| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA INVESTIRANJA V PODJETJU MOJ BIRO S. P.
Maja Pipuš, 2016, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi diplomske naloge se bomo ukvarjali z analizo investiranja v podjetju, saj so dobro načrtovane investicijske odločitve še kako pomembne za podjetje, ker nam predstavljajo naložbe, ki se bodo izvršile v prihodnosti in kot rezultat tega nam bodo prinašale pozitiven donos v podjetje. Za razvoj in obstoj podjetja so dobro načrtovane in izbrane investicije najpomembnejši razvojni dejavnik, saj se lahko le tako podjetje razvija v pravo smer, je konkurenčno na tržišču, dosega pričakovane rezultate ter je v koraku s časom. Ne vemo niti, kako se bodo razmere na trgu dolgoročno spreminjale, saj so dandanes za podjetja zelo neugodne. Zato želimo ugotoviti, ali je investicija smiselna, če nam bo dala želene pozitivne rezultate, katere od naložbe pričakujemo, saj lahko v podjetje prinese uspeh ali pa celo propad.
Ključne besede: investiranje, priskrba virov financiranja, notranji in zunanji viri financiranja, statične in dinamične metode
Objavljeno v DKUM: 10.08.2016; Ogledov: 1312; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

2.
POSEBNOSTI FINANCIRANJA DRUŽINSKEGA PODJETJA PRI RAZVOJU IN RASTI
Dušanka Poročnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Ker uvrščamo družinska podjetja med mala in srednje velika podjetja, se srečujejo s problemom pridobivanja potrebnih sredstev. Kljub številnim težavam, s katerimi se srečujejo, v povprečju bolje uspevajo kot nedružinska podjetja. Kratkoročna stabilnost in dolgoročna krepitev uspešnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva je odvisna tudi od tega, kako se bodo družinska podjetja sposobna soočati z globalnim in konkurenčnim okoljem. Zato morajo podjetja nenehno slediti inovacijam in novim potrebam na trgu. Potrebno je vlagati v razvoj podjetja, saj je uspešnost podjetja pogoj za njegov obstoj. Obstoj podjetja, njegova uspešnost, razvoj in rast, pa služijo k večji blaginji vseh udeležencev v procesu.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskega podjetja, financiranje, zunanji viri financiranja, notranji viri financiranja, bančni kredit, državni viri, investicije, razvoj podjetja, rast podjetja.
Objavljeno v DKUM: 27.11.2013; Ogledov: 1299; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (770,89 KB)

3.
VIRI FINANCIRANJA PODJETIJ V SLOVENIJI NA PRIMERU PODJETJA X
Mojca Černčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar ima dva dela, in sicer teoretični del, v katerem so opisani viri financiranja podjetij v Sloveniji, in praktični del, v katerem je teorija prenesena na primer, konkretno na primer Paloma d.d.. Podjetja ki poslujejo, rastejo in se razvijajo, imajo na razpolago različne vire financiranja. Poznamo notranje in zunanje vire financiranja podjetij. Z vidika lastništva razlikujemo lastniško in dolžniško financiranje podjetij. Lahko pa se financirajo s pomočjo nepovratnega financiranja, ki prihaja s strani države. S številnimi omejitvami pri dostopu finančnih sredstev se soočajo podjetja, ki so šele na začetku svojega razvoja. Podjetje Paloma d.d., se pretežno financira z zunanjimi viri financiranja, natančneje z lizingom. Zraven tega se podjetje financira tudi z dolgoročnimi finančnimi obveznostmi do bank. Z lizingom podjetje ne pride do denarnega, ampak do stvarnega kapitala. Predmet operativnega lizinga so trajne potrošne dobrine (avto). Pri operativnem lizingu pa se sklenjene pogodbe nanašajo na krajši čas kot je življenjska doba zakupljenega predmeta. Za finančni lizing je značilno, da gre za dolgoročno pogodbo med lastnikom stalnega sredstva in zakupnikom.
Ključne besede: financiranje, kapital, lastniško financiranje, dolžniško financiranje, delniški kapital, tvegani kapital, notranji in zunanji viri financiranja, dobiček, amortizacija, kredit
Objavljeno v DKUM: 16.10.2013; Ogledov: 2699; Prenosov: 531
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

4.
PRISKRBA VIROV FINANCIRANJA V VELIKIH PODJETJIH
Sara Pristovnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Na podlagi kriterijev razvrščanja podjetij, smo v skladu z v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah opredelili veliko podjetje. Velika podjetja imajo na razpolago veliko različnih načinov za pridobitev virov financiranja. Ker je finančno tržišče bolj prilagojeno velikim podjetjem, z dostopom do virov financiranja nimajo težav. Financiranje je proces, ki odloča o priskrbi različnih virov financiranja, obsega aktivnosti ugotavljanja potrebnih finančnih sredstev in aktivnosti pridobivanja virov financiranja. Podjetja potrebujejo sredstva zaradi različnih namenov, kot so razvoj, širitev, preživetje na trgu, funkcioniranje poslovanja ali za splošne namene. V našem diplomskem delu smo spoznali vse možne oblike priskrbe virov financiranja v podjetjih. Ugotovili smo, da nam je na razpolago pestra izbira. Izbiramo lahko med notranjimi in zunanjimi viri financiranja. Med notranje financiranje štejemo nerazdeljen dobiček, amortizacijo in druge notranje vire, med zunanje vire pa spadajo kapitalski vložki, krediti, subvencije in posebne zunanje oblike (lizing, faktoring, forfeting). Podjetja lahko finančna sredstva pridobivajo tudi z vidika lastništva, iz lastniških in dolžniških virov. Med lastniški kapital spadajo vsi notranji viri, kapitalski vložki in subvencije. V okvir dolžniškega kapitala pa uvrščamo kreditne oblike in posebne zunanje oblike. Spoznali smo, da je zelo pomembno, da znajo podjetja najti pravi vir financiranja in se odločiti o njegovi ceni. Pri odločitvi o virih financiranja je treba poiskati najboljšo rešitev, ki se prilagaja optimalni finančni strukturi sredstev v podjetjih. Vsak vir ima svojo ceno in predstavlja strošek za podjetja. Pri tem si lahko pomagamo z izračunom posameznih stroškov. Ugotoviti in oceniti je potrebno stroške lastniškega in stroške dolžniškega kapitala, potem pa tehtati povprečni strošek kapitala, saj imajo različna podjetja tudi precej različno ciljno finančno strukturo. Na ta način si lahko podjetja zagotovijo najugodnejše financiranje, ki je potrebno za uspešno poslovanje. Na primeru podjetja »X« d. d. smo spoznali osnovne vire financiranja. Načine financiranja podjetja smo razbrali iz bilance stanja. Pri analizi finančnega položaja smo si pomagali tudi z izračuni različnih finančnih kazalnikov. Iz ugotovitev lahko povzamemo, da se podjetje »X« d. d. v veliki meri financira z zunanjimi viri. Kot najpogostejša oblika se pojavljajo dolgoročni in kratkoročni krediti. Finančna struktura tako prikazuje manjši delež lastniškega kapitala in večji del dolžniškega kapitala. Na poslovanje podjetja z negativnimi učinki močno vpliva finančna kriza, ki vpliva na visoko stopnjo zadolženosti.
Ključne besede: veliko podjetje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, stroški virov financiranja, lastniški kapital, dolžniški kapital, finančni kazalniki.
Objavljeno v DKUM: 10.12.2012; Ogledov: 2149; Prenosov: 329
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

5.
BANČNI KREDIT KOT VIR FINANCIRANJA PODJETIJ
Sabina Čuček, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Obravnavanje financiranja v podjetju se nanaša na opravila priskrbe, uporabe sredstev, gospodarjenje z njimi ter vračanje sredstev njihovim virom. Pri določanju finančnih ciljev podjetja in pri sprejemanju finančnih odločitev je potrebno nujno spremljati načela financiranja. Podjetje ima pri financiranju svojega poslovanja številne možnosti, med katerimi lahko izbira. Na voljo ima notranje in zunanje vire financiranja. Med zunanjimi je najpomembnejši kredit. Podjetnikom omogoča predvsem nemoteno, gospodarno in kar se da donosno proizvodnjo. Namen diplomskega seminarja je podrobneje predstaviti značilnosti bančnega kredita. Kredit je prenos vrednosti na drugo osebo, bodisi denarja, blaga ali storitev, v upanju da bo ta oseba nekega dne v prihodnosti sposobna in pri volji plačati enako vrednost. Podjetja se zelo pogosto odločajo za bančni kredit, ki ga daje banka. Banka je posrednik na finančnem trgu in ustvari največ prihodkov s kreditnimi plasmaji. Pri kreditnem poslovanju je predvsem navzočo kreditno tveganje. Banka upravlja kreditno tveganje predvsem z ugotavljanjem kreditne sposobnosti kreditojemalca. Bančno kreditiranje ima velik vpliv na gospodarstvo. S kreditiranjem banke pripomorejo k rasti in razvoju podjetij in celotnega gospodarstva.
Ključne besede: financiranje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, kredit, tveganje, oblike kreditov
Objavljeno v DKUM: 25.11.2011; Ogledov: 1738; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (558,27 KB)

6.
DRUŽINSKA PODJETJA IN POSEBNOSTI VIROV FINANCIRANJA
Janja Herega, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli predstaviti družinsko podjetje in posebnosti njegovih virov financiranja. Podjetje se lahko poslužuje notranjih in zunanjih virov financiranja, pri tem pa bi naj sledilo pravilom in načelom financiranja. Notranji viri financiranja so dobiček, amortizacija in različni drugi notranji viri. Med zunanje vire pa prištevamo bančne kredite, državne vire, lizing, faktoring, forfeting, sklade tveganega kapitala in poslovne angele. Problemi s katerimi se soočijo podjetja pri pridobivanju virov so omejene možnosti dostopa do finančnih sredstev, predraga finančna sredstva in nepoznavanje nekaterih oblik financiranja. Družinska podjetja pa zraven vsega tega omejuje še njihova konzervativnost. Namreč največja želja podjetnika je, da podjetje ostane v družinski lasti.
Ključne besede: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskega podjetja, financiranje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, posebne oblike financiranja, bančni kredit, državni viri, lizing, skladi tveganega kapitala, faktoring, forfeting, poslovni angeli
Objavljeno v DKUM: 31.01.2011; Ogledov: 2657; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

7.
ANALIZA STRUKTURE VIROV FINANCIRANJA V PODJETJU GORENJE d.d.
Barbara Čuješ, 2010, diplomsko delo

Opis: Financiranje podjetja je proces, ki mu zagotavlja nemoteno poslovanje, varnost, neodvisnost in donosnost. V podjetju se nanaša na priskrbo in uporabo sredstev, gospodarjenje z njimi, vračanje sredstev njihovim virom, razporejanje finančnih izidov in s tem nastala finančna razmerja. Da bi bilo podjetje pri financiranju kar se da gospodarno, mora upoštevati tudi določena načela in pravila financiranja. Priskrba sredstev podjetju je mogoča iz notranjih in zunanjih virov financiranja. O notranjem financiranju govorimo, kadar podjetje uporabi lastne vire za financiranje svojega poslovanja. Pri tem lahko gre za samofinanciranje, kot so nerazdeljeni čisti dobiček, dobiček poslovnega leta in amortizacija. Pri zunanjem financiranju pa gre za pritok kapitala v podjetje od zunaj, in sicer z najemom kreditov ali z novim lastniškim kapitalom. Med oblike zunanjega financiranja uvrščamo kapitalske vložke, kredite, subvencije in financiranje s posebnimi oblikami financiranja. Zunanji viri financiranja torej predstavljajo sekundarni vir financiranja podjetja, s katerim podjetje dopolnjuje notranje vire financiranja. Podjetje Gorenje d.d. se financira tako z lastniškim kot tudi z dolžniškim kapitalom. Lastniško financiranje je omogočeno z doseženim čistim dobičkom in amortizacijo. Najpogostejše oblike dolžniškega financiranja pa so krediti in obveznosti do dobaviteljev. Gorenje d.d. v svoji finančni strukturi prikazuje manj lastniškega in več kot polovico dolžniškega kapitala. Obravnavano podjetje sem analizirala tudi s pomočjo kazalnikov, ki so pokazali, da so bili najboljši rezultati v letu 2007. Tako kazalniki financiranja, ki omogočajo presojo ugodnosti sestave obveznosti do virov sredstev, kazalniki investiranja, ki omogočajo presojo ugodnosti sestave sredstev poslovnega subjekta, kazalniki plačilne sposobnosti kot tudi kazalniki gospodarnosti in donosnosti, pod čemer razumemo ugodno razmerje med doseženim finančnim rezultatom in vloženimi sredstvi. Gorenje d.d. je bilo v vseh treh letih plačilno sposobno in tudi uspešno podjetje, saj je v proučevanem obdobju poslovalo pozitivno, v vseh treh letih pa je doseglo tudi čisti dobiček.
Ključne besede: financiranje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, lastniški kapital, dolžniški kapital, stroški kapitala, kazalniki
Objavljeno v DKUM: 25.08.2010; Ogledov: 4406; Prenosov: 691
.pdf Celotno besedilo (700,10 KB)

8.
FINANCIRANJE MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ
Simon Salezina, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem želel predstaviti možne vire financiranja malih in srednjih podjetij v Sloveniji. Slovensko malo gospodarstvo predstavlja namreč več kot 99 odstotkov vsega gospodarstva. Sredstva lahko pridobivamo iz notranjih in zunanjih virov financiranja. Notranji viri so dobiček, amortizacija in drugi kratkoročni denarni tokovi. Zunanje financiranje pa je mogoče z bančnimi krediti, lizingom, tveganim kapitalom, faktoringom, forfetingom ali z državnimi viri. Slovenska MSP se srečujejo s podobnimi ovirami, kot MSP v ostalih Evropskih državah. Problem financiranja slovenskega malega gospodarstva so omejene možnosti dostopa do finančnih sredstev, predraga finančna sredstva, omejitve pri najemanju posojil v tujini in nepoznavanje drugih oblik financiranja (tvegani kapital, faktoring, forfeting). Glavna ugotovitev tega diplomskega dela je, da je treba MSP-jem še bolj olajšati dostop do finančnih sredstev.
Ključne besede: mala in srednja podjetja (MSP), financiranje, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, Slovenija, bančni kredit, lizing, tvegani kapital, faktoring, forfeting, skladi.
Objavljeno v DKUM: 29.01.2010; Ogledov: 3938; Prenosov: 611
.pdf Celotno besedilo (458,09 KB)

9.
ZUNANJI VIRI FINANCIRANJA PODJETJA S PRIMEROM
Gregor Križnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Finančna funkcija je podvržena stihiji tržnega okolja, v katerem podjetja delujejo ter stihiji neenakomernega pritekanja in odtekanja denarja v podjetje oziroma iz njega. Če pa želimo doseči postavljene cilje poslovne politike, ne smemo finančne funkcije prepustiti stihiji, ampak jo moramo uravnavati, usmerjati. Vsi ukrepi, ki se jih lotevamo zato, da bi usmerjali finančno funkcijo in tako dosegli določene finančne cilje, pa tvorijo finančno politiko. Finančna politika ima torej svoje področje delovanja, svoje cilje in instrumente. Cilji finančne politike se v literaturi in praksi tržnega gospodarstva postavljajo različno, vendar se v tej zvezi govori predvsem o rentabilnosti in likvidnosti. Pogosto se pojavljajo tudi vprašanja kaj je prvi cilj finančne politike, ali rentabilnost ali likvidnost. Prevladuje tisto stališče, ki je tudi najrealnejše, pravi pa, da morata biti likvidnost in rentabilnost kot cilja finančne politike v ravnotežju. Rentabilnost in likvidnost sta namreč v določenem nasprotju. Poslovne finance predstavljajo aktivnosti za pridobivanje potrebnih finančnih sredstev in aktivnosti, povezane z upravljanjem finančnih sredstev. Povezane so z drugimi področji v podjetju, predvsem z računovodstvom, proizvodnjo in trženjem. Lahko trdimo, da so finance tiste, ki povezujejo vsa poslovna področja in da imajo vse poslovne odločitve na vseh področjih poslovanja finančne posledice. Finančni oddelek mora te posledice spremljati in posredovati povratne informacije drugim delom podjetja. Pomen poslovnih financ se je v zadnjih desetletjih spremenil. Nekoč je bil omejen zgolj na pridobivanje zadostnega obsega finančnih sredstev po čim nižji ceni in želeni ročni strukturi oziroma drugače rečeno finančne odločitve. S prenosom analitičnega instrumentarija iz drugih področij se je hitro razvijala tudi finančna teorija in tudi poslovne finance, ki so se razširile tudi na področje upravljanja s kratkoročnimi in dolgoročnimi naložbami podjetja, kar imenujemo investicijske odločitve. Pri financiranju mora podjetje še posebej paziti na pravila vodoravne in navpične finančne strukture. Še posebej je pomembno omeniti zlato bilančno pravilo, ki pravi, da mora podjetje kratkoročne investicije financirati s kratkoročnimi viri sredstev, dolgoročne investicije pa z dolgoročnimi viri sredstev. Podjetje ima pri financiranju svojega poslovanja veliko različnih možnosti kako priti do finančnih sredstev in katera sredstva uporabiti za financiranje podjetja. Prosto lahko izbira med notranjimi in zunanjimi viri financiranja. Med notranje vire financiranja štejemo nerazdeljen dobiček in amortizacijo, katere se kot vir financiranja lahko koristi le tisti del, ki se je s procesom vnovčevanja terjatev preoblikoval v denar. Med zunanje vire financiranja prištevamo kapitalske vložke, ki so lahko v obliki navadnih delnic, prednostnih delnic in nakupnih bonov. Sledijo obveznice, ki so različnih vrst, in sicer: zamenljive obveznice, brezkuponske obveznice, obveznice z nakupnim bonom, obveznice s spremenljivo obrestno mero in indeksne obveznice. Podjetje lahko najema kredite, ki so različnih ročnosti, in sicer dolgoročni ter kratkoročni. Med običajne zunanje vire financiranja sodijo še subvencije, ki jih lahko podjetje prejema npr. od države. Med posebne oblike zunanjega financiranja pa sodijo zakup oziroma leasing, faktoring, franšizing, tvegani kapital in pa financiranje s pomočjo poslovnih angelov. Leasing je oblika financiranja, ki ni niti prodaja niti najem, delno pa vsebuje elemente obojega. Finančni leasing je zelo podoben prodaji, medtem ko je operativni leasing bolj podoben najemu. Faktoring je finančno orodje, ki nudi odpravljanje tveganj v finančnem poslovanju, učinkovitejše upravljanje s terjatvami in izboljšanje finančne likvidnosti. Posebej primeren je za majhna, srednje velika in hitro rastoča podjetja. Franšizing je pri nas še relativno mlad, je pa pogodbeno razmerje, v katerem dajalec franšizinga (franšizor) pridobitelju fra
Ključne besede: Ključne besede: financiranje podjetja, notranji viri financiranja, zunanji viri financiranja, posebne oblike zunanjega financiranja, struktura virov financiranja, Alpos d.d..
Objavljeno v DKUM: 28.01.2010; Ogledov: 4991; Prenosov: 654
.pdf Celotno besedilo (535,44 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici