| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Racionalizacija procesa ravnanja z biorazgradljivimi kuhinjskimi odpadki v podjetju saubermacher slovenija d.o.o.
Mateja Čuček, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opredelili in definirali, kaj je odpadek. Temu sledi razlaga biološkega odpadka in opis biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov. V poglavju o biorazgradljivih kuhinjskih odpadkih smo pojasnili deljenje teh na odpadke, ki jih pridobimo s predelavo ali obdelavo hrane, in na zeleni vrtni odpad. Teoretični del zajema tudi zakonodajo, ki je potrebna za odvoz biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov in odpadkov, ki jih odvažamo z istim transportnim sredstvom. Razložen je pojem klasifikacijskega seznama, s katerim opredelimo, v katero skupino odpadkov sodi določen odpadek in kakšna je njegova klasifikacijska številka. V drugem delu diplomske naloge je opis podjetja Saubermacher Slovenija, d. o. o., opis obstoječega stanja, kritična analiza, v kateri so navedene ugotovljene težave, za tem pa sledijo predlogi z rešitvami, s katerimi bi optimizirali odvoz biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov.
Ključne besede: biorazgradljivi kuhinjski odpadki, biološki odpadki, ravnanje z odpadki, zakonodaja o odpadkih, odvoz odpadkov
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 619; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

2.
Načrtovanje poti odvoza odpadkov v občinah Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki s pomočjo geografskih informacijskih sistemov
Blaž Selan, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V današnjem času je vedno bolj živo spoznanje, da lahko vsaka dobro načrtovana pot podjetju bistveno pripomore k racionalizaciji in zniževanju transportnih stroškov. Z optimalno izvedeno potjo se zmanjšujejo prevoženi kilometri in čas, kar botruje k zmanjševanju obremenjenosti komunalnega prevoznega sredstva in delavcev. V magistrski nalogi smo načrtovali pot, ki jo opravi komunalno prevozno sredstvo pri odvozu papirja in kartonske embalaže iz zbiralnic v podjetju PUP-Saubermacher, d. o. o. Z metodološkega vidika smo v nalogi uporabili geografske informacijske sisteme, delo s transportnimi omrežji in problem usmerjanja vozil. Raziskavo smo izvedli z računalniško podprtim podatkovno procesnim sistemom ArcGIS z ekstenzijo Network Analyst. Z optimizacijo poti odvoza odpadkov smo uspeli znižati prevoženo razdaljo za 51 %, kar v finančnem smislu pomeni letni prihranek za 7.930 €. Skupni čas odvoza odpadkov pa smo uspeli zmanjšati za 22 delovnih dni v enem letu. V zaključku naloge razmišljamo o smotrnosti programa in ugotavljamo, da je omenjeni program primeren za optimizacijo transporta odpadkov, saj malce bolj izkušenemu uporabniku z modeliranjem transportnega omrežja ponuja zadovoljive rezultate.
Ključne besede: Odvoz odpadkov, načrtovanje poti, Geografski informacijski sistemi, problem usmerjanja vozil, Pup-Saubermacher, d. o. o.
Objavljeno v DKUM: 11.02.2016; Ogledov: 1676; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

3.
Optimizacija odvoza odpadkov v podjetju Kostak, d.d.
Žan Teršek, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu se lotimo optimizacije odvoza odpadkov v podjetju Kostak, d. d., saj je temu področju v slovenskih komunalnih podjetjih po naših opažanjih posvečeno premalo pozornosti. Skladno s proučenimi raziskavami ugotovimo, da je s sistematično in računalniško podprto izvedbo optimizacije možno prihraniti tudi več tisoč evrov na leto, kar bo tudi namen magistrskega dela. Optimizacijo zaradi naraščanja količine ločeno odloženih odpadkov izvedemo le na primeru odvoza odpadkov z zbiralnic oziroma z ekoloških otokov (frakcije plastika, pločevina, steklo in papir). Ugotavljamo, da smo z optimizacijo in izboljšanjem rezultatov znižali število kilometrov za 24,7 %, kar glede na stroške vožnje predstavlja 63.984 evrov prihranka na letni ravni. V nadaljevanju razmislimo tudi o najbolj učinkoviti implementaciji optimizacijskih predlogov, kjer želimo hkrati odpraviti tudi ugotovljene slabosti, ki smo jih opazili pri izdelavi kritične analize obstoječega stanja.
Ključne besede: optimizacija, odvoz odpadkov, problem usmerjanja vozil, Kostak
Objavljeno v DKUM: 12.05.2015; Ogledov: 1787; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici