| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Kakovostna obravnava družine, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo
Metka Zarnec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava družino, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo tip 1. Namen je zagotoviti kakovostno obravnavo let-te. Cilji, ki smo si jih zastavili so, podrobneje spoznati družino, kjer imajo otroka obolelega s sladkorno boleznijo, ugotoviti zdravstveno- socialne probleme, ki vplivajo na potek otrokovega življenja, ugotoviti odstopanja v družini, ki se pojavljajo zaradi sladkorne bolezni pri otroku in doseči védenja pri družini in otroku o komplikacijah sladkorne bolezni. Predstavili smo zdravstveno varstvo tako družine, kot otroka na primarni ravni. Prav tako smo predstavili teorijo Dorothee Elisabeth Orem. Uporabili smo metodo proučevanja primera z opisno analizo. V študijo primera je bila vključena devet letna deklica. Sladkorno bolezen tip 1 so ji potrdili leta 2006. Študijo primera smo opravili aprila 2008, v njihovem domačem okolju. Rezultati, ki smo jih dobili, so nam pokazali: neučinkovito vzdrževanje zdravja, pomanjkanje znanja o prehrani pri otroku s sladkorno boleznijo, zmanjšano zmožnost za samostojno osebno higieno, nevarnost poškodbe, nevarnost infekcije. S strani staršev je opaziti neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov, pri poslabšanju bolezni. Potrdimo lahko največjo raziskavo o obvladovanju sladkorne bolezni in njenih zapletov (Diabetes Control and Coplications Trial- DCCT), da je najboljši način zdravljenja tisti, ki najbolj posnema naravno sproščanje inzulina. Prav tako lahko potrdimo, da so naša zastavljena raziskovalna vprašanja pozitivna. Čeprav je trenutno stanje pri otroku s sladkorno boleznijo tip 1 zadovoljivo, brez večjih težav, čaka otroka veliko preizkušenj, odrekanj, prelomnic v življenju, ki jih prinese sladkorna bolezen tip 1.
Ključne besede: sladkorna bolezen tip 1, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3269; Prenosov: 819
.pdf Celotno besedilo (675,08 KB)

2.
NEGOVALNA BOLNIŠNICA
Bernardka Hraš, 2014, diplomsko delo

Opis: Staranje prebivalstva je tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu proces, ki se mu ni mogoče izogniti. Ker se življenjska doba daljša, število rojstev pa pada, se starostna sestava prebivalstva zelo spreminja. S staranjem prebivalstva pa se veča število kroničnih bolezni, kot so rakave, srčno-žilne bolezni, bolezni dihal, gibal, osteoporoza in številne druge. Prav zaradi vsega naštetega se je tudi pri nas pojavila potreba po ustanavljanju negovalnih bolnišnic in oddelkov. Negovalni oddelki oziroma bolnišnice naj bi zapolnili vrzel med sekundarno in primarno zdravstveno obravnavo in omogočili celostno ter bolj kakovostno obravnavo bolnikov. Zaradi večje dostopnosti naj bi imela vsaka regija oziroma bolnišnica svoj negovalni oddelek. V raziskovalnem delu smo za študijo primera uporabili tehniko intervjuja pri pacientki po operaciji zlomljenega kolka. Pri tem smo ugotovili aktualne in potencialne negovalne probleme ter izpostavili prioritetne aktivnosti zdravstvene nege. Izpostavili smo pet negovalnih problemov, ki so prioritetni: bolečina operirane okončine; mobilnost, nepopolna telesna mobilnost III. stopnje; nepopolna sposobnost hoje III. stopnje; samonega, zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno III. stopnje in nevarnost padcev. Ugotovili smo, da 11 funkcionalnih vzorcev po Marjory Gordon zagotavlja celovito obravnavo bolnika po operaciji zlomljenega kolka na negovalnem oddelku. S kakovostno zdravstveno nego in rehabilitacijo želimo doseči, da bi bolnik po odpustu lahko opravljal vsakodnevna opravila oziroma bil sposoben samooskrbe.
Ključne besede: negovalna bolnišnica, neakutna obravnava, študija primera, rehabilitacija, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 02.04.2014; Ogledov: 1485; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

3.
OTROK S FENILKETONURIJO
Maja Fidler Lončarič, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. V diplomskem delu je obravnavan otrok, ki ima fenilketonurijo. Fenilketonurija je redka presnovna bolezen pri otroku, zato je vloga družine ter medicinske sestre izredno pomembna. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji. Pregled in analiza domače ter tuje literature nam je omogočila opredelitev teoretičnih izhodišč. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela in metodo študije primera z opisno analizo. Uporabili smo intervju, ki je zajemal 52 vprašanj odprtega in zaprtega tipa z možnostjo kombiniranih odgovorov. Rezultati. S pomočjo študije primera smo ugotovili negovalne in zdravstveno-socialne probleme, s katerimi se srečuje družina. Izpostavili smo naslednje negovalne diagnoze: neučinkovito vzdrževanje zdravja, neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov s strani družine pri poslabšanju fenilketonurije, možna pomanjkljiva skrb za zdravje (neustrezno prehranjevanje) in koncentracija, pomanjkljiva sposobnost koncentracije. Potrdimo lahko, da je najboljši način zdravljenja fenilketonurije redna dieta in ustrezna količina aminokislinskega preparata PKU glede na starost otroka. Sklep. Edini način, s katerim omogočimo otroku normalen in zdrav razvoj, je uvedba diete in uporaba priporočene vrednosti aminokislinskega preparata. Pomembno nalogo pri tem imajo starši, zdravniki, medicinske sestre ter dietetiki, ki naj otroku in družini nudijo stalno podporo in spodbudo.
Ključne besede: fenilketonurija, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem.
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 920; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (771,93 KB)

4.
OCENITEV VREDNOSTI PATENTA ZA NAMEN NJEGOVE PRODAJE
Tanja Liponik, 2015, magistrsko delo

Opis: Patentno varstvo zagotavlja imetniku patenta mnoge pravice, morda na prvo žogo ne pomislimo, da imajo te pravice lahko veliko vrednost. Vendar pa v okoljih, kjer obstajajo podjetja, ki delujejo na področju visokotehnoloških dejavnostih, tudi v farmacevtski industriji, so take pravice bistvenega pomena, saj mnogim pomenijo obstoj in možnost nadaljnjega delovanja. Zaradi vse večjih potreb po ocenitvah vrednosti patentov, zaradi dojemanja patenta kot sredstva in ne kot stroška podjetja in zaradi povečevanja števila transakcij, ki zadevajo tudi patente, se je temu prilagodila tudi ocenjevalska stroka. Z namenom, da bi bile ocenjene vrednosti patentov karseda realne, nam stroka ponuja najrazličnejše pristope in metode, ki nam omogočijo, da to tudi dosežemo. Predvsem v tujini, kjer so ocenitve vrednosti patentov pogostejše kot v Sloveniji, je bila ta tema predmet mnogih raziskav in analiz, ki večinoma poskušajo rešiti problem, kateri način je najprimernejši za ocenitev vrednosti patenta. V grobem se metode delijo na kvantitativne in kvalitativne. Velikokrat pa se priporoča kombinirana uporaba obojih, zaradi prednosti in slabosti, ki se jim lahko pripišejo. Pri izbiri metod je pomembno, da upoštevamo tudi hierarhično lestvico ocenjevanja vrednosti. Ker je torej spekter metod, ki se lahko uporabijo, zelo širok, se mora ocenjevalec vedno zavedati, kaj je namen ocenitve, saj le na ta način lahko izbere ustrezno metodo, ki omogoča realen rezultat. Šele realno ocenjena vrednost je lahko temelj odločitev.
Ključne besede: patent, licenčnine, indikatorji vrednosti, ocenjevanje vrednosti patentov, načini in metode, kvalitativne in kvantitativne metode, obravnava primera, Slovenija
Objavljeno: 27.08.2015; Ogledov: 1303; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (818,53 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici