| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
PRIMERJAVA KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV ZA KONSTRUIRANJE TEMELJNEGA KROJA ŽENSKE OBLEKE
Suzana Gregorčič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podana primerjava temeljnih krojev in videza ženskih oblek narejenih po merah testne osebe nemškega, italijanskega, angleškega in ameriškega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn. Primerjava je predstavljena s pomočjo nemodeliranih temeljnih krojev ženske obleke po posameznem konstrukcijskem sistemu in fotografijami, dobljenimi z izdelavo nemodeliranih ženskih oblek po merah testne osebe posameznega konstrukcijskega sistema. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer, tabele mer, označevanje velikostnih številk in konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke za posamezni konstrukcijski sistem.
Ključne besede: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, ženska obleka, telesne mere
Objavljeno: 03.06.2009; Ogledov: 2766; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (29,35 MB)

5.
MALA ČRNA OBLEKA
Nataša Majer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskavo nastanka male črne obleke, njenega razvoja skozi zgodovinska obdobja preteklih devet desetletij in njenih lastnosti ter pomena, ki ga je pridobila tekom desetletij do danes. Podrobnjeje so predstavljena tudi barvila, simbolika črne barve in modnost črnih oblačil. Na podlagi spoznanj o mali črni obleki je v praktičnem delu predstavljena idejna zasnova male črne obleke po lastni zamisli. Predstavljena je v risbi in tehnični skici. Kot rezultat je bila izdelana temeljna konstrukcija male črne obleke in izvedeno modeliranje temeljnega kroja v zasnovan model. Zaključek diplomskega dela predstavlja realizirana idejna zasnova, predstavljena s fotografijami izdelka — moje male črne obleke.
Ključne besede: mala črna obleka, Gabrielle Coco Chanel, črna barva, razvoj male črne obleke skozi čas, konstruiranje in modeliranje
Objavljeno: 13.11.2009; Ogledov: 3875; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (26,30 MB)

6.
ANALIZA MODELIRANJA ŽENSKIH OBLEK V IZLOŽBI
Katja Toplak, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil prikazati kako podjetje izdela na tisoče oblek, ki so v bistvu narejene iz enega kroja, skozi oči potrošnika pa so te obleke popolnoma različne. Uporabijo samo različne materiale, preoblikujejo temeljni kroj, dodajo različne dodatke in videz obleke je drugačen. V določene časovnem obdobju sem predstavila različne kose oblačil v izložbi. Spremljala sem njihovo prodajo in prišla do sklepa, da izložba bistveno ne vpliva na prodajo artiklov, ki so v trgovini. Potrošniki v večini primerov kupujejo stvari, ki jih potrebujejo ali so jim zelo všeč in imajo cenovno ugodno ceno.
Ključne besede: ženska obleka, modeliranje, analiza modelov, analiza prodaje
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1434; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

7.
KONSTRUIRANJE IN MODELIRANJE ŽENSKE POROČNE OBLEKE
Anja Hosta, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstruiranje in modeliranje ženske poročne obleke. V ta namen je podan zgodovinski pregled ženskih poročnih oblek in zbrani predlogi za primernost kroja ženskih obleke glede na različne postave teles. Predstavljene so poročne obleke znanih osebnosti skozi obdobja in tekstilni materiali, ki se običajno uporabljajo za izdelavo poročnih oblek. Podano je konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke in metode modeliranja oprijetih zgornjih delov ženskih oblek, kar je predstavljalo izhodišče za izdelavo poročne obleke po merah telesa. Rezultat diplomskega dela je ženska poročna obleka po lastni zamisli, ki je bila konstruirana in modelirana glede na telesna mere specifične postave.
Ključne besede: Konstruiranje in modeliranje obleke, ženska poročna obleka, telesne mere.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2132; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (7,82 MB)

8.
POTROŠNIŠTVO IN FENOMEN MODNEGA OUTLETA
Eva Ogrizek, 2012, diplomsko delo

Opis: Ko govorimo o potrošništvu in potrošnji, le redkokdaj zasledimo pojem outlet. Družboslovje tega področja do sedaj še ni raziskalo, čeprav je danes ta fenomen prodaje že kar razširjen in bi težko rekli, da gre za novost. Tudi ko govorimo o tržnih raziskavah, tega pojma ne zasledimo. Zdi se, kot da ta maloprodajni format nikogar ne zanima. Namen raziskovanja diplomske naloge je umestiti pojem outleta v množično potrošnjo. Naloga se osredotoča na trgovine z oblačili, ki ponujajo blago blagovnih znamk srednjega cenovnega razreda. Blago v outletih torej ni produkt blagovnih znamk najnižje kakovosti, po drugi strani pa se v outletih le redko prodaja blago najprestižnejših imen in najvišje kakovosti. Kaj je outlet, definicije, razlage in utemeljitve tega pojma pojasnjuje drugi del diplomske naloge, medtem ko se prvi osredotoča na vzroke, zaradi katerih se človek oblači, in zakaj se oblači, kot se oblači. V nadaljevanju prvega dela pa je govora o modi in o tem, zakaj človek sledi modi in kateri so družbeni razredi, ki jo dejansko najbolj spremljajo. V poglavju o potrošništvu so opisani in pojasnjeni razlogi, zakaj človek nakupuje; kaj ga vodi v nakupne odločitve in zakaj se pri tem obnaša, kot se. Glavna značilnost outlet trgovin je ta, da so navadno umeščene na oddaljene in tako tudi manj dostopne lokacije. Na ta način ne konkurirajo drugim trgovinam, ki prodajajo blago po normalnih cenah. Za potrošnika to pomeni, da se za obisk teh prodajaln odloča zavestno in v naprej načrtuje obisk.
Ključne besede: outlet, nakupovalna središča, moda, potrošništvo, obleka, stil, kupec, prodajalna
Objavljeno: 10.12.2012; Ogledov: 1906; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (394,88 KB)

9.
OBLAČILNO IZRAZJE V PISNIH VIRIH 19. STOLETJA
Damijan Šoštarič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Oblačilno izrazje v pisnih virih 19. stoletja obravnava in raziskuje oblačilno izrazje v funkcijsko raznovrstnih besedilih iz obdobja od leta 1848 do leta 1899. V tem času so namreč že izhajale najrazličnejše revije, časopisi in strokovne knjige, ki jih lahko povežemo z oblačilno stroko in ki so pomembo vplivale na razvoj oblačilnega izrazja v slovenščini. Osnovni cilj diplomskega dela je bil ugotoviti, katero oblačilno izrazje se je uporabljalo v 19. stoletju in preveriti, kako se je to izrazje razvijalo. Predmet zanimanja je tudi besedotvorni vidik tega izrazja (eno- ali večbesednost terminov), izvor izrazja (izvirnoslovenska poimenovanja, prevzeta poimenovanja) in njegova ohranjenost v današnjem času.
Ključne besede: obleka, oblačilo, moda, noša, izrazje, etnologija, 19. stoletje, oblačilna terminologija
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 584; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

10.
Konstruiranje kolekcije ženskih koktajl oblek
Nataša Recko, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega podroben pregled koktajl oblek, njen nastanek in v kakšnih oblikah se je pojavljala čez desetletja prejšnjega stoletja. Podrobneje smo preučili linije koktajl oblek in se osredotočili na vrste primernih tekstilij za njihovo izdelavo, saj le tako lahko koktajl obleka deluje prefinjeno in elegantno. Na podlagi inspiracije, ki nam je bila arhitektura mesta Budimpešte, smo oblikovali manjšo kolekcijo koktajl ženskih oblek, ki je predstavljena z modnimi in konstrukcijskimi skicami. Za tri izbrane modele smo konstruirali temeljna kroja na podlagi telesnih mer testnih oseb in jih modelirali v kroje koktajl oblek. Rezultat dela so trije sešiti modeli koktajl oblek, ki so predstavljeni z vidika inspiracije za njihov nastanek, konstrukcije in modeliranja krojev ter uporabljenih materialov za koktajl obleke.
Ključne besede: ženska oblačila, koktajl obleka, konstruiranje in modeliranje krojev, telesne mere, tekstilni materiali
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 878; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici