SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Obravnava pacienta z bolečino
Kristina Klinar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opredelili bolečino in obravnavo pacienta z bolečino. Prikazati smo želeli, kako pomembno je pravočasno opozoriti na bolečino, pomen pravočasnega zdravljenja le-te in pomembnost merjenja bolečine v zdravstveni negi. Opisali smo fiziologijo bolečine in dejavnike, ki vplivajo na pojav bolečine, ocenjevanje bolečine in lestvice za ocenjevanje le-te. Predstavili smo pomembno vlogo medicinske sestre in zdravstvene nege pri obravnavi bolečine. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med zdravstvenimi delavci kirurških oddelkov Splošne bolnišnice Celje v mesecu juliju 2010. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Ugotoviti smo želeli, ali medicinske sestre ocenjujejo bolečino pri pacientih, ali poznajo različne metode ocenjevanja in ali uporabljajo poseben obrazec za oceno bolečine pri obravnavi pacienta. Dobili smo zadovoljive rezultate, ki so prikazali, da več kot polovica medicinskih sester ocenjuje bolečino pri pacientih, da večina medicinskih sester pozna različne metode za ocenjevanje in da je bolečina tudi ustrezno dokumentirana. Najpogostejši način dokumentiranja je v pisni predaji službe in na poseben obrazec za ocenjevanje bolečine.
Ključne besede: bolečina, ocenjevanje bolečine, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 4230; Prenosov: 1051
.pdf Celotno besedilo (267,89 KB)

2.
Ocenjevanje pojava bolečine v zdravstveni negi starostnika
Mirjana Kovačič, 2012, diplomsko delo

Opis: Bolečina je zapleteno in raznovrstno stanje, ki ga določajo zaznavni, čustveni in socialni dejavniki. V starosti je velik problem, saj nezdravljena omejuje starostnike pri vsakdanjih aktivnostih, zato je nujna obravnava z zdravljenjem, ki včasih bolečino odpravi popolnoma, velikokrat pa omogoči znosno olajšanje.
Ključne besede: Starostnik, zdravstvena nega, ocenjevanje bolečine, medicinska sestra
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 1527; Prenosov: 393
.pdf Celotno besedilo (551,42 KB)

3.
Obravnava bolečine pri pacientu z revmatoidnim artritisom
Urška Gajšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Čeprav se z bolečino srečujemo kot z neprijetno izkušnjo, vemo da opravlja eno ključnih funkcij našega telesa, saj deluje kot opozorilni sistem. Čeprav je bolečina izjemnega pomena za človeka, saj nas opozarja in varuje pred škodljivimi vplivi okoli in v nas, pa ima številne škodljive učinke na fizično in psihično stanje pacienta. Kronična bolečina nima nobene zaščitne vloge in lahko ostane za vso življenje – pacientu povzroča fizične omejitve in ga psihično, socialno ter ekonomsko uničuje. In ravno ta vrsta bolečine je značilna za paciente, ki trpijo za revmatoidnim artritisom. Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo bolečine pri pacientu z revmatoidnim artritisom ter ugotoviti, ali bolečina vpliva na kakovost življenja pacientov z revmatoidnim artritisom. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Pri raziskovalnem delu diplomskega dela smo uporabili metodo anketiranja. Anketni vprašalnik je zajemal 22 vprašanj zaprtega tipa in dva vprašanja polodprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 100 pacientov, ki trpijo za revmatoidnim artritisom ter so člani Društva revmatikov Slovenije. Rezultati: Ugotovili smo, da je bilo ob diagnosticiranju revmatoidnega artritisa 82 % obravnavanih oseb seznanjenih z neozdravljivostjo bolezni. Napor je z 31 % najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na intenzivnost bolečine. 57 % obravnavanim osebam se je življenje po diagnosticiranji revmatoidnega artritisa poslabšalo. 74 % medicinskih sester ob kontrolnem pregledu ne uporabljajo lestvic za ocenjevanje bolečine. 65 % obravnavanih oseb delno obvladuje bolečino. 37 % obravnavanim osebam pa največ podpore pri premagovanju bolezni nudijo svojci. Sklep: Pacienti z revmatoidnim artritisom so le delno uspešni pri obvladovanju bolečin. Medicinske sestre slednjim bolečino ocenjujejo preredko, kar zmanjšuje učinkovitost protibolečinskih terapij. Na podlagi kritične presoje dobljenih rezultatov pa lahko zaključimo, da bolečina zmanjšuje kakovost pacientov z revmatoidnim artritisom.
Ključne besede: bolečina, ocenjevanje bolečine, revmatoidni artritis, medicinska sestra
Objavljeno: 27.10.2014; Ogledov: 786; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

4.
Bolečina pri pacientih obolelih za rakom
Anja Janžur, 2018, diplomsko delo

Opis: Bolečino vsak posameznik dojema individualno. Gre za čutno in tudi čustveno neprijetno izkušnjo, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja vsakega posameznika. Telo nas z bolečino opozarja, da se v telesu nekaj dogaja, zato je bolečina tudi eden izmed vodilnih in temeljnih vzrokov, zakaj posameznik poišče zdravniško pomoč. Lajšanje in zdravljenje bolečine pa je odvisno tako od zdravnika, kot tudi od pacienta, ki trpi bolečino ter od njegove družine.
Ključne besede: Onkološki pacienti, medicinska sestra, dejavniki, ocenjevanje bolečine, lajšanje bolečine, kakovost življenja.
Objavljeno: 14.01.2019; Ogledov: 75; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (339,38 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici