| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Obvladovanje sprememb izdelka med procesom načrtovanja in izdelave orodja za hladno preoblikovanje pločevine : diplomsko delo
Luka Stepišnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Tudi v industriji, kjer izdelujejo orodja za hladno preoblikovanje pločevine, se pogosto soočajo s spremembami končnega izdelka. V tej diplomski nalogi smo opisali, kako poteka proces izdelave orodja v podjetju ter kako se soočajo s spremembami tega orodja. Z uporabo programa Catia smo primerjali star in nov (spremenjen) izdelek. Nato smo v programskem paketu AutoForm R10 izdelali računalniško simulacijo spremembe izdelka, ki je temeljila na metodi končnih elementov. Rezultate smo ocenili in ugotovili, da je sprememba izvedljiva. Prav tako smo ugotovili, da je soočanje s spremembami bistvenega pomena za obstoj in dolgotrajno delovanje podjetja.
Ključne besede: orodje, hladno preoblikovanje, sprememba izdelka, simulacije, numerične metode
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 255; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

2.
3.
4.
Simulacija tokovnih razmer v pljučih : diplomsko delo
Jakob Roter, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena numerična analiza tokovnih razmer v pljučih. Opisano je teoretično ozadje simulacij tokovnih razmer in izpeljava glavnih enačb za ohranitev mase in gibalne količine. Prav tako je opisana teorija izbranega turbulentnega modela k-ω SST. Za potrebe numerične simulacije so bile narejene štiri različne računske mreže: ena tetraedrična in tri poliedrične. Na podlagi primerjave rezultatov tokovnih razmer različnih računskih mrež, je med vsemi bila izbrana najboljša računska mreža. To računsko mrežo smo nato primerjali z rezultati iz članka Koullapis in sod. [1] in tako validirali lastno numerično simulacijo.
Ključne besede: Pljuča, tokovne razmere, numerične metode, metoda končnih volumnov, CFD, simulacija, Ansys Fluent, RANS, SST k-ω
Objavljeno v DKUM: 18.10.2019; Ogledov: 1322; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

5.
Vpliv sestave in tehnologije izdelave na materialne lastnosti kompozitnega materiala
Jasmin Vehabović, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen postopek določitve materialnih podatkov kompozitnega materiala, izdelanega z različnimi tehnologijami in z uporabo različnih ojačitvenih faz. Predstavljene so osnove kompozitnih materialov, ASTM-standard, natezni preizkus, analitični pristop, s katerim so primerjani rezultati nateznega preizkusa, ter numerična simulacija tlačne posode, kjer je z numerično analizo določena razporeditev slojev za dosego optimalne trdnosti in primerjana z uporabo kovinskih materialov.
Ključne besede: kompozitni materiali, steklena mata, tkanina, polimerna smola, RTM, ročna laminacija, numerične metode, tlačna posoda
Objavljeno v DKUM: 09.07.2018; Ogledov: 1202; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
Inženirske računalniške simulacije v konstrukterstvu : univerzitetni učbenik
Zoran Ren, Miran Ulbin, Matej Vesenjak, 2018, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Učbenik s področja inženirskih računalniških simulacij je namenjen kot študijski pripomoček pri izvedbi predavanj predmetov Inženirske računalniške simulacije in Računalniške simulacije v konstrukterstvu ter posredno pri predmetih Inženirska orodja 2 in Numerična mehanika trdnin. Vsebuje razlago celotne snovi, ki jo morajo študentje pri teh predmetih osvojiti, in je skladen z učnimi načrtom omenjenih predmetov.
Ključne besede: računalniške simulacije, mehanika trdnih teles, metoda končnih elementov, konstruiranje, numerične metode
Objavljeno v DKUM: 07.07.2018; Ogledov: 2953; Prenosov: 942
.pdf Celotno besedilo (12,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Uvod v računalniško dinamiko tekočin
Matjaž Hriberšek, 2017, drugo učno gradivo

Opis: Tradicionalne metode razvoja, ki temeljijo na tehniki preizkušanja in analitično-empiričnih računskih metodah, vse bolj nadomešča uporaba računalniških simulacijskih orodij. Da bi sodobni inženir lahko izkoristil potencial simulacijskih orodij, mora najprej dobro razumeti fizikalno dogajanje, na katerem temeljijo modeli v simulacijskih orodjih, prav tako pa mora imeti dobro znanje iz numeričnih metod, ki omogočijo računalniško rešitev v času in v prostorskih geometrijah. Zbrano gradivo iz področja računalniške dinamike tekočin (CFD) obravnava področje dinamike tekočin, ki je eno najzahtevnejših področij strojništva. Prvi del gradiva je namenjen razlagi numeričnih metod za pretvorbo parcialnih diferencialnih enačb dinamike toka v njihov algebrajski ekvivalent, ki je osnova računskih CFD algoritmov. Drugi del gradiva obravnava modeliranje robnih pogojev in turbulentnega toka, kar je najpomembnejši del uporabe CFD metod. Gradivo služi dopolnitvi predavanj iz predmeta Računalniška dinamika tekočin (CFD) na magistrskem študijskem programu Strojništvo, priporočam pa ga tudi študentom drugih tehniških študijskih programov.
Ključne besede: dinamika tekočin, numerične metode, računalniška dinamika tekočin, numerične simulacije
Objavljeno v DKUM: 06.02.2017; Ogledov: 4013; Prenosov: 337
URL Povezava na datoteko

8.
STABILNO RAČUNANJE ENAKIH KREDITNIH ANUITET
Aleksander Golob, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo, kako stabilno računati enaka odplačila anuitetnega kredita s pomočjo računalnika. Obrazec za direktno računanje geometričnega zaporedja – znotraj formule za računanje anuitet – pri nizki obrestni meri vsebuje odštevanje dveh približno enakih števil, kar pomeni veliko relativno napako pri računanju z računalnikom v premični piki. Zato je smiselno uporabiti postopni način računanja členov geometričnega zaporedja, saj ta ne vsebuje odštevanja. Na ta način je število operacij sicer vezano na število kapitalizacijskih obdobij, vendar dobimo s tem direktno stabilen algoritem. Člene lahko računamo bodisi iz prvega člena geometričnega zaporedja bodisi rekurzivno. Do seštevka, ki predstavlja geometrično zaporedje lahko pridemo tudi z računanjem kombinacij in obrestnih mer. Zato preuredimo enačbo, ki jo uporablja Bohte (1995, str. 81) pri analizi zaokrožitvenih napak. Numeričen rezultat takšnega računskega postopka je eno izmed sosednjih števil točnega rezultata, s čimer dobimo enakovredno rešitev k Excelovi PMT funkciji. Prav tako enakovreden, vendar v primerjavi z Bohtejevim veliko bolj učinkovit, pa je algoritem, ki oblikuje izračune iz skupin obrestnih mer v dvojiških korakih in jih nato poveže.
Ključne besede: finančna matematika, krediti, geometrično zaporedje, numerične metode, analiza zaokrožitvenih napak, Excel-VBA, Octave (programski jezik)
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1414; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

9.
Procesne bilance : skripta
Majda Krajnc, Severina Oreški, Franc Purkeljc, 2012, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Ključne besede: Kemijsko inženirstvo, kemijsko računanje, Masne bilance, Numerične metode, Procesna tehnika, procesne bilance, Učbeniki za visoke šole
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 1983; Prenosov: 134
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Računska analiza razpršilnega sušenja zeolitnih poroznih delcev različnih velikosti
Timi Gomboc, 2015, magistrsko delo

Opis: V nalogi je obravnavano tristopenjsko sušenje zeolitnih poroznih delcev različnih velikosti. Kot osnova za nalogo je bilo vzeto doktorsko delo Gregorja Sagadina. V uvodu je bila narejena analiza obstoječega računalniškega programa in analiza dogajanja v primeru sušenja delcev različnih velikosti. Na osnovi dobljenih rezultatov je bil v nadaljevanju spremenjen numerični model druge stopnje sušenja, tako da omogoča spreminjanje števila vozlišč v računski mreži in časovno učinkovitejši preračun. Na koncu je bil izveden preračun sušenja za delce različnih velikosti. Na osnovi analize rezultatov je bilo ugotovljeno, da je preračun časovno učinkovitejši, primerjava rezultatov pa je pokazala uporabnost in fizikalno pravilnost spremenjenega numeričnega modela.
Ključne besede: Razpršilno sušenje Večfazni numerični model Zeolitni porozni delci Numerične metode
Objavljeno v DKUM: 11.09.2015; Ogledov: 1755; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

Iskanje izvedeno v 5.88 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici