SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OBVLADOVANJE IN PREPREČEVANJE KRIZE V PODJETJU
Matej Zupanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Gospodarski in finančni pritisk sta glavna dejavnika v zadnjih letih, ki sta močno prizadela uspešnost številnih podjetij in posledično povzročila propad podjetij. Poslovodstvo je ključno pri reševanju in nadaljnjem obstoju podjetja, saj mora pravilno in pravočasno ukrepati, ko zazna in prepozna prve znake krize v podjetju. Kvaliteten nabor znanja in strokovno usposobljeni vodje so potrebni za uspešno obvladovanje in preprečevanje krize. Pomembno je poudariti, da je krizo lažje preprečevati kot pa zdraviti. Skozi diplomski seminar smo v teoretičnem delu opredelili pojem krize, kot jo opisujejo različni avtorji. Krizo smo razdelili po več vidikih oziroma načinih, definirali različne faze ter opredelili simptome in povode krize. Iz teoretičnega stališča smo našteli in razložili zunanje ter notranje vzroke za nastanek krize, opisali smo različne poglede na vodenje podjetja v krizi, navedli najpogostejše in najpomembnejše ukrepe za odpravo le-te ter opisali zdravljenje v primeru stečaja in prisilne poravnave. V praktičnem delu seminarja smo obravnavali podjetje Agis zavore d.d., kjer smo s politično-pravnimi, ekonomskimi, socio-kulturnimi in tehnološkimi dejavniki izvedli analizo okolja podjetja ter ugotavljali, kako vplivajo na samo podjetje. V raziskovanje smo vključili tudi SWOT analizo in analizo interesnih skupin. Na osnovi računovodskega izkaza izbranega podjetja smo s pomočjo Altmanovega obrazca, zgolj informativno presodili zdravje podjetja, analizirali poslovni izid ter navedli vzroke za negativen poslovni izid.
Ključne besede: znaki krize, obvladovanje in preprečevanje krize, faze krize, simptomi in povodi krize, notranji in zunanji vzroki krize, ukrepi za odpravo krize, zdravljenje krize.
Objavljeno: 13.08.2012; Ogledov: 1361; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (847,23 KB)

2.
NEUČINKOVITO VODENJE PODJETJA KOT KLJUČNI NOTRANJI VZROK KRIZE
Ksenija Kosem, 2013, magistrsko delo

Opis: Globalna konkurenca in hitre spremembe sta ključna dejavnika, ki v današnjem času krojita usodo obstoja in razvoja podjetja. V zadnjem obdobju med ključne elemente uvrščamo tudi motnje v delovanju sistemov, ki so posledica različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. Govorimo o krizni situaciji v podjetju, o morebitni njegovi eksistenčni ogroženosti ter zahtevah po nenehnem prilagajanju in iskanju novih rešitev, kar pravzaprav daje pojmu kriza oznako pozitivne funkcije. Kriza pa je dejansko posledica v daljšem obdobju sprejetih napačnih poslovnih odločitev in ravnanj managementa ter škodljivih vplivov iz okolja. Razlogi, ki privedejo do izrednega stanja, so po vsebini zelo raznoliki, v osnovi jih delimo na notranje in zunanje vzroke krize, med katerimi prevladujejo predvsem tisti, ki nastanejo v notranjem okolju podjetja. Vloga vodenja je danes pomembnejša kot kadar koli v preteklosti. Z odličnim vodenjem je namreč mogoče vplivati na izboljšanje poslovanja in ustvarjanje jasnega cilja podjetja, to je doseganje odličnih rezultatov. Najpogostejša znamenja, ki opozarjajo na prisotnost krize v podjetju, pa so v večini primerov prav poslovni in organizacijski vzroki, ki izhajajo iz neustreznega in neučinkovitega vodenja podjetja, večjih napak pri sprejemanju odločitev v zvezi z upravljanjem podjetja in iz odsotnosti sinergije v povezovanju znotraj podjetja. Glede na navedeno lahko neučinkovito vodenje označimo kot enega izmed ključnih notranjih vzrokov krize. Predmet analize magistrskega dela je srednje veliko slovensko podjetje, ki se srečuje s težavami v poslovanju. Skozi proces poslovne in finančne analize podjetja za ugotavljanje finančnega stanja in zdravja podjetja smo pridobili potrebne podatke, rezultate in informacije, na osnovi katerih je management utemeljeno sprejel odločitev za sanacijo poslovanja podjetja. Ključna ugotovitev poslovne in finančne analize je, da so finančne težave v podjetju predvsem posledica neučinkovito organizirane funkcije vodenja na vseh ravneh v podjetju, ki se odraža v zviševanju stroškov poslovanja in hkrati zmanjševanju poslovnega izida. Implementacija predlaganih sprememb v okviru sanacije podjetja zelo ugodno vpliva na povečanje učinkovitosti vodenja, kar se kaže v večji produktivnosti in uspešnosti poslovanja podjetja. Navedeno pa prispeva tudi k povečanju konkurenčnih prednosti poslovnega sistema. Učinkovito izvajanje vodstvene funkcije s strani managementa je pogoj za obstoj, razvoj in rast podjetja. Je ravnanje, ki podjetju zagotavlja uspešnost in ga loči od preostalih manj uspešnih udeležencev na trgu.
Ključne besede: kriza, notranji in zunanji vzroki krize, poslovna analiza podjetja, finančna analiza podjetja, ključni finančni kazalniki, funkcija vodenja, neučinkovito vodenje podjetja, sanacija kriznega stanja, učinkovito vodenje podjetja, uspešni udeleženci na trgu
Objavljeno: 02.09.2013; Ogledov: 1550; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici