1. Ocena prireje mleka in analiza investicije na obravnavanih kmetijahTomaž Žnidarič, 2020, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu sta bili izvedeni ekonomska analiza na dveh izbranih kmetijah ter analiza smiselnosti finančne investicije na domači kmetiji. Na eni od analiziranih kmetij so za gradnjo hleva pridobili nekaj nepovratnih sredstev s strani ARSKTRP, druga kmetija pa je gradnjo hleva pokrila z lastnimi sredstvi. Glavni cilj diplomske naloge je bil razvoj kalkulacije skupnih stroškov za prirejo mleka ob trenutni povprečni odkupni ceni mleka v Sloveniji. Za vsako analizirano kmetijo je bila izvedena tudi SWOT analiza. Analiza je pokazala, da na kmetiji A lastna cena mleka znaša 0,30 €/kg, koeficient ekonomičnosti pa 1,31, kar kaže na pozitivno prirejo mleka. Na kmetiji B pa je lastna cena mleka 0,24 €/kg in koeficient ekonomičnosti 1,33, kar iz ekonomskega vidika kaže še smotrnejšo prirejo mleka. Lastno ceno mleka smo ocenili tudi na domači kmetiji, ki ob predpostavljenih parametrih analize znaša 0,27 €/kg mleka, koeficient ekonomičnosti pa znaša 1,46. S finančno analizo smo ugotovili, da se ob povprečni ceni mleka v višini 0,32 €/kg mleka ter upoštevanju konstantnega letnega denarnega toka in obrestne mere investiciji povrneta v času 20. let. Ključne besede: Kalkulacija skupnih stroškov, ekonomska in finančna analiza, prireja mleka, povprečna odkupna cena Objavljeno v DKUM: 30.09.2020; Ogledov: 1252; Prenosov: 171 Celotno besedilo (2,57 MB) |
2. Ekonometrična analiza napovedi odkupnih cen mleka v SlovenijiBernarda Marčič, 2018, magistrsko delo/naloga Opis: Obravnavano področje magistrskega dela je analiza odkupne cene mleka v Sloveniji od leta 2008 do konca aprila 2016. Predstavimo tudi del področja pred in po ukinitvi mlečnih kvot ter vpliv kvot na prirejo mleka v Sloveniji. Osnovni cilj naloge je ovrednotiti vpliv spremembe cene svežega mleka na odkupno ceno mleka v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo ekonometrične analize iskali najprimernejši regresijski model, s katerim smo pridobili celovite informacije in potrebne podatke za izračun elastičnosti povpraševanja. Vrednost koeficienta nam pove, da prihaja do neelastične napovedi odkupne cene surovega mleka pri pridelovalcih. To pomeni, da se bo v primeru rasti cene svežega konzumnega mleka na trgu za 1 %, odkupna cena mleka znižala za 0,1 %. Ključne besede: ekonometrična analiza, odkupna cena mleka, elastičnost, SPSS Objavljeno v DKUM: 04.05.2018; Ogledov: 2038; Prenosov: 262 Celotno besedilo (1,29 MB) |
3. Ekonomska in finančna analiza prireje mleka na analiziranih kmetijahDominik Vrtič, 2018, diplomsko delo/naloga Opis: Namen diplomskega dela je bil izdelati ekonomsko in finančno analizo prireje mleka, na dveh kmetijah. Ena kmetija je gradnjo hleva pokrivala z lastnimi sredstvi, druga je za investicijo pridobila tudi nekaj nepovratnih sredstev s strani ARSKTRP. Glavni cilj diplomskega dela je bil, razviti kalkulacijo skupnih stroškov za prirejo mleka. Analiza ekonomike kaže, da je lastna cena mleka na kmetiji A 0,27 €/kg, in koeficient ekonomičnosti 1,13, kar kaže na pozitivno prirejo mleka, na kmetiji B pa je lastna cena mleka 0,34 €/kg in koeficient ekonomičnosti 0,91, kar kaže na negativno proizvodnjo oz. se sama prireja mleka ne izplača. Sama analiza prireje mleka je bila izvedena ob predpostavki odkupne cene mleka 0,29 €/kg. S finančno analizo smo ugotovili, da ob trenutni odkupni ceni mleka, investicija ni upravičena na nobeni od analiziranih kmetiji, saj se sama investicija ne povrne v 20. letih. Finančna analiza s prirejenimi scenariji kaže ugodnejšo empirično sliko. Ključne besede: ekonomska in finančna analiza/ proizvodnja mleka/odkupna cena mleka Objavljeno v DKUM: 30.03.2018; Ogledov: 1653; Prenosov: 183 Celotno besedilo (975,99 KB) |