje, vtičnik VST, ogrodje JUCE
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 81; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

5.
Primerjava in analiza ogrodij Vue in Svelte za razvoj spletnih strani : diplomsko delo
Tomas Kovačič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu primerjamo čelni ogrodji Vue in Svelte. Delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu predstavimo čelna ogrodja in njihovo popularnost, nato pa natančneje opišemo ogrodji Vue in Svelte. V praktičnem delu implementiramo spletno aplikacijo za prikaz receptov z vsakim ogrodjem posebej. Razložimo celoten razvoj obeh aplikacij in hkrati predstavimo razlike, ki jih najdemo v kodi. Opravimo meritve hitrosti in porabo pomnilnika pri vsakem ogrodju. Na koncu rezultati meritev pokažejo, da je Svelte hitrejše ogrodje in hkrati porabi manj pomnilnika.
Ključne besede: čelna ogrodja, ogrodje Vue, ogrodje Svelte
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 77; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Izbor sklada spletnih aplikacij na osnovi JS ogrodij : magistrsko delo
Janko Češnjaj, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali najbolj razširjene sklade za razvoj enostranskih spletnih aplikacij, ki temeljijo na programskem jeziku JavaScript. Izvedli smo pregled področja tehnoloških skladov, opisali gradnike najbolj razširjenih skladov, jih analizirali in primerjali. Iz analiz in primerjav smo oblikovali odločitveni model za izbor sklada tehnologij, prek katerega uporabnik glede na svoja izhodišča pridobi predlog tehnološkega sklada za razvoj konkretne rešitve. Zasnovali in implementirali smo spletno aplikacijo na podlagi odločitvenega modela, ki prek vodenega dialoga uporabnika pripelje do najboljše izbire skupka tehnologij za njegov specifičen problem. Na koncu smo rešitev analizirali in podali končne sklepe.
Ključne besede: sklad aplikacij, JavaScript, ogrodje, odločitveni model
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 97; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

7.
Razvoj spletne učilnice z uporabo PHP in ogrodja Laravel : diplomsko delo
Maja Štrucl, 2022, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko prenos znanja na daljavo postaja vse pomembnejši, spletne učilnice pa so tiste, ki ta prenos znanja olajšujejo. Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da mora biti spletna učilnica fleksibilna in enostavna za uporabo tako nosilcu znanja kot tudi prejemniku. V diplomskem delu smo zato razvili novo spletno učilnico, ki je uporabniško prijazna, varna in funkcionalna za uporabnike in za nosilca znanja. Spletna učilnica je bila razvita z uporabo programskega jezika PHP in ogrodja Laravel ter testirana glede na različne zmogljivostne kriterije.
Ključne besede: razvoj spletne učilnice, PHP, programiranje, ogrodje Laravel
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 79; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

8.
Generiranje poročnih spletnih strani s pomočjo ogrodja Next.js : diplomsko delo
Mateja Žvegler, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje uporabo ogrodja Next.js, knjižnice React in podatkovne baze MongoDB pri razvoju spletne aplikacije za pomoč pri načrtovanju porok. V prvem delu so predstavljene vse uporabljene tehnologije in njihove značilnosti, v drugem, praktičnem delu je opisan in dokumentiran potek razvoja aplikacije in najpomembnejših funkcionalnosti, v zadnjem delu pa je predstavljen grafični vmesnik spletne aplikacije.
Ključne besede: ogrodje Next.js, poročna spletna stran, React, MongoDB
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 113; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

9.
Razvoj hibridne mobilne aplikacije za prikaz zemljevida z ogrodjem framework7 : diplomsko delo
Evald Vrbančič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili hibridno mobilno aplikacijo z ogrodjem Framework7, jo opisali in predstavili njene posebnosti. Izdelali smo aplikacijo za prikaz zemljevida, ki posamezniku omogoča, da vidi svojo geolokacijo, ustvarja točke na zemljevidu in klepeta z drugimi uporabniki, hkrati pa mu prikaže tudi vreme na lokaciji, kjer se nahaja. Ocenili smo primernost izbranih tehnologij za izdelavo platformno neodvisnih aplikacij.
Ključne besede: ogrodje Framework7, zemljevid, platformno neodvisen razvoj aplikacij, hibridna mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 80; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

10.
Zmanjšanje mase ogrodja vpenjalnega bloka s pomočjo topološke optimizacije
Sandi Ferleš, 2022, diplomsko delo

Opis: V sodelovanju s podjetjem Ledinek Engineering d.o.o. sem izdelal diplomsko nalogo na temo že obstoječega gibajočega se ogrodja vpenjalnega bloka. Ta ima funkcijo vpetja deske z zračno blazino kot aktuatorjem. Vse skupaj je del Kontizink linije, katere produkt je čelno zlepljen les. Cilj diplomske naloge je redukcija mase ogrodja, pri čim večji togosti, tako s spremembo geometrije modela, kot izbiro ustreznega materiala s manjšo gostoto pri čemer je potrebno določiti ustrezen postopek izdelave. Doseči želimo manjše obremenitve na nosilno konstrukcijo ob gibanju ogrodja in povečati dodano vrednost na produkt. Pomagali smo si metodo končnih elementov in izvedli topološko optimizacijo, na podlagi katere smo dobili osnovo za razvoj nove oblike.
Ključne besede: topološka optimizacija, metoda končnih elementov, zmanjševanje mase, ogrodje, zračna blazina
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 110; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici