| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Cnc obdelava različnih materialov, vpliv njih na obrabo orodja in kvaliteto obdelave
David Kunštek, 2020, diplomsko delo

Opis: V podjetju KRPAN d.o.o. se srečujejo z srednjeserijsko in velikoserijsko proizvodnjo, kar pomeni velik napor za delavce. Podjetje ima v prihodnosti načrt za vpeljavo robotiziranega vpenjanja surovcev. S tem bi lahko operater upravljal in nastavljal več CNC strojev. Predstavljena bo obdelava večih vrst materialov, ki bodo vse od nekovinskih do kovinskih s katerimi se najpogosteje srečujejo v podjetju. Opazovan bo vpliv obrabe orodja na kvaliteto obdelave. Rezultat diplomske naloge je primerjalna tabela za materiale in obdelovance ter število kosov za menjavo rezalne ploščice in opisan vzrok za obrabo.
Ključne besede: CNC stružnica, obraba orodja, kvaliteta obdelave, različni materiali, modeliranje, programiranje, struženje, merjenje
Objavljeno: 14.09.2020; Ogledov: 132; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (6,49 MB)

2.
Meritev obrabe orodja z uporabo sistema strojnega vida
Saša Stradovnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Pri načrtovanju procesa mehanske obdelave z odrezovanjem je eden ključnih vplivnih faktorjev obraba orodja, ki nastane kot posledica delovanja različnih sil med procesom obdelave. V skladu z modernizacijo sodobne proizvodnje magistrsko delo vključuje razvoj optične merilne celice za nadzor in meritev rezalnega orodja. Le-ta pa zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo merilne celice, ki omogoča pritrditev kamere in njen premik v x in y smeri, ter ustrezno vpetje orodja. Vključuje tudi implementacijo algoritma za zajem slike s kamere ter njeno obdelavo z detekcijo robov, pretvorbo koordinatnega sistema kamere v koordinatni sistem orodja ter pretvorbo slikovnih pik v milimetre. Končni izhodni parameter meritve je vrednost x in y komponente konice rezalnega robu.
Ključne besede: mehanska obdelava, obraba orodja, merilni sistem, strojni vid, kamera, Labview, Vision Assistant
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 828; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

3.
Postopki odrezavanja pri obdelavi lesa
Samo Škorjanec, 2017, diplomsko delo

Opis: Danes je zelo pomembno konkurenčno poslovanje podjetja ter izdelava kakovostnih produktov. Zaradi zapletenih in raznolikih lastnosti, ki jih ima les, je pri obdelavi le-tega poleg ustrezno izbranega materiala ter pravilno ostrenega orodja pomembna izbira rezalnih pogojev in drugih pripadajočih parametrov. V diplomskem delu je predstavljena splošna analiza obdelave lesa z najpogostejšimi postopki, s katerimi se lahko ta izvede. Osredotočili smo se predvsem na rezalna orodja z njihovimi značilnimi karakteristikami, primernost rezalnih materialov ter njihovo uporabo. Zajeta je problematika obrabe orodij ter načini ostrenja. Ugotovili smo, da so najpogosteje uporabljeni materiali za rezalna orodja iz karbidnih trdin ter hitroreznega jekla, ki so v nasprotju z diamantnimi orodji, cenovno dostopnejša, vendar pa manj vzdržljiva.
Ključne besede: les, obdelava lesa, orodja za obdelavo lesa, materiali, obraba in ostrenje orodij
Objavljeno: 04.10.2017; Ogledov: 744; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

4.
Vpliv spremembe rezalnih parametrov pri frezanju z oblikovnim krogelnim frezalom na kakovost površine
Boštjan Dovečar, 2016, diplomsko delo

Opis: Kakovost obdelanih površin orodnih elementov v orodjarstvu je zelo velikega pomena za učinkovito in uspešno gradnjo orodij. Zmeraj večja uporaba visoko trdnostnih pločevin, aluminijevih zlitin, titana in ostalih materialov, z namenom nižanja mase avtomobilov, zahtevajo od orodjarjev visoko kvalitetna orodja. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti, kako in koliko vplivajo obdelovalni parametri na kakovost obdelane površine. Želeli smo tudi preveriti, če so predpisani parametri proizvajalca rezalnih orodij OSG Coorporation primernejši za našo proizvodnjo, ali še naprej uporabljati parametre, po katerih delamo.
Ključne besede: rezkanje, obraba orodja, kakovost površine
Objavljeno: 01.06.2016; Ogledov: 910; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

5.
Razvoj potrebnih znanj iz tehnike odrezavanja in proizvodnih meritev v podjetju KOPIT d.o.o.
Primož Koprivnikar, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje Kopit d.o.o. se sooča s težavo pridobivanja tehničnih kadrov z znanjem o tehnikah odrezavanja in izvajanja proizvodnih meritev. V diplomskem delu bo podana že znana teorija o odrezavanju in praktične izkušnje iz proizvodnje z namenom hitrejše implementacije novo zaposlenih upravljavcev CNC stružnice v proizvodni proces podjetja. Glavni rezultat diplomskega dela je »Priročnik osnovnega znanja za upravljalca CNC stružnice«.
Ključne besede: CNC stružnica, odrezavanje, odrezki, obraba orodja, karbidne trdine, obdelovalnost, merjenje, vzdrževanje
Objavljeno: 09.05.2011; Ogledov: 1859; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

6.
Uporaba nevronskih mrež v proizvodnem okolju
Edita Kac, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene možnosti uporabe umetne inteligence, na kratko je opisana zgodovina le-te. Sledi opis in delovanje nevrona, ki je osnovni gradnik nevronske mreže. Podane so glavne karakteristike umetnih nevronskih mrež. Predstavljene so možnosti uporabe nevronskih mrež na različnih področjih. Na praktičnih primerih so predstavljene možnosti uporabe nevronskih mrež v proizvodnih okoljih, kar vključuje tako konvencionalne postopke obdelave kot so struženje, vrtanje, frezanje, kot tudi nekonvencionalne postopke, kot je uporaba elektroerozijske žične obdelave. Uporaba nevronskih mrež se je v vseh predstavljenih primerih izkazala kot uspešna rešitev.
Ključne besede: umetna inteligenca, inteligentni sistemi, nevronske mreže, baze podatkov, rezalni parametri, rezalna orodja, rezalne sile, obraba orodja
Objavljeno: 18.10.2010; Ogledov: 1690; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

7.
8.
9.
Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici