| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Oddaljeno upravljanje in nadzor pnevmatske delovne postaje : magistrsko delo
Alfonz Muhič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava nadgradnjo že obstoječe pnevmatske delovne postaje na oddaljen nadzor in krmiljenje. Nadgradnja je zasnovana s pomočjo Beckhoff krmilnika in programskega okolja TwinCAT 3. Opisane so komponente pnevmatske postaje, krmilnika in delovanje programa TwinCAT 3. S pomočjo orodja TwinCAT 3 HMI WEB, ki omogoča vizualizacijo, se je izdelal spletni vmesnik, s katerim upravljamo delovno postajo. Vmesnik gostuje na spletu, kar omogoča oddaljen dostop, kjerkoli po svetu. Zaradi objave na spletu je tudi ustrezno zaščiten proti spletni zlorabi. Celoten postopek izdelave spletnega vmesnika in objave le-tega na splet je opisan podrobno po korakih. Glede nadzora pa je dodana kamera, ki prikazuje sliko v živo in nekaj pnevmatskih senzorjev za nadzorovanje tlaka na komponentah in mogočih kolizij.
Ključne besede: Beckhoff, pnevmatska delovna postaja, krmiljenje, oddaljen nadzor, TwinCAT
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 196; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

2.
Sistem za zalivanje in oddaljen nadzor pogojev za rast sobnih rastlin : diplomsko delo
Jana Janković, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil izdelati samodejni sistem za zalivanje različnih vrst sobnih rastlin in oddaljen nadzor le-teh. Rešitev je namenjena lastnikom rastlin, ki jim zaradi sodobnega načina življenja primanjkuje časa za pravilno nego rastlin. Najprej smo predstavili področje dela in definirali zahteve, ki bi jih rešitev izpolnjevala glede na pogoje rasti rastlin. Razložili smo koncept delovanja in zasnovo rešitve, znotraj katere smo zasnovali zalivalni sistem, zaledni sistem Node.js in mobilno aplikacijo Android, ki omogoča oddaljen nadzor pogojev za rast rastlin.
Ključne besede: zalivanje, sobne rastline, oddaljen nadzor, ESP32, informacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 1362; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

3.
ODDALJEN NADZOR PODSISTEMA SATELITA NA PODLAGI PROGRAMSKO DEFINIRANE ZEMELJSKE POSTAJE
Žan Brus, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V končnem projektu sta opisana razvoj in delovanje programske rešitve za oddaljen nadzor podsistema satelita na podlagi programsko definirane zemeljske postaje. Opisa delovanja programsko definiranega radia in zemeljske postaje zgrajene za potrebe misije Trisat sta dodana v teoretski razlagi. Realizirana rešitev omogoča pregled nad posameznimi parametri podsistema satelita, beleženje njihovih vrednosti in nudi možnost reagiranja v primeru nepričakovanih vrednosti. Izvedeni testi, uporabljeni za preverjanje pravilnega delovanje sistema za nadzor so opisani, pridobljeni rezultati so analizirani in ustrezno argumentirani.
Ključne besede: programsko definiran radio, SDR, zemeljska postaja, oddaljen nadzor, satelit
Objavljeno v DKUM: 21.03.2017; Ogledov: 1039; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

4.
MULTIFUNKCIJSKI VGRAJENI SISTEM ZA HIŠNO AVTOMATIZACIJO
Gregor Nikolić, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan razvoj samostojnega multifunkcijskega vgrajenega sistema za hišno avtomatizacijo, ki se električno napaja iz že obstoječega električnega omrežja in ga je mogoče vgraditi v že obstoječo infrastrukturo stavb. Sistem je grajen z mislijo na družbeno odgovornost, v smislu ekonomije, ljudi in do okolja. Vgrajeni sistem omogoča več funkcionalnosti, kot je kapacitivna tipka, brezstična komunikacija NFC, brezžična povezljivost Z-Wave, relejski vklop in odklop priključenih porabnikov, svetlobni odziv oziroma osvetlitev za ustvarjanje ambienta ter neposredno merjenje električne moči, ki jo troši priključen porabnik. Z vso to funkcionalnostjo in še posebej z možnostjo oddaljenega merjenja električne energije in vpliva na porabnika, lahko smotrno in učinkovito vplivamo na porabo električne energije. Opisano je načrtovanje posameznih sklopov, ki tvorijo celoto. Relevantni vplivni standardi so opisani in predstavljeni ter upoštevani pri načrtovanju prototipnega izdelka, ki je v celoti predstavljen v nalogi. Opravljene so bile meritve, ki so predstavljene in analizirane.
Ključne besede: Multifunkcijski vgrajen sistem, hišna avtomatizacija, pametna omrežja, brezstična komunikacija NFC, kapacitivno stikalo, oddaljen nadzor, merilnik porabe moči
Objavljeno v DKUM: 25.08.2016; Ogledov: 2330; Prenosov: 744
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)

5.
ALTERNATIVNA REŠITEV ZA NADZOR MULTIKOPTERJEV
Gregor Hrastnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil razviti alternativno rešitev za upravljanje multikopterjev, ki bo enostavna za uporabo in primerna tudi za začetnike. V prvem delu je na kratko predstavljeno delovanje multikopterjev in trenutno stanje na trgu. V nadaljevanju smo predstavili razvoj rešitve, ki omogoča realnočasovni nadzor multikopterja preko senzorjev gibanja pametnega telefona in spremljanje žive slike na prenosnem računalniku. Rešitev je osnovana na običajnih modelarskih komponentah, platformi Arduino, mobilnem sistemu Windows Phone in operacijskem sistemu Windows. Na koncu smo opravili testiranje in rešitev primerjali s klasičnim upravljanjem ter predstavili ugotovitve.
Ključne besede: multikopter, arduino, oddaljen nadzor, pametni telefon
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 1295; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

6.
UPRAVLJANJE PAMETNE HIŠE
Mitja Oblak, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Pametne hiše nam omogočajo udobnejše bivanje, pomagajo pri varčevanju z energijo in avtomatizirajo upravljanje posameznih sklopov. V diplomskem delu je predstavljena izvedba sistema za vodenje in upravljanje pametne hiše z oddaljenim nadzorom za enodružinsko hišo. Vsebuje opise delovanja posameznih podsistemov, ki v celoti tvorijo odprt sistem model pametne hiše, in upravljanja preko spletnega vmesnika. Izvedba temelji na uporabi cenovno dostopnih komponent, ki z malo računalniškega predznanja in prostega časa, omogočajo izvedbo, odprto za prihodnje posodobitve in enostavno vzdrževanje ter prilagajanje bodočim potrebam uporabnika.
Ključne besede: pametna hiša, oddaljen nadzor, avtomatizacija, vodenje
Objavljeno v DKUM: 26.06.2015; Ogledov: 2043; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

7.
ODDALJEN NADZOR Z BREZPILOTNIM ZRAČNIM PLOVILOM
Luka Hrastnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem teoretično in praktično preučil, kakšne so možnosti uporabe brezpilotnih letečih naprav za zbiranje informacij ter oddaljen nadzor. V prvem delu diplomskega dela sem opredelil brezpilotne naprave ter njihov pomen in uporabo. V drugem delu sem opisal izdelavo brezpilotne naprave ter na koncu njeno testiranje in ugotovitve. Za testiranje in izdelavo sem si izbral napravo quadcopter, saj mi je le-ta omogočala vse potrebne funkcije za dostopno ceno. Po koncu testiranj sem prišel do ugotovitve, da so brezpilotne leteče naprave izredno praktične in bodo zato hitro postale nepogrešljiv del v veliko različnih organizacijah.
Ključne besede: Oddaljen nadzor, leteče plovilo, brezpilotno leteče plovilo, radijsko vodenje
Objavljeno v DKUM: 10.12.2014; Ogledov: 1716; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

8.
INFORMACIJSKA PODPORA ZA NADZOR IN UPRAVLJANJE RAČUNALNIŠKIH OMREŽIJ
Domen Rogina, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili programsko opremo za nadzor in upravljanje računalniških omrežij. Opisali smo, kaj so ta orodja, za kaj so koristna in kako delujejo, našteli pa smo tudi tista, ki se najbolj uporabljajo, tri od njih pa tudi podrobneje opisali. V delu smo na kratko opisali tudi računalniško omrežje in delo zaključili s primerjavo orodij po zastavljenih merilih, ki smo jih izmerili in jih subjektivno ocenili.
Ključne besede: nadzor računalniških omrežij, upravljanje računalniških omrežij, oddaljen nadzor, SNMP, ICMP, WMI
Objavljeno v DKUM: 18.09.2013; Ogledov: 1677; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (978,25 KB)

9.
PREIZKUŠANJE STROJNO-PROGRAMSKEGA KOMPLEKSA ZA ODDALJEN NADZOR FOTOAPARATOV
Jože Prijatelj, 2013, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil vzpostavitev strojno-programskega kompleksa za oddaljen nadzor fotoaparatov in preizkušanje le-tega. Vzpostavili smo delujoč strojni kompleks, na katerega smo namestili prosto dostopno programsko opremo in tako vzpostavili strojno-programski kompleks. Za nadzor fotoaparata iz strežnika smo najprej zagotovili programsko opremo, ki je skrbela za povezavo med oddaljenim računalnikom in fotoaparatom, nato pa smo poskrbeli, da smo lahko nadzirali fotoaparat iz strežnika s pomočjo Chdkptp in CHDK(angl. canon hack development kit) programske opreme. Po vzpostavitvi celotnega strojno-programskega kompleksa za oddaljen nadzor smo napisali lastne postopke in kriterije za preizkušanje programske opreme. Na podlagi postopkov in kriterijev smo ugotovili najhitrejši način zajemanja in prenosov JPG in surovih fotografijna trdi disk. Preizkusili smo izgledgumbov v grafičnem uporabniškem vmesniku GUI (angl. graphical user interface) v programu Chdkptp in ga tudi izboljšali. Uporaba CHDK je pripomogla k boljšim zmogljivostim celotnega strojno-programskega kompleksa za oddaljen nadzor fotoaparatov, saj smo poleg nadzora nad fotoaparatom pridobili tudi zmožnost zajemanja fotografij v surovem formatu in poganjanju skriptov.
Ključne besede: preizkušanje strojne opreme, preizkušanje programske opreme, oddaljen nadzor fotoaparatov, CHDK, Chdkptp
Objavljeno v DKUM: 22.07.2013; Ogledov: 1593; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

10.
INTELIGENTNA HIŠA - VARNOST IN NADZOR
Andrej Jagar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Kot vse druge informacijsko komunikacijske tehnologije se hitro razvijajo tudi tehnologije, ki nam omogočajo kvalitetnejše in lažje bivanje. Gradnja stanovanj in želja po kvalitetnem bivanju teži k temu, da se naprave in komponente med sabo povezujejo, le s temi pa lahko upravljamo iz ene lokacije. V diplomskem delu smo raziskali in opisali področje varnosti in nadzora v inteligentnih hišah. Proučili smo, katere komponente uporabljamo za varovanje hiše pred naravnimi nesrečami in pred nepooblaščenimi osebami, ter načrtovali implementacijo varnosti v inteligentni hiši. Za prikaz nadzora in upravljanja z inteligentno hišo iz enega mesta, pa naj bo to iz hiše ali iz oddaljene lokacije, je bila kot del diplomske naloge razvita tudi prototipna aplikacija za nadzor in upravljanje z inteligentno hišo.
Ključne besede: Inteligentna hiša, avtomatizacija zgradb, povezovanje naprav, krmiljenje naprav, oddaljen nadzor, sistemi varovanja
Objavljeno v DKUM: 07.10.2011; Ogledov: 2882; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (4,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici