| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Detekcija napak na odlitkih z globokim učenjem : magistrsko delo
Tomo Pšeničnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je preučiti detekcijo napak na odlitkih z uporabo konvolucijskih nevronskih mrež. Predstavljena je klasifikacija slik dobrih in slabih odlitkov, ki temelji na globokem učenju. Za učenje nevronske mreže smo uporabili obstoječo zbirko podatkov, ki vsebuje več kot 7000 slik. Za izdelavo programa smo uporabili okolje Matlab s pomočjo Deep learning toolbox vmesnika. Izdelali smo model konvolucijske nevronske mreže, izvedli učenje in prikazali rezultate. V drugem delu smo rezultate želeli izboljšati, zato smo se poslužili tehnike s prenosnim učenjem. Našim potrebam smo prilagodili obstoječo AlexNet arhitekturo, naložili zbirko podatkov in izvedli učenje nevronske mreže. Na koncu prikažemo rezultate kot je klasifikacijska točnost modela. Delovanje modela preizkusimo še na testni množici slik, katere niso bile vključene v proces učenja.
Ključne besede: Globoko učenje, detekcija napak, klasifikacija, konvolucijska nevronska mreža, odlitek
Objavljeno v DKUM: 09.12.2022; Ogledov: 499; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

2.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Tilen Račnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 417; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Tehnologija izdelave ohišja reduktorja vitli krpan 6-8 dh in časovna primerjava med sestavljenim reduktorjem in odlitkom : diplomsko delo
Matej Vrbek, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava dveh različnih tehnoloških postopkov izdelave ohišja reduktorja. Primerjava je bila narejena zaradi uvedbe novega postopka obdelave v podjetju. Zaradi zasedenosti strojev CNC so se v podjetju odločili, da bodo obstoječ postopek izdelave z varjenjem posameznih komponent zamenjali s postopkom obdelave odlitka. Predstavljeni so rezultati analize obdelovalnih časov obeh postopkov in časovni prihranki ter zmanjšana zasedenost strojev ob uvedbi nove tehnologije. V diplomskem delu je predstavljen tudi sistem vpenjanja in določanja ničelne točke odlitka.
Ključne besede: odlitek, obdelava CNC, vpenjanje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2019; Ogledov: 954; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

4.
Zavarovanje reliefnih sledi obuval z mavcem : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Jure Šega, 2019, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu zaključnega dela z naslovom Zavarovanje reliefnih sledi obuval z mavcem predstavimo osnove, ki so potrebne za uspešno zavarovanje sledi obuval z mavcem. Predstavimo nekaj osnov forenzične znanosti ter vse njene segmente, ki spadajo v okvir te tematike. Osredotočili smo se na nastanek sledi podplata obuvala ter vse značilnosti, ki so pri tem pomembne. Značilnosti lahko pojmujemo tudi kot informacije, na podlagi katerih je možno ugotavljati ujemanje med preiskovano sledjo in podplatom določenega obuvala. Pri tem nas je zanimalo predvsem, ali se v idealnih pogojih tridimenzionalne značilnosti prenesejo s podplata obuvala na podlago brez večjih izgub informacij ter ali lahko te informacije zajamemo z mavčnim odlitkom in jih tam kasneje tudi nespremenjene zaznamo. V eksperimentalnem delu opišemo celoten potek eksperimenta ter naredimo primerjave med sledmi, mavčnimi odlitki in podplati obuval. Celoten potek eksperimenta je tudi slikovno dokumentiran, kar smo za boljšo predstavo in lažje razumevanje vsebine uporabili tudi v zaključnem delu. Pred pričetkom izdelave zaključne naloge ter pred izvedbo eksperimenta smo oblikovali tri hipoteze. Tako smo predpostavljali, da se bodo s podplata na podlago prenesle vse njegove individualne značilnosti. Hkrati s tem se bodo prenesle tudi vse informacije tridimenzionalnih individualnih značilnosti. Ravno tako smo predpostavili, da zavarovanje reliefnih sledi obuval z mavcem omogoča zajem vseh tridimenzionalnih značilnosti brez pomembne izgube informacij. Vse tri zastavljene hipoteze smo lahko potrdili, v največji meri zaradi idealnih pogojev, ki smo jih vzpostavili za izvedbo eksperimenta.
Ključne besede: diplomske naloge, forenzika, odtis obuvala, zavarovanje odtisa, mavčni odlitek, dokazno gradivo
Objavljeno v DKUM: 27.06.2019; Ogledov: 963; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

5.
Optimizacija delovnega procesa brušenja zavornih diskov
Jaka Podgoršek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil podjetje Kovis-Livarna d. o. o in optimizacijo brušenja zavornih diskov za vlake. Pri manjših serijah odlitkov se prirobnice in šivi brusijo ročno. Problem ročnega brušenja je sama teža odlitka, zato je takšno delo za delavca naporno, dela se v zdravju neprijaznem okolju, obenem pa nam vpliv človeškega dejavnika ne prinaša dovolj velike natančnosti ter ponovljivosti obdelave. Med seboj sem primerjal postopka ročnega ter strojnega brušenja za odlitek zavornega diska, s podatki pridobljenimi s strani podjetja in ostalo razpoložljivo literaturo.
Ključne besede: ročno brušenje, strojno brušenje, odlitek, brušenje zavornih diskov, optimizacija procesa brušenja
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1286; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

Iskanje izvedeno v 1.44 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici