| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Odvzem krvi in urina pri novorojenčku : (diplomsko delo)
Nataša Kogelnik, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: odvzem, kri, urin, novorojenček
Objavljeno: 14.01.2009; Ogledov: 4595; Prenosov: 1336
.pdf Celotno besedilo (323,21 KB)

3.
Uporaba dihalnih blazinic na pediatriji
Tatjana Trajber, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili namen in način uporabe dihalnih (apnea) blazinic, ki se uporabljajo pri obravnavi otrok s tveganji za motnje dihanja. Opisali smo nekatera pogostejša respiratorna obolenja pri novorojenčku in dojenčku, ter zdravstveno nego teh otrok. Predstavili smo tudi standard negovalnih intervencij, ki se nanaša na uporabo apnea blazinic pri novorojenčku in dojenčku. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, katero smo izvedli leta 2009 med negovalnim osebjem na Kliniki za pediatrijo in Kliniki za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 16 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 46 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Zanimalo nas je mnenje negovalnega osebja o pravem namenu in pravilnem načinu uporabe apnea blazinic, o pravilni seznanjenosti z njihovim načinom delovanja, in varnostjo za otroka. Zanimalo nas je, ali negovalno osebje pri uporabi apnea blazinic ravna po predpisanem standardu negovalne intervencije. Ugotovili smo, da negovalno osebje pogosto uporablja apnea blazinice, da je seznanjeno s pravilnim načinom njihove uporabe in z njenim namenom ter da meni, da je to varen pripomoček za posebno nego otrok s tveganjem za motnje dihanja. Rezultati naše raziskave so razkrili tudi dve pomanjkljivosti — nepopolno seznanjenost negovalnega osebja s pravilnim načinom delovanja apnea blazinic in neuporabo standarda za isto negovalno intervencijo.
Ključne besede: apnea blazinica, motnje dihanja, novorojenček, dojenček, zdravstvena nega, standard negovalne intervencije
Objavljeno: 09.03.2010; Ogledov: 2082; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

4.
OSKRBA NOVOROJENČKA S KRČI V ENOTI INTENZIVNE TERAPIJE
Tjaša Grm, 2012, diplomsko delo

Opis: Krči se najpogosteje pojavljajo pri nedonošenčku, zato je ključnega pomena, da jih zdravnik čim prej diagnosticira in prične ustrezno zdraviti, saj s tem pogosto prepreči kasnejše motnje v razvoju. Medicinska sestra sodeluje z zdravnikom, mu poroča o vseh spremembah pri otroku in ima pri tovrstni oskrbi ključno vlogo, saj preživi z otrokom in njegovimi starši največ časa. Namen diplomskega dela je bil opisati oskrbo novorojenčka s krči v enoti intenzivne terapije in predstaviti vlogo medicinske sestre. Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija in kot raziskovalni instrument, smo uporabili delno strukturiran vprašalnik. Kvantitativne podatke smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel ter jih ponazorili v obliki frekvenčnih grafikonov. Rezultati. Vse (100 %) medicinske sestre pri delu z novorojenčki s krči uporabljajo metodo »handling« ter se ob tem zavedajo kako pomembna je le ta za otroka. 22 (88 %) medicinskih sester zaradi preobremenjenosti nima dovolj časa za zdravstveno-vzgojno delo s straši, obenem pa se 21 (84 %) medicinskih sester zaveda, da starši na stanje svojega otroka največkrat odreagirajo s strahom. Vse (100 %) medicinske sestre v okviru oskrbe nedonošenčka s krči kot njihovo pomembno vlogo opredeljujejo dokumentiranje in sodelovanje z zdravstvenim timom, 24 (96 %) pa kot eno izmed ključnih vlog medicinske sestre opredeljujejo tudi zdravstveno-vzgojno delo s starši. Razprava in sklep. Nedonošenček je majhno bitje, ki brez ustrezne zdravstvene obravnave nima veliko možnosti za preživetje. Medicinske sestre so dobro pripravljene in izobražene za delo. Kljub pomanjkanju kadra pa se zavedajo, da lahko samo kakovostna zdravstvena nega pripomore k izboljšanju zdravja novorojenčkov. Rešitev vidimo v povečanju števila zaposlenih, morda doslednejši razmejitvi delovnih nalog, še več strokovnih izobraževanj in usposabljanj za člane negovalnega tima.
Ključne besede: novorojenček, krči, medicinska sestra, zdravstvena nega, zdravstveno-vzgojno delo.
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1598; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

5.
Začetne težave pri dojenju
Ksenija Zalar, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: Diplomsko delo govori o začetnih težavah pri dojenju. Dojenje je zelo pomembno za novorojenčka in mater in ima številne prednosti za oba. Pri tem je zelo pomembno, da se mati za dojenje odloči že v času nosečnosti in da jo pri tem podpirata ter ji pomagata tudi partner in vsa družina. Začetne težave pri dojenju se pojavljajo tako pri materi kot pri novorojenčku. Pri prvi pristavitvi novorojenčka k prsim pomagajo medicinske sestre – babice v porodnišnicah. Najbolje za novorojenčka je, če je pristavljen k prsim v prve pol ure po rojstvu, saj je takrat njegov sesalni refleks najmočnejši. Namen: Namen diplomske naloge je ugotoviti, kakšne težave imata lahko pri dojenju mati in novorojenček ter kako lahko pri tem pomaga in svetuje medicinska sestra. Metode: Opravili smo študijo primera matere po enajstih funkcionalnih vzorcih Marjory Gordon. Rezultati: Študija primera je pokazala, da je imela mati največ težav že drugi dan po porodu, in sicer z razpokanimi in bolečimi bradavicami, pozneje pa tudi z zatrdlino v dojki. Novorojenček je imel težave predvsem z zaspanostjo, saj je večkrat spal tudi več kot štiri ure in pol, ter s prebavnimi motnjami – kolikami.
Ključne besede: novorojenček, dojenje, mati, porodnišnica, začetne težave pri dojenju.
Objavljeno: 15.01.2013; Ogledov: 1297; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (326,01 KB)

6.
Zdravstvena nega novorojenčka z zlatenico
Valentina Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega dela je predstavljen novorojenček z zlatenico. Opisane so razlike med fiziološko in patološko zlatenico, vzroki za nastanek zlatenice, ter zdravljenje. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisani negovalni problemi novorojenčka z zlatenico. Zlatenica je razdeljena na fiziološko in patološko. Opisana je fototerapija, kot eden najpogostejših načinov zdravljenja zlatenice in pa izmenjalna transfuzija (IT). Osredotočili smo se na vlogo medicinske sestre pri preprečevanju zlatenice ter aktivnosti zdravstvene nege v okviru 14 osnovnih življenjskih aktivnosti. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 30 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, zaposlenih na otroškem in porodnem oddelku splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Na podlagi rezultatov smo ugotovili kateri je najpogostejši negovalni problem pri novorojenčku z zlatenico, ali so medicinske sestre seznanjene z mejnimi vrednostmi indirektnega bilirubina in z vzroki za nastanek zlatenice, ter ali se izmenjalna transfuzija še uporablja kot eden od načinov zdravljenja.
Ključne besede: novorojenček, bilirubin, zlatenica, negovalni problemi, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 20.02.2013; Ogledov: 2065; Prenosov: 598
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

7.
Vloga diplomiranega zdravstvenika med vodenjem poroda v prehospitalnem okolju
Peter Brdnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Vloga diplomiranega zdravstvenika med vodenjem poroda v prehospitalnem okolju je odvisna predvsem od znanja, spretnosti in veščin. Za vsako odločitev in dejanje prevzema odgovornost, zato je kontinuirano izobraževanje in izpopolnjevanje na temo o nosečnosti in porodu izredno pomembno. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti potek poroda in vlogo diplomiranega zdravstvenika med potekom poroda na terenu. Raziskovalna metodologija: V raziskavi je bilo zajetih 5 enot NMP v severovzhodnem delu Republike Slovenije(Maribor, Slovenska Bistrica, Celje, Slovenske Konjice in Lenart). Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Tehnika zbiranja podatkov je bil anketni vprašalnik, ki smo ga meseca januarja in februarja 2013 razdelili med 100 anketirancev. Vrnjenih smo dobili 68 anketnih vprašalnikov, s pomočjo katerih smo ugotavljali seznanjenost enot NMP o porodu in vodenju poroda na terenu. Za opis osnovnih lastnosti smo uporabili deskriptivno metodo. Podatke smo statistično obdelali in jih grafično prikazali s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati: Anketiranci so imeli na terenu le nekaj porodov v svoji karieri. Za vodenje poroda imajo dejansko premalo znanja (65 %). Enota NMP Slovenska Bistrica je najbolj seznanjena o porodu nasploh. Anketiranci z daljšo delovno dobo niso bolj seznanjeni s potekom poroda kot anketiranci s krajšo delovno dobo. Vsi anketiranci se premalo udeležujejo strokovnih izobraževanj in izpopolnjevanj o porodu. Sklep: Enote NMP, ki so sodelovale v raziskavi, imajo premalo znanja o nosečnosti in vodenju poroda na terenu. Na to temo so potrebna dodatna kontinuirana strokovna izobraževanja in izpopolnjevanja s praktičnimi prikazi in preverjanjem znanja.
Ključne besede: nosečnost, porod, porod na terenu, porodnica, novorojenček, diplomirani zdravstvenik.
Objavljeno: 06.08.2013; Ogledov: 1671; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

8.
Novorojenček in zlatenica
Klaudija Lovrenčec, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena novorojenček in zlatenica. Opredeljeni so dejavniki tveganja in vzroki za nastanek zlatenica ter presnova in metode določanja bilirubina. Predstavljena sta najbolj pogosta načina zdravljenja zlatenice pri otroku, fototerapija in izmenjalna transfuzija. Opisana je tudi vloga medicinske sestre pri zdravstveni negi novorojenčka z zlatenico.
Ključne besede: novorojenček, zlatenica, dojenje, medicinska sestra, zdravstvena nega, otročnica.
Objavljeno: 09.06.2014; Ogledov: 1032; Prenosov: 474
.pdf Celotno besedilo (879,99 KB)

9.
ZAGOTAVLJANJE KONTINUIRANEGA DOJENJA PRI NOVOROJENČKU IN DOJENČKU
Tjaša Juvan, 2014, diplomsko delo

Opis: Dojenje je komunikacija med otrokom in materjo, je ljubezen, toplina, varnost, sreča in nedvomno najboljša možna prehrana za otroka. Vendar pa kontinuirano dojenje ni tako lahko doseči, kot se sliši. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so matere dovolj informirane o pomembnosti kontinuiranega dojenja za novorojenčka in dojenčka ter o morebitnih težavah pri dojenju.
Ključne besede: Kontinuirano dojenje, novorojenček, dojenček, vloga očeta, težave pri dojenju, tehnike dojenja.
Objavljeno: 06.01.2015; Ogledov: 905; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (657,19 KB)

10.
Razvoj dihalnih poti in dihalna stiska novorojenčka
Tamara Reberc, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena dihalna stiska in njena pojavnost pri novorojenčkih. Nezadosten in nepravilen razvoj dihalne poti močno pogojuje nastanek dihalne stiske ter povzroča težave pri dihanju novorojenčka. Dihalna stiska pri novorojenčkih velja za najpogostejši vzrok umrljivosti. Aktivnosti zdravstvenih delavcev zahtevajo zgodnje prepoznavanje dihalne stiske, uspešno preprečevanje ter zdravljenje. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kako dihalno stisko pri novorojenčku uspešno prepoznavajo medicinske sestre ter kakšne so ob tem njihove naloge in kompetence. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi smo uporabili kvantitativen pristop, kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik z 19 vprašanji. Kvantitativne podatke smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da so medicinske sestre uspešne pri ukrepanju in nudenju pomoči novorojenčku z dihalno stisko. S svojim znanjem znajo prepoznati znake dihalne stiske in pravilno ukrepati. Še vedno pa dvomijo v svoje kompetence in včasih sprejemajo napačne odločitve. Slep: V primeru dihalne stiske novorojenčka gre za nujno stanje, zato mora medicinska sestra redno spremljati novosti in spremembe, ki se pojavijo v smernicah za nudenje prve pomoči. Pomembno je zdravstveno – vzgojno delo medicinske sestre, ki svetuje staršem in predstavlja vezni člen med člani zdravstvenega tima.
Ključne besede: dihalna stiska, novorojenček, dihalne poti, diagnostika in zdravljenje, zdravstvena nega
Objavljeno: 26.09.2014; Ogledov: 2379; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (998,52 KB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici