| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
ANALIZA ENERGETSKIH IN EKONOMSKIH VPLIVOV JEDRSKEGA OBJEKTA NA LOKALNO SKUPNOST IN REGIONALNI PROSTOR
Želimirko Pavlović, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira vplive obstoječega nuklearnega objekta na lokalno skupnost in regionalni prostor. Osredotočena je na tehnološko in stroškovno analizo prisotnosti jedrskega objekta v regionalnem okolju. Pomen edinega slovenskega jedrskega objekta je za samo energetsko dejavnost in razvoj Občine Krško ter regijo Posavje izredno velik. Različne učinke objekta sem ugotavljal z energetskega in ekonomskega vidika. Za lažjo predstavo o omenjenih učinkih sem edini jedrski objekt v naši državi ter tehnologijo delovanja primerjal z njegovim največjim konkurentom, termoelektrarno na premog.
Ključne besede: Nuklearna elektrarna Krško, delovanje elektrarn, elektroenergetski sistemi, energetski in ekonomski kazalniki elektrarn, proizvodna cena električne energije
Objavljeno: 23.04.2009; Ogledov: 2171; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

6.
ANALIZA VREDNOTENJA ZALOG JEDRSKEGA GORIVA V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
NINA ABRAM, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetje se mora v svojih računovodskih aktih vnaprej opredeliti za določeno računovodsko metodo glede vrednotenja zalog materiala, trgovskega blaga in embalaže, saj naj bi uporabljana metoda izkazovala bolj ali manj realne stroške porabe materiala. Vrednotenje zalog porabe materiala je v podjetjih zelo pomembno, saj vpliva tako na bilanco stanja kot tudi na izkaz poslovnega izida. Po SRS so najbolj uporabne tri metode in sicer metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen in metoda tehtanih povprečnih cen. Podjetja se lahko odločijo za tisto metodo, s katero bodo bolj uresničila svoje cilje, kot so višji dobiček ali manjše plačilo davka. Obračunavanje zalog jedrskega goriva je posebnost računovodenja v NEK, ki ga je določila država s sprejetjem Meddržavne pogodbe in Družbene pogodbe. Na podlagi izračunov in analiz, ki smo jih prikazali v drugem delu diplomske naloge, je težko oceniti, katera metoda bi bila dolgoročno najustreznejša za NEK z vidika SRS, Meddržavne pogodbe in z davčnega vidika.
Ključne besede: Vrednotenje zalog materiala, metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda dejanskih cen, material, Nuklearna elektrarna Krško, Meddržavna pogodba, jedrsko gorivo.
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 2678; Prenosov: 390
.pdf Celotno besedilo (509,44 KB)

7.
ZAMENJAVA ZRAČNIH ODKLOPNIKOV Z VAKUUMSKIMI NA 6,3 kV NIVOJU V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
Matjaž Ošlovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstaviti problem in predlagati rešitev za obstoječe zračne odklopnike na srednjenapetostnem 6,3 kV nivoju v NEK, ki se jim izteka življenjska doba. V prvem delu naloge je opisana 6,3 kV lastna raba NEK, s poudarkom in izračunom kratkostičnih razmer za 6,3 kV električno postrojenje MD1 ter predstavljena problematika trenutno vgrajenih zračnih 6,3 kV odklopnikov. Nadalje sta v nalogi obravnavani dve, danes najpogostejši tehnologiji za izdelavo odklopnikov. Na srednjenapetostnem nivoju prevladujejo vakuumski odklopniki, medtem ko SF6 odklopniki predstavljajo le do 5 % vseh odklopnikov. V zadnjem delu naloge so predstavljene stikalne prenapetosti ter povzetek prenapetostne analize ob uporabi vakuumskih odklopnikov. Ob koncu je podana rešitev in predlog vrste izbire novih odklopnikov.
Ključne besede: zračni odklopnik, vakuumski odklopnik, SF6 odklopnik, dimenzioniranje odklopnika, nuklearna elektrarna, standardi ANSI/IEEE
Objavljeno: 22.04.2010; Ogledov: 2281; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

8.
TERMODINAMIČNI PRERAČUN VIJAČNEGA IN BATNEGA KOMPRESORJA
Bojan Zorko, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava termodinamični pregled procesa kompresije zraka v vijačnem in batnem kompresorju. Izračunane veličine so osnovane na izmerjenih vrednostih skozi večletno obdobje obratovanja in kažejo realno sliko delovanja takšnih kompresorjev. V termodinamičnem procesu pri obeh tipih kompresorjev prihaja do manjše razlike, ki pa je v prid batnemu kompresorju. Kljub temu zaključujem, da zaradi konstrukcijskih razlik, ki jih imata obravnavana primera, vijačni kompresor vseeno predstavlja boljšo izbiro za obravnavano aplikacijo.
Ključne besede: termodinamika, vijačni kompresor, batni kompresor, idealni kompresor, dizajn vijačnice, politropa, izkoristek kompresije, IA zrak, NEK, (Nuklearna elektrarna Krško)
Objavljeno: 09.11.2010; Ogledov: 2991; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (18,75 MB)

9.
MODEL USPOSABLJANJA ZA VZDRŽEVANJE OSNOVNIH SREDSTEV
Sara Božič, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času ima skoraj vsaka organizacija informacijski sistem, s katerim podpira svoje procese. Z uvajanjem informacijskih sistemov v organizacije se poleg vsega pojavi tudi problem izobraževanja in navajanja ljudi, zaposlenih v organizaciji, na nov informacijski sistem. V Nuklearni elektrarni Krško so pred kratkim zamenjali svoj informacijski sistem. V diplomski nalogi je predstavljen način, kako naj se lotijo izobraževanja zaposlenih na področju vzdrževanja osnovnih sredstev. Predstavljena sta dva modula izobraževanja, ki ju ponuja Oracle, in sicer Oracle Learning Management in Oracle iLearning. Ugotovljeno je bilo, da je v danem primeru primernejši modul Learning Management. Predstavljeno je tudi orodje Oracle User Productivity Kit, ki omogoča razvijanje učne vsebine in lahek dostop končnim uporabnikom (udeležencem izobraževanja). V primeru Nuklearne elektrarne Krško je bilo ugotovljeno, da je orodje Oracle User Productivity Kit primerno, ker omogoča učenje s pomočjo vaj.
Ključne besede: - Nuklearna elektrarna Krško - izobraževanje - Oracle Learning Management - Oracle iLearning - Oracle User Productivity Kit
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 1604; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

10.
SISTEMI HLAJENJA V NUKLEARNIH ELEKTRARNAH Z VARNOSTNEGA VIDIKA
Jure Hojnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Jedrska energija predstavlja pomemben del proizvodnje električne energije v svetu, njen delež pa se z izgradnjami novih nuklearnih elektrarn povečuje. Le te veljajo ob normalnih pogojih obratovanja za zelo varne in zanesljive, hkrati pa tudi čiste vire, ki razen z jedrskimi odpadki ne predstavljajo obremenitve za okolje, vendar se to lahko v primeru napak operaterjev ali naravnih nesreč spremeni in konča s katastrofalnimi posledicami. V diplomski nalogi so predstavljeni sistemi, ki so pomemben člen med obratovanjem reaktorjev, ter tudi ob njihovih zaustavitvah, da se lahko te izvedejo varno. Po jedrski nesreči na Japonskem so se odprla številna vprašanja o varnosti ostalih nuklearnih elektrarn po svetu – med njimi tudi naše Nuklearne elektrarne Krško. Opisane so možnosti, da do nesreče s takšnimi posledicami sploh pride, v kolikor bi prišlo na območju elektrarne do naravnih nesreč (potresa, poplave), ter varnostni sistemi, ki bi bili uporabljeni pri gradnji drugega bloka in pomenijo večjo varnost v kritičnih pogojih obratovanja.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, nuklearna elektrarna, sistemi hlajenja, varnost obratovanja, okvare, nesreče
Objavljeno: 22.09.2011; Ogledov: 1490; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici