| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje in numerična trdnostna analiza nosilnega sklopa za deskanje nad vodno gladino : diplomsko delo
David Gomboc, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek razvoja nosilnega sklopa za deskanje nad vodno gladino. Predstavljen je princip delovanja, konstruiranje posameznih sestavnih delov sklopa na podlagi zahtev in numerična trdnostna analiza po metodi končnih elementov trupa s pomočjo sodobnih inženirskih orodij. Prikazan je postopek izdelave 3D modelov kril in jambora s pomočjo uvožene geometrije profila, ki je sestavljena iz oblaka točk in določa prečni prerez krila in jambora po celotnem razponu. Trdnostna analiza trupa obsega določitev obremenitev in podpor, izbiro ustrezne gostote računske mreže in preverjanje ustreznosti izbranega materiala na podlagi dobljenih rezultatov.
Ključne besede: deskanje, hidrogliser, konstruiranje, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, numerične analize, ogljikova vlakna
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 399; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

2.
Konstruiranje tlačne posode za kompenzacijo nihanja tlakov : diplomsko delo
Miha Kosi, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje tlačne posode za podjetje Silkem d.o.o.. Tlačna posoda je konstruirana po standardu EN 13445. V začetku naloge so predstavljene teoretične osnove tlačnih posod ter standarda EN 13445. V nadaljevanju so podane zahteve za tlačno posodo, ki jih je podalo podjetje ter trdnostni preračun. Predstavljena je tudi analiza modela tlačne posode po metodi končnih elementov. 3D model je izdelan v programski opremi Solidworks2019, simulacije pa so iz vedene v programski opremi Abaqus CAE.
Ključne besede: tlačne posode, konstruiranje, numerične analize, trdnostni preračun, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 12.05.2021; Ogledov: 884; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

3.
Karakterizacija in analiza delovanja integriranih ležajev v zobniškem gonilu : diplomsko delo
Žan Sabotin, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava karakterizacijo in analizo delovanja integriranih ležajev v zobniškem gonilu. Uvod predstavlja ozadje problema, pregled standardov za preračun dobe trajanja oz. življenjske dobe ležajev, vrste ležajev in primerjavo med ležaji s kletko ter brez kletke. Na podlagi določenih karakteristik je določena življenjska doba integriranih ležajev. Življenjska doba ležajev je določena s pomočjo programa KISSsoft. Z namenom izdelave lastnih ležajev, pri katerih so ležajni obroči integrirani v sestavne elemente gonila, je opravljena tudi optimizacija integriranih ležajev. Izvedena je na podlagi vpliva zračnosti na življenjsko dobo ležajev.
Ključne besede: ležaji, integrirani ležaji, zobniško gonilo, numerične analize
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 515; Prenosov: 0

4.
Karakterizacija zareznega učinka pri numeričnih analizah utrujanja litoželeznih gradiv : magistrsko delo
Žiga Donik, 2020, magistrsko delo

Opis: Karakterizacija zareznega učinka je eden izmed glavnih izzivov pri numerični analizi utrujanja. Ugotovljeno je bilo, da koncept za vrednotenje zareznega učinka, ki temelji na napetostnem gradientu, za komponente iz sive litine ne daje napovedi v skladu z eksperimentalnimi rezultati. S pomočjo analize po metodi končnih elementov so bile opravljene numerične strukturne in utrujenostne simulacije eksperimentalnih testov. Metode za numerično vrednotenje zareznega učinka, ki so na voljo, so bile raziskane in ocenjene. Nobena izmed metod ni bila ustrezno natančna za predvidevanje dobe trajanja, zato je bila predlagana nova metoda, ki temelji na izračunu faktorja koncentracije napetosti na specifičnih problematičnih mestih v motorjih z notranjim zgorevanjem.
Ključne besede: utrujanje, numerične analize, zarezni učinek, napetostni gradient, faktor koncentracije napetosti
Objavljeno v DKUM: 21.09.2020; Ogledov: 647; Prenosov: 0

5.
Numerična analiza vzvodne roke na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih : diplomsko delo
Jakob Turnšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje napetosti, ki delujejo na vzvodno roko na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih. Geometrija modela je bila izdelana s programom Solidworks in vnesena v programski paket Abaqus CAE, za izvedbo numerične analize s končnimi elementi. Analizo smo opravili v dveh položajih in jih primerjali. S programom Solidworks smo izvedli topološko optimizacijo, s katero smo si pomagali določiti mesta kjer lahko odstranimo material. Napram analizam smo izdelali eno rešitev. Iz rezultatov rešitve smo razbrali, da smo zmanjšali skupno maso in delno izboljšali razporeditev napetosti.
Ključne besede: Konstruiranje, numerične analize, optimizacija, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 385; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

6.
Modifikacija konstrukcije transformatorskega kotla : diplomsko delo
Alen Žveglič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem PREIS Sevnica, ki se ukvarja z izdelavo transformatorskih kotlov. Ciljna naloga je bila modifikacija konstrukcije v smeri poenostavitve proizvodnje iz tehnološkega vidika in vidika varilne tehnologije. Konstrukcija je morala kljub svojim spremembam zadoščati trdnostnim in togostnim kriterijem. V ta namen so bile izdelane numerične analize obratovalnih scenarijev, kot so: spodnji in zgornji dvig kotla ter podtlak in nadtlak v sistemu.
Ključne besede: transformator, konstrukcija, poenostavitev, numerične analize
Objavljeno v DKUM: 11.10.2019; Ogledov: 678; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

7.
Konstruiranje tristranega prekucnika poltovornjaka : diplomsko delo
Anej Meznarič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje in dimenzioniranje tristranega prekucnika za vozila mase 3,5 ton. Tema dela je iz podjetja Arko d. o. o. Želja podjetja je bila izdelava lastnega prekucnika, katerega smo zmodelirali v programskem paketu Solidworks. Opisali smo nekaj splošnih navodil glede izdelave prekucnikov in pomožnih šasij tovornih vozil. Nato smo predstavili korake modeliranja prekucnika. Za model smo naredili metodo končnih elementov in s tem preverili ustreznost dimenzioniranja. Opisali in ponazorili smo izdelavo in povzeli stroške izdelavi. Analizirali smo izdelavo, modeliranje ter podali predlog za nadaljnje delo.
Ključne besede: konstruiranje, prekucnik, numerične analize, tehnična dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 13.09.2019; Ogledov: 738; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

8.
Izboljšava konstrukcije vodoravnih motornih klešč : diplomsko delo
Fatlind Racaj, 2019, diplomsko delo

Opis: V podjetju SIJ Ravne Systems smo dobili nalogo, da izboljšamo konstrukcijo vodoravnih motornih klešč. Z obstoječimi vodoravnimi motornimi kleščami je naročnik dvigoval aluminijaste tuljave. Za izboljšavo so se odločili zaradi večkratnih popravil na enakih mestih. Želje naročnika so bile, da se kritična mesta na obstoječih kleščah izboljšajo in da se poveča nosilnost klešč s 15 t na 18 t. Naloge smo se lotili tako, da smo obstoječe klešče modelirali in na modelu izvedli numerično analizo po metodi končnih elementov. S pomočjo numerične analize smo dobili podatke o kritičnih mestih, ki smo jih v nadaljevanju izboljšali. Dodali smo tudi nekaj lastnih konstrukcijskih rešitev. Novo konstrukcijo klešč smo ponovno kontrolirali z numerično analizo. Na koncu je nastal popolnoma nov model vodoravnih motornih klešč z večjo nosilnostjo in s konstrukcijskimi izboljšavami.
Ključne besede: klešče, dvigovanje, modeliranje, konstruiranje, numerične analize.
Objavljeno v DKUM: 04.09.2019; Ogledov: 914; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

9.
Dimenzioniranje nosilca kompresorja za letališki avtobus
Kristijan Krajnc, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek dimenzioniranja nosilca kompresorja, ki je hkrati tudi nosilec motorja. Predstavljene so obremenitve, ki jih povzroči pogonski agregat in kompresor. Diplomsko delo zajema uporabo različnih programskih paketov za modeliranje in izvajanje numeričnih analiz. Pridobljene rezultate je bilo potrebno ustrezno ovrednotiti. Na podlagi rezultatov je bila izvedena manjša korekcija nosilca.
Ključne besede: nosilec, kompresor, numerične analize, MKE, Abaqus
Objavljeno v DKUM: 03.10.2017; Ogledov: 733; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (6,59 MB)

10.
Analiza in testiranje koles v vodilih avtomatskih drsnih vrat
Silvo Lovrenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava kolesa v vodilih avtomatskih drsnih vrat. V sklopu diplomskega dela so bile predstavljene izvedbe drsnih vrat, ter njihova konstrukcija. Najbolj je predstavljena sestava vozička, saj so na njega vpeta kolesa, katera so predmet te diplomske naloge. Cilj diplomskega dela je bilo prvo pripraviti numerični model za statično kontaktno analizo koles in vodil, ter analizirati rezultate analiz. Kot drugi cilj je bil testiranje koles na testni napravi podjetja Doorson, kjer smo testirali trajnost teh koles. Pri numerični analizi in testiranju so obravnavana kolesa dveh serij vrat; to so vrata Project line 300 in Project line 330. Rezultati numeričnih analiz in testiranj so komentirani pri vsakem poglavju, ter na koncu v zaključku še skupaj povzeti.
Ključne besede: Avtomatska drsna vrata, numerične analize, testiranje, kolesa, vodila.
Objavljeno v DKUM: 28.09.2017; Ogledov: 927; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici