| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv priprave krmnega obroka v mešalni prikolici na homogenost in prebiranje pri kravah molznicah
Urška Erker, 2020, diplomsko delo

Opis: Na kmetiji Erker smo izvedli poizkus, pri katerem smo dodajali krmnemu obroku vodo in spremljali čas mešanja. Zanimalo nas je, kako sprememba sušine obroka in čas mešanja vplivata na homogenost in porazdelitev delcev krme. Prehranski poizkus smo razdelili na tri dele. V prvem delu poizkusa smo vzorčili standardni krmni obrok s sušino 42 % in ga mešali 10 minut. V drugem delu smo standardnemu krmnemu obroku s sušino 38 % dodali vodo in mešali 15 minut. Zadnji del je temeljil na vzorčenju krme standardnega obroka s sušino 42 %, ter čas mešanja podaljšali iz 10 na 15 minut. Porazdelitev delcev sveže krme smo določili s siti Penn State Particle Separator (PSPS). Prebiranje smo preverili s siti PSPS 12 ur in 24 ur po sveže pokladanem krmnem obroku. Sušino obroka smo spremljali vsak dan poizkusa v času pokladanja krme, določili smo jo s pomočjo friteze na topel zrak. Statistično obdelavo podatkov smo izvedli s statističnim paketom SPSS 25.1 za Windows. Za primerjavo ostankov na posameznem mestu znotraj obrokov smo uporabili GLM analizo in Tukey test. Za primerjavo prebiranja obroka po 12 in 24 urah ločeno v primerjavi s pokladanim smo uporabili t- test. Rezultati statistične analize obroka (38 % SS in 15 min) kažejo, da se četrto mesto na situ 4 značilno (p < 0,05) razlikuje od ostalih mest in lahko trdimo, da ima dodajanje vode pomemben vpliv na homogenost obroka. Rezultati kažejo, da je ob dodatku vode zmanjšana povprečna konzumacija SS/kravo/dan za 0,9 kg oziroma poveča ostanek krme za 2,06 %.
Ključne besede: krmni obrok, dodatek vode, čas mešanja, homogenost, prebiranje
Objavljeno: 06.10.2020; Ogledov: 293; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

2.
Razvoj linearnega modela za izračun krmnih obrokov za krave molznice
Nina Pavlič, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili linearni model za sestavo letnega in zimskega krmnega obroka. Krmni obrok je bil sestavljen za krave molznice na primeru lastne konvencionalne kmetije. Ker vemo, da cene pri prodaji mleka zelo nihajo, je potrebna prilagoditev na optimiranje stroškov. Različni avtorji poudarjajo, da lahko stroški krmnega obroka dosežejo tudi do 65 % vseh skupnih stroškov prireje. Iz tega vidika je torej optimiran krmni obrok izjemnega pomena. Minimizirali smo stroške krmnega obroka in ga naredili ustreznejšega z vidika hranilnih vrednosti. V Microsoft Office Excelu smo razvili program in s pomočjo Reševalnika, ki je eno izmed osnovnih Excelovih orodij, dobili najustreznejše obroke, ki so pokrili vse potrebe po hranilnih snoveh. Za krmo, ki jo pridelamo doma: travno silažo, seno in pašo, smo izračunali lastno ceno, za vso ostalo krmo in dodatke pa smo uporabili nabavno ceno. Primerjali smo krmni obrok, ki je trenutno pokladan na kmetiji in krmni obrok, ki smo ga s pomočjo linearnega programa sestavili.
Ključne besede: krmni obrok, linearni program, optimizacija, krave molznice
Objavljeno: 11.06.2019; Ogledov: 705; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

3.
Proučitev tehnologije in ekonomičnosti prireje mleka na primeru kmetije z območja Haloz
Gregor Skledar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilji diplomske naloge so bili optimizirati krmni obrok za krave molznice, izboljšati tehnologijo reje krav molznic, analizirati ekonomičnost prireje mleka in analizirati dejavnike, ki imajo morebiten izrazit pozitiven/negativen vpliv na ekonomske parametre na primeru kmetije.
Ključne besede: mleko, tehnologija reje krav molznic, krmni obrok, linearno programiranje
Objavljeno: 01.10.2018; Ogledov: 480; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (865,81 KB)

4.
Optimizacija krmnega obroka za goveje pitance
Timotej Horvat, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Krmljenje govejih pitancev je zahtevno opravilo. Potrebno je veliko znanja o prehranskih navadah ter o sami konzumacijski sposobnosti pitanca. Ko sestavljamo krmni obrok za pitance, moramo upoštevati normative za vzdrževalne potrebe in dnevni prirast. Za potrebe raziskave smo naredili Weendsko analizo razpoložljivih surovin in izračunali krmni obrok. Optimizirali smo ga s pomočjo linearnega programiranja. V Excelovem okolju smo ustvarili model in s pomočjo reševalnika dobili najcenejše obroke, ki so pokrili vse potrebe po hranilnih snoveh. Za vsako posamezno krmo, ki jo pridelamo doma, smo izračunali lastno ceno, za živinsko sol, super koncentrat ter mineralno vitaminski dodatek pa smo uporabili nabavno ceno. Nato smo primerjali ceno obroka, ki smo ga krmili do zdaj, s ceno obroka, ki nam ga je ponudil reševalec z optimizacijo. Rezultat tega je, da je po optimizaciji dnevni obrok za pitanca v skupini 500 kilogramov za 0,14 evra dražji od obroka, ki smo ga predhodno polagali, vendar pitanci priraščajo za 200 g na dan več.
Ključne besede: optimizacija, krmni obrok, goveji pitanci
Objavljeno: 24.02.2017; Ogledov: 3904; Prenosov: 638
.pdf Celotno besedilo (786,36 KB)

5.
POTREBE IN PRIPOROČILA V PREHRANI MLADEGA ŠPORTNIKA
Milena Šimundža, 2016, specialistično delo

Opis: Prehrana mladostnika vpliva na njegovo rast in razvoj, prav tako pa vpliva tudi na njegove športne dosežke. V športni panogi nogomet je udeleženih veliko število otrok in mladostnikov po celem svetu. Nogomet omogoča številne koristi aerobne vadbe, razvoja spretnosti in predvsem delovanja v ekipnem okolju. V obdobju mladostništva je neodvisnost pri izbiri in pripravi hrane povečana, zato je mlade športnike potrebno še dodatno spodbujati k razvoju dobrih prehranjevalnih navad. Uspešen motiv za dobre prehranjevalne navade so velikokrat prav športni uspehi. Namen specialističnega dela je bil predstaviti osnovne potrebe in priporočila v prehrani mladega športnika – nogometaša ter predstaviti priporočila za dnevni energijski in hranilni vnos v različnih obdobjih nogometnih aktivnosti. Namen je bil tudi predstaviti koristna in enostavna priporočila z izbiro primerne hrane za obrok pred vadbo, po vadbi, na dan tekme in na celodnevnem turnirju. Uporabljena je bila metoda analize v delu pregleda literature, metoda konkretizacije pri prikazu potreb in priporočil za osnovno prehrano mladostnika ter metoda sinteze, kjer so priporočila združena v celoto in omogočajo preglednost in uporabo tematike. S pregledom literature smo ugotovili, da se prehranske potrebe mladih športnikov bistveno ne razlikujejo od potreb mladih, ki niso športno aktivni. Potrebno pa je upoštevati, da športno aktiven mladostnik potrebuje tudi obvezen počitek 9-10 ur ponoči in 1-2 uri dnevnega počitka. Ugotovili smo tudi, da je pri načrtovanju prehrane mladega nogometaša, najučinkovitejši individualen pristop, ki upošteva telesno težo, telesno višino, starost, vrsto obremenitve (pogostost, intenzivnost in čas trajanja vadbe), energijske porabe, okoljske dejavnike, genetske dejavnike in tudi spol. Prav tako smo ugotovili, da mladi nogometaš potrebuje uravnoteženo prehrano ob normalnem, idealnem stanju prehranjenosti. Skrivnost uspešnega treniranja se skriva v hitri obnovi organizma po napornem treningu, k hitri obnovi pa prispevajo pravilna prehrana, počitek ter dovolj spanja.
Ključne besede: Zdrava prehrana, športna prehrana, prehranjevanje športnikov oz. nogometašev, obrok pred vadbo in po njej, hrana in športni rezultati.
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 1586; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (991,40 KB)

6.
Model za podporo pri odločanju uporabe tehnologij pridelave krme
Ben Moljk, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Za iskanje možnosti učinkovitejšega gospodarjenja na živinorejskih kmetijah je prehrana živali zagotovo področje, ki to dopušča. Četudi se številni raziskovalci lotevajo raziskav pridelave travniške krme z njiv le s tehnološkega vidika, se ugotovitve navezujejo tudi na ekonomiko pridelave. Za ocenjevanje ekonomske upravičenosti uporabe tehnologij ali odločitev zanje si pomagamo z uporabo simulacijskih modelov, programskih orodij ter primernih metod. Pri računanju krmnih obrokov prehranske strokovnjake pretežno zanima pokritost potreb živali glede na intenzivnost proizvodnje, medtem ko agrarne ekonomiste zanima zlasti stroškovni vidik v razmerju s prihodki. V nalogi z vidika pogojev za pridelavo travniške krme z njiv ugotavljamo njihov vpliv na sestavo in vrednost krmnih obrokov za krave molznice. Razvito je orodje, ki poleg ocenjevanja ekonomskih vplivov omogoča tudi načrtovanje pridelave krme ter ocenjevanje primernosti tehnologij s stroškovnega vidika. Pri tem je uporabljena metoda klasičnega determinističnega linearnega programiranja. V nalogi je pristop testiran na primeru ravninskega kmetijskega gospodarstva, ki je specializirano v prirejo mleka. Dobljeni rezultati kažejo prednosti in slabosti linearnega programiranja. Hkrati je ugotovljeno, da je linearno programiranje lahko primerno orodje za načrtovanje pridelave krme in ocenjevanje tehnologij, a je pri tem kakovost rezultatov in razpoložljivost vhodnih podatkov pomembna omejitev.
Ključne besede: travniška krma z njiv, krmni obrok za krave molznice, ekonomika, simulacijski model, matematično programiranje, linearno programiranje
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 881; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

7.
Promocija zdravja in prehrana med delom v podjetju Alples, d. d.
Lidija Peternelj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Promocija zdravja na delovnem mestu je skupek smernic, ki pripomore k boljšim rezultatom dela in s tem k boljšim poslovnim rezultatom podjetja. Te smernice imajo še dodatno dodano vrednost, saj promocija zdravja skrbi tako za delavca kot za delodajalca in za njuno dobro sodelovanje. Od te interakcije imata korist oba. Skrb za zdravje zaposlenih postaja v podjetjih vedno bolj pomembna, že zaradi dejstva, da se povprečna starost v podjetjih konstantno viša, s starostjo se krha tudi zdravje ljudi. V diplomskem delu smo raziskovali, kako je v podjetju Alples, d. d. urejeno področje promocije zdravja in prehrane med delom. Glavni cilj diplomske naloge je bil, da opravimo analizo dosedanjih aktivnosti in izvedemo raziskavo o zdravju in interesih zaposlenih glede promocije zdravja in prehrane med delom. Na podlagi teh smo podali ugotovitve in možnosti izboljšav na tem področju v podjetju Alples, d. d.
Ključne besede: promocija zdravja, prehrana med delom, delovno mesto, zdravje, lahek obrok
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 790; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

8.
9.
Navade študentov zdravstvene nege v porabi hitre prehrane v Sloveniji in na Hrvaškem
Bruno Antolović, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Študentsko obdobje je obdobje neodvisnosti in prevzemanja vloge odrasle osebe ter specifičnega »študentskega« stila življenja kateri prinaša ogromno novih izzivov. Posledice nezadostne skrbi za prehrano v študentskem obdobju se večinoma odražajo v odrasli dobi z boleznimi katere nastanejo pod vplivom genskih in/ali okoljskih dejavnikov tveganja, vplivajo na zdravje ter zmanjšujejo kakovost življenja. Namen raziskave je bil ugotoviti prehranjevalne navade študentov zdravstvene nege v Sloveniji in na Hrvaškem. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. S pomočjo študija domače in tuje literature smo predstavili teoretična izhodišča. Kot instrument raziskave smo uporabili anonimni anketni vprašalnik kateri vsebuje 22 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo skupno 200 študentov, od tega 100 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in 100 študentov stručnog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centar Varaždin. Rezultati: Rezultati raziskave prikazujejo, da se študenti zdravstvene nege v Sloveniji prehranjujejo nekoliko bolj zdravo in imajo boljše prehranjevalne navade od študentov zdravstvene nege na Hrvaškem. 71 % anketirancev v Sloveniji meni, da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Tudi na Hrvaškem je 67 % anketiranih odgovorilo da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Študenti se zavedajo posledic zaradi uživanja hitre prehrane, prav tako večina anketiranih študentov meni daje zdrava prehrana pomembna za kakovost življenja. Sklep: Da bi lahko zmanjšali porabo hitre hrane med študenti je nujno potrebno stalno poučevanje in informiranje študentov o smernicah in priporočilih zdrave prehrane ter njenem pomenu za zdravje. Potrebno je prav tako omogočiti študentom dostopnost obrokov zdrave prehrane. Prav tako je nujno potrebno informirati tako starše kot tudi dijake/mladostnike (preden gredo študirat) o škodljivostih pogoste uporabe hitre hrane, kot tudi o pomembnosti zdrave prehrane za celotno fizično in psihično zdravje posameznika.
Ključne besede: Hitra hrana, študenti, obrok, poraba, subvencionirana prehrana, prehranjevalne navade.
Objavljeno: 29.09.2014; Ogledov: 1252; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

10.
PREHRANA ŠOLSKIH OTROK
Sanja Kuzmić, 2011, diplomsko delo

Opis: Zdrava in uravnotežena prehrana otrok in mladostnikov je ključnega pomena za njihovo zdravje. V diplomski nalogi smo predstavili piramido zdrave prehrane ter načela zdravega prehranjevanja, nepravilno prehrano šolskih otrok in vzroke ter posledice, ki do tega pripeljejo. Opredelili smo vlogo staršev, učiteljev in medicinske sestre v šolskem dispanzerju in delavcev šole, ki imajo vpliv na sestavo šolske prehrane. Namen raziskave je bil ugotoviti prehrambne navade otrok in kakšna je njihova prehrana v osnovni šoli.
Ključne besede: Zdrava prehrana, šolski otroci, mladostniki, šola, starši, medicinska sestra, šolski obrok, prehranjevalni dejavniki.
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 3515; Prenosov: 566
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici