| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vizualizacija tokovnih pojavov z metodo schlieren optics : diplomsko delo
Mihailo Urošević, 2023, diplomsko delo

Opis: Vizualizacija tokovnih pojavov igra ključno vlogo na različnih znanstvenih in inženirskih področjih. Diplomsko delo raziskuje zgodovinski razvoj, uporabo in eksperimentalne zahteve optične metode schlieren kot zmogljivega orodja za vizualizacijo in razumevanje tokovnih pojavov. Tehnika schlieren omogoča zaznavanje in vizualizacijo sprememb lomnega količnika prosojnega medija, kar zagotavlja dragocen vpogled v dinamiko tekočin, aerodinamiko in prenos toplote. Diplomsko delo obravnava temeljna načela metode schlieren, vključno s konfiguracijo optičnih komponent, izbiro svetlobnega vira in tehnike zajema slike. Poleg tega raziskuje vsestranskost metode pri vizualizaciji različnih tokovnih pojavov, kot so udarni valovi, mejne plasti, vrtinci in konvekcijski tokovi. Preučene so prednosti in omejitve tehnike schlieren, skupaj z lastnim eksperimentalnim sistemom schlieren. Skozi vizualizacijo tokovnih pojavov ponuja metoda schlieren raziskovalcem in inženirjem dragoceno orodje za proučevanje kompleksne dinamike tekočin in izboljšanje našega razumevanja temeljnih procesov.
Ključne besede: schlieren tehnika, senčna fotografija, vizualizacija tokov, lomni količnik, ogledalo, viri svetlobe
Objavljeno v DKUM: 16.01.2024; Ogledov: 285; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (11,28 MB)

2.
Konstruiranje stropne konzole električnega vozila VT01
Metod Levart, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno oblikovanje notranjosti avtomobila s poudarkom na konstruiranju stropne konzole za električno vozilo VT01. Na kratko sem opisal podjetje RTC d.o.o. ter notranjost vozil in njihove elemente. Predstavil sem omejitve pri konstruiranju in oblikovanju stropne konzole, ki morajo ustrezati standardom in direktivam za kategorijo vozil L7e. Sledila je priprava na proces konstruiranja in kasneje tudi razvoj ideje od skice do predstavitve, ki je predstavljala digitalno vizualizacijo s pomočjo računalniškega programa Autodesk SketchBook Pro 2015.
Ključne besede: dizajn, stropna konzola, senčniki, vzvratno ogledalo, avtomobil
Objavljeno v DKUM: 26.09.2017; Ogledov: 776; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

3.
LASTNA PODOBA IN NJENA RECEPCIJA
Irena Pamič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom »Lastna podoba in njena recepcija« obravnava analizo naslikane lastne podobe (avtoportret) kot likovnega motiva in se naslanja na formalno likovni, umetnostnozgodovinski in socialnopsihološki vidik. Predstavljeni in analizirani slikarski avtoportreti zrcalijo fizične in značajske poteze umetnika, medtem ko uporaba barvne palete, način slikarske poteze, kompozicija, prostor, morfologija in ikonografija, kažejo na umetnosti slog ter odsev časa. Avtoportret je motiv, kjer sta portretiranec in portretist ena in ista oseba zato je opazovanje tega motiva zahtevnejše, saj so iztočnice za opazovanje nekoliko drugačne kakor pri portretu. Značilni pokazatelji avtoportretne podobe so: slikarsko stojalo, paleta, čopič, ogledalo in umetnikove oči, ki so posebnost takšnega motiva. V umetnostni zgodovini velja označba »avtoportretni pogled«, ki je velikokrat pomagal odkriti podobe slikarjev v velikih kompozicijah, vendar se ta pogled ne more skriti niti takrat, kadar se umetnik upodobi sam na platnu. Avtoportretnemu pogledu gledalec ne more uiti, kakor tudi umetnik ni mogel uiti pred samim seboj in svojo zrcalno podobo. Avtoportret je podoba v kateri je zapisano umetnikovo življenje in ostaja živ za vedno.
Ključne besede: AVTOPORTRET, RECEPCIJA, OGLEDALO, ZRCALJENA PODOBA, AVTOPORTRETNI POGLED.
Objavljeno v DKUM: 22.04.2015; Ogledov: 1895; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (4,22 MB)

4.
IZDELAVA IN KARAKTERIZACIJA TERMIČNO SKLADNIH SISTEMOV ZA MIKROOPTIČNE NAMENE
David Lukman, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni teorija, možnosti uporabe ter postopek izdelave termično skladnega ogledala oz. filtra, ki ju je možno izdelati z tehnologijo mikrosistemske tehnike. Dikroitsko ogledalo oz. filter sta večplastna sistema, ki ene valovne dolžine s pomočjo interference bolje odbijata/prepuščata kot druge. Obravnavano je tudi teoretično obnašanje takšnega sistema. Z uporabo materialov, ki s spremembo temperature njihove lomne količnike močno spreminjajo in z uporabo prave valovne dolžine je takšen sistem možno uporabiti kot termooptično stikalo. Ideja je tudi izdelati termooptično varovalko ter ozkoprepustni optični filter. Raziskano je bilo tudi, kako se obnaša večplastni sistem če sta uporabljena materiala organska v kombinaciji z neorganskim. Na koncu so predstavljeni še štirje prototipi.
Ključne besede: mikrooptika, optične telekomunikacije, selektivno ogledalo/filter, mikrotehnika
Objavljeno v DKUM: 01.09.2009; Ogledov: 2007; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici