1. Primerjava prodaje v fizični prodajalni s spletno prodajoMaja Žnidarič, 2024, diplomsko delo Opis: Dandanes se vsak dan srečujemo s takšnimi in drugačnimi nakupi. Četudi se tega ne zavedamo, se plačila in izmenjava dobrin dogaja vsak dan. Sledimo lahko trendom, beremo reklame, iščemo popuste in smo venomer vpeti v nakupovalno mrzlico. Če slišimo besedo prodajalna, večina ljudi pomisli na blagovnico ali najbližjo trgovino. Ampak pojem prodajalne se je sčasoma razširil tudi na splet.
Spletni mediji so zelo koristni za potrošnike, ki v virtualnem svetu lahko takoj in brez časovnih in prostorskih ovir prebirajo vsebine. Spletni mediji zaradi enostavne uporabe, hitrosti in dosega hitro spreminjajo javni diskurz v družbi ter določajo trende in agende na področjih, ki segajo od okolja in politike do tehnologije in različnih poslovnih panog (Bhat & Jaffer, 2020, str. 1557). Kot avtorja omenjata, je splet spremenil način poslovanja in delovanja raznih panog. Enako se je zgodilo tudi na področju prodaje. Trenutno živimo v času, ko obstajata tako osebna prodaja v fizičnih trgovinah kot prodaja na spletu. Načina prodaje sta si podobna in hkrati različna.
Kaur in Kaur (2018) o spletnem nakupovanju pravita naslednje: »Če natipkate eno besedo, se na zaslonu pojavi na tisoče produktov, ki jih lahko izberete. Ni se vam treba prebijati čez dolgo cesto in se prebijati skozi gnečo, da bi dobili par čudovitih čevljev. Samo kliknite na tipkovnico, naredite izbiro in blago bo dostavljeno kar na kraju samem. Spletno nakupovanje je postalo vse bolj običajna sestavina življenja v 21. stoletju.«
Ne glede na platformo ponudniki želijo izdelke ali storitve prodati, odjemalci pa jih želijo kupiti. Zanimajo nas podobnosti in razlike med prodajo v fizičnih prodajalnah in spletno prodajo. Oba načina prodaje se bosta v času spreminjala, dopolnjevala in ustvarjala trende. Zanimivo bo videti, kako bo izgledalo nakupovanje čez 30 let. Ključne besede: osebna prodaja, spletna prodaja, trendi, spletna omrežja, obnašanje odjemalcev Objavljeno v DKUM: 02.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 16
Celotno besedilo (1,15 MB) |
2. Ozaveščenost potrošnikov in njihov odnos do ostankov pesticidov v hrani : magistrsko deloBarbara Topolovec, 2024, magistrsko delo Opis: Uporaba pesticidov in njihovi ostanki v hrani so predmet številnih diskusij v Sloveniji in tujini. Za ublažitev pomislekov glede varnosti hrane je potrebno boljše razumevanje tveganj s strani javnosti, kar lahko dosežemo s spodbujanjem učinkovite komunikacije na področju javnega zdravja. Na drugi strani je pomembno vzpodbuditi pridelovalce hrane k uporabi bolj trajnostnih pristopov pridelave hrane. V ta namen je bila v Podravski regiji marca 2021 na priložnostnem vzorcu (n = 400) izvedena anketna raziskava, s katero se je proučevalo ozaveščenost potrošnikov in njihovo zaskrbljenost o ostankih pesticidov v hrani. Po njihovem mnenju kemikalije, predvsem pesticidi in toksini, najbolj ogrožajo varnost hrane. Vedeli so, da najdemo največ ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi, ter po njihovem mnenju v hrani ne smejo biti prisotni. Večina potrošnikov je izrazila skrb in dejala, da se izogibajo hrani, ki vsebuje ostanke pesticidov. Zaskrbljenost glede ostankov pesticidov v hrani je bila statistično značilno višja pri ženskah kot pri moških. Poleg tega menijo, da je tveganje večje od prednosti njihove uporabe in da raje kupijo ekološko pridelane izdelke. Približno polovica jih je izrazila, da pogosto iščejo informacije, kar pomeni, da je varnost hrane pomembna skrb slovenskih potrošnikov. Treba bi bilo nadalje raziskati, kje so ovire, da potrošniki ne posegajo v večji meri po hrani, pridelani s čim manj intervencijami, in kako zmanjšati zaskrbljenost potrošnikov. Ključne besede: ostanki pesticidov, splošna javnost, obnašanje potrošnikov, zaskrbljenost glede varnosti hrane, dojemanje tveganja Objavljeno v DKUM: 02.09.2024; Ogledov: 78; Prenosov: 54
Celotno besedilo (1,29 MB) |
3. Obnašanje revizijskih pomočnikov v revizijskih podjetjihPetra Vogrinčič, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu smo z analiziranjem predvsem tujih virov preučili obnašanje pomočnikov v reviziji v revizijskih podjetjih. Zanimalo nas je, kdo so pomočniki v revizijskih podjetjih, kakšni so pogoji dela v revizijskem podjetju za pomočnike v reviziji in kako se obnašajo, ali so nagnjeni k posnemanju natančnih nadrejenih ali manj natančnih, ali bodo prej posnemali nadrejene, ki imajo vpliv na njihovo napredovanje ter kako vpliva to na kakovost revizije. V diplomskem delu smo najprej opredelili osnovne pojme. Predstavili smo revizijsko podjetje, hierarhijo zaposlenih v njem, navedli smo temeljna etična načela v reviziji, dotaknili pa smo se tudi kulture in mentorstva v revizijskih podjetjih. Opisali smo naloge in odgovornosti revizijskega partnerja, direktorja v reviziji, izkušenejšega revizorja in pa pomočnika v reviziji. Na podlagi analize tujih virov smo proučili, ali so pomočniki v reviziji bolj nagnjeni k posnemanju natančnega ali manj natančnega nadrejenega. Ugotavljali smo tudi, kako vpliva sistem napredovanja na posnemanje pomočnikov v reviziji – torej ali bodo pomočniki v reviziji prej posnemali nadrejenega, ki ima glas pri odločanju o napredovanju. Proučili smo tudi, kako vpliva to posnemanje na kakovost revizije. Poiskali smo tudi nekaj zgledov neprimernega ravnanja v zvezi s pomočniki v revizijskih podjetjih. Prvi zgled kaže neprimerno ravnanje pomočnika v reviziji. Ta se je vedel neetično, ko je brez premisleka izpolnil neprimerna navodila izkušenejših revizorjev. Drugi zgled je zgled neprimernega ravnanja izkušenejšega revizorja do pomočnika v reviziji. Neetično se je vedel izkušenejši revizor, ko je za lastne napake v poslu revizije okrivil pomočnike v reviziji, ki jih je nadziral. Kot zadnji zgled pa smo našli zgled neprimerne prakse revizijskega podjetja glede neugodnih delovnih pogojev za pomočnike v reviziji. gre za problematiko (nepravičnega) prenizkega plačila in (pre)dolgih delavnikov za pomočnike v reviziji. V diplomskem delu smo potrdili hipoteze. Potrdili smo prvo hipotezo, da ravnanje izkušenejših revizorjev lahko na pomočnike v reviziji vpliva pozitivno ali negativno, vendar bo pomočnik v revizij posnemal pozitivne zglede ravnanja izkušenejšega revizorja prej kot negativne zglede ravnanja. Potrdili smo drugo hipotezo, da imajo večja revizijska podjetja za pomočnike v revizij vpeljan in delujoč sistem mentorstva in vodenja pomočnikov v reviziji pri njihovem delu in poklicnem razvoju. Potrdili pa smo tudi tretjo hipotezo, da so pomočniki v reviziji večkrat preobremenjeni na delovnem mestu. Ključne besede: pomočnik v reviziji, izkušenejši revizor, revizijska skupina, kultura, obnašanje, kadrovanje, mentorstvo, revizija, revizijsko podjetje. Objavljeno v DKUM: 10.05.2024; Ogledov: 310; Prenosov: 78
Celotno besedilo (1,11 MB) |
4. |
5. Vpliv alkohola na delovanje možganov mladostnikovRok Šmigoc, 2022, diplomsko delo Opis: Uvod: Alkohol velja za eno izmed najbolj priljubljenih psihoaktivnih substanc, ki ima različne negativne učinke na celotno telo. Še posebej dovzetni za njihove učinke so mladostniki, pri katerih so v času odraščanja možgani prav posebej občutljivi na nevrotoksine alkohola, kar pogosto pušča razvojne spremembe, ki se kasneje kažejo pri odraslih.
Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja vpliva alkohola na mladostnike. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, Medline in Cinahl. Pri tem smo upoštevali iskalno strategijo ter vključitvene in izključitvene kriterije, ki smo si jih zastavili. Pregled literature smo prikazali z diagramom PRISMA.
Rezultati: V končno analizo smo vključili 9 člankov. Rezultati pregledanih člankov so pokazali, da so mladostniki, ki so uživali alkohol, imeli zapozneli in abnormalen razvoj nekaterih možganskih delov, še posebej v primerjavi z mladostniki, ki so se alkoholu izogibali. To se je pokazalo na nekaterih kognitivnih sposobnostih, kot sta spomin in pozornost.
Zaključek: Popivanje je v sodobnem času pri mladostnikih preveč razširjeno. Velika večina jih konzumira alkohol že v zgodnjih letih in v prevelikih količinah. Posledice se kažejo na spremenjenih možganskih strukturah in v vedenju mladostnikov. Nujno bi bilo boljše ozaveščanje že v zgodnjih letih. Ključne besede: razvoj, obnašanje, odvisnost Objavljeno v DKUM: 04.11.2022; Ogledov: 807; Prenosov: 144
Celotno besedilo (763,06 KB) |
6. Vpliv telesne mase in spola na sesno obnašanje pujskov v času laktacije : magistrsko deloMartina Dobaj Gomboc, 2022, magistrsko delo Opis: Cilj raziskave je bil proučiti sesno obnašanje pujskov v času laktacije glede na telesno maso in spol. V raziskavo je bilo vključenih 14 gnezd s skupno 158 pujski (85 pujskov moškega in 73 pujskov ženskega spola, velikost gnezd 6–15 pujskov, Me = 10,5). Sesno obnašanje, ki smo ga določili kot sesni položaj (izbrani sesek) in stabilnost sesnega reda, smo spremljali za 8 obdobij: do 1. dneva, 2.–4., 5.–7., 8.–11., 12.–15., 16.–20., 21.–25. in 26.–32. dneva starosti pujskov. V teh obdobjih so bili pujski tudi stehtani. Za namen analize sesnega obnašanja smo mamalni kompleks razdelili na tri področja: sprednji (1. in 2. sesni par), srednji (3.–5. sesni par) in zadnji del (6.–8. sesni par). Neodvisno od proučevanih dejavnikov smo potrdili, da i) največ pujskov sesa na srednjih sesnih parih, sledijo sprednji in nato zadnji sesni pari (47 %, 31 %, 22 %); in ii) stabilnost sesnega reda prva dva tedna narašča, nato pa ostane do konca laktacije konstantna. Spol pujskov ne vpliva na stabilnost sesanja, ima pa vpliv na sesni položaj. Pujski moškega spola v enakem odstotku sesajo na sprednjih in zadnjih sesnih parih, pujski ženskega spola pa značilno več na sprednjih v primerjavi z zadnjimi sesnimi pari. V raziskavi smo potrdili vpliv relativne telesne mase na sesni položaj in stabilnost sesanja. Telesna masa od sprednjih proti zadnjim sesnim parom pada. Težji pujski redko sesajo na zadnjih sesnih parih, kar se je izkazalo med celotno laktacijo, ter prej vzpostavijo stabilen sesni red. Ključne besede: sesni pujski, telesna masa, spol, sesno obnašanje Objavljeno v DKUM: 08.08.2022; Ogledov: 662; Prenosov: 81
Celotno besedilo (1,07 MB) |
7. Uspešne ženske na vodilnih položajih v srbijiAnastasiya Nikolaeva Stoyanovich, 2022, diplomsko delo Opis: Bomo ukvarjali z uspešnimi ženskami na vodilnih položajih v Republiki Srbiji. Zanimajo nas uspešne ženske na vodstvenih položajih in njihovi stili vodenja. Na podlagi njihovih izkušenj, mnenj in stališč bomo dobili vpogled v to, kako so one postale uspešne na vodilnih položajih.
Cilj je spoznati osebne lastnosti in izkušnje žensk na vodilnih položajih, da bi bolje razumeli njihov položaj v družbi in kaj je tisto, kar je treba izboljšati, da bi povečali število žensk na vodilnih položajih.
V teoretičnem delu bomo razložili pojme, kot so vodenje, vodja, stili vodenja, ki nam bodo pomagali bolje razumeti položaj uspešnega vodje, in ženske na vodstvenih položajih. Pojasnili bomo, kako se ženske na vodilnih položajih obnašajo v določenih situacijah in o povratnih informacijah, ki jih prejmejo od svojih podrejenih. Raziskali bomo tudi, katere stile vodenja najpogosteje uporabljajo in kakšne rezultate dosegajo.
Empirični del prikazuje odgovore na intervju, opravljen z nekaterimi uspešnimi ženskami na vodilnih položajih v Srbiji. Združili smo njihova mnenja, izkušnje in stališča ter tako prišli do rezultata, da je ženska lahko uspešna na svojem vodilnem mestu, zahvaljujoč svojem trudu in trdem delu. Obstoječi stereotipi so zanje včasih potencialna ovira včasih tudi prednost, ker jih podcenjujejo, vendar tudi tako izzivi, ki bodo sprožili njihovo željo po dokazovanju in vztrajnosti.
Ker se je z leti povečalo število raziskav, ki preučujejo ženske na vodilnih položajih in razlike med spoloma, bi se morala povečati ozaveščenost javnosti, da ženske ne smejo biti le matere in žene, ampak da lahko to usklajujejo z uspešnim poslovnim življenjem, da spol ne vpliva na zmanjšanje njihovih kompetenc in da se z vloženim znanjem in trudom lahko doseže vsak zastavljeni cilj. Ključne besede: management, ženske, organizacija, organizacijsko obnašanje, ženske na vodilnih položajih. Objavljeno v DKUM: 06.07.2022; Ogledov: 677; Prenosov: 115
Celotno besedilo (523,63 KB) |
8. Vplivni dejavniki na etično obnašanje računovodij in revizorjevKlarisa Raner, 2020, magistrsko delo Opis: Etika definira dejanja posameznika kot etična oziroma neetična. Je pomemben del računovodskega poklica, saj se s pomočjo kodeksov etike definirajo načela, ki jih morajo računovodje in revizorji upoštevati med opravljanjem svojega dela. Ti kodeksi prav tako vplivajo na vedenje in presojo računovodij ter revizorjev. Kodekse je treba prilagajati spreminjajočim se družbenim, ekonomskim, poslovnim in računovodskim okoljem. Glavni namen etičnih kodeksov je pomagati računovodjem in revizorjem, da izpolnijo svoje poklicne obveznosti.
Zelo pomembno je izobraževanje o etiki, ki je lahko prisotno v več oblikah. Etika je lahko samostojen predmet na univerzi, lahko pa je vključena v druge, že obstoječe predmete poučevanja. Pomen izobraževanja je velik, saj se posamezniki na ta način seznanijo s sprejemljivim etičnim obnašanjem in zaznavanjem etičnih dilem.
Dejavniki, ki vplivajo na etično obnašanje posameznika, so različni. Spol, starost, vera, izpostavljenost etičnim vsebinam, stopnja izobrazbe, delovne izkušnje in odločanje kot posameznik ali v skupini so samo nekateri izmed teh. Poznavanje teh dejavnikov je pomembno za oblikovalce zakonov, delodajalce in učitelje.
Razumevanje etike in pravilno reševanje etičnih dilem je pomembno tudi zato, da se ne ponovijo računovodski škandali, kot sta na primer Enron in WorldCom. Povzročeni škandali namreč zmanjšujejo zaupanje javnosti v računovodski poklic. Ključne besede: etika, etično izobraževanje, etični modeli, dejavniki, ki vplivajo na etično obnašanje, goljufije Objavljeno v DKUM: 10.12.2020; Ogledov: 1158; Prenosov: 156
Celotno besedilo (692,53 KB) |
9. Pogled potrošnika na ekološko pridelano hrano in gensko spremenjene organizmeMaja Leban, 2020, diplomsko delo Opis: Živimo v obdobju informacij, ki se pretakajo na različne načine, obdobju, ko vsak posameznik želi najboljše za svoje zdravje. Zaradi lažjega dostopa do informacij smo vedno bolj informirani o načinih za zagotavljanje boljše kakovosti življenja, posledično se je zgodil veliki preobrat, tako da so ljudje vedno bolj zainteresirani glede kakovosti in izvora živil. S pojavom ekološkega kmetijstva so potrošniki razvili velike simpatije do te vrste prehrane. Ljudje želijo poznati izvor in želijo kvalitetna živila, hkrati pa je vedno večji odpor do gensko spremenjene hrane. Težko trdimo zakaj, ampak v našem okolju so taka živila na zelo slabem glasu. Mogoče zgolj kot posledica dejstva, da česar ne razumemo, tudi ne moremo sprejeti. Ko primerjamo Evropo in Združene države Amerike, spoznamo, da sta kultura ljudi in odnos do prehrane popolnoma različna. Evropska unija podpira manjše ekološke kmetije, težko sprejema novosti na področju gensko spremenjene hrane, medtem pa je v Združenih državah Amerike pristop do kmetovanja drugačen, predvsem se kmetijstvo odvija na zelo velikih površinah in omogoča zelo veliko samooskrbo.
Potrošnik je pomembna gonilna sila, ki odločujoče vpliva na razvoj celotne prehrambne industrije in s svojimi nakupovalnimi navadami usmerja razvoj trga in posledično vpliva na odločitve, kakšne izdelke bodo gojili pridelovalci. Pomembno je razlikovati med pridelavo hrane za trge, kjer je kupna moč visoka, in pridelavo hrane, ki omogoča preživetje svetovnemu prebivalstvu. Za zadovoljevanje povpraševanja po obeh oblikah pridelave hrane imata ekološko pridobljena hrana in gensko spremenjena hrana svoje prednosti in slabosti.
Brez teoretičnega znanja ni osnov za nadaljnje raziskovanje, zato je najprej pojasnjeno, kaj je ekološko pridelana hrana in kaj so gensko spremenjena živila. Uporabljena metoda je preučevanje tuje in slovenske literature, da dobimo širšo sliko ekološkega kmetovanja in proizvodnje genetsko spremenjenih organizmov. Analizirani in opisani bodo relevantni pojmi in instituti. Kako taka živila prepoznati v trgovini, kakšne so njihove prednosti in slabosti. Uporabljena bo komparativna metoda, tako da bodo primerjane lastnosti ekološke pridelave hrane in pridelave hrane s pomočjo gensko spremenjenih organizmov. Z izvedbo ankete in statistične obdelave pridobljenih podatkov bo odgovorjeno na raziskovalna vprašanja. Interes je glede povezave med prihodki in nakupovalnimi navadami potrošnikov, specifično glede tega, ali potrošniki z nizkimi prihodki dejansko kupujejo ekološka živila ter zakaj imajo ljudje odpor do gensko spremenjene hrane. Ugotavljano bo, ali je gensko spremenjena hrana manj kakovostna od ekološke pridelane hrane. S pomočjo navedb, citatov in uporabe izpiskov bodo ugotovitve dodatno argumentirane. Ključne besede: ekološko pridelana hrana, gensko spremenjeni organizmi, obnašanje potrošnikov, zdrava hrana Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 5573; Prenosov: 235
Celotno besedilo (1,35 MB) |
10. Različne oblike obnašanja pujskov in njihova povezanost s tipom tehnologije reje v času laktacijeAnej Gliha, 2019, magistrsko delo Opis: Cilj raziskave je bil preučiti socialne interakcije pujskov s poudarkom na agresivnem obnašanju v času laktacije in sicer v individualnem in skupinskem sistemu reje (odprti prasitveni boksi). V raziskavo smo vključili 53 pujskov iz petih gnezd in sicer 28 v skupinskih in 25 v individualnih boksih. Pujski so bili ustrezno označeni in tehtani na 1., 3., 7., 10., 14., 21. in 28. dan laktacije. Na videoposnetkih smo ob omenjenih dnevih proučevali v času med 8:00 – 12:00 uro osem različnih oblik interakcij (borba za sesek, odrivanje z rilcem, igrivostno odrivanje z rilcem, zaganjanje, grizenje ušes in repa, zaskok, grizenje glava – glava, spopad) med pujski. Pujskom smo določili tudi socialni rang po Schlichtingu in njegovo povezanost s telesno maso in dnevnim prirastom pujskov. Modificirali smo poskusno bipolarni 5-faktorski model (FFM), ki je vsakemu pujsku določil tip osebnosti. Rezultati so pokazali, da so imeli pujski z večjo telesno maso in intenzivnejšo rastjo visok socialni rang. Skupinski sitem v primerjavi z individualno rejo pujskov v času laktacije je imel številne pozitivne učinke na razvoj širšega nabora vedenjskih vzorcev pujskov, kar je imelo za posledico večjo prilagoditveno sposobnost pujskov. Raziskava nakazuje, da je pri pujskih skupinski sistem reje spodbujal pozitivne vidike osebnosti (igriv značaj) in je zaviral razvoj antagonizma (intenzivne, dlje časa trajajoče borbe). Pri aplikaciji skupinskega sistema v rejo pujskov v laktaciji moramo biti pazljivi pri izenačenosti pujskov različnih gnezd v njihovem številu, starosti in telesni masi ter dneva, ko pujskom omogočimo prehajanje med porodnimi boksi in srečevanje na hodniku. Ključne besede: laktacija / obnašanje pujskov / socializacija / agresija / osebnost Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 1210; Prenosov: 110
Celotno besedilo (2,43 MB) |