| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Preprodaja živalskih vrst v Evropski uniji
Blaž Černivec, 2020, diplomsko delo

Opis: Nezakonita preprodaja živalskih vrst v Evropski uniji nakazuje na dolgo trajajočo problematiko sodobne družbe v kateri živimo. Vključuje celoten potek od krivolova, preprodaje, tihotapljenja in na koncu prodaje. Preprodaja ogroža živalske vrste, saj negativno vpliva na število posameznih vrst, prav tako na habitat in biodiverziteto v okolju. Veliko vlogo pri nezakoniti preprodaji živalskih vrst imajo organizirane kriminalne skupine, ki se ukvarjajo s kriminalom, saj je dobiček velik, kazni za ta kazniva dejanja pa nizke zaradi slabe ozaveščenosti in nizke prioritete pri organih pregona. Preprodajane živali se izkorišča v različne namene, kot je uporaba živalskih izdelkov v tradicionalni medicini, uporaba kož v modni industriji, kot razstavni kosi ali pa kot domače živali. Preprodane živali oziroma izdelki iz živali spadajo na črnem trgu pod eksotične živali ter luksuzne izdelke, ki so zelo cenjeni, kar vzbuja veliko povpraševanja in velike dobičke. Najpogosteje preprodajane živalske vrste so plazilci, ptiči in primati (opice). Glavni akterji pri izvozu, tranzitu in uvozu so države z veliko regijsko biodiverziteto ali pa regije, ki služijo kot tranzitna točka med različnimi regijami. Mednje spadajo Evropska unija, Afrika, Azija in ameriški kontinent, ki med seboj delujejo kot izvozne, tranzitne in ciljne države različnim živalskim vrstam in različnim živalskim izdelkom. Pri tem ima zelo pomembno vlogo konvencija CITES, ki nadzira mednarodno trgovino z ogroženimi živalskimi vrstami in tudi ostale nevladne organizacije, ki strmijo k zaščiti živalskih in rastlinskih vrst pred prekomernim izkoriščanjem, izrabo in izumrtjem. Primarno rešitev za ohranitev živalskih vrst vidimo v boljšem izobraževanju pri odkrivanju organiziranega kriminala preprodaje živalskih vrst na posameznih mejah, na letališčih ter v pristaniščih v Evropski uniji in drugod po svetu, višjim sankcijam in večjo ozaveščenostjo.
Ključne besede: diplomske naloge, organizirana kriminaliteta, ogrožene živalske vrste, nezakonita preprodaja, črni trg
Objavljeno: 11.03.2021; Ogledov: 64; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

2.
Nezakonita trgovina z zaščitenimi živalskimi vrstami - primer tigra
Goran Zorič, 2016, diplomsko delo

Opis: Nezakonita trgovina z zaščitenimi živalskimi vrstami je problem sodobne družbe, ki se je sorazmerno hitro razvil in žal še vedno narašča. Zajema celoten proces od ulova in tihotapljenja do distribucije. Pojav ogroža predvsem živali pa tudi ljudi, ki so zadolženi, da jih varujejo, saj predstavljajo oviro krivolovcem in organiziranim kriminalnim mrežam. Te mreže se dokopljejo do dobička z lovljenjem, tihotapljenjem in prodajo zaščitenih živali in njihovih delov. S tem škodijo ekosistemu, prav tako pa pripomorejo k izumrtju živalskih vrst. Živali se izkorišča v zdravstvene namene, lovci jih zbirajo kot trofeje, premožni ljudje jih želijo udomačiti. Živalske vrste se prav tako ogroža s krčenjem gozdov in njihovih ostalih habitatov. Posledica tega je manjšanje teritorija, pomanjkanje plena in hrane ter večja možnost srečanja s človekom. Tigri imajo na črnem trgu zaradi svoje redkosti, lepote in zaščitenosti visoko ceno, organiziran kriminal pa to s pridom izkorišča. Za lov najame divje lovce, ki do informacij o lokacijah tigrov in o lokacijah patruljiranja čuvajev pridejo z grožnjo ali podkupovanjem. Pri srečanju s čuvaji pogosto prihaja do spopadov in posledično žrtev. Najbolj so tigri ogroženi v Aziji, predvsem na Kitajskem, kjer je prodaja zdravil, ki vsebujejo dele živali, najpogostejša. Za pravice tigrov in ostalih zaščitenih živalskih ter rastlinskih vrst se borijo različne nevladne organizacije, ki s svojim delovanjem ozaveščajo ljudi o zaskrbljujoči situaciji in pomagajo čuvajem na terenu ali pa reagirajo same. Trud in delo teh organizacij je poglavitni razlog za preživetje večine redkih in ogroženih živali. Pomembno vlogo ima tudi konvencija CITES, ki z nadziranjem mednarodne trgovine z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami skrbi za ohranjanje in obstoj živih vrst. Problem vidimo predvsem v premajhnem posvečanju pozornosti nezakoniti trgovini z živalmi. Potrebne so spremembe zakonodaje predvsem v državah, kjer živijo tigri in tudi drugod. Čuvaje narodnih parkov bi bilo potrebno usposabljati in jim zagotoviti novejšo opremo. Izobraževanje in usposabljanje bi prav tako morali priskrbeti carinikom za boljši nadzor na meji. Primarno rešitev za ohranjanje živalskih vrst vidimo v sodelovanju med nevladnimi organizacijami in vladami držav, kjer živijo tigri.
Ključne besede: organizirana kriminaliteta, ekološka kriminaliteta, ogrožene živalske vrste, zaščitene vrste, krivolov, tigri, tihotapstvo, nezakonita trgovina, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 17.11.2016; Ogledov: 956; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (795,37 KB)

3.
Mednarodna trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ter izvajanje konvencije CITES
Urška Franko, 2014, diplomsko delo

Opis: Nezakonita trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami je novodoben pojav in tema mnogih razprav na lokalni in globalni ravni. Vključuje vsa protipravna dejanja, od tihotapljenja, ulova, zbirateljstva ogrožene živalske ali rastlinske vrste do nezakonite trgovine. Kaže se v različnih oblikah, najnevarnejša pa je tista, ki zadeva organizirano strukturo kriminala. Poteka preko neformalnih mrež, zato je njen obseg nemogoče točno izmeriti. Gonilna sila nezakonite trgovine so potrošniki, ki povprašujejo predvsem po heterogenih osebkih, ki se uporabljajo za različne namene, kot so kuhinjske specialitete, tradicionalna medicina, dekorativni predmeti za notranjo opremo bivalnih prostorov, modni dodatki ali hišni ljubljenčki. Namen diplomskega dela je bil predstaviti nezakonito trgovino s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, njene značilnosti, globalni obseg, posledice in ključne krivce za njen obstoj ter spoznati novodobne tehnike tihotapljenja, ki jih uporabljajo storilci kaznivih dejanj pri izvajanju nezakonitih dejavnosti. Ugotovili smo, da so številčno najbolj tihotapljeni živalski in rastlinski osebki oziroma njihovi deli sloni, nosorogi, vrste velikih azijskih mačk, želve in morske školjke, zato smo jih podrobneje opredelili, prav tako pa smo predstavili vrednosti eksotičnih živali in njihovih delov na svetovnih črnih trgih v letu 2014. Nezakonita trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami je transnacionalna oblika kriminalitete, zato je za preprečevanje tega pojava ključno še bolj okrepljeno sodelovanje med državami, mednarodnimi organizacijami, podjetji in posamezniki. Pomembni so tudi drugi preventivni ukrepi, ki bi pripomogli k zmanjšanju te problematike. Eden glavnih mednarodnih instrumentov za zaščito živali in rastlin je tudi Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (konvencija CITES), ki poskuša na podlagi dovoljenj in potrdil zagotoviti, da se nobena živalska ali rastlinska vrsta zaradi mednarodne trgovine ne bi uporabljala netrajnostno.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, organizirana kriminaliteta, ogrožene živalske vrste, ogrožene rastlinske vrste, zaščitene vrste, tihotapstvo, preprečevanje, mednarodni sporazumi, CITES, diplomske naloge
Objavljeno: 22.01.2015; Ogledov: 1114; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (5,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici