| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Podpora partnerja med nosečnostjo
Nuša Podlesnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Vpletenost partnerja med nosečnostjo pozitivno vpliva na žensko zdravje. Aktivno vključevanje v šolo za starše ter prisotnost na zdravniških pregledih partnerju omogoča, da se poveže z otrokom še pred rojstvom in se bolje pripravi na vlogo očeta.
Ključne besede: nosečnost, vloga partnerja, očetovstvo
Objavljeno: 07.10.2020; Ogledov: 173; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (482,23 KB)

2.
Pomen partnerjeve podpore pri dojenju
Desire Dvoršak, 2018, diplomsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Partner ima pri podpiranju dojenja ključno vlogo, saj lahko na mater otroka vpliva pozitivno ali negativno. Velik vpliv na dojenje in njegovo trajanje ima odnos med partnerjem in partnerico. Večina žensk, ki ima podporo partnerja, se odloči za dojenje že v času nosečnosti in kasneje tudi uspešno doji. Namen raziskave je raziskati pomen podpore in vključevanje partnerja v proces priprave na dojenje in dojenje partnerke. Raziskovalne metode: Kvantitativna raziskava je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika, z vprašanji zaprtega in odprtega tipa. V namenski in priložnostni vzorec so bile vključene naključno izbrane matere otrok starih do dveh let, vključenih je bilo 84 doječih mater. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da se 87 % anketirank partnerjeva podpora pri dojenju zdi pomembna. Ugotovitve kažejo, da se v večini partnerji (87 %) na dojenje pripravljajo skupaj s svojimi partnericami in da jih je kar 97 % obiskovalo šolo za starše. Kar 89 % anketirank je mnenja, da so bili njihovi partnerji zaradi vključevanja v priprave na dojenje bolj v pomoč. Diskusija in zaključek: Partnerjeva podpora pri dojenju daje doječi materi samozavest. Partnerje bi se moralo o tej vlogi bolj osveščati in jih o dojenju poučiti, saj bi lahko le tako postali samoiniciativni. Pomembno je, da so partnerji zagovorniki dojenja, ki se aktivno vključujejo v proces dojenja in v njem tudi sodelujejo.
Ključne besede: očetovstvo, partnerski odnosi, sodelovanje, laktacija, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 14.01.2019; Ogledov: 340; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (952,96 KB)

3.
NOVI VIDIKI OČETOVSTVA V STARŠEVSKI VLOGI V POSTMODERNI DRUŽBI
Petra Drofenik, 2016, magistrsko delo

Opis: Družinsko življenje v modernih zahodnih družbah že nekaj desetletij doživlja korenite spremembe. Vloga očeta v družini se spreminja, k temu so pripomogle spremembe na vseh družbenih področjih. Vse več očetov se danes vključuje v odraščanje svojih otrok. Magistrsko delo z naslovom Novi vidiki očetovstva v starševski vlogi v postmoderni družbi obravnava vpliv očetovstva na življenje moških, predvsem vključevanje očetov v družinsko delo in njihovo aktivno vlogo. V prvem, teoretičnem delu, predstavimo nekatera izhodišča družbenega življenja v postmodernosti, ki so vplivala na spremenjene odnose v sodobni družini. Temu sledijo vidiki sodobnega starševstva, ki so se oblikovali skozi spremembe procesa odraščanja. Več pozornosti namenimo spreminjanju identitete očeta in novemu očetovstvu. V drugem, empiričnem delu, smo se osredotočili na moške in očete. Zanimalo nas je njihovo mnenje s področja odločanja za starševstvo, s področja participacije moškega na področju starševstva in družinskega življenja in s področja družinske politike države na področju starševskega varstva. Vključenost moških že v času nosečnosti in pa njihova prisotnost pri rojstvu otroka vsekakor pozitivno vpliva na njegovo nadaljnjo prisotnost po porodu, predvsem na samo vlogo očeta tako v partnerskem odnosu kot družinskih odnosih.
Ključne besede: postmoderna družba, postmoderna družina, postmoderen posameznik, sodobno starševstvo, novo očetovstvo
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 966; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

4.
TRENDI IN KONCEPTI V SODOBNEM STARŠEVSTVU
Tadeja Horvat, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava trende in koncepte v sodobnem starševstvu. V teoretičnem delu magistrske naloge smo predstavili družino, različne opredelitve in tipologije družine, spremembe in dejavnike spreminjanja družinskega življenja ter vpliv družbenih sprememb na družino. Posebej smo predstavili otroštvo in vzgojo, sociologijo otroštva ter sodobno pojmovanje otroka. Dotaknili smo se tudi fenomena novega očetovstva ter tipologije sodobnih očetov, doživljanje materinstva in na koncu pojmovanja materinstva kot mita. Osrednji del magistrske naloge je namenjen sodobnemu starševstvu. Izpostavili smo starševsko avtoriteto in vzgojne stile, problem toksičnih staršev, značilnosti protektivnega otroštva in fenomen odgovornega starševstva. Dotaknili smo se tudi starševskega nadzora in raziskali vprašanje, ali je izobrazba otrok res merilo uspešnosti družine. Teoretična spoznanja so predstavljala temelje empirične raziskave, ki je predstavljena v drugem delu magistrske naloge. Namen empiričnega dela magistrske naloge je bil proučiti nove trende in koncepte v starševstvu ter primerjati starše učencev treh pomurskih osnovnih šol glede značilnosti starševstva oziroma spopadanja z vzgojnimi izzivi. Empirična raziskava je bila izvedena v juniju 2015 na treh osnovnih šolah v Prekmurju, v njej je sodelovalo 176 staršev učencev sedmega in osmega razreda. Temeljne ugotovitve empirične raziskave so: anketirani starši so redno seznanjeni z vsem, kar zadeva šolo. V strahu pred neuspešnostjo in morebitnimi škodljivimi posledicami svojih odločitev se starši najpogosteje obrnejo po pomoč na druge starše. Anketirani starši usmerjajo otroke pri šolskem delu zaradi skrbi za šolsko uspešnost otroka. Starši vzgajajo po modelu permisivne vzgoje, obenem pa imajo do svojih otrok visoke zahteve.
Ključne besede: družina, sodobno starševstvo, otroštvo, očetovstvo, materinstvo.
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 1074; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
PRAVICA OTROKA, DA IZVE SVOJ IZVOR - PRIMER GODELLI
Franja Vihernik, 2015, diplomsko delo

Opis: Poznavanje svojega izvora je zelo pomembno dejstvo, ki vpliva na oblikovanje naše osebnosti, poznavanje lastne identitete. Zaradi tega je zelo pomembno, da vsak pozna svoje prednike, da pozna svoj izvor. Pravica otroka, da izve svoj izvor je pravica, da pozna svoje biološke starše, vsaj enega. Vendar pa je poznavanje svojega izvora v veliki meri odvisno od tega, ali se otrok rodi v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti, ali je bil spočet po naravni poti ali s postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo in ali je bil otrok posvojen. Sama pravica otroka, da izve svoj izvor je največkrat omejena s pravico tretjih do zasebnosti. Države bi morale pri odločanju med pravico otroka, da izve svoj izvor in pravico tretjih do zasebnosti izhajati iz največje otrokove koristi.
Ključne besede: otrok, očetovstvo, materinstvo, družina, osebnostna pravica, posvojitev, oploditev z biomedicinsko pomočjo, osebna identiteta
Objavljeno: 02.12.2015; Ogledov: 1103; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (744,85 KB)

6.
NORA ROBERTS V SLOVENSKEM PREVODU: ROJENA IZ SRAMOTE (CASE STUDY: PRAVICA OTROKA DO INFORMIRANOSTI O BIOLOŠKEM OČETU)
Tanja Turk, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo prikazali, da delo Born in Shame sodi v trivialno oziroma popularno literaturo, saj vsebuje značilnosti in elemente popularne literature, in videli, da v prevodu dela prihaja do prevodoslovnih premikov zaradi kulturnih, družbenih in jezikovnih razlik. Z analizo dela Born in Shame in prevoda smo našli številne primere, ki kažejo na popularno literaturo in primere, kjer pride do prevajalskih premikov in problemov, kjer smo problem obravnavali ali nakazali ustrezno rešitev in metodo oziroma metode prevajanja. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili družino, starševstvo, materinstvo, očetovstvo, otroštvo, biološko in socialno starševstvo, družinsko pravo in pravna razmerja med otroci in starši in otrokove pravice oziroma pravico otroka do informiranosti o biološkem očetu glede na različne okoliščine, v katerih je otrok spočet oziroma rojen in od katerih je odvisno, ali je otrok upravičen do informiranosti o biološkem očetu ali ne.
Ključne besede: Born in Shame, trivialna literatura, književni prevod, prevajanje, očetovstvo, biološko očetovstvo, ugotavljanje očetovstva, pravica do informiranosti o biološkem očetu
Objavljeno: 02.10.2014; Ogledov: 962; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (692,55 KB)

7.
VLOGA OČETA V SODOBNI SLOVENSKI DRUŽINI
Polonca Koprivnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je ugotoviti vlogo očeta v sodobni slovenski družini. V nalogi smo raziskali in opisali vlogo očetov, mlajših od 40 let in starejših od 60 let, glede na okolje, v katerem živijo in njihovo izobrazbo. Raziskali smo možnosti prisostvovanja pri porodu in sodelovanje očetov pri negi novorojenčka, dojenčka in malčka ter vpliv zaposlitve na aktivno preživljanje časa očetov v obdobju očetovanja. Za očete pa, ki ocenjujejo, da je očetovstvo prirojeno, in na drugi strani priučeno, pa smo raziskali njihovo razumevanje svoje vloge v družini. V empiričnem delu naloge smo na vzorcu 44 očetov, mlajših od 40 let in 46 očetov, starejših od 60 let, raziskovali njihovo percepcijo vloge očeta in očetovanja ter ugotavljali razliko med generacijama očetov. Na osnovi dobljenih empiričnih podatkov smo ugotovili, da mlajši očetje uresničujejo generično vlogo očeta oz. k njej težijo in večjo omejeno vlogo starejših očetov v času očetovanja.
Ključne besede: Oče, očetovanje, družina, otrok, vloga očeta, novo očetovstvo.
Objavljeno: 02.08.2012; Ogledov: 3209; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

8.
VLOGA OČETA PRI VZGOJI OTROK
Mateja Planinc, 2011, diplomsko delo

Opis: Oče je oseba, ki od zunaj in na drugačen način kot mati doživlja otroka. Oče lahko že v nosečnosti otroka ves čas spremlja, se zanima zanj, se zaveda njegovega razvoja, ni pa z otrokom neposredno povezan, za razliko od matere, ki otroka in njegov razvoj sodoživlja. Ta pomembna razlika med očetom in materjo ostaja tudi, ko se otrok rodi, saj mati po navadi kar intuitivno začuti, kaj otrok potrebuje. Oče in mati sta soustvarjalca otrokove osebnosti od rojstva dalje. Oče po rojstvu otroka nudi najprej pomembno oporo materi, da se z otrokom močno poveže, kaj kmalu pa aktivno pomaga otroku na poti v samostojnost. Veliko raziskav je že pokazalo, da pri oblikovanju tako individualne kot kolektivne zavesti oče igra pomembno vlogo, saj širi otrokov spekter izkušenj in razširja njegovo dojemanje sveta. Namen raziskave je bil ugotoviti vlogo očeta vse od začetka nosečnosti partnerice do vzgoje predšolskega otroka. Pri raziskovalnem delu smo si za pridobivanje potrebnih podatkov pomagali z uporabo anonimnega anketnega vprašalnika. Vzorec je zajemal očete predšolskih otrok, ki obiskujejo Vrtec Makole. Anketni vprašalnik so izpolnili očetje sedeminštiridesetih otrok. Rezultati so pokazali, da se očetje zavedajo, kako pomembna je njihova vloga pri vzgoji otroka. Prav tako se zanimajo za sam potek nosečnosti in so prisotni pri porodu.
Ključne besede: družina, vzgoja, oče, očetovstvo, otrok, vloga očeta
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 3695; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

9.
NEKATERI SOCIOLOŠKI VIDIKI NEPLAČANEGA IN NEVIDNEGA DELA ŽENSK V DRUŽINI
Ksenija Mikola, 2010, diplomsko delo

Opis: Reproduktivno delo se od nekdaj močno povezuje s spolno identiteto žensk. Ne spada v področje formalnega dela, ampak ima status zasebnega, neplačanega, potrošnega dela, ženske pa naj bi ga opravljale "iz ljubezni". Percepcija reproduktivnega dela zato vodi v nevidnost tega dela in hkrati v nevidnost dvojne obremenitve žensk: na eni strani področje plačane sfere dela, na drugi neplačanega gospodinjskega dela. Naš cilj je bil podrobneje raziskati in preučiti konceptualizacijo in vsebino reproduktivnega dela. Osredotočali se bomo na delitev gospodinjskega dela in skrbstvenega dela med spoloma. Skozi zgodovinsko delitev dela med spoloma bomo raziskali, kako je gospodinjsko delo cenjeno v družbi. Medtem ko za moške družina in dom predstavljata prostor individualnega samorealiziranja, ženskam po drugi strani v družbi predstavlja permanentno obveznost, dolžnost in muko ponavljajočega vsakdana. Ženske se danes visoko izobražujejo, zasedajo visoke položaje, kljub temu so deležne poklicne segregacije in manjših plač za enako delo kot moški. Doma pa je porazdelitev večine družinskih del še vedno daleč od egalitarne. Zaradi neuravnotežene dinamike spreminjanja družbenih vlog moških in žensk prihaja do dvojne obremenjenosti žensk, zato smo podrobneje raziskali dve možni rešitvi razbremenitve: plačano, najeto pomoč in aktivnejše očetovanje. Podrobneje smo raziskali, kakšne so prednosti in slabosti regulacije plačanega gospodinjskega dela ter možne rešitve, ki bi premostile najeto, plačano pomoč iz polja sive ekonomije.
Ključne besede: Ključne besede: ženske, delo, družina, gospodinja, dvojna obremenjenost, usklajevanje, najeta pomoč, očetovstvo.
Objavljeno: 08.07.2010; Ogledov: 2902; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (734,97 KB)

10.
VLOGA OČETA PRI VZGOJI OTROKA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Simona Stanič, 2010, diplomsko delo

Opis: Vloga očeta pri vzgoji otroka v predšolskem obdobju je tema, s katero se srečujejo vsi starši, najbolj pa očetje, že pred rojstvom otroka. Prehod v očetovstvo je zanj izkušnja, ki mu je do tedaj neznana, vendar je pomembno poslanstvo v življenju odraslega moškega. V teoretičnem delu diplomskega dela smo se dotaknili vloge očeta v preteklosti in kako so se začele spreminjati vrednote očetov, ki se vedno bolj zavedajo starševske vloge ter aktivno sodelujejo pri vzgoji njihovega otroka. Opisali smo tudi vlogo in pomen očetovstva ter kako se različni pristopi očetov v vzgoji kažejo pri otroku in kaj pomeni za očeta posvojitev in skrbništvo nad otrokom. Govorili bomo tudi o prednostih in slabostih očetovskega dopusta, ureditvi očetovskega dopusta v Sloveniji ter koriščenju dopusta v mestni občini Celje med letoma 2005 in 2009. V empiričnem delu smo raziskovali in ugotavljali, v kolikšni meri očetje v dveh vrtcih občine Celje sodelujejo pri negi in vzgoji otroka, koliko anketiranih je koristilo očetovski dopust in vzrok za to, ali so bili prisotni pri porodu njihovega otroka ter kaj za njih pomeni pojem očetovstvo. Hipoteze, ki smo jih zastavili, so bile potrjene, nekaj pa je bilo le delno potrjenih. Rezultati ankete kažejo, da se večina očetov aktivno vključuje v vzgojo otroka, glede očetovstva pa imajo vsi pozitivno mnenje.
Ključne besede: očetovstvo, očetovski dopust, tipi očetov
Objavljeno: 07.07.2010; Ogledov: 2365; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici