| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Način življenja starostnika z obstipacijo
Mihaela Poličnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili način življenja starostnikov z obstipacijo v institucionalnem varstvu. V prvem delu smo predstavili starost in prehrano, ki ima pomembno vlogo pri prebavi. Opisali smo posebnosti prehranjevanja in pitja pri starostniku. Poudarek diplomskega dela je bil namenjen obstipaciji pri starostniku in odvajalnim sredstvom. Opisali smo domsko varstvo in organiziranost zdravstvene nege v Centru starejših Gornji Grad. Posebno poglavje smo namenili zdravstveni negi kronično obstipiranega starostnika. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali je obstipacija pogost problem pri starostnikih in ugotoviti najpogostejše vzroke zaprtja. Ugotoviti smo želeli, ali starostnike motivirajo za aktivnosti gibanja, ki jih ponujajo v zavodu. Raziskavo smo izvedli v februarju 2009 v Centru starejših Gornji Grad. V raziskavo je bilo vključenih 40 stanovalcev. Anketni vprašalnik je vseboval 16 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Rezultati so pokazali, da je obstipacija pogost problem pri starostnikih. Ugotovili smo, da uživajo naravna odvajalna sredstva za lajšanje težav z odvajanjem. Rezultati raziskave so tudi pokazali, da stanovalci, ki imajo težave z odvajanjem popijejo premalo tekočine. Ugotovljeno je bilo, da je medicinska sestra tista, ki spodbuja stanovalce k aktivnostim v domu.
Ključne besede: starostnik, način življenja, obstipacija, odvajalna sredstva, medicinska sestra, institucionalno varstvo
Objavljeno: 27.03.2009; Ogledov: 4970; Prenosov: 799
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
Dejavniki tveganja in način življenja starostnika z obstipacijo
Maja Brumec, 2017, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Povprečna starost prebivalstva narašča. S tem se povečuje delež težav, ki nastopijo s starostjo. Ena takih težav je obstipacija. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kateri dejavniki vplivajo na pojav obstipacije pri starostniku in kakšen je način življenja starostnika, ki trpi za obstipacijo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Podatke za izdelavo teoretičnega dela smo pridobili s pomočjo slovenske in angleške strokovne literature, člankov, knjig in elektronskih virov. Raziskovalni del je temeljil na kvalitativni metodologiji. Raziskavo smo izvedli s pomočjo pol strukturiranih intervjujev, katere smo izvedli- s starostniki, ki bivajo v sodelujočem domu. Rezultati: Obstipacija je pogosto prisotna pri starostnikih v domovih za starejše. Ugotovili smo, da starostniki ob tem trpijo zaradi simptomov, ki spremljajo obstipacijo, to so bolečine v trebuhu, prebavni krči, siljenje na bruhanje, vetrovi, napihnjenost,... Starostniki poznajo in upoštevajo ukrepe za preprečevanje obstipacije, kot so veliko gibanja, uživanje raznovrstne hrane ter dovolj tekočine. Starostnikom nudijo oporo in pomoč pri obstipaciji medicinske sestre, tako da jih spremljajo na stranišče, jim zagotavljajo intimnost in aplicirajo odvajala. Zaključek: težave, ki spremljajo obstipacijo so za starostnika neprijetne, zato je potrebna skrb za preprečevanje obstipacije. Obstipacijo preprečujemo z ustrezno prehrano, uživanjem dovolj tekočine, telesno aktivnostjo ali z odvajalnimi sredstvi.
Ključne besede: zaprtje, prehrana, tekočine, telesna aktivnost, odvajalna sredstva.
Objavljeno: 21.11.2017; Ogledov: 760; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (349,41 KB)

3.
Obstipacija v starosti: primerjava starostnikov, ki živijo v domačem okolju in v institucionalnem varstvu
Maja Zagoršek, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Obstipacija se lahko pojavi v kateremkoli obdobju življenja. V raziskavi smo identificirati karakteristike starostnikov z obstipacijo, primerjali pogostost in zdravljenje obstipacije ter prehrano med starostniki v domačem okolju in v institucionalnem varstvu. Raziskovalne metode: V diplomskem delu smo pri teoretičnem delu uporabili deskriptivno metodo dela in sicer smo si pomagali s tujo in domačo literaturo. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja z deskriptivno metodo dela. Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnih vprašalnikov. Rezultati: Anketirali smo 100 starostnikov od katerih jih ima 26 (26 %) težave z obstipacijo. Med spoloma nismo ugotovili statistično pomembne razlike glede pogostosti težav z obstipacijo (p = 0,948). Glavni problem pri zaprtju je po mnenju anketiranih težko odvajanje blata, odvajanje majhne količine blata ter bolečine pri odvajanju. Večina starostnikov ne zna ugotoviti v katerih primerih gre za težave pri zaprtju. Starostniki, ki živijo v institucionalnem varstvu, se pogosteje zdravijo s pomočjo farmakoloških sredstev. Diskusija in zaključek: Največja razlika se pojavlja pri zdravljenju obstipacije. 50 % (8) starostnikov iz doma starejših se zdravi s pomočjo farmakoloških sredstev (najpogosteje je to sirup), medtem ko se samo 1 (10%) starostnik iz domačega okolja zdravi s uporabo farmakoloških sredstev. Starostniki iz domačega okolja se v 90 % (9) zdravijo s pomočjo naravnih – alternativnih metod. Ker se število starostnikov veča, lahko pričakujemo v prihodnosti tudi večje število ljudi, ki bo imelo težave z obstipacijo v starosti.
Ključne besede: prebava, zaprtje, blato, prehrana, odvajalna sredstva
Objavljeno: 15.05.2019; Ogledov: 106; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici