| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnologija obdelave in konstruiranje vpenjalne priprave za spodnji most vilic : magistrsko delo
Alen Perkovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega razvoj tehnologije mehanske obdelave in konstruiranje pripadajoče vpenjalne priprave za izdelka, ki služi kot pilotni projekt za prodiranje na trg mehanske obdelave aluminijastih odkovkov. Cilj naloge je vzpostaviti proizvodne pogoje, primerne za serijsko proizvodnjo, ob upoštevanju znanih in znotraj naloge opredeljenih omejitev. Za izdelavo sta bili uporabljeni programski okolji SolidWorks in SolidCAM ter metodi Poka Yoke in SMED. V delu so prikazane prednosti uporabe teh metod na vpenjalni pripravi in namenskih orodij za proces obdelave.
Ključne besede: odrezovanje aluminijeve zlitine, optimizacija obdelovalnega časa, vpenjalna priprava, CAM programiranje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 314; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,64 MB)

2.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka : diplomsko delo
Aljaž Šalamun, 2022, diplomsko delo

Opis: Vpenjalne priprave so nepogrešljiv del kovinsko predelovalne industrije. Povečajo hitrost proizvodnje, rentabilnost procesa in olajšajo delo. V diplomskem delu je predstavljena naloga, ki so mi jo dodelili v podjetju Reseda D.O.O. za izdelavo modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka. V nalogi smo s pomočjo različnih računalniških in spletnih pripomočkov ter razne strokovne literature izdelali vpenjalno pripravo, ki je ekonomična in zadostuje vsem potrebam procesa obdelave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, odrezovanje, snovanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 435; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Konstruiranje pnevmatskega vpenjalnega sistema za obdelavo profilov : diplomsko delo
Tomaž Strelec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo zasnovali, zmontirali in pokazali uporabo pnevmatskega vpenjalnega sistema za 5-osni CNC stroj, na katerem se bodo obdelovali različni ekstruzijski profili iz aluminija. Pokazali smo način vpetja obdelovanca, ki se bo obdeloval na omenjenem stroju. Pri snovanju pnevmatske vpenjalne priprave smo pazili na to, da je priprava čimbolj prilagodljiva, toga in, da ima čim višje stopnjo avtomatizacije. Predstavili smo vse sklope, ki sestavljajo omenjeno pripravo in njihovo končno montažo. Na koncu smo končan sistem ovrednotili in poiskali možnosti za napredek.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, pnevmatika, konstruiranje, montaža, odrezovanje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 873; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Raziskava uporabe hladilno mazalnih sredstev v podjetju Tajfun d.o.o.
Aja Vrečko, 2016, diplomsko delo

Opis: V podjetju Tajfun d.o.o. se ukvarjajo z izdelavo gozdne mehanizacije. Pri postopkih odrezovanja uporabljajo več vrst hladilno mazalnih sredstev, kateri so raziskovani v diplomski nalogi. Hladilno mazalna sredstva v kovinsko predelovalni industriji predstavljajo nujno zlo. Iskanje najustreznejših hladilno mazalnih sredstev za določene aplikacije in njihovo vzdrževanje postavlja podjetje pred usklajevanje ekonomskih, ekoloških in tehnoloških vidikov. Namen diplomske naloge je raziskati možnosti uporabe v smislu zmanjšanja stroškov in izboljšanja uporabe hladilno mazalnih sredstev. Zaželeno je tudi vzpostaviti takšen sistem ravnanja s hladilno mazalnimi sredstvi, ki bi z rednim nadzorom omogočal manjšo porabo sredstev, boljše oz. kvalitetnejše obdelovanje in zmanjšal stroške vzdrževanja strojev. Hladilno mazalna sredstva lahko predstavljajo velika ekološka ogrožanja ljudi v podjetju in okolice podjetja. V diplomski nalogi so zajete tudi čistilne naprave, ki jih premore podjetje in njihova ustreznost.
Ključne besede: hladilno mazalno sredstvo, odrezovanje, čistilna naprava
Objavljeno v DKUM: 20.10.2016; Ogledov: 1352; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (16,90 MB)

5.
Optimiranje tehnološkega postopka odrezavanja osi generatorja
Aljoša Šaherl, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obstoječi tehnološki postopek obdelave odrezovanja gredi generatorja primerjan z novim optimiranim tehnološkim postopkom. Obstoječi delovni postopek (delovni postopek z zastarelimi orodji in se izvaja v podjetju) smo primerjali z optimiranim (s sodobnejšimi orodji in se ne izvaja podjetju) in naredili primerjavo tehnoloških časov. Izračunali smo tehnološke čase vsake delovne operacije (rezkanje, vrtanje, grezenje in rezanje navojev) za oba delovna postopka. Pri analizi tehnoloških časov obstoječega in optimiranega delovnega postopka smo ugotovili, da smo z izbiro novejših orodij pridobili na času odrezavanja gredi generatorja. Tehnološki čas odrezavanja gredi generatorja se je namreč zmanjšal za 30,17 %. S izračunom skupnih stroškov v delovnih postopkih smo ugotovili, da je skupni strošek optimiranega delovnega procesa za 39,24 € ugodnejši. Čeprav so orodja, uporabljena v optimiranem delovnem postopku, občutno dražja glede na orodja, uporabljena v obstoječem delovnem postopku, smo uspeli skupni strošek delovnega mesta optimiranega postopka zmanjšati za 14,82 %.
Ključne besede: Optimiranje, odrezovanje, obdelava, tehnologija, rezalna orodja
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1323; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

6.
Razvoj vpenjalne priprave za strojno obdelavo plošč sekalnega rotorja
Franc Munda, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega razvoj namenske pnevmatske vpenjalne priprave za strojno obdelavo izdelkov, ki se imenujejo končne in vmesne plošče, sekalnega rotorja in se obdelujejo na horizontalnem vrtalno-rezkalnem stroju – ''bohrwerku''. Ker je sam stroj v osnovi namenjen izključno za obdelavo individualnih kosov večjih dimenzij, so tudi vpenjalni elementi na njem podrejeni univerzalnosti, ne pa tudi hitrim nastavitvam le-teh in ker se teh plošč izdela količinsko nekje v obsegu maloserijske proizvodnje, se pojavi težava predolgih pripravno zaključnih časov ter predolgih časov nalaganja izdelkov na stroj in razlaganja iz stroja. Prav tako pa ni možno dosegati dovolj natančnega pozicioniranja izdelkov ter zaradi manevriranja z velikimi masami, tudi delo ni dovolj varno! Zato smo se odločili za razvoj in izdelavo popolnoma namenske pnevmatske vpenjalne priprave, s katero bi eliminirali ali vsaj zmanjšali te težave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, zasnova, izdelava, odrezovanje, pnevmatika
Objavljeno v DKUM: 07.06.2016; Ogledov: 1397; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (8,65 MB)

7.
Določevanje značilnih tehnoloških in gospodarskih parametrov med postopkom odrezovanja
Uroš Župerl, Franc Čuš, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku je predlagan nov ne-deterministični optimizacijski postopek za kompleksno optimizacijo rezalnih parametrov pri odrezavanju. Ta postopek uporablja umetne nevronske mreže (ANN) za reševanje problema optimiranja rezalnih pogojev. Predlagan pristop temelji na kriteriju maksimalne stopnje proizvodnje in vključuje štiri tehnološke omejitve. Z izbiro optimalnih rezalnih parametrov je možno doseči ugodno razmerje med nizkimi obdelovalnimi stroški in visoko produktivnostjo ob upoštevanju podanih omejitev procesa rezanja. Eksperimentalni rezultati kažejo, da je predlagani algoritem pri reševanju nelinearnih optimizacijskih problemov s postavljenimi omejitvami učinkovit in ga je možno vključiti v inteligentne obdelovalne sisteme. Najprej je formuliran problem določitve optimalnih parametrov odrezavanja, kot več-ciljni optimizacijski problem. Nato so predlagane nevronske mreže za predstavitev proizvajalčevih prioritetnih struktur. Za demonstracijo zmogljivosti predlaganega pristopa je detajlno obravnavan nazoren primer.
Ključne besede: odrezovanje, pogoji rezanja, struženje, optimiranje, nedeterministični postopki, machining, cutting parameters, turning, nondeterministic optimization
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1166; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Optimiranje značilnih parametrov frezanja z uporabo razvojne tehnike optimizacije jate delcev
Uroš Župerl, Franc Čuš, Valentina Gečevska, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Izbira rezalnih parametrov je najpomembnejši korak pri postopku načrtovanja proizvodnje, zato izdelamo novo tehniko razvojnega računanja za optimiranje procesa odrezovanja. V prispevku je uporabljena tehnika, ki oponaša dinamiko delcev v velikih skupinah (optimizacija PSO), za učinkovito in simultano optimiranje postopkov frezanja. V omenjenih postopkih smo soočeni s problemom več ciljnih dejavnikov. Najprej uporabimo umetno nevronsko mrežo (UNM) za napovedovanje rezalnih sil, nato z algoritmom PSO pridobimo optimalno rezalno hitrost in podajanja. Cilj optimizacije je, ob upoštevanju omejitev, določiti ekstrem ciljne funkcije (napovedna površina največjih sil). Med optimizacijo delci, s svojo inteligenco, letijo po prostoru rešitev in iščejo optimalne rezalne pogoje po strategiji algoritma PSO. Rezultati pokažejo, da je integriran sistem nevronskih mrež in kolektivne inteligence učinkovita metoda pri reševanju večciljnih optimizacijskih problemov. Njena velika učinkovitost na širokem območju rezalnih parametrov potrjuje, da sistem lahko praktično uporabimo v proizvodnji. Rezultati simulacij nakazujejo, da predlagan algoritem v primerjavi z rodovnimi algoritmi (GA) in simulacijskim (SA) ohlajanjem lahko poveča natančnost rešitve in konvergenco postopka. Nova tehnika razvojnega računanja ima nekoliko prednosti ter koristi in je primerna za uporabo v kombinaciji z modeli na osnovi umetnih nevronskih vezij, pri katerih niso na voljo izrecne relacije med vhodi in izhodi. Raziskava odpre vrata na področju obdelave z odrezovanjem za nov razred optimizacijskih tehnik, ki slonijo na razvojnem računanju.
Ključne besede: odrezovanje, končno frezanje, rezalni parametri, nevronske mreže, razvojne tehnike, optimizacija jate delcev, cutting, end-milling, cutting parameters, neural networks, evolution techniques, particle swarm optimization
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1517; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Modeliranje in optimizacija CNC obdelav s skupinsko inteligenco
Marko Hrelja, 2015, doktorska disertacija

Opis: Izboljševanje obstoječe proizvodnje in obdelovalnih sistemov zahteva nenehno posodabljanje in integracijo najnovejših tehnologij v proizvodne sisteme. Proizvodnih spremenljivk je čedalje več, s tem pa se povečuje množica podatkov, ki jo moramo obdelati, tu pa velikokrat klasične analitične metode optimizacije odpovedo. Zaradi tega smo prisiljeni bolje izkoristiti razpoložljive proizvodne vire, zato pa moramo poseči po naprednejših pristopih reševanja problemov. Za reševanje zahtevnih problemov čedalje pogosteje uporabljajo različna področja umetne inteligence, še zlasti strojnega učenja. Pregled do sedaj opravljenih raziskav je pokazal, da so obstoječi razviti sistemi precej ozko usmerjeni. V disertaciji predlagamo popolnoma nov pristop k modeliranju CNC-obdelav s pomočjo novega gravitacijskega iskalnega algoritma (GSA), ki spada med metode skupinske inteligence. Razviti inteligentni sistem deluje na osnovi osnovnih Newtonovih fizikalnih zakonov oziroma na osnovi interakcij med masnimi telesi v prostoru. Za primerjavo in potrditev ustreznosti rezultatov doktorske disertacije smo uporabili tudi metodo modeliranja z rojem delcev (PSO). Primerjava je pokazala, da je GSA algoritem primeren za modeliranje obdelav z odrezovanjem, saj so odstopanja od eksperimentalnih podatkov v sprejemljivih mejah. Dobljeni modeli so dobro opisali postopek odrezovanja materiala s struženjem, ki smo ga uporabili kot postopek odrezovanja. Posebej velja omeniti, da je GSA algoritem v najslabšem primeru vsaj dvakrat hitrejši od enakovrednega PSO algoritma. Dobljen model CNC-obdelave smo nato uporabili za večkriterijsko optimiranje obdelovalnih parametrov: optimalne hrapavosti obdelane površine, rezalnih sil in časovne obstojnosti orodja. Vsaka izmed omenjenih odvisnih spremenljivk prispeva k optimalnemu delovanju CNC-obdelovalnega stroja, kar znižuje stroške proizvodnje. Večkriterijsko optimiranje smo izvedli s pomočjo NSGA-II algoritma. Za optimiranje smo morali določiti tudi omejitve. Te smo določili s pomočjo teoretičnih izračunov in jih preverili s pomočjo eksperimentalnih podatkov. Zaradi obsega dela smo se omejili na struženje, hkrati pa so v delu predstavljene osnove prilagoditev za uporabo metod na ostalih obdelovalnih strojih, saj je predlagan pristop univerzalen.
Ključne besede: inteligentni obdelovalni sistem, CNC-obdelovalni stroj, odrezovanje, struženje, skupinska inteligenca, optimizacija z rojem delcev, gravitacijski iskalni algoritem, genetski algoritmi, večkriterijska optimizacija, NSGA-II algoritem
Objavljeno v DKUM: 04.02.2015; Ogledov: 3182; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

10.
RAZVOJ IN IZDELAVA VIJAČNE SKOBELJNE GLAVE ZA LESNOOBDELOVALNE STROJE
Matic Poberžnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V lesni proizvodnji se je hitrost proizvodnje končnega izdelka skozi preteklo desetletje zelo narasla, zato je bilo potrebno tudi zvišati kvaliteto in učinkovitost obdelovalnih orodij. Eden od takšnih napredkov je vijačna skobeljna glava z izmenljivimi rezili, ki je nadgradnja navadne skobeljne glave z ravnimi noži. V lesnih delavnicah je vijačna skobeljna glava zelo priljubljena, saj je njeno delovanje manj hrupno, po končani obdelavi pa ne pušča valovitih sledi na obdelovancu zaradi rezil, razporejenih po vijačnici. Velika prednost so tudi rezilne ploščice, ki imajo štiri rezne robove, tako da jih lahko po obrabi zavrtimo. Diplomsko delo zajema spoznavanje orodij za lesno industrijo, izdelavo vijačne skobeljne glave in konstruiranje 3D-modela z možnostjo parametričnega spreminjanja geometrije, in sicer po željah kupca.
Ključne besede: vijačna skobeljna glava, lesnoobdelovalni stroji, konstrukcija orodja, špiralna glava, odrezovanje, lesna industrija.
Objavljeno v DKUM: 12.01.2012; Ogledov: 2961; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

Iskanje izvedeno v 1.91 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici