| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Oblikovanje modularnega uličnega pohištva
Jernej Kortnik, 2021, magistrsko delo

Opis: Ulično pohištvo nas obdaja na vsakem koraku, kljub temu, da se morda tega niti ne zavedamo. Koše, klopi, mize, ulične svetilke, stojala za kolesa, pitnike in mnoge druge elemente uličnega pohištva vsakodnevno srečujemo, ko pohajkujemo po mestu. Cilj naloge je oblikovati družino izdelkov uličnega pohištva, ki bo upoštevalo ergonomske in estetske smernice. Izdelek mora biti zasnovan tako, da bo njegova izdelava okolju čimbolj prijazna in bo dolgotrajno njegov okoljski odtis čim manjši. V sklopu projekta bom izdelal idejne zasnove klopi, koša za smeti, stojala za kolesa, ter pitnika.
Ključne besede: Ulično pohištvo, klop, koš za smeti, stojalo za kolo, pitnik, oblikovanje izdelka, 3D modeliranje
Objavljeno: 10.06.2021; Ogledov: 42; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

2.
Inženirsko oblikovanje fitnes naprave za moč - nožna preša
Denis Štajdohar, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo v sodelovanju s podjetjem TNG Oprema, d. o. o., obravnava razvoj in oblikovanje fitnes naprave za moč, natančneje napravo za vadbo in krepljenje nožnih mišic. Namen naprave je uporabniku omogočiti pravilno in predvsem varno izvedbo vaje za nožni potisk. V delu so predstavljene ergonomske zahteve in rešitve, ki temeljijo na antropometričnih ugotovitvah z namenom oblikovati funkcionalno fitnes napravo, ki se prilagaja uporabniku in mu omogoča popolno izolacijo nožnih mišic za doseganje najboljših rezultatov. Vse ugotovitve so nato prenesene v proces oblikovanja, ki sledi standfordski metodologiji »Design Thinking« in podrobno prikazuje vsak korak oblikovalskega procesa od preučevanja potreb uporabnikov do testiranja funkcionalnega prototipa. Končni izdelek oz. naprava, predstavljena na koncu dela, je rezultat upoštevanja želja strank podjetja, preučitve obstoječega trga, inovativnega in kreativnega reševanja izzivov ter podrobnega in predvsem kritičnega testiranja končnega funkcionalnega prototipa.
Ključne besede: fitnes naprava, naprava za moč, nožna preša, počep, nožne mišice, ergonomija, oblikovanje izdelka
Objavljeno: 18.05.2020; Ogledov: 404; Prenosov: 0

3.
Uporabniško usmerjeno inženirsko oblikovanje pisarniške opreme
Tadej Kocbek, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so prikazane težave, ki se pojavljajo v pisarniškem delovnem okolju, in njihovo odražanje na ljudeh. Te težave se pojavljajo predvsem z zdravstvenega vidika, zato je cilj te naloge oblikovati takšen produkt, ki bo zmanjšal ali preprečil zdravstvene težave pisarniških delavcev. S pomočjo študije uporabnika in analize pisarniškega dela, s poudarkom na sedenju, smo ugotovili, da samo sedenje ni težava. Težave se pojavijo v prekomernem statičnem položaju telesa ne glede na njegovo lego. Trenutna pisarniška oprema ne dovoljuje večje stopnje fleksibilnosti, ki bi pripomogla k večji stopnji gibljivosti ljudi. V ta namen smo oblikovali dvižno mizo, ki ima večjo stopnjo prilagodljivosti od dosedanjih miz na trgu.
Ključne besede: Inženirsko oblikovanje, pisarniška oprema, razvoj izdelka
Objavljeno: 15.05.2020; Ogledov: 430; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

4.
Idejna zasnova otroške posteljice
Katjuša Slana, 2019, magistrsko delo

Opis: Tema magistrske naloge je vezana na večen problem novopečenih staršev – otrokovo spanje. Ideja mojega izdelka je zato nastala z namenom premagati to težavo in s tem omogočiti spanec tako staršem kot otroku. Starševstvo se je skozi čas vsekakor spremenilo in z novimi generacijami se vse bolj povečuje zanimanje za otroške izdelke in tehnologije, povezane z njimi, ki novopečenim staršem olajšajo vsakdanja opravila, skrajšajo čas dela in povečajo njihovo učinkovitost. V magistrski nalogi je zajet celoten razvoj izdelka po metodi »Design thinking«, ki je znana metodologija kreativnega reševanja problemov. Po raziskavi trga, analizi zbranih podatkov, podanih s strani bodočih in že obstoječih mamic, analizi vplivov zvoka na dojenčke in analizi strogih standardov v industriji otroških izdelkov sem prišla do razvoja različnih idej forme, mehanizmov, vključitve tehnologije, pa tudi stvari povezanih z blagovno znamko. Končni izdelek je rezultat vključitve uporabnikovih potreb in želja ter, kar je najpomembnejše, predstavlja rešitev in v procesu ustvarja edinstveno zgodbo.
Ključne besede: novorojenček, otroška posteljica, otroško spanje, beli šum, bluetooth zvočnik, oblikovanje izdelka
Objavljeno: 05.12.2019; Ogledov: 394; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (20,66 MB)

5.
Inženirsko oblikovanje modularnih mobilnih poslovnih enot
Janko Jerič, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema oblikovanje skupine treh modularnih mobilnih poslovnih enot. Cilj naloge je bil oblikovati tri različno velike enote, ki se bodo lahko medsebojno sestavljale v različne oblike poslovnih modularnih sklopov. S pomočjo študije uporabnika in analize trga je bilo razvitih nekaj tipov sten s katerimi so zagotovljeni splošni mikroklimatski pogoji poslovnih prostorov. Končno rešitev predstavljajo tri enote zmodelirane v virtualnem okolju z definiranimi detajli izdelave in vizualizacija le teh.
Ključne besede: Inženirsko oblikovanje, modularne mobilne poslovne enote, 3D modeliranje, razvoj izdelka
Objavljeno: 07.11.2019; Ogledov: 419; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

6.
Razvoj naprave za dezinfekcijo in sušenje obutve "OxoBox"
Niko Tisaj, 2019, magistrsko delo

Opis: Področje, ki ga bo magistrska naloga pokrivala so sušilci obutve ter naprave za razkuževanje obutve. Trg s temi napravami se v zadnji letih razvija in vztrajno raste. Premočena in preznojena obutev je vsekakor problem, s katerim se je srečal že vsak izmed nas. V takšnem primeru se ne pojavi samo neprijeten občutek, ampak sčasoma tudi neprijetne vonjave in okužbe stopal. Posledično se pojavlja vprašanje, kje in kako čimprej posušiti obutev. V nalogi bomo skozi celoten proces razvoja izdelka, predstavili rešitev problema, ki bo tako funkcionalna kot tudi oblikovno privlačna za uporabnika. Rešitev se imenuje OxonBox. Naprava združuje sušenje in dezinfekcijo z ozonom.
Ključne besede: razvoj izdelka, oblikovanje, sušilci, sušenje, dezinfekcija obutve, ozon, produktno oblikovanje
Objavljeno: 17.10.2019; Ogledov: 468; Prenosov: 0

7.
Oblikovanje in izdelava deske za stoječe veslanje
Teja Brglez, 2019, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih tudi pri nas narašča zanimanje za stoječe veslanje, šport, pri katerem se na deski za stoječe veslanje (ang. Stand Up Paddle board) s pomočjo enega vesla pomikamo po vodi. Namen te magistrske naloge je preučitev oblike takšnih desk, njihovo oblikovanje in sama izdelava. Končni produkt naloge pa je izdelava paketa, ki bi vseboval vse potrebne materiale in načrte, s pomočjo katerih bi si lahko posameznik takšno desko izdelal sam.
Ključne besede: Oblikovanje izdelka, izdelava produkta, stoječe veslanje, šport
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 326; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (19,78 MB)

8.
RAZVOJ NOVEGA IZDELKA ZA BLAGOVNO ZNAMKO FITBUTIK
Anja Pibernik, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Potreba po novih izdelkih in raznolikosti ponudbe je iz dneva v dan večja. Trgi se spreminjajo, konkurenca pa se veča. Podjetja se borijo za obstanek na trgu in se zavedajo, da je pomembno iskati nove zamisli za nove izdelke. Da bi našli dobre ideje, je najprej potrebno dodobra preučiti ciljne trge oziroma potrebe kupcev in seveda ponudbo konkurentov. Zelo pomembno je, da najdemo izdelek, ki ga na trgu ni, in si ga kupci želijo. Poleg dobre ideje je nujno potreben pazljivo in skrbno načrtovan razvoj končnega izdelka. Potrebno je določiti dober asortiment, izbrati vabljivo in uporabno embalažo, določiti dobičkonosne cene in izbrati pravo pot za vstop na trg. Podjetje Popolna reforma d.o.o., je razvilo lastno blagovno znamko, ki pa jo je potrebno dobro predstaviti na trgu. Potrebna sta čas in potrpežljivost, da kupci blagovno znamko spoznajo in ji začnejo zaupati. Največji izziv je kupce tudi obdržati in dolgoročno zadovoljevati njihove potrebe, zato so poiskali izdelek, ki ima dober potencial za nadaljnji razvoj, izdelek, ki s svojimi edinstveni lastnostmi zaenkrat še nima konkurence na slovenskem trgu.
Ključne besede: nov izdelek, asortiment, blagovna znamka, razvijanje novega izdelka, oblikovanje končnega izdelka
Objavljeno: 16.09.2015; Ogledov: 1037; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

9.
Oblikovanje drsalne površine na kosilnem grebenu traktorske kosilnice
Mihael Miheljak, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na oblikovanje in izdelavo drsalne površine kosilnega grebena traktorske kosilnice. Predstavljen je proces oblikovanja optimalne površine za košnjo po razmočenih terenih, kjer se je v praksi pojavljalo največ problemov. Prikazane so metode, uporabljene pri oblikovanju in izdelavi drsnikov za novo izvedbo varjenega kosilnega grebena. Prikazana pa je še optimizacija oblike obstoječega kosilnega grebena z upoštevanjem prvin novih drsnikov. Skozi nalogo so predstavljene metode vzvratnega inženirstva, modeliranja, hitre izdelave prototipov, optimizacije površin za izdelavo preoblikovalnega orodja, analiza ustreznosti preoblikovanih površin in metode testiranja prototipov. Nova oblika drsalne površine prikazuje optimiran odkos in odvajanje nečistoč preko grebena v vseh pogojih dela. Podano pa je izhodišče za razvoj novega tipa kosilnih grebenov pri podjetju SIP Strojna industrija.
Ključne besede: oblikovanje, razvoj izdelka, diskasta kosilnica, kosilni greben, prototip, hitra izdelava prototipov, 3D skeniranje, 3D print, SolidWorks, Rhinoceros
Objavljeno: 27.02.2014; Ogledov: 1148; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici