| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
OPTIMALNI REŽIM OBRATOVANJA USMERNIŠKIH SKUPIN V TALUM KIDRIČEVO
Damjan Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelan optimizacijski program za izračun optimalnih izgub usmerniških skupin. Optimizacijski program je izveden v programu MatLab, in sicer na podlagi enačb izgub, pridobljenih s karakteristikami izgub posameznih usmerniških skupin. Opisano je tudi delovanje petih usmerniških skupin, ki s pretvarjanjem izmenične energije v enosmerno so-omogočajo proizvodnjo elektroliznega aluminija. Z različnimi kombinacijami obremenitev usmerniških skupin se izgube le teh spreminjajo. Posledično je možno prihraniti pri plačilu električne energije, zato je izdelan še izračun letnega finančnega prihranka.
Ključne besede: elektroenergetske naprave, proizvodnja elektroliznega aluminija, usmerniška skupina, optimalno obratovanje, električne izgube in izkoristki
Objavljeno: 31.03.2010; Ogledov: 2335; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (5,32 MB)

5.
STRUKTURA STROŠKOV PRI OBRATOVANJU STAVB RAZLIČNIH NAMEMBNOSTI
Andreja Prša, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so prikazane teoretične osnove s področja upravljanja objektov. Proučena je obstoječa zakonodaja, ki ureja področje upravljanja, predstavljeni so zakoni, predpisi ter pravilniki, katerih se poslužujejo upravniki objektov pri svojem delu. Predstavljena so orodja, ki jih imajo upravniki na voljo za uporabo, in orodja, ki se pri nas šele uveljavljajo in bodo v bodoče v veliko pomoč upravnikom. Z empiričnega vidika je raziskano in prikazano področje upravljanja stanovanjskih in poslovnih objektov. Tabelarično in grafično so prikazani dejanski stroški in njihovi deleži, ki se pojavijo pri obratovanju izbranih objektov, v časovni periodi enega leta. Analizirani so mesečni stroški za tri izbrane stanovanjske enote v vsakem objektu in eno poslovno enoto. Utemeljene so razlike med kategorijami stroškov, ki so nastali pri obratovanju celotnega objekta oziroma pri obratovanju stanovanjskih ali poslovnih enot, ter vzroki nastalih razlik.
Ključne besede: stanovanjske stavbe, poslovne stavbe, struktura stroškov, obratovanje, upravljanje
Objavljeno: 09.02.2011; Ogledov: 2915; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
ANALIZA UPRAVIČENOSTI PARALELNEGA OBRATOVANJA ENERGETSKIH TRANSFORMATORJEV
Viljem Bonča, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira smiselnost paralelnega obratovanja večjih energetskih transformatorjev predvsem z vidika zmanjšanja izgub in posledično stroškov obratovanja, ki so v današnjem času vedno pomembnejši dejavnik. Drugi ravno tako pomemben dejavnik je ustrezna izbira transformatorja za določeno razdelilno transformatorsko postajo (RTP), saj so od tega odvisni začetni stroški, stroški obratovanja, vzdrževanja in izgub med obratovanjem, posledično pa tudi ohranjanje življenjske dobe transformatorja. Cilj diplomskega dela je bil določiti točko obremenitve transformatorja, pri kateri se paralelno obratovanje transformatorjev obrestuje, hkrati pa nakazati smernice, kako bi lahko v prihodnosti s pravilno izbiro transformatorja in ustreznim načinom obratovanja zmanjšali izgube v distribucijskih omrežjih.
Ključne besede: energetski transformator, paralelno obratovanje, izgube, izkoristek
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 1956; Prenosov: 380
.pdf Celotno besedilo (6,82 MB)

7.
VZPOSTAVITEV IN OBVLADOVANJE PROIZVODNJE, OBRATOVANJA IN VZDRŽEVANJA V DRUŽBI »HIDROELEKTRARNE NA SPODNJI SAVI«
Damjan Požun, 2011, specialistično delo

Opis: V delu je obravnavan nastanek osnovne operativno tehnične strukture iz katere se je v nadaljevanju razvila organizacijska struktura, ki omogoča celovito obvladovanje proizvodnje, obratovanja in vzdrževanja v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. Za dosego tega cilja je potreben sistematičen pristop, ki mora biti prisoten skozi cel proces nastanka objekta in sicer od načrtovanja, izgradnje do obratovanja hidroelektrarne. Ključnega pomena za dosego tega cilja je pravočasna vključenost operativnega osebja v sam proces izgradnje ter v nadaljevanju obratovanje in vzdrževanje. Z izgradnjo HE Boštanj oz. HE Blanca je na spodnji Savi že nastala veriga hidroelektrarn, ki je že podvržena zakonitostim verižnega obratovanja brez posadke. Temu ustrezno je potrebno prilagoditi število osebja kakor tudi organizacijsko strukturo. Ta je odvisna od obratovalnih razmer na eni strani po drugi strani je pa potrebno zagotoviti osebje za izvedbo vzdrževalnih aktivnosti. Posledica tega je nastanek optimalne organizacijske strukture – službe obratovanja in vzdrževanja, ki združuje področje obratovanja in vzdrževanja. ter se je sposobna prilagajati vsem obratovalnim in vzdrževalnim razmeram.
Ključne besede: Proizvodnja, Obratovanje, Vzdrževanje, Delovna mesta, Delovno okolje, Hidroelektrarna
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 1690; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

8.
PARALELNO OBRATOVANJE IN VKLOP TRANSFORMATORJEV V RTP RUŠE
Simon Supanič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziramo paralelno obratovanje energetskih transformatorjev za potrebe ugotavljanja možnosti zmanjšanja izgub in stroškov v času njihovega obratovanja. Pri tem je pomembno kakšen energetski transformator izberemo za posamezno razdelilno transformatorsko postajo. Od tega so odvisni stroški investicije ter kasneje stroški vzdrževanja in obratovanja, tudi tisti v smislu izgub na samem transformatorju. Za minimizacijo stroškov izgub je pomembno določiti tudi točko delovanja transformatorja, pri kateri se paralelno obratovanje transformatorjev obrestuje. Ta točka nam pove, kako lahko s pravilno izbiro transformatorjev in ustreznim načinom njihovega obratovanja zmanjšamo stroške in izgube v elektroenergetskih omrežjih.
Ključne besede: energetski transformatorji, paralelno obratovanje, vklop transformatorja, razdelilne transformatorske postaje
Objavljeno: 09.05.2012; Ogledov: 2747; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

9.
10.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PRI OBRATOVANJU ENERGETSKIH STROJEV IN NAPRAV
Uroš Purkart, 2015, diplomsko delo

Opis: Družba Savske elektrarne Ljubljana ima v lasti štiri večje hidroelektrarne, ki delovne in tehnološke procese obvladujejo na osnovi integriranega sistema vodenja. Energetski stroji in naprave, ki jih potrebujemo za proizvodnjo, transformacijo in prenos električne energije, morajo obratovati varno in zanesljivo, zato se mora izvajati predpisane varnostne postopke. Obratovanje strojev in naprav mora biti ustrezno nadzorovano, nenehno je treba preverjati delovanje procesov in jih izboljševati do takega nivoja, ki omogoča doseganje najvišje energetske učinkovitosti.
Ključne besede: hidroelektrarne, sistem vodenja, stroji in naprave, nevarnosti in ukrepi, zanesljivo in varno obratovanje, energetska učinkovitost
Objavljeno: 03.11.2015; Ogledov: 1308; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici