| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zdravstvena nega pri zlorabi psihoaktivnih substanc s poudarkom na alkoholu
Jasmina Oštir, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti življenje in boj žene, ki je bila odvisna od alkohola. Njene padce in vzpone, ki jih je imela in še trajajo. Opisali smo vzroke in posledice alkohola, ki se nanašajo tudi na pacientko. Opisali smo življenje pacientke od začetka odvisnosti do sedaj, ko gospa abstinira. Omenjen problem smo prikazali s pomočjo uporabe konceptualnega modela V. Henderson in obravnavo pacientke po 14-tih življenjskih aktivnostih. Na podlagi ugotovljenih negovalnih problemov smo oblikovali individualni načrt zdravstvene nege. Opredelili smo negovalne diagnoze, cilje, aktivnosti zdravstvene nege in ovrednotili načrt zdravstvene nege. Zaradi posledic, ki jih prinaša alkoholna odvisnost, trpi ogromno družinskih članov zasvojencev, predvsem otrok, ki so zaradi negativnega kroga zasvojenosti, nesrečni novi kandidati za to usodno bolezen. Problem vidimo v odnosu države do problema in same družbe. Ker smo narod z največ zasvojenimi z alkoholom v Evropi, smo velikokrat doživeli v naši družbi samo hvalo na ta pojav, kar veliko pove o reševanju tega problema. Če izpostavimo Dolenjsko, ki je po statistiki v ospredju v Slovenji, se velikokrat srečamo iz oči v oči z uničevalnimi učinki alkohola. Vendar verjamemo v moč posameznika, ki so nam lahko v vzgled s svojo močjo in vztrajnostjo v zgled. Lahko rečemo, da je tudi moj osebni boj in cilj, da bom v bodoče lahko pomagala ljudem, ki imajo probleme z alkoholom. »Nisem vedel, nisem si priznal, da potrebujem pomoč, da sem zasvojen, da sem bolan,« so pogoste besede človeka odvisnega od alkohola. »Poslušaj in sliši, ker je alkohol drugi obraz človeka.« To pa naj bo vodilo vsem zdravstvenim delavcem, ko se bomo srečali s tem problemom in verjemite da se bomo.
Ključne besede: Ključne besede: alkoholizem, odvisnost od alkohola, sindrom odvisnosti od alkohola, družina, socialno okolje, alkoholne pijače, patronažna zdravstvena nega, medicinska sestra.
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 3222; Prenosov: 819
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

2.
Zdravstvena nega pacienta z alkoholnim delirijem
Renata Duh, 2009, diplomsko delo

Opis: Alkoholizem je eden izmed najpogostejših zdravstvenih problemov, saj so alkoholne pijače postale neločljiv del človeške zgodovine. V naši kulturi so prisotne praktično na vseh praznovanjih in družabnih dogodkih. Vsak izmed nas pa lahko najde pravilen odnos do alkohola. Le zdrav način življenja obdrži človeka v okolju zmernih oz. kulturnih pivcev celo življenje, lahko pa se tudi konča v skupini odvisnih od alkohola. Odvisen od alkohola lahko spremeni vedenje in do določene mere odpove na vseh področjih človekove dejavnosti, zato potrebuje strokovno pomoč in nadzor. Medicinska sestra je tista, ki ima v okviru svojih nalog možnost, da pomaga odvisnemu od alkohola k odločitvi za zdravljenje in ga spremlja skozi rehabilitacijo, pa naj je le - ta bolnišnična ali ambulantna. Zato je pomembno, da zdravstveni delavci prispevamo svoj delež k preprečevanju bolezni, ki so povezane z uživanjem alkoholnih pijač. Diplomsko delo je teoretičnega značaja in predstavlja širše problematiko odvisnosti od alkohola, ožje pa pomen zdravstvene nege pri pacientih z alkoholnim delirijem.
Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, medicinska sestra, zdravstvena nega, alkoholni delirij, zdravljenje, rehabilitacija
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 3512; Prenosov: 748
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

3.
ALKOHOLIZEM PRI STAROSTNIKU
Maša Dečman, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja problematiko odvisnosti od alkohola, ki kot bolezen ne prizadene samo posameznika, ampak celotno družino. Zato je pomembno, da pri zdravljenju poleg pacienta sodeluje tudi njegova družina. Odvisnost od alkohola je bolezen, ki jo je potrebno preprečevati in zdraviti. Osrednja tema diplomskega dela je odvisnost od alkohola pri starostniku. Malo je starostnikov, ki se odločijo za zdravljenje odvisnosti od alkohola, vendar je zdravljenje perspektivno, rezultati pa kažejo, da se starejši dobro vključujejo v zdravljenje in da je uspešnost zdravljenja enaka ali celo boljša kot pri mlajših. Na osnovi študije primera po konceptualnem modelu Virginije Henderson so predstavljeni najpogostejši negovalni problemi, ki se pojavljajo pri starostniku z odvisnostjo od alkohola, in vzroki, ki so vplivali na odločitev za zdravljenje. Negovalni problemi so se pokazali predvsem v naslednjih življenjskih aktivnostih: izločanje in odvajanje, gibanje in ustrezna lega, spanje in počitek, izogibanje nevarnosti v okolju, komuniciranje in izražanje čustev. Problemi, ki so bili še posebej izraženi pri pacientu ob opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, so bili motnje spanja, nevarnost za poškodbe in socialna izolacija. Na odločitev za zdravljenje so vplivali naslednji dejavniki: vpliv zdravnika, številne zdravstvene težave in majhna vnuka, ki zahtevata veliko njegove pozornosti.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, odvisnost od alkohola pri starostniku, pacient, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 3352; Prenosov: 623
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Vpliv odvisnosti od alkohola na odnose v družini
Lea Kraker, 2010, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je v današnjem svetu zelo razširjen problem. Za seboj pušča posledice na vseh področjih, še posebej pa v družini, v kateri odvisni od alkohola živi. Najbolj zagotovo v družini trpijo otroci, ki ob opitem enem ali obeh starših ne razvijejo ustreznega odnosa do alkohola, ravno tako pa odvisnost vpliva na njihovo celotno življenje. Odnosi v družini so zelo slabi in za boljše in lepše življenje vseh družinskih članov bo v družini treba marsikaj spremeniti. Diplomsko delo predstavlja sindrom odvisnosti od alkohola, njegove posledice na družino, družinsko življenje in odnose v družini. Opisane so tudi vloge svojcev in medicinskih sester pri zdravljenju odvisnosti od alkohola. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati kvantitativne raziskave o odnosih v družini po zdravljenju odvisnosti od alkohola. Rezultati so pokazali, da so se odnosi v družini po zdravljenju občutno izboljšali. Družina zmore po zdravljenju odvisnosti od alkohola skupaj in sproti reševati težave v družini. Družinski člani znajo komunicirati med seboj, se vsak z vsakim pogovarjajo in si upajo povedati svoje mnenje.
Ključne besede: Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, družina, družinski odnosi, zdravljenje, medicinska sestra.
Objavljeno: 10.06.2010; Ogledov: 4410; Prenosov: 726
.pdf Celotno besedilo (22,17 MB)

5.
POSLEDICE ODVISNOSTI OD ALKOHOLA V BOLNIKOVI DRUŽINI IN DELOVNEM OKOLJU
Sanja Šobar, 2011, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je danes ena najbolj razširjenih tipov zasvojenosti. Ljudje alkohol uživajo še vedno preveč, tako za zabavo kot za sprostitev. Še vedno so premalo poučeni o varnem in odgovornem uživanju alkohola ter se ne zavedajo kakšne so lahko posledice prekomernega pitja alkohola. V diplomskem delu smo predstavili posledice odvisnosti od alkohola, ki se pojavljajo v bolnikovem okolju. Opisali smo odvisnost od alkohola ter dejavnike, ki vplivajo na odvisnost. Posebno poglavje smo namenili posledicam odvisnosti od alkohola, ki se kažejo na vseh področjih, tako telesnem, duševnem, kot tudi družinskem, delovnem področju in vsakdanjem življenju. Prav tako smo predstavili načine zdravljenja alkoholizma, ki so na voljo in vlogo medicinske sestre pri zdravljenju alkoholizma. V empiričnemu delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli v Klubu zdravljenih alkoholikov v Skupini za zdrav način življenja Šentjur v letu 2010. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 24 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Želeli smo ugotoviti na kakšen način so se kazale posledice odvisnosti od alkohola pri anketiranih ter kako se anketirani počutijo po zdravljenju v družini in delovnem okolju. Rezultati raziskave so pokazali, da so posledice odvisnosti od alkohola na delovnem mestu in v družini vsekakor vplivale na anketirane ter, da se anketirani po zdravljenju počutijo bistveno močnejše in enako sprejete tako na delovnem mestu kot v družini.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, alkohol, posledice, zdravljenje, družina, delovno okolje.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 3026; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (732,66 KB)

6.
Življenje v zanikanju alkoholizma
Nina Korade, 2012, diplomsko delo

Opis: Živimo v državi, kjer se alkohol zelo tolerira. Pijemo ga ob vseh priložnostih, prireditvah, zabavah, ob kakršnemkoli razpoloženju (veselje, žalost,…). Le malo ljudi pa se zaveda njegovih dejanskih učinkov in posledic, ki jih prinaša. Namen diplomskega dela je celostna obravnava pacienta odvisnega od alkohola in njegove družine. Ugotavljali smo medsebojne odnose v družini in širšem okolju. Seznanili smo se s sodelovanjem med zdravstvenim timom in osebnim zdravnikom. Diplomska naloga predstavlja študijo primera pacienta odvisnega od alkohola. S pacientom smo opravili intervju z vnaprej pripravljenimi vprašanji. Intervju je bil opravljen na pacientovem domu, v dogovorjenem terminu. Ugotovili smo, da pacient neprekinjeno uživa alkohol že od otroštva, ko sta alkohol uživala njegova starša in sestre. Pacient živi sam. Žena ga je zapustila že pred mnogimi leti. Skupaj sta imela dva otroka, katera so jima odvzeli in dali v rejništvo zaradi alkoholizma. Ugotavljamo, da je pacient zelo neprilagodljiv in živi v svojem svetu, kjer mu edino oporo nudijo le še njegovi pivski prijatelji. Ugotovili smo, da ima pacient z vidika zdravstvene nege naslednje težave: neučinkovito vzdrževanje zdravja, zanikanje in socialna izolacija.
Ključne besede: alkohol, alkoholizem, odvisnost od alkohola, pacient
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 1628; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (727,53 KB)

7.
POTI, KI VODIJO V ODVISNOST OD ALKOHOLA
Lea Lorenci, 2012, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je svojevrstna in huda bolezen. Ne samo, da je dolgotrajna in pušča mnogotere posledice, ampak predvsem dolgo traja, preden se je bolnik zave in je sposoben o njej razmišljati na način, ki bi mu omogočil, da se z njo spopade. V diplomskem delu smo predstavili vzroke, ki vodijo v odvisnost od alkohola. Opisali smo problem odvisnosti od alkohola, njegovo škodljivo rabo, posledice odvisnosti ter preprečevanje odvisnosti od alkohola. Prav tako smo predstavili načine zdravljenja alkoholizma, ki so na voljo in vlogo medicinske sestre pri zdravljenju alkoholizma. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli v enem izmed Klubov zdravljenih alkoholikov v letu 2012. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom med dvajsetimi zdravljenimi alkoholiki, ki je vseboval 29 vprašanj odprtega, polodprtega in zaprtega tipa. Želeli smo ugotoviti kateri razlogi so anketirance vodili k prekomernemu pitju alkohola in posledično v odvisnost od alkohola, ter katere so bile najpogostejše težave s katerimi so se soočali v času pitja alkohola. Rezultati raziskave so pokazali, da so najpogostejši razlogi za poseganje po alkoholu bili pri polovici anketirancih pogojeni z stresom, begom iz realnosti, spori, izgubi partnerja in neuspešnosti, ki jih je posledično vodilo k pitju alkohola, pri tem so se bolje počutili, dobili občutek sproščenosti, dvignilo se jim je samospoštovanje. Kot najpogostejše težave s katerimi so se soočali v času pitja alkohola jih je večina navedla, da so imeli težave pri kontroli pitja alkohola in težave doma.
Ključne besede: odvisnost od alkohola, alkohol, škodljiva raba, vzroki, posledice, preprečevanje, zdravljenje.
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1655; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

8.
ZDRAVLJENCI, ODVISNI OD ALKOHOLA IN ZDRAVIL
Helena Šalamon, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan problem zasvojenosti z alkoholom ter problem zasvojenosti z zdravili. Alkohol in zdravila so snovi, ki povzročajo spremembe v človekovem razmišljanju, čustvovanju in vedenju. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se število zdravljencev, odvisnih od alkohola ali odvisnih od zdravil, ki se zdravijo v psihiatrični bolnišnici, zmanjšuje. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili komparativno raziskovalno metodo in kvantitativno analizo. Podatke smo pridobili iz bolnišničnega informacijskega sistema BIRPIS21. V raziskavi je sodelovalo 994 pacientov, ki so se od leta 2008 do vključno leta 2014 zdravili na oddelku za bolezni odvisnosti. Rezultati. Rezultati raziskave so pokazali, da se s sodobnimi koncepti obravnave število pacientov, odvisnih od alkohola ali zdravil, zmanjšuje. Zaradi odvisnosti se je v raziskovalnem obdobju zdravilo več moških kot žensk. Najpogostejša poklicna izobrazba zdravljenih je triletna srednja šola. Program zdravljenja je uspešno končalo več moških kot žensk. Sklep. Cilj zdravljenja odvisnosti od alkohola in odvisnosti od zdravil je izboljšanje duševnega, telesnega in socialnega stanja, česar pa pri obeh vrstah odvisnostih ni mogoče doseči brez abstinence in uspešno končanega programa zdravljenja. Zdravljenje odvisnosti od alkohola in zdravljenje odvisnosti od zdravil je proces spreminjanja, pri katerem odvisna oseba preko spremenjenih stališč in prepričanj prične na novo oblikovati svoje navade, norme in tudi pričakovanja.
Ključne besede: zasvojenost, alkohol, odvisnost od alkohola, zdravila, odvisnost od zdravil
Objavljeno: 13.07.2015; Ogledov: 809; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

9.
Odvisnost od alkohola in pomen komunikacije v rehabilitaciji
Alojzija Robar, 2012, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od alkohola je bolezen, ki se pri posamezniku kaže v telesnih, duševnih in družbenih posledicah. Zaradi odvisnosti posameznik zanemarja in opušča družinske, delovne in družbene dolžnosti. Vse pogosteje je potrebno bolnišnično zdravljenje. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali se je število hospitalizacij zaradi odvisnosti od alkohola v Mariboru v letih 2007 - 2011 zmanjšalo ali povečalo ter kolikšna je razlika v številu hospitalizacij med spoloma. Prav tako smo ugotavljali, katere so najpogostejše psihične motnje, ki se sočasno pojavljajo zaradi odvisnosti od alkohola. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela in v empiričnem delu kvantitativno raziskovalno metodo. Podatke smo pridobili iz matične knjige pacientov na Oddelku za psihiatrijo UKCM, za obdobje 2007 - 2011. Analiza podatkov je pokazala, da se je število hospitalizacij v zadnjih dveh letih zmanjšalo. Najpogostejša psihična motnja, ki se pojavlja zaradi odvisnosti od alkohola je Sindrom odvisnosti od alkohola (po Mednarodni klasifikaciji bolezni, verziji 10: F10.2). Razlika glede števila hospitalizacij zaradi odvisnosti od alkohola gre v prid moškim. V preventivi odvisnosti od alkohola skušamo z različnimi programi doseči čim manjšo rabo alkohola. Če želimo, da je zdravljenje uspešno, se moramo prilagajati človeku celostno in ne zgolj problematiki odvisnosti od alkohola. Pri zdravljenju odvisnosti ima velik pomen delo v terapevtskih skupinah in dobro poznavanje tehnik komunikacije.
Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, psihične motnje, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 08.08.2012; Ogledov: 1632; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (423,05 KB)

10.
Vzroki za nastanek odvisnosti od alkohola
Sara Lang, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Odvisnost od alkohola ali sindrom odvisnosti od alkohola je kronična bolezen, ki predstavlja velik problem za posameznika, njegovo družino in okolje. Da bi se lahko posamezniki, družine in okolje spoprijeli s to zahrbtno boleznijo je najbolje, da jo dodobra spoznajo. V teoretičnem delu diplomskega dela želimo predstaviti odvisnost od alkohola in predvsem vzroke, ki privedejo do nastanka odvisnosti ter imajo posledično pomembno vlogo pri preprečevanju razvoja odvisnosti. V empiričnem delu smo raziskali, kateri so najpogostejši vzroki za nastanek odvisnosti od alkohola in kakšno je poznavanje posledic uživanja alkohola med odvisnimi od alkohola. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev podatkov pa anonimni anketni vprašalnik, ki je vseboval 13 vprašanj polodprtega in zaprtega tipa. Sodelovalo je 50 oseb odvisnih od alkohola, članov kluba zdravljenih alkoholikov. Rezultati raziskave: Analiza je pokazala, da je več kot 70 % anketiranih odraščalo ob osebi, ki je zlorabljala alkohol. Ta oseba je v 45 % bila oče, kar dokazuje, da imata velik vpliv na razvoj odvisnosti od alkohola tako dednost kot okolje, v katerem človek odrašča. Pomemben vpliv ima tudi alkohol, ki ga je zaradi ugodja, ki ga le ta povzroča, več let uživalo 34 % anketirancev. Poznavanje zgodnjih negativnih posledic uživanja alkohola med anketiranci je slabo, boljše je poznavanje poznih posledic alkohola. Sklep: Vzroki, ki vplivajo na nastanek odvisnosti od alkohola, se med seboj prepletajo. Skozi raziskavo se je kot izstopajoč vzrok pokazal človek, ki ga oblikujejo dedni dejavniki in okolje, v katerem odrašča. Vendar pa se ne moremo izogniti lastnostim alkohola, ki s svojimi učinki deluje na človeško telo.
Ključne besede: alkohol, pitje, odvisnost od alkohola, vzroki za nastanek odvisnosti, uporaba alkohola, človek, okolje, posledice kroničnega uživanja alkohola
Objavljeno: 07.01.2013; Ogledov: 3667; Prenosov: 513
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici