| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Henoch-Schönleinova purpura pri odraslem
Helena Skačej, Iztok Holc, Artur Pahor, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Background: Henoch-Schonlein purpura (HSP) is a systemic inflammation of small-vessel walls that predominantly affects children. In adults, on the other hand, it appears rarely, and can be more severe. The disease is characterised by a tetrad of clinical signs which manifest the skin, joint, gastrointestinal, and kidney involvement. HSP is diagnosed using internationally-accepted criteria. At present, there is no effective specific therapy for children and adults. However, in cases of severe organ involvement, aggressive treatment may stabilise the disease. Case report: We present a case of a 59-year-old immunologically uncom- promised patient with an extremely severe form of HSP. Epidemiology, etiopathogenesis, clinical features, diagnostic procedures, differential diagnosis, treatment, and prognosis of the disease are discussed. Conclusions: The patient was treated with corticosteroids, human polyspecific immunoglobulins, and immunosuppressive agents. A satisfactory clinical remission has been achieved.
Ključne besede: sistemski vaskulitis, Henoch-Schönleinova purpura, odrasli bolnik
Objavljeno v DKUM: 19.04.2024; Ogledov: 12; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (231,67 KB)
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

2.
Vpliv covida-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih
Stela Skeledžič, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Velika grožnja javnemu zdravju po vsem svetu so v zadnjih letih postale novo nastajajoče virusne bolezni. Predvsem izrazit je COVID-19. Številni pacienti imajo med okužbo ali po okužbi številne zaplete, med katerimi se pojavlja tudi pljučna embolija. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšen je vpliv COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo s področja vpliva COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed in Science Direct v angleškem jeziku. Za pisanje smo uporabili deskriptivno metodo, metodo analize, metodo kompilacije, metodo komparacije in metodo sinteze. Rezultati: V končno analizo smo vključili 13 raziskav, ki smo jih identificirali v podatkovnih bazah. Kot izid smo pri vseh pregledanih raziskavah dobili enake rezultate, in sicer je kar 13 raziskav potrdilo povečano incidenco pacientov s pljučno embolijo zaradi vpliva COVIDA-19. Devet raziskav je izpostavljalo prisotnost povišanega D-dimera. Razprava in zaključek: Med pandemijo COVIDA-19 se je povečalo število pacientov s trombemboličnimi zapleti, predvsem s pljučno embolijo. Pljučna embolija je bila pogosta pri pacientih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje. Glede na to, da je ta bolezen še vedno prisotna in lahko pričakujemo, da bo tudi v prihodnosti, je pomembno, da se na tem področju še dalje razvijajo ustrezne raziskave.
Ključne besede: COVID-19, trombembolija, pljučna embolija, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 222; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

3.
Enteralna prehrana v domači oskrbi
Irena Rihter, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Področje enteralne prehrane v domači oskrbi se vse bolj uveljavlja kot nujna komponenta v zdravstveni oskrbi. Je način hranjenja, pri katerem je formula enteralne hrane bolniku preko cevke aplicirana v prebavni trakt in se izvaja na bolnikovem domu. Namen zaključnega dela je bilo raziskati uporabo enteralne prehrane na domu, kakovost življenja bolnikov s takim načinom hranjenja in težave s katerimi se srečujejo. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. S PRISMA diagramom smo prikazali potek pregleda literature, z orodjem Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) smo izvedli kritično oceno dokazov. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih sedem člankov. Ugotovili smo, da se z multidisciplinarnim pristopom, izobraževanjem bolnikov in izvajalcev nege na domu ter z učinkovito komunikacijo lahko zmanjša tveganje za zaplete pri takem načinu hranjenja, zagotovi se boljša kakovost bolnikovega življenja in nižji stroški zdravstvene oskrbe. Diskusija in zaključek: Raziskava je pokazala, da uporaba enteralne prehrane na domu ugodno vpliva na bolnikovo zdravstveno stanje in kakovost življenja. Z različnimi multidisciplinarnimi timi in izobraževanji bi se lažje spopadali s težavami, s katerimi se srečujejo bolniki v domačem okolju. Izbrano področje je premalo raziskano. V prihodnje bi bilo treba narediti več raziskav o kakovosti življenja bolnika z enteralno prehrano v domačem okolju, se seznaniti s težavami s katerimi se srečujejo, s čimer bi pridobili več statističnih podatkov.
Ključne besede: enteralna prehrana, domača oskrba, kakovost življenja, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 224; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

4.
Uporaba pametnih naprav med stanovalci domov za starejše : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Sanja Kerznar Osolnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu je vse več nove tehnologije, katero uporabljamo vsi, mladi in stari. Za starejšo populacijo je današnja tehnologija ter uporaba pametnih naprav precej nova stvar. Zaradi hitrega razvijanja naprav je pomembno redno izobraževanje ter učenje. Uporaba pametnih naprav se med starejšo populacijo vse bolj povečuje, saj tehnologija izboljšuje kakovost njihovega življenja ter zagotavlja varnost in udobje. Pametne naprave starejšim v domovih za starejše pomagajo, da ostanejo povezani z zunanjim svetom, hitreje prejemajo novice in obvestila, najbolj pomembno pa je, da lahko vsakodnevno komunicirajo s svojo družino in prijatelji. Te naprave lahko tudi pripomorejo k varnosti starejših. Nepravilna uporaba pametnih naprav pa lahko privede do veliko groženj (kot so kibernetski napadi, kraja podatkov, prestrezanje v naprave idr.), za katere nekateri starostniki sploh ne vedo, da obstajajo. Zato je med uporabo pametnih naprav potrebna previdnost. Pomembno pa je tudi, da se starejši pred uporabo pametnih naprav ustrezno poučijo o njihovi uporabnosti in da so naprave preproste za uporabo. V diplomski nalogi smo preučevali kaj so pametne naprave ter katere vrste pametnih naprav obstajajo. Raziskovali smo tudi, katere pametne naprave so sploh na voljo starejši populaciji. V osrednjem delu je bila narejena analiza uporabe pametnih naprav med starejšo populacijo. Naredili smo intervjuje s stanovalci v domovih za starejše. Ugotovili smo, da vprašani uporabljajo zelo malo naprav, katere so jim na voljo. Uporabljajo pa predvsem določene vrste pametnih naprav, kot so pametni telefon, prenosna tablica in pametna televizija. Zanimalo nas je tudi, koga stanovalci prosijo za pomoč v domovih za starejše in koliko se udeležujejo izobraževanj o uporabi pametnih naprav.
Ključne besede: pametne naprave, starejši odrasli, kibernetske grožnje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 26.09.2023; Ogledov: 283; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (970,13 KB)

5.
Primerjava tehnik zaslišanja pri odraslih ter otrocih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Miha Rošker, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se ukvarja s tehnikami zasliševanja in njihovo uporabo pri odraslih in otrocih. Pridobivanje podatkov s strani človeških virov je ključno za uspešno opravljanje policijskega dela, vendar pa je pri zasliševanju otrok potrebna posebna pozornost, saj imajo otroci drugačen pogled na svet in so bolj sugestibilni ter čustveno nedozoreli. V diplomski nalogi so predstavljene različne tehnike zasliševanja, vključno z nehumanimi in sugestivnimi načini, ki so podvrženi pristranskosti zaradi subjektivnih predsodkov ali prisilnega priznanja. Poudarjena je uporaba bolj humanih in znanstveno utemeljenih metod, ki se trudijo zmanjšati pristranskost ter zagotoviti zanesljive podatke. V diplomski nalogi so predstavljene tudi posebne metode zasliševanja otrok, ki upoštevajo njihove posebne potrebe in potrebo po zaščiti. Namen naloge je zagotoviti pregleden in kritičen pregled različnih tehnik zasliševanja ter podati smernice za njihovo pravilno uporabo pri odraslih in otrocih v policijskem delu. Policija informacije od ljudi zbira na več različnih načinov, formalnih in neformalnih. Med formalne načine zbiranja podatkov sodijo razgovor, zaslišanje, zbiranje informacij od vrat do vrat, poleg informacij zbirajo tudi materialne dokaze, ki bi podprli ali zavrgli različne različice dogajanja, med drugim pa v modernem svetu ne smemo pozabiti na sledenje podatkov v virtualnem svetu. Nagel razvoj tehnologije, ki smo mu priča v 21.stoletju, vzpodbuja nove strategije in načine dela organov pregona, saj odpira nove možnosti za razvoj. Zaradi kompleksnosti zaslišanja osumljenca ali izpraševanja prič, poteka zbiranje podatkov na več ravneh, saj si preiskovalci le tako lahko ustvarijo najbolj jasno sliko o dogajanju. Skozi diplomsko delo bomo ugotovili, da igra izbira tehike zaslišanja ključno vlogo pri pridobivanju zanesljivih informacij od osumljencev.
Ključne besede: zaslišanja, preiskovalni intervjuji, otroci, odrasli, metode, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 17.07.2023; Ogledov: 279; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (900,16 KB)

6.
Luskavica in kakovost življenja odrasle osebe
Monika Marčič, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Luskavica je nenalezljiva kronična vnetna bolezen, pri kateri je veliko negativnih vplivov na kakovost življenja. Patofiziologija bolezni vključuje komponente prirojenega in prilagoditvenega imunskega sistema, genetike ter okolja. Namen zaključnega dela je bil, raziskati, kako odrasle osebe z luskavico zaznavajo kakovost življenja. Metode: Izvedli smo narativni pregled s področja luskavica in kakovosti življenja odrasle osebe. Literaturo na raziskovalno tematiko smo iskali v PubMed, Cinahl, Science Direct. Uporabili smo opisno metodo dela. Članke smo razvrstili glede na hierarhijo znanstvenih dokazov. Rezultati: V analizo smo vključili osem raziskav. Na podlagi pregleda raziskav smo ugotovili, da luskavica močno vpliva na kakovost življenja odrasle osebe, kar ima posledice v vsakdanjem življenju. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da ima bolezen negativen vpliv na kakovost življenja posameznika, kar pa predstavlja veliko finančno breme ter poslabša psihično stanje posameznika. Potrebno bi bilo večje ozaveščanje okolice o bolezni in njenih znakih, kar bi pripomoglo k boljši kakovosti življenja osebe, ki ima luskavico.
Ključne besede: luskavica, kakovost življenja, odrasli
Objavljeno v DKUM: 17.03.2023; Ogledov: 577; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (637,54 KB)

7.
Dejavniki tveganja za ishemično možgansko kap pri mladih odraslih v severovzhodni Sloveniji
Rok Arh, Lucija Jazbec, 2022, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: ishemična možganska kap, mladi odrasli, dejavniki tveganja, disekcija, odprto ovalno oko
Objavljeno v DKUM: 27.01.2023; Ogledov: 680; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

8.
Vpliv migrene na vsakdanje aktivnosti pri odraslih osebah
Tjaša Matko, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Migrena je zdravstveno stanje, ki vključuje hude, ponavljajoče se glavobole in druge simptome. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv migrene na vsakdanje aktivnosti odraslih z migreno. Metode: Z namenom priprave zaključnega dela smo pregledali, analizirali in sintetizirali znanstveno literaturo. Zastavljeni iskalni niz smo skupaj z vključitvenimi in izključitvenimi kriteriji uporabili v naslednjih mednarodnih podatkovnih bazah: Pubmed, Science Direct, Web of Science ter CINAHL. Raziskave smo razvrstili po ravneh hierarhije dokazov, da bi ocenili moč dokazov ter naredili kritično oceno. Rezultati: Od skupaj 450 člankov smo jih v analizo literature vključili osem. Ugotovili smo, da ima migrena močan vpliv na vsakdanje aktivnosti in tudi na socialne stike, posameznika ter na njegov ekonomski status. Razprava in sklep: Osebe z migreno še vedno stigmatizirajo, predvsem delodajalci in sodelavci. Pogosto so deležne nerazumevanja in obtoževanja, da svojo bolezen izrabljajo kot izgovor. Na tej točki se odpira ogromno nerešenih vprašanj, sploh pri doživljanju migrene skozi oči obolelega ter njenega dojemanje pri družini, prijateljih in sodelavcih. Menimo, da je ta tema premalo raziskana in da bi bilo potrebno ljudi seznanjati o težavnosti te bolezni ter jih ozaveščati o pravilnem odnosu do obolelih.
Ključne besede: migrena, vsakdanje aktivnosti, odrasli
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 447; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

9.
Vpliv epidemije covid-19 na pojav depresije pri odraslih
Urška Žuran, 2022, diplomsko delo

Opis: Depresija je ena najpogostejših duševnih motenj, zaradi katere ljudje poiščejo zdravniško pomoč. Leta 2019 se prvič pojavi bolezen, ki povzroča resne bolezni dihal, kot sta pljučnica in odpoved pljuč. Poimenovana je bila COVID-19 oziroma koronavirusna bolezen 2019. Nenaden izbruh te nalezljive bolezni in strogi ukrepi preprečevanja lahko negativno vplivajo na simptome depresije in povečujejo njeno pojavnost. Izveden je bili sistematični pregled, analiza in sinteza literature, ki se je nanašala na vpliv epidemije COVID-19 na pojav depresije pri odraslih. Izbrane podatkovne baze so bile PubMed, Science Direct in Web of Science, omejitveni kriteriji pa so bili članki, objavljeni od 2020 do 2022 in celotno dostopni članki v angleškem jeziku. Potek iskanja je prikazan s pomočjo PRISMA diagrama, ocena kakovosti dokazov je prikazana na podlagi hierarhije dokazov. V končni pregled smo vključili 9 študij. V sintezi dokazov smo rezultate razdelili v dva naslova. Vpliv COVID-19 na preučevane skupine je pokazal različne dejavnike tveganja glede na izpostavljenost. Zraven hitrega prepoznavanja bolj izpostavljenih skupin smo ugotovili, kako pomembna je pravočasna zaščita in ukrepanje. Na pojav simptomov depresije ni vplivala večja verjetnost za okužbo ampak negativne spremembe, ki so se pojavile zaradi epidemije COVID-19. Karantena in izolacija sta, poleg drugih dejavnikov tveganja, močno prizadeli duševno zdravje ljudi. Tvegane skupine (npr.: ženske, mlada starost, brezposelnost) imajo več dejavnikov tveganja in potrebujejo dodatne zaščitne ukrepe pred pojavom simptomov epidemije.
Ključne besede: depresija, epidemija COVID-19, vpliv, odrasli
Objavljeno v DKUM: 19.10.2022; Ogledov: 501; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (893,32 KB)

10.
Vloga medicinske sestre pri preventivi alkoholizma pri odraslih osebah
Monika Krivec, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Alkohol je eden izmed vodilnih vzrokov bolezni, ki ga je možno preprečiti s preventivo. Pri preventivi so vključeni različni zdravstveni profili, eni izmed teh so tudi medicinske sestre. Prav medicinske sestre imajo pomembno vlogo zaradi tesnega stika in rednega stika z bolnikom. Namen zaključnega dela je raziskati preventivo alkoholizma in vlogo medicinske sestre pri odraslih. Metode: Pridobljene podatke smo sistematično preučili in jih analizirali. Iskali smo jih v mednarodnih podatkovnih bazah: CHINAL, PubMed in MEDLINE. Z Boolovimi operaterji smo poiskali niz ključnih besed. Vse zadetke smo pregledali in jih predstavili s pomočjo PRISMA-diagrama (Moher, et al., 2009). Za kritično oceno člankov smo uporabili orodje Joanna Briggs Institute (JBI). Rezultati: Uporabili smo 7 člankov, ki so ustrezali naši temi. Velik pomen imajo preventiva, uporaba presejalnih orodij in ustrezno izobraženo medicinsko osebje, kjer imajo posebno vlogo medicinske sestre. Pomembno je, da se izobražujejo v komunikacijskih tehnikah. Kot učinkovita tehnika se je izkazala metoda z računalniškim preverjanjem uporabe alkohola in s kratko intervencijo kot tudi skupinske kratke intervencije z medicinskimi sestrami. Razprava in sklep: Alkoholizem je vse pogostejši, zato je pomembno, da se izvaja preventiva za zgodnje odkrivanje alkoholizma. Medicinske sestre igrajo pomembno vlogo pri odkrivanju, presejanjih in kratkih intervencijah.
Ključne besede: alkoholizem, preventiva, odrasli, vloga medicinske sestre
Objavljeno v DKUM: 19.08.2022; Ogledov: 692; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.97 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici