| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
ANALIZA ELEKTRIČNIH IN MAGNETNIH RAZMER VAKUUMSKEGA ODKLOPNIKA
Uroš Žitnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan vakuumski odklopnik, ki se zaradi ugodnih značilnosti in okolju prijazne tehnologije vgrajujejo v srednjenapetostne elektroenergetske objekte. Ob upoštevanju časovnega spreminjanja magnetnega polja so v programu Vector Fields - Opera, z metodo končnih elementov, analizirane elektromagnetne razmere 3D modela vakuumskega odklopnika s skodeličastimi kontakti, pri čemer je uporabljen tranzientni izračun. Za primerjavo je narejena še analiza razmer za spiralno in masivno obliko kontaktov, iz rezultatov analize pa je raziskan namen posebne oblike kontaktov vakuumskega odklopnika, ki je ključna za uspešno prekinitev električnega toka v vakuumu.
Ključne besede: Vakuumski odklopnik, električni kontakti, električni oblok, numerična analiza, metoda končnih elementov.
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 2542; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (11,94 MB)

6.
ZAMENJAVA ZRAČNIH ODKLOPNIKOV Z VAKUUMSKIMI NA 6,3 kV NIVOJU V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
Matjaž Ošlovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstaviti problem in predlagati rešitev za obstoječe zračne odklopnike na srednjenapetostnem 6,3 kV nivoju v NEK, ki se jim izteka življenjska doba. V prvem delu naloge je opisana 6,3 kV lastna raba NEK, s poudarkom in izračunom kratkostičnih razmer za 6,3 kV električno postrojenje MD1 ter predstavljena problematika trenutno vgrajenih zračnih 6,3 kV odklopnikov. Nadalje sta v nalogi obravnavani dve, danes najpogostejši tehnologiji za izdelavo odklopnikov. Na srednjenapetostnem nivoju prevladujejo vakuumski odklopniki, medtem ko SF6 odklopniki predstavljajo le do 5 % vseh odklopnikov. V zadnjem delu naloge so predstavljene stikalne prenapetosti ter povzetek prenapetostne analize ob uporabi vakuumskih odklopnikov. Ob koncu je podana rešitev in predlog vrste izbire novih odklopnikov.
Ključne besede: zračni odklopnik, vakuumski odklopnik, SF6 odklopnik, dimenzioniranje odklopnika, nuklearna elektrarna, standardi ANSI/IEEE
Objavljeno: 22.04.2010; Ogledov: 2267; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

7.
CASSIE-JEV IN MAYR-JEV MODEL ELEKTRIČNEGA OBLOKA ZA ODKLOPNIKE V PROGRAMSKEM ORODJU MATLAB
Gregor Gjerkiš, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomsko delo je v osnovi zajeta predstavitev visokonapetostnega odklopnika ter njegov pomen v elektroenergetskem omrežju. Predstavljeni so električni stikalni aparati in njihovo delovanje. Večji poudarek je namenjen električnemu obloku, kjer je predstavljen Cassie-jev in Mayr-jev model za analitično določanje parametrov električnega obloka. S Cassie-jevim in Mayr-jevim simulacijskim modelom električnega obloka, ki sta del programskega orodja Matlab, je izvedena simulacija prekinitve električnega toka.Izvedena pa je tudi dopolnitev omenjenih modelov s simulacijo vžigne napetosti.
Ključne besede: elektrotehnika, odklopnik, električni oblok, matematični model, Matlab.
Objavljeno: 14.01.2011; Ogledov: 2246; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

8.
VLOGA NIZKONAPETOSTNIH VAROVALK IN INŠTALACIJSKIH ODKLOPNIKOV V ELEKTROENERGETSKIH OMREŽJIH
Dejan Peklič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predstavitev taljivih varovalk in inštalacijskih odklopnikov ter izvedbo meritev in analizo primerjave med eno in drugo. Opisane so taljive varovalke, le-te so naprave, ki se v trenutku povišanega toka zaradi lastne ustvarjene toplote stali na posebej določenem mestu in tako prekine električni tokokrog. Inštalacijski odklopniki so aparati z vgrajeno funkcijo omejevanja toka, ki v primeru povečanega toka, bimetalni ali elektromagnetni sprožnik, sproži stikalni mehanizem, ki povzroči odmikanje gibljivega kontakta in s tem izklop.
Ključne besede: taljiva varovalka, inštalacijski odklopnik, preskušanje, izmenična napetost
Objavljeno: 10.03.2011; Ogledov: 3392; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (23,15 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA 110 kV STIKALIŠČA V RTP LAŠKO
Boris Zupanc, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Zadnja obnova primarne in sekundarne opreme 110 kV stikališča v RTP Laško je bila med leti 1979 in 1981. Zaradi tehnološko zastarelih naprav je upravljanje in nadziranje le-teh že vprašljivo. Prav tako RTP Laško ni mogoče vključiti v nadzorne centre, ki omogočajo hitrejše vpoglede in zajem podatkov za analize. V diplomskemu delu je predstavljeno sedanje stanje 110 kV stikališča RTP Laško z opisom primarne opreme (odklopnik in ločilnik) in sekundarne opreme (zaščita, vodenje in sistem lastne rabe). Podani so vzroki za prenovo ter zahteve in cilji rekonstrukcije. Izvedeno je dimenzioniranje stikalnih aparatov in naprav novega stikališča. Za izbiro visokonapetostne opreme (odklopnik in ločilnik) 110 kV stikališča so podani različni tipi posamezne VN opreme z ustreznimi podatki in z opisom delovanja. Predstavljena je še sekundarna oprema novega 110 kV stikališča za vodenje, zaščito in sistem lastne rabe.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, stikališče, stikalne naprave, dimenzioniranje stikalnih naprav, predstavitev stikalnih naprav, odklopnik, ločilnik
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 4498; Prenosov: 587
.pdf Celotno besedilo (9,08 MB)

10.
OZNAČEVANJE VELIČIN STIKALNIH APARATOV IN CE ZNAK
Nejc Polenek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava električne veličine stikalnih aparatov in iskanje neskladja v označevanju električnih veličin različnih naprav. Predstavljene so nazivne električne veličine, kot so nazivna napetost, nazivni izolacijski nivo, nazivna frekvenca nazivni trajni tok, dvig temperature, nazivni kratkotrajni zdržni tok, nazivni temenski zdržni tok, čas kratkega stika, itd. Podrobneje je opisan tipski in kosovni preskus ločilnika ter CE označevanje in CE znak.
Ključne besede: Električne naprave, odklopnik, ločilno stikalo, ločilnik, CE znak, označevanje
Objavljeno: 05.01.2012; Ogledov: 1995; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici