| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija in načrtovanje razmestitve delovne opreme v podjetju uniforest d.o.o. : magistrsko delo
Svit Ribič, 2020, magistrsko delo

Opis: Med slovenskimi in tujimi podjetji lahko pogosto zasledimo veliko razliko v stopnji njihove organizacijske zrelosti in organiziranosti. Številna slovenska podjetja imajo tako precejšnje možnosti izboljšanja na področju organiziranosti. Med tovrstna podjetja lahko uvrstimo tudi podjetje Uniforest d.o.o., ki večino svojih produktov izvaža v tujino. Izvozno naravnana podjetja so pod stalnim pritiskom doseganja dobavnih rokov. Samo ob učinkovitih proizvodnih procesih in uspešnem vodenju lahko slovenska podjetja konkurirajo in preživijo na tujem trgu. V magistrski nalogi bomo preučili podjetje Uniforest d.o.o., optimizirali proces montaže gozdarskih vitel in na podlagi montažnih operacij določili optimalno razmestitev delovnih mest. Magistrsko delo bo obsegalo tudi aktivacijski načrt celotnega projekta z opredeljenim časovnim načrtom in ekonomiko projekta. Glavni cilj naloge je z realnimi podatki ovrednotiti montažno linijo in podati predlog nove razmestitve delovnih mest. Podjetje bo pridobljene podatke lahko uporabilo za norme, ki jih sedaj ni.
Ključne besede: razmestitev, časovni normativi, organizacija dela, optimizacija, stroški
Objavljeno v DKUM: 01.12.2020; Ogledov: 1292; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

2.
Optimizacija izdelovalnih procesov z uvedbo sodobnih pristopov merjenja časa
Gašper Oswald, 2016, magistrsko delo

Opis: Obravnavana tematika magistrskega dela vsebuje predstavitev in implementacijo sodobnih pristopov optimizacije različnih tehnoloških procesov na podlagi časovnih normativov. Z analizo obstoječega stanja in s pomočjo zajetih podatkov je bilo ob podpori regresijskih izračunov mogoče izdelati interne standardne kataloge časovnih izvedb. Poenotena shema normativov tako bistveno olajša nadaljnje delo priprave tehnologije pri terminiranju proizvodnih procesov, kar se še posebej pozna pri produktivnosti in optimiranju izdelovalnih procesov v proizvodnem okolju.
Ključne besede: časovni normativi, planski časi, REFA, DRIGUS, MEZA, PLAZET
Objavljeno v DKUM: 26.09.2016; Ogledov: 1775; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (8,29 MB)

3.
4.
5.
NORMAR - INFORMACIJSKO PODPRT SISTEM ZA UGOTAVLJANJE PODATKOV V PROIZVODNJI
Sašo Sršen, 2014, diplomsko delo

Opis: Enega izmed temeljnih podatkov vsake urejene proizvodnje v smislu organizacije prav gotovo predstavljajo časovni podatki, točneje časovni normativi. Ker v svetu obstajata samo dve metodologiji za določanje časovnih normativov, ki sta globalno priznani (ena izmed njih je REFA), so se srednja in večja proizvodnja podjetja primorana odločiti katero pot bodo ubrala. Diplomsko delo predstavlja prvo slovensko informacijsko podprto implementacijo REFA metodologije, t.i. sistem NORMAR. Vsebuje tako teoretična ozadja kot tudi uporabniški in tehnični nivo rešitve, dotakne pa se tudi aplikacije sistema v praksi.
Ključne besede: normar, časovni normativi, proizvodnja, informacijski sistem, REFA
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 1838; Prenosov: 653
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

6.
EKONOMIČNOST IZBORA IZVAJALCA ZA GRADNJO POSLOVNO STANOVANJSKEGA OBJEKTA IN GRADBENA POGODBA
Simona Strašek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo zastopali vlogo investitorja, ki izpolnjuje pogoje za gradnjo poslovno stanovanjskih objektov. V tej vlogi se namreč vedno znova postavlja vprašanje ali je ekonomično graditi objekte za trg v vlogi glavnega izvajalca del ob angažiranju podizvajalcev, ali gradnjo prepustiti najugodnejšemu ponudniku. Za pridobitev ustreznega odgovora na to vprašanje, se morajo pripraviti aproksimativni izračuni skrčene lastne cene na podlagi popisov gradbeno-obrtniških del, oz. si pridobiti ponudbe na trgu. Ob sklenitvi gradbene pogodbe moramo preučiti pravne podlage, zakonodajne možnosti in najprimernejše oblike gradbenih pogodb. V prvem delu diplomskega dela bomo iz popisov del za poslovno stanovanjski objekt izbrali dvanajst postavk in za njih izračunali skrčeno lastno ceno s pomočjo gradbenih normativov Obrtne Zbornice Slovenije ter trenutnih tržnih cen. Oblikovano skrčeno lastno ceno bomo primerjali s ponudbenimi cenami zbranimi s ponudbami gradbenih podjetij. Z izvedeno analizo izbranih postavk bomo predstavili postopek in način izbora glavnega izvajalca za gradnjo obravnavanega gradbenega objekta. V drugem delu bomo predstavili gradbeno pogodbo s klavzulo »ključ v roke« za izbrani objekt in jo primerjali s Fidic pogodbo Srebrna knjiga. Podrobneje bomo pojasnili pojme insolventnosti, stečaja, prisilne poravnave, likvidacije ter odstop od gradbene pogodbe s strani naročnika in izvajalca.
Ključne besede: gradbeni normativi, lastna cena, ponudbena cena, gradbena pogodba določilo »ključ v roke«, Fidic določila, insolventnost, stečaj, prisilna poravnava, likvidacija, odstop od pogodbe
Objavljeno v DKUM: 03.06.2014; Ogledov: 2482; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

7.
UVEDBA RAČUNALNIŠKEGA SPREMLJANJA GRAFIČNIH PROIZVODNIH PROCESOV V BIROGRAFIKI BORI
Marjan Bešter, 2014, diplomsko delo

Opis: Na današnjem zahtevnem prodajnem trgu, kjer je prisotna neusmiljena konkurenca, je za vsako podjetje, ki ima lastno proizvodnjo izrednega pomena, da so procesi v njej urejeni, koordinirani in plansko vodeni. Sodobna proizvodnja mora biti sposobna odgovoriti na vsako zahtevo trga s kvalitetnimi proizvodi, izdelanimi v dogovorjenem roku za ceno, ki jo tržišče akceptira. To velja tudi za grafično industrijo, kjer je vidik močne konkurence in zelo zahtevnega trga zelo prisoten. Izrednega pomena v tej dejavnosti je zagotoviti kvaliteten izdelek v čim krajšem času za nizko ceno. Ta dejstva so nas v Birografiki BORI privedla do odločitve, da izvedemo informacijski projekt, katerega rezultat bo računalniško spremljanje proizvodnih procesov in uvedba planiranja naročil v produkciji. Z zajemom podatkov na nivoju posameznih delovnih operacij v danem trenutku in spremljanjem pridobljenih podatkov smo omogočili boljši pregled nad izvajanjem delovnih nalogov in omogočili bolj pregledno in urejeno proizvodnjo. Uvedba računalniškega planiranja delovnih nalogov je pripomogla k večji pretočnosti produkcije, povečanju njene efektive in dvigu kvalitetnega nivoja končnih izdelkov in njihove izdobave. Z izvedenim projektom smo prispevali k dvigu konkurenčnosti in odzivnosti podjetja na prodajnem trgu.
Ključne besede: grafični proizvodni procesi aplikacija za izdelavo kalkulacij Admera intranetna aplikacija Falcon planiranje proizvodnje proizvodni normativi analiza podatkov
Objavljeno v DKUM: 26.02.2014; Ogledov: 1462; Prenosov: 81
URL Povezava na celotno besedilo

8.
RAČUNALNIŠKO PODPRTA IZDELAVA ČASOVNIH NORMATIVOV
Sandi Kešpret, 2012, diplomsko delo

Opis: Čas postaja oz. je že eden od glavnih akterjev v proizvodnji. Podjetja težijo k čim boljši učinkovitosti, produktivnosti, racionalizaciji... Ena od možnosti za optimizacijo oz. racionalizacijo je analiza časa. Le z dobrim poznavanjem časovnih vrednosti v proizvodnji lahko pridemo do želenih ciljev. Diplomska naloga nam poda določena teoretična znanja računalniškega določanja časovnih normativov, predvsem na področju sistemov vnaprej določenih časov. Vključuje tudi predstavitev najsodobnejše programske opreme, ki se trenutno nahaja na tržišču. Danes bi bilo brez računalniških paketov, določanje časovnih normativov zelo dolgotrajno. V diplomi so prikazane določene prednosti posameznega programskega paketa, ki nam pomagajo pri izbiri ustrezne opreme.
Ključne besede: WF, MTM, REFA, časovni normativi, analiza časa
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 2204; Prenosov: 440
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

9.
PRIMERJAVA NORMATIVOV Z REALIZIRANIM DELOM NA GRADBIŠČU, TER OBLIKOVANJE LASTNIH NORMATIVOV PODJETJA
Stanko Pacek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želimo prikazati razlike porabe normativnega delovnega časa v primerjavi z dejansko realiziranim delovnim časom. Realiziran delovni čas smo pridobili na podlagi vsakdanjega spremljanja porabe delovnega časa na gradbišču. Normativni delovni čas smo pridobili iz gradbenih normativov, ki jih je izdala Obrtna zbornica Slovenije in GNG gradbenih norm. Rezultati primerjave so prikazani tabelarično z vidnimi odstopanji potroškov časa. Podatke o realiziranem delu bomo lahko kasneje uporabljali kot informativno porabo delovnega časa, za planiranje delovnega časa na gradbišču.
Ključne besede: Normativi Obrtne zbornice Slovenije, GNG normativi, realizacija dela na gradbišču, normiranje dela, merjenje delovnega časa, delitev delovnega časa, zgodovina gradbenih normativov
Objavljeno v DKUM: 30.08.2012; Ogledov: 2992; Prenosov: 1164
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

10.
POTREBE PO KONCEPTUALNEM IN ORGANIZACIJSKEM SPREMINJANJU V DOMOVIH ZA STAREJŠE
Andrej Lenarčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Avtor v diplomskem delu ob izhodiščih za delovanje domov za starejše v Sloveniji obravnava niz aktualnih problemov, ki so prisotni na področju institucionalnega varstva starejših. V svojo kvantitativno raziskavo vključi populacijo direktorjev domov, strokovnih vodij domov, socialnih delavcev ter namestnikov direktorjev na področju zdravstvene nege iz 19-tih javnih in 13-tih zasebnih domov, ki so bili v raziskavi pripravljeni sodelovati. Avtor v raziskavi med drugim preverja morebitne razlike v stališčih skupin delavcev glede posameznih dejavnikov domov, vezanih na nacionalni nivo ter na nivo zaposlitvenih ustanov. Še posebej ga zanimajo mnenja anketirancev glede nujno potrebnih sprememb na področju institucionalnega varstva v domovih za starejše v Sloveniji, njihove napovedi glede prihodnjega razvoja tovrstne organizirane skrbi za starejše, ter njihova podpora uvajanju koncepta t. i. četrte generacije domov za starejše.
Ključne besede: institucionalno varstvo, domovi za starejše, standardi in normativi, konceptualne spremembe, organizacijske spremembe, kakovost
Objavljeno v DKUM: 16.08.2012; Ogledov: 1766; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (761,41 KB)

Iskanje izvedeno v 14.83 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici