| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Konstruiranje hidravličnega primeža za vpenjanje obdelovancev
Kristijan Duh, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je zasnovana na podlagi povpraševanja podjetja GP Špiljak po hidravlični vpenjalni pripravi za izdelavo orodij steklarske industrije na CNC obdelovalnem stroju in obsega povpraševanje, preučitev zahtevnika in samega naročila ter izdelavo analiz in tehnične dokumentacije. Ker gre za natančno strojno obdelavo, je bilo konstruiranje prilagojeno orodjarskim standardom, ki zahtevajo uporabo primernih materialov, obdelanih v ožjih tolerančnih območjih. Potrebna je bila tudi prilagoditev orodja na agresivna sredstva, ki jih dovajamo pri samem postopku izdelave končnih izdelkov. Naknadno je bila izražena želja tudi po izdelavi hidravlične sheme, glede na strojno opremo stroja.
Ključne besede: konstruiranje, hidravlični primež, numerične analize
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1130; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

3.
ANALIZA UTRUJANJA DELOVNIH VALJEV PRI VROČEM VALJANJU PLOČEVINE
Matej Drobne, 2014, doktorska disertacija

Opis: V predloženi doktorski disertaciji je obravnavana analiza utrujanja delovnih valjev pri vročem valjanju pločevine. Delovni valji so med obratovanjem mehansko in termično obremenjeni. Pri mehanski obremenitvi lahko ločimo dva območja, in sicer: (i) območje med delovnim valjem in valjancem; (ii) območje med delovnim in podpornim valjem. Pri termičnih obremenitvah pa lahko opazimo le eno območje, in sicer na mestu, kjer prehaja toplota iz valjanca na delovni valj. Določevanje kontaktnih obremenitev delovnega valja je bilo najprej izračunano analitično, potem pa še numerično. Rezultat numerične analize je služil kot osnova za izračun življenjske dobe. Na osnovi eksperimentalno določenih materialnih podatkov pri sobni in povišani temperaturi ter rezultatov numerične analize smo z uporabo Basquinove enačbe izračunali življenjsko dobo delovnih valjev na dva načina: (i) z uporabo podatkov pri obremenitvenem razmerju R = -1 in upoštevanjem srednje napetosti po Goodmanu; (ii) direktno s podatki pri R = -∞. Poleg določevanja koeficientov za določevanje življenjske dobe delovnih valjev po metodi visoko-cikličnega utrujanja je bilo v sklopu doktorske disertacije narejeno še veliko eksperimentalnega dela. Prikazana je kemijska analiza preučevanega materiala ter mikrostruktura pred in po termični obdelavi. Prikazan je potek trdote v odvisnosti od globine delovne plast. Določitev nateznih in tlačnih trdnosti je potekalo pri različnih temperaturah glede na pogoje med valjanjem, ko sta v kontaktu delovni valj in valjanec. Prikazani so tudi rezultati upogibnih trdnosti in udarne žilavosti. Eksperimentalno so bili določeni parametri mehanike loma, kjer se je spremljala rast utrujenostne razpoke v preizkušancu. Izvedena je bila podrobna metalografska analiza preizkušancev za določevanje življenjske dobe valjev z uporabo elektronskega mikroskopa. Na koncu se je izvedla tudi analiza obrabne odpornosti na lastno izdelani preizkuševalni napravi.
Ključne besede: kontaktni problemi, utrujanje, numerične analize, vroča valjarna trakov
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1276; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

4.
Konstruiranje polosi iz ogljikovega kompozita za Formulo S
Vito Vinkovič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem konstruiranja polosi iz ogljikovih vlaken ter rešitve in prednosti takšne polosi v primerjavi z drugimi materiali. Predstavljene so splošne informacije o ogljikovih vlaknih, različnih razporeditvah vlaken in epoksidni smoli. Prav tako so predstavljeni pomembni napotki, ki jih moramo upoštevati pri konstruiranju polosi za dirkalnik razreda Formule S. V diplomskem delu najdemo tudi informacije o titanovih zlitinah in zlepnih spojih, ki so glavna vez med ogljikovimi vlakni in titanovimi zlitinami. S pomočjo numeričnih analiz, rezultatov že opravljenih raziskav in eksperimentov je prikazan trdnostni preizkus ter življenjska doba polosi. Predstavljena sta tudi preračun ležajev na homokinetičnem zglobu in lastna frekvenca.
Ključne besede: polos, konstruiranje, ogljikova vlakna, numerične analize
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 870; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

5.
Zasnova in dimenzioniranje industrijskih drsnih vrat
Lea Barton, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali avtomatska drsna vrata. Na kratko smo jih predstavili, prikazali njihovo delovanje, sestavne dele. Opisali smo družino avtomatskih drsnih vrat SL300, različne modele iz te družine in njihovo uporabnost, tehnične podatke ter pogonsko enoto. Opredelili smo glavne razlike med pogonsko enoto drsnih vrat družine SL300 in pogonsko enoto novega razvijajočega sistema. Glavni cilj magistrskega dela je bila numerična analiza nosilnih profilov standardnih vrat družine SL300 in nato dimenzioniranje nosilnega profila novega sistema. Pri novem sistemu smo morali zaradi zahtev na trgu in želje po konkurenčnosti zmanjšati višino profila in s tem višino pogonske enote. Rezultate numeričnih analiz obeh nosilnih profilov smo primerjali in poskušali z različnimi spremembami novega profila doseči nosilnost starega.
Ključne besede: Drsna vrata, numerične analize, aluminijasti profili, dimenzioniranje
Objavljeno: 03.03.2014; Ogledov: 812; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
Konstruiranje nosilcev diferenciala za dirkalnik GPE15
Goran Tišma, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranja nosilcev diferenciala dirkalnika Formula Student GPE15. Diplomsko delo zajema analizo pogonskega sklopa dirkalnika, kateri povzroča obremenitve in jih je treba upoštevati v postopku konstruiranja. Predstavljene so obremenitve, ki delujejo na nosilca diferenciala. V diplomskem delu so predstavljeni tudi nekateri analitični izračuni obremenitev na kritičnih mestih nosilcev. Vse komponente so podprte z računalniškimi simulacijami po metodi končnih elementov.
Ključne besede: nosilca, diferencial, konstruiranje, numerične analize, MKE, Abaqus
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 539; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

7.
Konstruiranje nosilcev motorja dirkalnika Formula Student
Blaž Točaj, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem konstruiranja nosilcev motorja, ki je nastal zaradi spremembe same šasije, saj je staro cevno šasijo zamenjala novejša, izpopolnjena in lažja šasija iz karbonskih vlaken ti. »monokok«. Predstavljene so celovite rešitve in postopki konstruiranja nosilcev, ter določitev obremenitev, ki jih povzroči pogonski agregat. V diplomski nalogi je predstavljena uporaba različnih modelirnih programom, kot tudi postopki uporabe programov za izvajanje numeričnih analiz, s katerimi so bili pridobljeni rezultati. Te rezultate je bilo potrebno pravilno ovrednotiti, kajti nosilci so uporabljeni v dirkalniku, pri katerem pa je pomembna njegova zmogljivost in prav tako teža. To pa za konstruktorja posameznih sklopov predstavlja precej zahtevno nalogo, kajti posamezni deli so podvrženi ogromnim obremenitvam, dimenzionirani pa so na minimum oziroma na mejo zmogljivosti.
Ključne besede: nosilci motorja, numerične analize, karbonska šasija, pogonski agregat KTM
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 560; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

8.
Koncipiranje delovanja tricikla z ležalnikom
Matjaž Merčnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan koncept razvoja in snovanja tricikla z ležalnikom. Na kratko so predstavljeni zgodovinski razvoj in sodobne oblike triciklov. Analitično so določene obremenitve, ki delujejo na tricikel, in nato na podlagi modelov narejene numerične analize trdnosti komponent. Rezultati so predstavljeni s slikami in preglednicami. Uporabljen je kompozitni material, za katerega je določena sestava in so preračunane materialne lastnosti. Preračunani so tudi stroški izdelave koncepta in informativna končna cena.
Ključne besede: Tricikel z ležalnikom, kompozitni material, numerične analize
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 316; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (5,79 MB)

9.
Ocena možnosti izkoriščanja vodne energije z Darrieusovo turbino na reki Muri
Simon Gomboc, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek ocenjevanja možnosti izkoriščanja vodne energije z Darrieusovo turbino na reki Muri. Glavna tematika je zasnova konstrukcije, ki omogoča dogradnjo vodne turbine na že obstoječo infrastrukturo. V sklopu diplomskega dela so bile izvedene eksperimentalne meritve na reki Muri, katerih rezultate smo uporabili kot osnovo za numerično analizo toka. Iz numerične analize smo odčitali obremenitev, ki jo vodni tok predstavlja in s pomočjo sodobnih inženirskih programov generirali model konstrukcije. Sama konstrukcija je bila nato analizirana v programskem paketu Abaqus. Rdeča nit diplomske naloge je povezava med eksperimentalnim delom in sodobnimi inženirskimi metodami. Končni rezultat je optimizirana nosilna konstrukcija turbine.
Ključne besede: Darrieusova turbina, reka Mura, numerične analize, AVL Fire, konstruiranje, Abaqus
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 387; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

10.
Analiza in testiranje koles v vodilih avtomatskih drsnih vrat
Silvo Lovrenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava kolesa v vodilih avtomatskih drsnih vrat. V sklopu diplomskega dela so bile predstavljene izvedbe drsnih vrat, ter njihova konstrukcija. Najbolj je predstavljena sestava vozička, saj so na njega vpeta kolesa, katera so predmet te diplomske naloge. Cilj diplomskega dela je bilo prvo pripraviti numerični model za statično kontaktno analizo koles in vodil, ter analizirati rezultate analiz. Kot drugi cilj je bil testiranje koles na testni napravi podjetja Doorson, kjer smo testirali trajnost teh koles. Pri numerični analizi in testiranju so obravnavana kolesa dveh serij vrat; to so vrata Project line 300 in Project line 330. Rezultati numeričnih analiz in testiranj so komentirani pri vsakem poglavju, ter na koncu v zaključku še skupaj povzeti.
Ključne besede: Avtomatska drsna vrata, numerične analize, testiranje, kolesa, vodila.
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 274; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici