SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Modeliranje kriterijev za postavitev rastlinskih čistilnih naprav v različne pokrajinske tipe Republike Slovenije
Darja Kukovičič, 2011, magistrsko delo

Opis: Obremenjevanje vodnih virov Slovenije je pereč pokrajinsko degradacijski proces in pokrajinska rezultanta zelo različnih samočistilnih sposobnosti slovenskih pokrajin in vodnih virov ter količin in sestave odpadnih voda. Poznavanje ranljivosti pokrajinskih tipov Slovenije je osnova ekosistemskih presoj posegov v različno občutljivih območjih. Na podeželju in v večini razpršenih naselij v Sloveniji še vedno ni urejeno javno kanalizacijsko omrežje. Z umestitvijo rastlinskih čistilnih naprav (RČN), ki posnemajo samočistilno sposobnost močvirskih sistemov s fizikalnimi in biokemijskimi procesi, je možna rešitev odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda. RČN odlikujejo številne prednosti pred ostalimi sistemi, tako z biološkega, ekološkega in finančnega vidika. Na podlagi izbranih kriterijev postavitve RČN v posamezne pokrajinske tipe Slovenije je možno določiti prioritete njihove izgradnje do rokov, ki so zakonsko določeni za sistemsko rešitev odvajanja in čiščenja odpadnih komunalnih voda v Sloveniji.
Ključne besede: pokrajinski tipi, komunalne odpadne vode, obremenjevanje površinskih voda, čistilne naprave, rastlinske čistilne naprave (RČN), odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda.
Objavljeno: 29.08.2011; Ogledov: 1814; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
FINANCIRANJE IN IZVAJANJE JAVNIH STORITEV PO KONCEPTU JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
Tanja Šepul, 2015, magistrsko delo

Opis: Danes se države v razvoju srečujejo z ogromnimi investicijskimi potrebami in oblikovalci politike s počasno rastjo prihodkov iz davkov in z visokimi davčnimi obremenitvami ter predvsem z omejenim financiranjem, postajajo pozorni na novo obliko financiranja investicij. Glavna ovira pri uveljavljanju avtonomnosti nacionalnih politik so postale proračunske omejitve, zato je v tem kontekstu koncept javno zasebnega partnerstva postal pomemben v večini evropskih držav. Javno-zasebno partnerstvo je v prvi vrsti eden od možnih načinov sodelovanja javnega in zasebnega sektorja, ki zagotavlja vire financiranja, obnovo ali izgradnjo, upravljanje in vzdrževanje predmeta infrastrukture, povezane z zagotavljanjem storitev splošnega gospodarskega pomena tako imenovanih javnih storitev. V okviru javno-zasebnega partnerstva se izvajanje in zagotavljanje javnih storitev, ki jih tradicionalno zagotavlja javni sektor s transparentnimi postopki prenesejo na zasebni sektor. Javno-zasebno partnerstvo je torej način zbiranja sredstev iz zasebnih virov, kar omogoči hitrejše zapolnjevanje infrastrukturnih vrzeli in na ta način izboljšanje izkoristka pri zagotavljanju infrastrukture. Skupni imenovalec sklenitve javno-zasebnega partnerstva je dober strukturni projekt, ki je predpogoj za uspeh pri katerem mora javni partner biti sposoben natančno specificirati rezultate storitev ter prepustiti inovativnost in optimizacijo za njihovo doseganje zasebnemu partnerju. Poleg tega je ena izmed temeljnih prednosti sklenitve javno-zasebnega partnerstva dolgoročnost pogodb, prenos dolgoročnih tveganj na zasebni sektor in možnost projektnega financiranja. Cilji financiranja in izvajanja javnih storitev na način javno-zasebnega partnerstva so predvsem povečanje, spodbujanje in reguliranje zasebnih vlaganj v javno infrastrukturo in druge projekte v javnem interesu. Na ta način razbremenimo javne finance, pravočasno zagotovimo infrastrukturo in sicer brez nepredvidenih podražitev ter v tem sklopu prebivalstvu zagotovimo večjo blaginjo. Izboljša se kvaliteta in obseg storitev, ki so v javnem interesu poleg tega pa se zagotovi večja pravna varnost tako javnemu kot zasebnemu sektorju.
Ključne besede: Javno-zasebno partnerstvo, financiranje, odvajanje in čiščenje komunalnih voda
Objavljeno: 26.10.2015; Ogledov: 559; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

3.
Projekt in izvedba manj zahtevnega stanovanjskega objekta na le delno komunalno opremljenem zemljišču
Dejan Dobrotinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na dejanski primer gradnje manj zahtevnega stanovanjskega objekta in proučuje možnosti zagotavljanja minimalne komunalne oskrbe. Ker objekta ni možno priklopiti na javno kanalizacijo, je bilo potrebno izbrati ustrezno čistilno napravo. Prav tako se je pojavil problem pri odvajanju meteorne in prečiščene kanalizacijske vode, saj je bilo potrebno izvesti podboj ceste z raketo in kanal za odvajanje prečiščene odpadne vode v potok. Problema oskrbe z vodo smo se lotili z raziskavo samooskrbe. Po primerjavi med rastlinsko čistilno in biološko čistilno napravo smo ugotovili, da našemu primeru najbolj ustreza biološka čistilna naprava. Za oskrbo z vodo pa smo izbrali sistem GreenLife, ki bo deževnico prečistil v neoporečno vodo. Objektu pa smo zagotovili dostop s priključkom na javno cesto in priklop na električno energijo.
Ključne besede: gradbeništvo, gradnja manj zahtevnega objekta, komunalna oskrba, odvajanje odpadne vode, čistilna naprava, zbiranje deževnice, čiščenje deževnice
Objavljeno: 21.01.2016; Ogledov: 588; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

4.
ORGANIZACIJSKI MODEL OBLIKOVANJA ELEMENTOV DODATNIH KOMUNALNIH STORITEV V OBČINI GORNJA RADGONA
Karmen Zorko Vukan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili dodatne komunalne storitve občine Gornja Radgona. Ena izmed najpomembnejših dodatnih storitev je "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure"
Ključne besede: Kanalizacijsko območje, odvajanje in čiščenje, odpadne vode, prečrpališče, greznice, čistilna naprava, zadrževalni bazen.
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 271; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

5.
Elektronsko poslovanje komunalnih podjetij
Simon Pernovšek, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo opisuje problem uporabnikovega dostopa do informacij. Za izboljšanje komunikacije med komunalnim podjetjem in uporabnikom bi bilo smotrno uvesti dodatne komunikacijske kanale, ki uporabnikom ponujajo vpogled v uporabniške podatke in podajajo odgovore na vprašanja. Za čim bolj avtomatizirano posredovanje informacij, morajo komunalna podjetja dvigniti kakovost logistične podpore in s tem kvaliteto njihovih storitev. Uporabniki komunalnih storitev smo pri dostopu do podatkov časovno omejeni, saj ima komunalno podjetje določene uradne ure. V času uradnih ur smo lahko odsotni, zato se moramo s komunalnim podjetjem uskladiti, da bi prišli do želenih informacij ob pravem času in na pravem mestu. Vožnja do komunalnega podjetja je za zaposlene v drugih regijah okoljsko in časovno zamudna. Rešitev vidimo predvsem v načinih, ki bi uporabniku omogočala dostop do informacij in rešitev aktivnosti kjerkoli in kadarkoli. Z uvedbo spletnih portalov ima uporabnik možnost dostopa do informacij zgolj z dostopom do spleta in uporabniškimi podatki. Uporabnik lahko nemoteno uredi aktivnosti tudi ko komunalno podjetje nima uradnih ur. V magistrskem delu predstavljamo infrastrukturo in različne tehnologije, ki so vir informacij in jih spletni portal distribuira uporabniku. Z uvedbo takšnih tehnologij se digitalizirajo tudi delovni procesi in nadzor nad delom znotraj komunalnega podjetja. Nove tehnologije se razvijajo vsak dan, zato je uvedba takšnih tehnologij postala nujna.
Ključne besede: komunalno podjetje, gospodarska javna služba, oskrba s pitno vodo, odvajanje odpadne vode, čiščenje odpadne vode, ravnanje z odpadki, spletni portal, elektronsko poslovanje, geografski informacijski sistem, e-račun
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 202; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (8,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici