| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OBVLADOVANJE OBRESTNEGA TVEGANJA S POMOČJO IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV
Cirila Vidovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaščita pred tveganjem je investicija, katere namen je zmanjšanje oziroma izločitev tveganja iz osnovne investicije. Hedgarji uporabljajo obrestne derivate za zmanjševanje tveganja potencialnih izgub, ki izhajajo iz prihodnjih premikov tržnih spremenljivk. Finančna in nefinačna podjetja bi se lahko s podrobnim poznavanjem svojega poslovanja in poslovanja okolja pred neugodnimi posledicami tveganja ubranila s pravilnim pristopom k obvladovanju tveganj in se izognila posledicam propada podjetja. Tržno tveganje je tveganje potencialne izgube na odprtih pozicijah zaradi neugodnih tržnih sprememb. Del tržnega tveganja je obrestno tveganje, ki ga sestavljajo: bazično tveganje, tveganje premika krivulje donosnosti in tveganje ravni obrestne mere. Obrestni izvedeni finančni instrumenti so instrumenti, pri katerih se na osnovi osnovnega instrumenta in ravni obrestne mere plača oziroma prejme določna vsota denarja. Obrestni derivati predstavljajo daleč največji delež na trgu izvedenih finančnih instrumentov.
Ključne besede: obvladovanje obrestnega tveganja, izvedeni finančni instrumenti, zamenjava obrestnih mer, dogovor o terminski obrestni meri, terminska pogodba na obrestno mero, opcija na zamenjavo obrestnih mer
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 2893; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (516,15 KB)

2.
UPRAVLJANJE Z OBRESTNIM TVEGANJEM V BANKAH
Adriana Polajžer, 2010, diplomsko delo

Opis: Okolje, v katerem banke poslujejo, je nepredvidljivo in povezano z raznovrstnimi tveganji. Za bančništvo je v zadnjem času značilen hiter razvoj storitev in uvajanje novih informacijskih sistemov. Tako kot vse stvari, pa ima tudi hiter razvoj svoje prednosti in slabosti in eno izmed teh je tudi tveganje. Beseda tveganje ima negativen prizvok, vendar pa je lahko tudi pozitivno, če tveganje pravočasno identificiramo in ga obvladujemo, kar nam lahko prinese tudi konkurenčne prednosti. Prevzemanje tveganj je v bančništvu sestavni del poslovanja vsake banke, zato se tveganju v tej dejavnosti ni mogoče izogniti. Banke pri svojem poslovanju v večini razpolagajo z denarjem svojih deponentov, kar pomeni, da upravljajo s tujim denarjem, ki ga po drugi strani posojajo dalje kreditojemalcem. Vse to predstavlja različna tveganja. Tem tveganjem bi se banka lahko izognila le v primeru, če bi prenehala s posojanjem denarja, kar pa spet ne bi bilo smiselno za poslovanje banke, saj ne bi ustvarjala dobička. Zato je naloga vsake banke, da ugotovi, katera tveganja so zanjo najpomembnejša in do katere mere želi ta tveganja obvladovati. Za obvladovanje ključnih tveganj, ki jih po navadi delimo na kreditno, obrestno, operativno in valutno, se je banka dolžna držati tudi bančnih predpisov. V preteklosti so banke in podjetja posvečala premalo pozornosti obrestni izpostavljenosti, ki je posledica neusklajene ročnosti in oblike terjatev in obveznosti. Banke niso imele zadostne informacijske podpore, postopkov in instrumentov, s katerimi bi zagotavljale učinkovito nadziranje, spremljanje in ukrepanje z namenom zmanjševanja obrestnega tveganja. Vendar pa so začele banke skozi leta obrestnemu tveganju namenjati vse več pozornosti. Namen diplomske naloge je prikazati pomen obresti za banke in predstaviti možnosti za obvladovanje obrestnega tveganja v bankah. Spremembe obrestne mere lahko neugodno vplivajo na prihodke banke in tudi na njeno ekonomsko vrednost. Pred obrestnim tveganjem se banke ne morejo popolnoma zaščititi in se tudi nočejo, ker prav s sprejemanjem tveganj ustvarjajo dobiček. Za zavarovanje pred obrestnim tveganjem se uporabljajo različni finančni instrumenti, ki pa ostajajo v Sloveniji, predvsem zaradi svoje kompleksnosti, še vedno bolj na ravni akademskih debat kot pa zbir finančnih instrumentov, ki bi jih bilo mogoče izkoristiti za zaščito pred neugodnim gibanjem obrestnih mer v prihodnosti. Banke uporabljajo predvsem dogovor o terminski obrestni meri, obrestno zamenjavo in obrestno opcijo.
Ključne besede: obresti, obrestno tveganje, obvladovanje obrestnega tveganja, bančni predpisi, obrestno izvedeni finančni instrumenti
Objavljeno: 10.12.2010; Ogledov: 1554; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

3.
VAROVANJE PRED OBRESTNIM TVEGANJEM V TERMOELEKTRARNI ŠOŠTANJ D.O.O.
Jure Part, 2011, diplomsko delo

Opis: V poslovnem svetu, ki je zelo dinamična kategorija, se vsak dan srečujemo z vrsto tveganj in nevarnosti. Predvsem v današnjem času. Podjetja so pri svojem poslovanju podvržene številnim vrstam različnih tveganj. Zato podjetja dajejo vse večji pomen ugotavljanju in analiziranju, katere poslovne informacije vplivajo na njihovo izpostavljenost pred tveganji in na osnovi teh informacij prilagajajo njihovo poslovanje. Vendar podjetja v vseh primerih ne morejo vplivati na njihovo poslovanje in so posledično izpostavljena številnim nevarnostim. V diplomskem seminarju smo se osredotočili na podjetje TEŠ d.o.o. in njihovo izpostavljenost pred obrestnim tveganjem. Ker se je podjetje moralo zadolžiti na tujem finančnem trgu, so posledično postali tudi veliko bolj občutljivi na vrsto finančnih tveganj. Ker je podjetje v svojem finančnem planu ugotovilo da se bo moralo dodatno zadolžiti na tujem finančnem trgu smo se odločili preučiti, katere izvedene finančne instrumente s katerimi lahko zmanjšajo izpostavljenost pred obrestnem tveganju, imajo na voljo. S pomočjo pridobljenih podatkov, smo preučil kateri izvedeni finančni instrument je najbolj ekonomično smiseln za zavarovanje pred obrestnim tveganjem ob predpostavki, da bo temeljna tržna obrestna mera Euribor rastla: počasi, srednje hitro in hitro.
Ključne besede: obrestno tveganje, finančno tveganje, izvedeni finančni instrumenti, obvladovanje obrestnega tveganja.
Objavljeno: 15.12.2011; Ogledov: 1456; Prenosov: 161 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (456,75 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici