| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Tvegano pitje alkohola in duševno zdravje pri odraslih
Urška Nemec, 2019, magistrsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Zloraba in stopnja odvisnosti od alkohola se po vsem svetu povečujeta ter dosegata epidemična razmerja. Stopnja odvisnosti se bo do leta 2020 podvojila. Razmerje med duševnimi motnjami in odvisnostjo od alkohola je vzajemno vzročno: odvisnost od alkohola povečuje tveganje za duševne motnje, duševne motnje povečujejo tveganje za odvisnost od alkohola. V starosti od 18 do 45 let so prisotne težke epizode pitja. Raziskovalna metodologija in metode: Uporabili smo deskriptivno metodo zbiranja podatkov, kvantitativno metodologijo ter filozofijo pozitivizma. Za raziskovalni instrument smo uporabili dva presejalna in validirana vprašalnika: PHQ-9 ter AUDIT 10 vprašalnik. Izvedli smo neslučajnostno vzorčenje, naš vključitveni kriterij pri namenskem vzorcu je bila starost od 18 do 45 let. Raziskavo smo izvedli s spletnim anketiranjem, podatke smo obdelali s programskim orodjem IBM SPSS, kjer smo uporabili statistična testa Pearsonov hi-kvadrat test ter Fisherjev test. Rezultati: Anketirani izbirajo manj tvegani način pitja, pri manj kot polovici anketiranih depresija ni prisotna. Dejavniki, ki vplivajo na povečano zlorabo alkohola, so spol, zakonski stan ter število otrok. Tvegano pitje alkohola in depresija sta povezana, pogosto pitje alkohola potencira samomorilne misli. Prevalenca izpostavljenosti tveganemu pitju je dvakrat višja pri moškem spolu. Diskusija in zaključek: Uživanje alkohola je v Sloveniji sestavni del kulture v prostem času. Če ne bomo pričeli z intenzivnejšim raziskovanjem, odkrivanjem ter preprečevanjem tveganega pitja, se bo pričelo povečevati število obolenj, poškodb, invalidnost ter samomorilnost v povezavi z alkoholom. V zdravstvu se mora odpraviti ovira pomanjkanja časa za pridobitev popolne anamneze. Starostna meja pri presejalnih intervencijah se mora znižati.
Ključne besede: zloraba alkohola, odvisnost od alkohola, dejavniki tveganja, soobolevnost depresije, AUDIT 10 vprašalnik, PHQ-9 vprašalnik
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 771; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (961,40 KB)

2.
Vpliv revščine na porast alkoholizma
Tjaša Šikman, 2015, diplomsko delo

Opis: Revščina je splet različnih pomanjkanj. Je zmanjševanje življenjskih priložnosti in dolgotrajno pomanjkanje, ki predstavlja velik problem za posameznika, družino in okolje. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali revščino, socialno izključenost ter vpliv revščine na zdravje ljudi. Opredelili smo temeljne naloge javnega zdravja ter opisali zdravje in bolezen. Predstavili smo odvisnost od alkohola, vrste odvisnosti, vzroke odvisnosti ter negativne posledice odvisnosti od alkohola. V empiričnem delu smo ugotavljali povezavo med revščino in alkoholizmom oziroma, ali slab socialno-ekonomski status vpliva na uživanje alkohola in na nastanek odvisnosti od alkohola.
Ključne besede: revščina, socialna izključenost, javno zdravje, zdravje, bolezen, odvisnost od alkohola, posledice uživanja alkohola.
Objavljeno: 07.12.2015; Ogledov: 1131; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
ZDRAVLJENCI, ODVISNI OD ALKOHOLA IN ZDRAVIL
Helena Šalamon, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan problem zasvojenosti z alkoholom ter problem zasvojenosti z zdravili. Alkohol in zdravila so snovi, ki povzročajo spremembe v človekovem razmišljanju, čustvovanju in vedenju. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se število zdravljencev, odvisnih od alkohola ali odvisnih od zdravil, ki se zdravijo v psihiatrični bolnišnici, zmanjšuje. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili komparativno raziskovalno metodo in kvantitativno analizo. Podatke smo pridobili iz bolnišničnega informacijskega sistema BIRPIS21. V raziskavi je sodelovalo 994 pacientov, ki so se od leta 2008 do vključno leta 2014 zdravili na oddelku za bolezni odvisnosti. Rezultati. Rezultati raziskave so pokazali, da se s sodobnimi koncepti obravnave število pacientov, odvisnih od alkohola ali zdravil, zmanjšuje. Zaradi odvisnosti se je v raziskovalnem obdobju zdravilo več moških kot žensk. Najpogostejša poklicna izobrazba zdravljenih je triletna srednja šola. Program zdravljenja je uspešno končalo več moških kot žensk. Sklep. Cilj zdravljenja odvisnosti od alkohola in odvisnosti od zdravil je izboljšanje duševnega, telesnega in socialnega stanja, česar pa pri obeh vrstah odvisnostih ni mogoče doseči brez abstinence in uspešno končanega programa zdravljenja. Zdravljenje odvisnosti od alkohola in zdravljenje odvisnosti od zdravil je proces spreminjanja, pri katerem odvisna oseba preko spremenjenih stališč in prepričanj prične na novo oblikovati svoje navade, norme in tudi pričakovanja.
Ključne besede: zasvojenost, alkohol, odvisnost od alkohola, zdravila, odvisnost od zdravil
Objavljeno: 13.07.2015; Ogledov: 1022; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
SINDROM ODVISNOSTI OD ALKOHOLA IN VLOGA MEDICINSKE SESTRE V PROCESU ZDRAVLJENJA
Urška Polajnar, 2014, diplomsko delo

Opis: Sindrom odvisnosti od alkohola je posledica prekomernega kroničnega uživanja alkoholnih pijač in je dolgotrajno bolezensko stanje, ki za svoj razvoj potrebuje tudi do dvajset let ali več. Namen diplomskega dela je bil opisati sindrom odvisnosti od alkohola in posledice, ki jih povzroča. Opisali smo vzroke, ki posameznika privedejo do odvisnosti in načine kako se z alkoholom soočajo različne skupine prebivalstva. Poudarili smo vlogo medicinske sestre v procesu zdravljenja in izpostavili razloge za prekomerno uživanje alkohola med mladimi. Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela s študijem strokovne literature iz knjižnih in elektronskih virov. Vse podatke iz literature smo preučili, analizirali, primerjali dosedanja znanstvena spoznanja in jih zapisali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Word. Ugotovili smo, da je vzrokov za nastanek odvisnosti od alkohola vedno več, nedvomno pa je alkohol eden od glavnih vzrokov za nastanek odvisnosti poleg socialnega okolja in človeka s svojimi individualnimi lastnostmi. Posledice, ki jih povzroča alkoholizem se kažejo kot telesni in duševni zapleti. Alkoholno vedenje se od človeka do človeka razlikuje, mladostniki posegajo po alkoholu zaradi pritiskov vrstnikov in želje po sprejetju, starostniki pa zaradi osamljenosti in izolacije. Za to pa je potrebno zdravljenje sindroma odvisnosti od alkohola prilagoditi ljudem, ki se zdravijo. Medicinska sestra mora imeti za opravljanje dela na oddelku za zdravljenje sindroma odvisnosti od alkohola veliko specifičnega znanja, izoblikovane pa mora imeti tudi komunikacijske spretnosti, saj komunikacija v procesu zdravljenja predstavlja terapevtsko sredstvo za pomoč pacientu.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, dejavniki tveganja, zdravljenje odvisnosti, zdravstvena nega, medicinska sestra, alkoholno vedenje, posledice.
Objavljeno: 08.07.2014; Ogledov: 2279; Prenosov: 455
.pdf Celotno besedilo (788,48 KB)

5.
Seznanjenost mladih s škodljivimi vplivi alkohola
Emina Komes, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu na temo seznanjenost mladih s škodljivimi vplivi alkohola, je predstavljen problem uživanja alkohola med mladimi in poučenost mladih o škodljivi rabi alkohola. V teoretičnem delu so predstavljeni alkohol kot pijača in njegovi stranski učinki, ki se pojavljajo ob pitju. Opisan je mladostnik v medosebnih odnosih in pogostost poseganja po alkoholnih pijačah. V nadaljevanju je opredeljena preventiva pitja alkoholnih pijač in zdravstveno – vzgojno delo medicinske sestre ter promocija zdravja z zdravstveno vzgojo na primarni in sekundarni ravni. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je potekala aprila leta 2011 med dijaki starimi od 15 do 20 let na eni izmed strokovnih šol v severno vzhodni Sloveniji in eni izmed srednjih šol v osrednji Sloveniji. Rezultati raziskave kažejo, da veliko dijakov pogosto sega po alkoholnih pijačah vseh vrst, kljub vedenju, da alkohol škoduje zdravju. Večina je alkohol poskusila že zelo zgodaj in ga postopoma vključuje v svoje življenje, nemalokrat v tolikšni meri, da so opiti. Ugotovili smo, da so dijaki o alkoholu in njegovih učinkih na telo in duševnost dovolj osveščeni, te informacije pa so jim bile v največji meri posredovane s strani šole. Največ mladostnikov bi se v morebitni stiski zaradi alkohola obrnilo na starše, manj pa na prijatelje, internetne strani svetovanja mladostnikom ter šolsko socialno delavko.
Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, mladostnik, medicinska sestra, preventiva, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 07.01.2013; Ogledov: 1328; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (775,82 KB)

6.
Vzroki za nastanek odvisnosti od alkohola
Sara Lang, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Odvisnost od alkohola ali sindrom odvisnosti od alkohola je kronična bolezen, ki predstavlja velik problem za posameznika, njegovo družino in okolje. Da bi se lahko posamezniki, družine in okolje spoprijeli s to zahrbtno boleznijo je najbolje, da jo dodobra spoznajo. V teoretičnem delu diplomskega dela želimo predstaviti odvisnost od alkohola in predvsem vzroke, ki privedejo do nastanka odvisnosti ter imajo posledično pomembno vlogo pri preprečevanju razvoja odvisnosti. V empiričnem delu smo raziskali, kateri so najpogostejši vzroki za nastanek odvisnosti od alkohola in kakšno je poznavanje posledic uživanja alkohola med odvisnimi od alkohola. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev podatkov pa anonimni anketni vprašalnik, ki je vseboval 13 vprašanj polodprtega in zaprtega tipa. Sodelovalo je 50 oseb odvisnih od alkohola, članov kluba zdravljenih alkoholikov. Rezultati raziskave: Analiza je pokazala, da je več kot 70 % anketiranih odraščalo ob osebi, ki je zlorabljala alkohol. Ta oseba je v 45 % bila oče, kar dokazuje, da imata velik vpliv na razvoj odvisnosti od alkohola tako dednost kot okolje, v katerem človek odrašča. Pomemben vpliv ima tudi alkohol, ki ga je zaradi ugodja, ki ga le ta povzroča, več let uživalo 34 % anketirancev. Poznavanje zgodnjih negativnih posledic uživanja alkohola med anketiranci je slabo, boljše je poznavanje poznih posledic alkohola. Sklep: Vzroki, ki vplivajo na nastanek odvisnosti od alkohola, se med seboj prepletajo. Skozi raziskavo se je kot izstopajoč vzrok pokazal človek, ki ga oblikujejo dedni dejavniki in okolje, v katerem odrašča. Vendar pa se ne moremo izogniti lastnostim alkohola, ki s svojimi učinki deluje na človeško telo.
Ključne besede: alkohol, pitje, odvisnost od alkohola, vzroki za nastanek odvisnosti, uporaba alkohola, človek, okolje, posledice kroničnega uživanja alkohola
Objavljeno: 07.01.2013; Ogledov: 4107; Prenosov: 561
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

7.
Odvisnost od alkohola in pomen komunikacije v rehabilitaciji
Alojzija Robar, 2012, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je bolezen, ki se pri posamezniku kaže v telesnih, duševnih in družbenih posledicah. Zaradi odvisnosti posameznik zanemarja in opušča družinske, delovne in družbene dolžnosti. Vse pogosteje je potrebno bolnišnično zdravljenje. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali se je število hospitalizacij zaradi odvisnosti od alkohola v Mariboru v letih 2007 - 2011 zmanjšalo ali povečalo ter kolikšna je razlika v številu hospitalizacij med spoloma. Prav tako smo ugotavljali, katere so najpogostejše psihične motnje, ki se sočasno pojavljajo zaradi odvisnosti od alkohola. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela in v empiričnem delu kvantitativno raziskovalno metodo. Podatke smo pridobili iz matične knjige pacientov na Oddelku za psihiatrijo UKCM, za obdobje 2007 - 2011. Analiza podatkov je pokazala, da se je število hospitalizacij v zadnjih dveh letih zmanjšalo. Najpogostejša psihična motnja, ki se pojavlja zaradi odvisnosti od alkohola je Sindrom odvisnosti od alkohola (po Mednarodni klasifikaciji bolezni, verziji 10: F10.2). Razlika glede števila hospitalizacij zaradi odvisnosti od alkohola gre v prid moškim. V preventivi odvisnosti od alkohola skušamo z različnimi programi doseči čim manjšo rabo alkohola. Če želimo, da je zdravljenje uspešno, se moramo prilagajati človeku celostno in ne zgolj problematiki odvisnosti od alkohola. Pri zdravljenju odvisnosti ima velik pomen delo v terapevtskih skupinah in dobro poznavanje tehnik komunikacije.
Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, psihične motnje, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 08.08.2012; Ogledov: 1802; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (423,05 KB)

8.
POTI, KI VODIJO V ODVISNOST OD ALKOHOLA
Lea Lorenci, 2012, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je svojevrstna in huda bolezen. Ne samo, da je dolgotrajna in pušča mnogotere posledice, ampak predvsem dolgo traja, preden se je bolnik zave in je sposoben o njej razmišljati na način, ki bi mu omogočil, da se z njo spopade. V diplomskem delu smo predstavili vzroke, ki vodijo v odvisnost od alkohola. Opisali smo problem odvisnosti od alkohola, njegovo škodljivo rabo, posledice odvisnosti ter preprečevanje odvisnosti od alkohola. Prav tako smo predstavili načine zdravljenja alkoholizma, ki so na voljo in vlogo medicinske sestre pri zdravljenju alkoholizma. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli v enem izmed Klubov zdravljenih alkoholikov v letu 2012. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom med dvajsetimi zdravljenimi alkoholiki, ki je vseboval 29 vprašanj odprtega, polodprtega in zaprtega tipa. Želeli smo ugotoviti kateri razlogi so anketirance vodili k prekomernemu pitju alkohola in posledično v odvisnost od alkohola, ter katere so bile najpogostejše težave s katerimi so se soočali v času pitja alkohola. Rezultati raziskave so pokazali, da so najpogostejši razlogi za poseganje po alkoholu bili pri polovici anketirancih pogojeni z stresom, begom iz realnosti, spori, izgubi partnerja in neuspešnosti, ki jih je posledično vodilo k pitju alkohola, pri tem so se bolje počutili, dobili občutek sproščenosti, dvignilo se jim je samospoštovanje. Kot najpogostejše težave s katerimi so se soočali v času pitja alkohola jih je večina navedla, da so imeli težave pri kontroli pitja alkohola in težave doma.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, alkohol, škodljiva raba, vzroki, posledice, preprečevanje, zdravljenje.
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1851; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

9.
Življenje v zanikanju alkoholizma
Nina Korade, 2012, diplomsko delo

Opis: Živimo v državi, kjer se alkohol zelo tolerira. Pijemo ga ob vseh priložnostih, prireditvah, zabavah, ob kakršnemkoli razpoloženju (veselje, žalost,…). Le malo ljudi pa se zaveda njegovih dejanskih učinkov in posledic, ki jih prinaša. Namen diplomskega dela je celostna obravnava pacienta odvisnega od alkohola in njegove družine. Ugotavljali smo medsebojne odnose v družini in širšem okolju. Seznanili smo se s sodelovanjem med zdravstvenim timom in osebnim zdravnikom. Diplomska naloga predstavlja študijo primera pacienta odvisnega od alkohola. S pacientom smo opravili intervju z vnaprej pripravljenimi vprašanji. Intervju je bil opravljen na pacientovem domu, v dogovorjenem terminu. Ugotovili smo, da pacient neprekinjeno uživa alkohol že od otroštva, ko sta alkohol uživala njegova starša in sestre. Pacient živi sam. Žena ga je zapustila že pred mnogimi leti. Skupaj sta imela dva otroka, katera so jima odvzeli in dali v rejništvo zaradi alkoholizma. Ugotavljamo, da je pacient zelo neprilagodljiv in živi v svojem svetu, kjer mu edino oporo nudijo le še njegovi pivski prijatelji. Ugotovili smo, da ima pacient z vidika zdravstvene nege naslednje težave: neučinkovito vzdrževanje zdravja, zanikanje in socialna izolacija.
Ključne besede: alkohol, alkoholizem, odvisnost od alkohola, pacient
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 1785; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (727,53 KB)

10.
POSLEDICE ODVISNOSTI OD ALKOHOLA V BOLNIKOVI DRUŽINI IN DELOVNEM OKOLJU
Sanja Šobar, 2011, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je danes ena najbolj razširjenih tipov zasvojenosti. Ljudje alkohol uživajo še vedno preveč, tako za zabavo kot za sprostitev. Še vedno so premalo poučeni o varnem in odgovornem uživanju alkohola ter se ne zavedajo kakšne so lahko posledice prekomernega pitja alkohola. V diplomskem delu smo predstavili posledice odvisnosti od alkohola, ki se pojavljajo v bolnikovem okolju. Opisali smo odvisnost od alkohola ter dejavnike, ki vplivajo na odvisnost. Posebno poglavje smo namenili posledicam odvisnosti od alkohola, ki se kažejo na vseh področjih, tako telesnem, duševnem, kot tudi družinskem, delovnem področju in vsakdanjem življenju. Prav tako smo predstavili načine zdravljenja alkoholizma, ki so na voljo in vlogo medicinske sestre pri zdravljenju alkoholizma. V empiričnemu delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli v Klubu zdravljenih alkoholikov v Skupini za zdrav način življenja Šentjur v letu 2010. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 24 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Želeli smo ugotoviti na kakšen način so se kazale posledice odvisnosti od alkohola pri anketiranih ter kako se anketirani počutijo po zdravljenju v družini in delovnem okolju. Rezultati raziskave so pokazali, da so posledice odvisnosti od alkohola na delovnem mestu in v družini vsekakor vplivale na anketirane ter, da se anketirani po zdravljenju počutijo bistveno močnejše in enako sprejete tako na delovnem mestu kot v družini.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, alkohol, posledice, zdravljenje, družina, delovno okolje.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 3185; Prenosov: 356
.pdf Celotno besedilo (732,66 KB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici