| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava projektne dokumentacije za izgradnjo južne ceste v industrijsko cono I-11 : diplomsko delo
Larisa Vidrač, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje pripravo projektne dokumentacije. Predstavljeni so zakonodaja, pravilniki in obrazci ter projektna dokumentacija za izgradnjo ceste, ki jo obravnavamo kot javno površino. Diplomska naloga zajema predstavitev zakona o graditvi objektov, projektno in investicijsko dokumentacijo, pravilnik o podrobnejši vsebini obrazcev, povezanih z graditvijo objekta, predstavitev javne ceste, analize obstoječega stanja in idejne zasnove. Lotili smo se konkretnega primera priprave projektne dokumentacije za izgradnjo nove ceste v industrijsko cono I-11.
Ključne besede: zakon o graditvi objektov, projektna dokumentacija, investicijska dokumentacija, analiza obstoječega stanja, javna cesta, Občina Hoče - Slivnica.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2020; Ogledov: 1126; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

2.
Zasnova centra za bivanje in aktivnosti starostnikov
Lea Korošec, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko pospešenega staranja prebivalstva in trenutno pomanjkanje prostih kapacitet institucionalnega varstva starejših. Starostniki so zelo občutljiva skupina prebivalstva, katerih kakovost življenja je pogosto zmanjšana, saj predvsem v institucionalni oskrbi njihove potrebe niso v celoti zadovoljene. Na podlagi izdelanih analiz in predstavljenih teoretičnih osnov je izdelana idejna zasnova medgeneracijskega naselja v Slivnici pri Mariboru s poudarkom na zasnovi centra za bivanje in aktivnosti starostnikov. Zasnova daje poudarek sodobnemu načinu bivanja starejših v manjših stanovanjskih enotah po zgledu domov četrte generacije, ki spodbujajo socialno interakcijo med stanovalci in hkrati nudijo zasebnost v večinoma enoposteljnih bivalnih sobah. Zasnova medgeneracijske soseske združuje pet osnovnih območij: športno območje, območje razširjenega središča naselja z javnim programom, stanovanjsko območje sestavljeno iz različnih stavbnih tipologij, območje centra za bivanje in aktivnosti starostnikov ter zeleno povezovalno območje z vrtički, akvaponskimi vrtovi, živalmi na kmečkem dvorišču ter urejenimi kotički za igro in sproščanje ob vodotoku, ki poteka skozi območje.
Ključne besede: starostniki, gospodinjska skupina, dnevno varstvo, medgeneracijska soseska, občina Hoče - Slivnica
Objavljeno v DKUM: 04.10.2018; Ogledov: 1822; Prenosov: 665
.pdf Celotno besedilo (24,10 MB)

3.
Analiza prometne varnosti s predlogi ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče
Doroteja Družovec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podan predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče. Diplomsko delo obravnava področje varnosti otrok na šolskih poteh. Obravnavan je razvoj otroka z več stališč (sposobnost vključevanja, gibalni, socialni itd.), pregled področne zakonodaje ter izvedena analiza varnosti obstoječe infrastrukture. Pri tem je bil upoštevan vidik, kjer je otrok v vlogi pešca, z rešitvami za izboljšanje prometne varnosti ter s primeri iz Slovenije in tujine. Praktični primer zajema osnovno šolo Dušana Flisa v Hočah s podružnično šolo v Reki, kjer je bila opravljena analiza obstoječih šolskih poti. Za potrebe izdelave predlogov ukrepov so bile izvedene tudi skrite meritve hitrosti motornih vozil na območju OŠ Hoče ter ostale potrebne analize obstoječega stanja.
Ključne besede: prometna varnost, osnovna šola, Občina Hoče - Slivnica, otroci, šolske poti, meritve hitrosti
Objavljeno v DKUM: 18.09.2018; Ogledov: 1138; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

4.
Analiza možnih daljinskih kolesarskih povezav na območju občine Hoče - Slivnica
Jernej Divjak, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo analizirali možne daljinske kolesarske povezave v občini Hoče - Slivnica. V prvem delu smo podali nekaj teoretičnih osnov v zvezi s kolesarstvom v Sloveniji ter obstoječo zakonodajo. Našteli in opisali smo kategorije in vrste kolesarskih povezav. Nato smo analizirali obstoječo stanje kolesarske infrastrukture v občini Hoče - Slivnica, izrisali obstoječe kolesarske povezave, ter odseke posamično opisali. V naslednjih poglavjih smo nato opisali nove predlagane variante kolesarskih povezav, jih izrisali in na koncu ocenili stroške izvedbe.
Ključne besede: gradbeništvo, daljinske kolesarske povezave, občina Hoče - Slivnica
Objavljeno v DKUM: 10.11.2016; Ogledov: 1443; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (7,22 MB)

5.
VLOGA GASTRONOMIJE V TURISTIČNI PONUDBI OBČINE HOČE - SLIVNICA
Danijela Kozol, 2016, diplomsko delo

Opis: Vloga gastronomije v turistični ponudbi določenega kraja igra izredno pomembno vlogo pri večanju turistične prepoznavnosti in povečevanju obsega gastronomskega turizma. Vsak turist mora na potovanju jesti in piti, vendar se namen obiska določenega kraja, ki temelji predvsem na okušanju lokalnih posebnosti v hrani in pijači ter skozi le-to spoznavati samo kulturo kraja, zgodovino in tradicijo kraja, bistveno razlikuje od drugih namenov. Kadar potujemo izključno v določen kraj z namenom tovrstnega okušanja, so ponudniki gastronomskih turističnih storitev dosegli svoj namen. V prvem poglavju smo opredelili raziskovalni namen ter zastavili cilje in hipoteze ter predpostavke in omejitve naloge. Naredili smo tudi raziskovalne metode. V drugem poglavju smo nalogi zastavili teoretični okvir. Prikazali smo vlogo gastronomije v turistični ponudbi. Vlogo kulinaričnih dogodkov smo predstavili v tretjem poglavju , ki prikazujejo korak naprej k izpolnjevanju cilja: doseči kulinarično privlačnost občine Hoče-Slivnica ter njeno prepoznavnost zaradi kulinaričnih posebnosti. V tem poglavju smo območje osvetlili tudi z geografskega in kulturnega vidika, prikazali pomen ekološkega povezovanja za nabavo surovin in analizirali vlogo pridelave ekoloških surovin za zdravo prehrano, ki je pogoj za dobro kulinariko kraja. V nadaljevanju poglavij smo predstavili zgodovinsko podlago razvoja gastronomije kraja kot tudi jedi, ki so tipične za to območje. Poleg tega smo opravili analizo stanja v sedanjih gostinskih lokalih po občini. Če povzamemo, smo v raziskavi ugotovili, da je na tem področju potrebno še marsikaj narediti, če si občina želi povečati gastronomsko doživljanje za turiste. Ključne besede: gastronomija, kulinarika, gastronomski turizem, občina Hoče- Slivnica, ekološka pridelava, lokalna/narodna kuhinja, analiza lokalnih gastronomskih posebnosti.
Ključne besede: gastronomija, kulinarika, gastronomski turizem, občina Hoče- Slivnica, ekološka pridelava, lokalna/narodna kuhinja, analiza lokalnih gastronomskih posebnosti.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 2189; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

6.
TURIZEM V OBČINI HOČE SLIVNICA
Nataša Kraner, 2013, diplomsko delo

Opis: Na območju občine Hoče–Slivnica je bila v preteklosti razvita predvsem kmetijska dejavnost. Danes prihajajo v ospredje nove dejavnosti, med njimi tudi turizem. Turizem pospešuje regionalni razvoj ter povečuje vrednost naravne in kulturne dediščine. Za razvoj turizma je pomembna predvsem izgradnja apartmajskega naselja Bolfenk, ki je poleg številnih koč in počitniških ter mladinskih domov omogočila dodatne nočitvene kapacitete. Diplomsko delo predstavlja razvoj turizma v občini Hoče–Slivnica. Veliko je naravne in kulturne dediščine, ki krasijo občino ter privabljajo turiste. Številne gozdne poti po Pohorju omogočajo sprostitev v naravi in aktivno preživljanje dopustovanja. Navsezadnje vodi glavna pot do smučarskega središča Bellevue in Areh skozi občino Hoče–Slivnica. Predstavila sem vse turistično pomembne naravne in kulturne znamenitosti, značilnosti turizma, dejavnosti društev in prireditve. Z analizo statističnih podatkov sem pregledala turistični promet v občini. Z anketnim vprašalnikom so predstavljene ugotovitve o motivih in zadovoljstvu turističnih obiskovalcev apartmajskega naselja Bolfenk na Pohorju.
Ključne besede: geografija turizma, občina Hoče–Slivnica, turistična ponudba, turistična infrastruktura, značilnosti turistov
Objavljeno v DKUM: 08.07.2013; Ogledov: 2815; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

7.
Germanizmi v občini Hoče-Slivnica
Marko Milenkovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Ker sta slovenski in nemški jezik že stoletja v nenehnem stiku, danes slovenski jezik sodi med enega izmed najbolj germaniziranih slovanskih jezikov. Germanizmi so postali pomemben del slovenskega jezika, zaradi česar je še posebej pomembno izvedeti več o njih. Tako smo v diplomski nalogi analizirali uporabo germanizmov v občini Hoče-Slivnica, kjer se govori Južno-Pohorsko narečje; prav tako smo analizirali, v kolikšni meri so germanizmi poznani in kako pogosto se uporabljajo. Empirični del diplomske naloge temelji na anketi, sestavljeni iz 129-ih germanizmov, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju. Na podlagi ankete, pri kateri sta v ospredju poznavanje in uporaba germanizmov, smo analizirali, v kolikšni meri je uporaba germanizmov odvisna od starosti, spola, izobrazbe in znanja nemškega jezika anketiranih. Vsak dejavnik smo z namenom, da bi ugotovili podobnosti in razlike pri poznavanju ter uporabi germanizmov, posebej analizirali. Cilj diplomske naloge je bil ugotoviti, ali so germanizmi še danes sestavni del slovenskega jezika ali počasi prehajajo v pozabo. Med prebivalce občine je bilo razdeljenih 50 anket. Ciljne skupine so bili prebivalci različnih starostnih skupin, petih večjih krajevnih skupnosti, ki so del občine Hoče-Slivnica: Hoče, Slivnica, Rogoza, Reka-Pohorje, Orehova-Hotinja vas. Naloga anketiranih je bila označiti, ali germanizme samo poznajo ali jih tudi uporabljajo. Pri tem so morali navesti tudi svojo starost, spol, izobrazbo in znanje nemškega jezika.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: germanizmi, Občina Hoče-Slivnica, uporaba germanizmov, Južno-Pohorsko narečje.
Objavljeno v DKUM: 12.08.2011; Ogledov: 3170; Prenosov: 389
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici