| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ravnanje z odpadnimi zdravili v Mestni občini Kranj
David Grubor, 2019, diplomsko delo

Opis: Napačno shranjevanje zdravil in umeščanje odpadnih zdravil med navadne odpadke je lahko za človekovo zdravje in okolje precej nevarno. V diplomskem delu smo opravili raziskavo o problematiki odpadnih zdravil med prebivalci Mestne občine Kranj. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri anketirane osebe poznajo problematiko odpadnih zdravil, ali se zavedajo nevarnosti, ki jih povzroča neustrezno ravnanje z odpadnimi zdravili, ter kako v praksi ravnajo z odpadnimi zdravili.
Ključne besede: - odpadna zdravila - ravnanje z odpadnimi zdravili - Mestna občina Kranj
Objavljeno v DKUM: 22.10.2019; Ogledov: 710; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
Ravnanje z odpadnimi zdravili
Maja Osmanagić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Novonastalih bolezni je vedno več in s tem tudi trend pojavljanja novih zdravil na tržišču. Več je zdravil v obtoku večje so možnosti nastanka odpadnih zdravil, kar pa za okolje pomeni dodatno obremenitev. Vlada RS je leta 2010 sprejela Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili, ki narekuje pravila ravnanja s pogoji zbiranja in odlaganja odpadnih zdravil. Ravno zaradi tega je bil narejen tudi plan načrtnega zbiranja odpadnih zdravil v naši največji bolnišnici v Sloveniji, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL). V letu 2012 so bili nameščeni prvi sodi za zbiranje odpadnih zdravil, ki so bili v letu 2014 zamenjani za zabojnike za enkratno uporabo. V nalogi smo želeli odkriti, kako učinkovit je bil zastavljen sistem zbiranja odpadnih zdravil. V ta namen smo izvedli ankete med zdravstvenim osebjem, da bi ugotovili, kako dobro so zaposleni seznanjeni s področjem varnega rokovanja z zdravili.
Ključne besede: odpadna zdravila, zapadla zdravila, citotoksična in citostatična zdravila, zbiranje odpadnih zdravil, varno ravnanje z odpadnimi zdravili
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1374; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
OVREDNOTENJE UČINKOV UREDBE O RAVNANJU Z ODPADNIMI ZDRAVILI V PODRAVSKI REGIJI
Maja Gabor, 2011, magistrsko delo

Opis: Končni uporabniki zdravil pogosto odložijo odpadna zdravila med komunalne odpadke, ne da bi sploh pomislili, da s svojim nepravilnim ravnanjem obremenjujejo okolje in posledično svoje zdravje. Da bi zmanjšali škodljive vplive na okolje, ki jih povzroča neustrezno ravnanje s tovrstnimi nevarnimi odpadki, je Vlada RS leta 2010 sprejela Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili, ki je določila pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje odpadnih zdravil. V prvem letu veljavnosti, Uredba še ni dosegla vseh učinkov, ki jih je predvidela. Odpravila je sistemske pomanjkljivosti na področju ravnanja z odpadnimi zdravili, vendar se celotna količina zbranih in posledično termično obdelanih odpadnih zdravil ni povečala. V letu 2010 je bilo skupno zbranih in termično obdelanih 29,4 tone odpadnih zdravil, medtem ko so leta 2008 zbrali in termično obdelali 34,3 ton tovrstnih nevarnih odpadkov. Prav tako ostaja ozaveščenost javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi zdravili na nizki ravni. Dobra polovica anketirancev še vedno odlaga odpadna zdravila med ostale komunalne odpadke, še višji je delež (60%) tistih anketirancev, ki sploh ne pozna pravilnega načina ravnanja z odpadnimi zdravili. Prav tako z možnostjo oddaje odpadnih zdravil v lekarne, še ni seznanjena večina (74%) anketirancev. Poleg lokalnih institucij in komunalnih podjetij, bodo morale v prihodnje tudi lekarne prevzeti svoje odgovornosti in storiti več za obveščanje in posledično ozaveščenost javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi zdravili v naši državi. Potrebno bo vzpostaviti kontinuirano obveščanje končnih uporabnikov zdravil, ter venomer opozarjati na nevarnosti, ki jih povzroča nepravilno odlaganje tovrstnih nevarnih odpadkov. Vzporedno z višjo ozaveščenostjo javnosti se bodo povišale tudi količine zbranih in pravilno odstranjenih odpadnih zdravil v naši državi. Le tako bo dosežen glavni namen Uredbe.
Ključne besede: nevarni odpadek, odpadna zdravila, termična obdelava odpadkov, ozaveščenost javnosti, uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili
Objavljeno v DKUM: 07.02.2012; Ogledov: 2026; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici