| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OBRATNI KAPITAL - VIR FINANČNEGA OŽIVLJANJA GOSPODARSKE AKTIVNOSTI
Nina Plaznik, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga temelji na obratnem kapitalu, kateremu bi vsa podjetja morala posvečati posebno pozornost. Dobro upravljanje z obratnim kapitalom pomeni premišljeno odločanje o obsegu zalog, terjatvah do kupcev in dolgovih. V nalogi se prepletata teoretični in empirični del. V empiričnem delu smo prikazali podatke za Skupino Gorenje, ki je eden izmed vodilnih evropskih izdelovalcev aparatov za dom. Na začetku naloge smo opredelili osnovne pojme, ki so povezani z obratnim kapitalom, v naslednjem poglavju smo opisali komponente obratnega kapitala, na koncu pa opredelili še politiko obratnega kapitala. Komponente obratnega kapitala so zaloge, terjatve do kupcev, denar in obveznosti do dobaviteljev, katerim smo v nalogi namenili največ pozornosti. Prikazali smo gibanje zalog, terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev za Skupino Gorenje, in sicer smo izračunali povprečne vrednosti le-teh, dneve vezav ter koeficiente obračanja. Ker mora podjetje obratna sredstva tudi financirati, smo poskušali preko krogotoka obratnega kapitala ugotoviti, kako hitrost obračanja obratnih sredstev vpliva na financiranje obratnega kapitala. Prišli smo do ugotovitve, da se s hitrejšim obračanjem obratnih sredstev znižujejo potrebe po virih financiranja. Za podjetje je dobro, da ima čim krajši cikel vezav zalog in terjatev do kupcev ter čim krajše dneve vezav obveznosti. Idealno bi bilo, če bi lahko podjetje zaloge in terjatve do kupcev financiralo z obveznostmi do dobaviteljev, vendar morajo podjetja v praksi običajno uporabljati še druge vire financiranja. V zadnjem poglavju smo se osredotočili na politiko obratnega kapitala, ki govori o višini obratnega kapitala v podjetju ter virih njihovega financiranja. Z ustrezno oblikovano politiko obratnega kapitala podjetje zniža potrebni obseg financiranja in poveča donosnost kapitala.
Ključne besede: Obratna sredstva, obratni kapital, zaloge, terjatve do kupcev, obveznosti do dobaviteljev, denarna sredstva, krogotok obratnega kapitala, politika obratnega kapitala, financiranje obratnega kapitala.
Objavljeno: 07.03.2014; Ogledov: 2121; Prenosov: 969
.pdf Celotno besedilo (645,11 KB)

7.
RAČUNOVODSKE INFORMACIJE KOT PODLAGA ODLOČANJU O FINANCIRANJU PODJETJA
Zvonka Skvarča, 2014, diplomsko delo

Opis: S pomočjo ustreznih, razumljivih in zanesljivih računovodskih informacij lahko v podjetju vplivamo na kakovost finančnega odločanja, saj naj bi management na podlagi le-teh sprejemal boljše odločitve. Ustrezno kroženje denarja predstavlja za podjetje ustrezno financiranje. Vsaka poslovna odločitev ima finančne posledice, ki se odrazijo v velikosti in sestavi premoženja, kapitala in finančnih tokov. Da podjetje ne zaide v težave, je potrebna ciljna usmerjenost, in sicer skrb za racionalno financiranje, zagotavljanje optimalne plačilne sposobnosti in zmanjševanje finančnega tveganja, od česar je odvisen nadaljnji razvoj ali celo obstoj podjetja. V podjetju se je potrebno osredotočiti na področje obsega potrebnega in dejanskega obratnega kapitala in sprejeti ustrezne odločitve. Dovolj velik obseg čistih obratnih sredstev (obratnega kapitala) je potreben za obvladovanje tveganj, ki jim je podjetje izpostavljeno pri opravljanju poslov, kako velik bo obseg čistih obratnih sredstev pa je odvisno od politike financiranja posameznega podjetja.
Ključne besede: računovodske informacije, čista obratna sredstva, obratni kapital, plačilna sposobnost, poslovni vzvod, finančni vzvod, tveganje, denarni tok, finančni tok
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 1032; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

8.
VODENJE ZALOGE ZA NAGRADNI PROGRAM V PODJETJU XY
Adrijana Lužovec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vsako podjetje ima določene zaloge, s katerimi zagotavlja nemoten proizvodni proces. Trgovska podjetja imajo predvsem zaloge trgovskega blaga, medtem ko imajo proizvodna podjetja poleg dokončanih proizvodov še zaloge surovin, polizdelkov in nedokončane proizvodnje. V podjetju XY je vpliv zalog na poslovanje zelo velik, saj lahko zaradi nizkih zalog izgubijo potencialnega kupca, prevelike zaloge pa pomenijo sredstva, ki so vezana v njih. Zaloga je količina blaga, ki se nahaja v različnih za to vodenih skladiščih. Podjetje XY ima več različnih skladišč za zaloge, na primer skladišče za vodenje vrednotnic in skladišče za vodenje praktičnih nagrad. Če vzamemo blago iz zaloge, se bo ta zmanjšala, če blago pride v skladišče, se bo ta povečala. Trgovska in proizvodna podjetja imajo pogosto v zalogah vezan velik del finančnih sredstev. Večje ko so zaloge, manjši so dobavni roki, s tem povezani so manjši zastoji v proizvodnji in razne zamude pri dobavi blaga. Proces vključuje naročanje na zalogo, s tem povezano nabavo blaga ali materiala, proizvodnjo in njegovo distribucijo. Zaradi vseh dejavnikov si podjetje XY prizadeva skladiščiti zaloge na minimalni potrebni ravni. Najpomembnejše za podjetje XY je vodenje zaloge in zato smo se v svojem diplomskem delu osredotočili na to problematiko.
Ključne besede: zaloge trgovskega blaga, proizvodni proces, skladiščenje zalog, vodenje zalog, finančna sredstva, obratna sredstva
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 573; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (768,18 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici