| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 42
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
DELO NOVINARJA NA ŠPORTNEM PODROČJU
Mateja Dervarič, 2009, diplomsko delo

Opis: S pomočjo odgovorov, pridobljenih od izbranih športnih novinarjev, smo podkrepili oziroma ovrgli naša predvidevanja o tem, katere so bistvene značilnosti športnega novinarja ter kakšne so razlike med njim in novinarjem z drugega področja. Novinar se mora v vsakem trenutku zavedati svojih dolžnosti, biti mora pravičen in odkrit do javnosti in do svojih virov informacij. Imeti mora občutek za pripravo kvalitetnega novinarskega proizvoda in hkrati upoštevati tudi pravila novinarskega Kodeksa. Izobrazba ima velik pomen, saj dokazuje, da se je novinar nekaj naučil in si torej pridobil določena znanja, ki jih potrebuje pri svojem delu. Analiza športnih poročil nam je dala odgovor na to, v kakšni meri novinarji uporabljajo pridobljena znanja in katerim športom posvečajo določeni mediji največ pozornosti.
Ključne besede: Novinarstvo, šport, športni novinar, novinarska etika, viri informacij, javnost, objektivnost
Objavljeno: 18.06.2009; Ogledov: 11535; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (504,67 KB)

5.
KAKOVOST RADIJSKEGA NOVINARSTVA V SLOVENIJI
Mitja Šeško, 2009, diplomsko delo

Opis: Radio je bil prvi elektronski medij in ga poznamo že skoraj 90 let, skupaj s televizijo in tiskom pa sodi v skupino tradicionalnih in množičnih medijev. Od prvih poskusov prenosa signalov na daljavo do danes se je bistveno spremenil, tako v tehničnem kot vsebinskem smislu, še vedno pa je v prvi vrsti njegov cilj zabavati in informirati poslušalce. Prav zaradi slednjega pomemben delež predstavlja informativni program. Le-tega ustvarjajo novinarji, ki naj bi poročali objektivno in v skladu s profesionalnimi merili. Žal pa pod težo pritiskov s strani oglaševalcev vse bolj popuščajo, zato trpi kakovost novinarskega dela. Zgledi za prihodnost niso obetavni, a se jim bo potrebno odločno zoperstaviti.
Ključne besede: radio, zgodovina radia, novinar, kakovostno novinarstvo,
Objavljeno: 18.06.2009; Ogledov: 10628; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

6.
VIRTUALNA RADIJSKA NOVINARSKA REDAKCIJA
Milan Gačar, 2009, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomske naloge so sodobni postopki priprave radijskega informativnega programa. Za boljše razumevanje trenutnega stanja je opisan zgodovinski razvoj novinarske redakcije v svetu in pri nas, saj predstavlja tak razvoj podlago sodobnih procesov, ko večina radijskih redakcij prehaja s tradicionalnega na sodobni način dela. Sodobna tehnologija omogoča učinkovito organizacijo nastajanja informativnih radijskih vsebin, te pa postajajo temelj tudi drugim medijskim kanalom, kot so televizija in spletni portali. Diplomsko delo razkriva razlike med tradicionalno in sodobno radijsko novinarsko redakcijo in predstavlja dva koncepta sodobne, virtualne radijske novinarske redakcije — kombinirani in besedilno-zvočni koncept, ob tem pa podaja tudi smernice za izbiro primernega koncepta pri posodabljanju dela v radijski novinarski redakciji.
Ključne besede: radio, novinarstvo, informativni program, novinarska redakcija, tiskovna agencija, zvokovni urejevalnik, urejevalnik besedila, story
Objavljeno: 16.10.2009; Ogledov: 10993; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (13,07 MB)

7.
SLOVSTVENA FOLKLORA V OČEH MLADOLETNIKOV (TERMINOLOGIZACIJA, RAZUMEVANJE IN ŽIVOST SLOVSTVENE FOLKLORE MED OSNOVNOŠOLCI)
Andreja Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je raziskati koliko učenci devetih razredov osnovne šole poznajo sodobno terminologijo slovstvene folklore, koliko jo razumejo in preveriti živost te veje besedne umetnosti med osnovnošolci. Z anketnim vprašalnikom sem se podala na tri osnovne šole, ki delujejo v središču mesta Maribor in štiri osnovne šole zunaj tega mesta. V raziskavi je sodelovalo 92 učencev primestnih osnovnih šol ter 88 učencev mestnih osnovnih šol. Predstavila sem, kako sta se pomen in vloga slovstvene folklore skozi čas spreminjala, na kar kažejo učni načrti, ki so bili tedaj v veljavi. Posebej sem obravnavala učni načrt za izbirni predmet slovenščina — šolsko novinarstvo, ki je v veljavi danes in priročnike, s pomočjo katerih je moč doseči v učnem načrtu zastavljene cilje. Opisala sem osnovne pojme slovstvene folklore, njeno terminologijo in njen žanrski sistem.
Ključne besede: Slovstvena folklora, umetnost govorjenega jezika, žanrski sistem slovstvene folklore, učni načrt za izbirni predmet slovenščina – šolsko novinarstvo, osnovna šola.
Objavljeno: 23.07.2010; Ogledov: 2434; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (739,56 KB)

8.
Poročanje medijev o kriminaliteti : diplomsko delo
Mateja Štolfa, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: kriminaliteta, mediji, novinarstvo, poročanje, časniki, članki, analize, diplomske naloge
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 1823; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (929,70 KB)

9.
PARLAMENTARNI KANAL TV SLOVENIJA: PRIMER ORGANIZACIJE NOVINARSKEGA DELA
Tanja Rosandić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobneje predstavljen tretji (parlamentarni) kanal slovenske javne radiotelevizije, ki poleg prenosov in posnetkov plenarnih zasedanj, parlamentarnih sej in sej drugih delovnih teles program dopolnjuje tudi z uredniško oblikovanimi vsebinami. Pri tem ugotavljamo, da tako imenovano klasično novinarstvo počasi izginja, kar je posledica kadrovskih in finančnih omejitev javnega servisa ter tehnoloških novosti. Poseben poudarek naloga nosi na organizaciji dela tamkajšnjih novinarjev in novinarjev nasploh vključno s trenutnim zadovoljstvom pri delu. Za prikaz vseh novinarskih opravil v dnevu smo izvedli vprašalnik in intervju. Ugotovili smo, da sodoben način novinarskega dela zajema mnogo več opravil v primerjavi s klasičnim novinarstvom, saj ustvarjalci ne sestavljajo zgolj tekstovnih vsebin in poročajo o aktualnih dogodkih, ampak opravljajo še mnoge druge naloge.
Ključne besede: tematski kanal, parlamentarni kanal, TV SLO 3, televizijsko novinarstvo, organizacija novinarskega dela
Objavljeno: 07.03.2016; Ogledov: 644; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

10.
POMEN ODNOSOV Z JAVNOSTMI ZA SODOBNO NOVINARSTVO
Melisa Žilič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, in sicer na zaokroženi teoretični del, kjer predstavimo vse definicije odnosov z javnostmi in delovanje odnosov z javnostmi, novinarstva, odnosov z mediji ter razmerja med novinarji in predstavniki odnosov z javnostmi. V tem delu se bomo poglobili predvsem v zgodovino in razvoj odnosov z javnostmi, novinarstva in tudi same javnosti. Spoznali bomo, da veliko teoretikov meni, da so odnosi med novinarji in predstavniki za odnose z javnostmi napeti, predvsem zaradi nepoznavanja oziroma nezanimanja za delo drug drugega. Prav tako si bomo podrobneje pogledali modele komuniciranja, ki veljajo na področju odnosov z javnostmi. Dandanes novinarji in tudi predstavniki za odnose z javnostmi drug brez drugega ne morejo pravilno delovati. Njihovo sodelovanje obema področjema predstavlja koristno zvezo. Novinarji, zaradi različnih razlogov, danes težko pridejo do informacij, predstavniki za odnose z javnostmi pa jim predstavljajo dober in predvsem brezplačen vir informacij. Novinarji pa predstavnikom za odnose z javnostmi predstavljajo možnost razširjanja njihovih sporočil širši javnosti. Zato smo v drugem, empiričnem delu, poskušali odkriti pravo naravo njihovih odnosov in predvsem ugotoviti, kakšno vlogo ima sporočilo PR v novinarskem prispevku. S pomočjo vprašalnika oziroma kratkega intervjuja smo povprašali deset predstavnikov za odnose z javnostmi in deset novinarjev za mnenje o delu drug drugega.
Ključne besede: Ključne besede: odnosi z javnostmi, odnosi z mediji, novinarstvo, javnost
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 8141; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici