| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 80
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Primeri uporabe podatkov iz velikih baz v nogometu : diplomsko delo
Marcel Koren, 2023, diplomsko delo

Opis: V svetu športa je nenehno izobraževanje pri trenerskem poklicu neizbežno, saj le tako ti kot strokovni delavec in tvoja ekipa neprestano napredujeta in ne zaostajata za konkurenco. Ne glede na raven športnega udejstvovanja, si lahko s pregledom aktualnih znanstvenih raziskav pridobimo nova znanja. Predstavili smo mnoga spoznanja iz strokovnih del, ki so privedla do korenitih sprememb v nogometni igri. Z neučinkovitostjo strelov z razdalje se je temu prilagodil slog nogometne igre (Harper, 2021) . Čeprav se je povišala intenziteta obremenitev v zadnjih letih (Bush, Barnes, Archer, Hogg, & Bradleya, 2015) se je zmanjšalo število poškodb (Henriques, 2018) . Moč je opaziti višji odstotek natančnosti podaj (McKenna, 2017) , zmanjšal se je čas nogometaša na žogi (igralec je med igro 98,8 % časa brez žoge (Di Salvo, 2007) in mnogo več. Potrebno je poudariti, da obstaja nepredstavljivo velik razkorak med neprofesionalno in profesionalno ravnjo, ne zgolj s finančnega vidika, ampak tudi med količino in dostopnostjo informacij o lastnih igralcih, medsebojni primerjavi ekip, zunanjih dejavnikih, nogometnem tržišču in navijačih, vendar izhodišča in spoznanja lahko delno uporabimo tudi na amaterskem nivoju. Naloga je predstavljena iz analitičnega in statističnega razmišljanje na karseda zanimiv in praktičen način. Dandanes se v nogometnem svetu popolnoma nič ne prepušča golemu naključju.
Ključne besede: nogomet, šport, baza podatkov, statistična analiza
Objavljeno v DKUM: 12.12.2023; Ogledov: 214; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (973,89 KB)

2.
Stres med nogometaši v nogometnem klubu
Vito Milošević, 2023, diplomsko delo

Opis: Vsak posameznik se na praktično vsakem področju v svojem življenju srečuje s stresom. Na različne ljudi stres različno vpliva, od osebe pa je odvisno, kako se z njim spopada. Ker je stres in pa odziv na stres pri vsakem posamezniku drugačen, je težko točno določiti načine, kako se z njim spopadati. Stres je lahko tako pozitiven kot negativen, odvisno pa je, kako ga posameznik doživlja in kako se z njim spopada. Poznamo veliko simptomov, ki telesu sporočajo, da je oseba pod prevelikim stresom. Če ob simptomu reakcija posameznika ni pravilna, lahko hitro pride tudi do različnih posledic, ki so lahko blage, ali pa tudi zelo nevarne. Prav zaradi teh posledic je pomembno, da vsak posameznik poišče načine, kako bi stres zmanjšal. Pri tem lahko pomagajo različne fizične in psihične vaje, komunikacija in še mnogi drugi načini. Stres doživljajo tudi nogometaši, bodisi profesionalni, bodisi amaterski. Vsak nogometaš je zaradi različnih razlogov izpostavljen stresu, ki ga lahko moti tudi pri njegovih nogometnih predstavah, zato je pomembno, da ga kar se da omeji. Obvladovanju stresa morejo veliko pozornosti posvečati tako nogometaši sami, kot tudi klubi, za katere igrajo, saj klubom pojav stresa pri njihovih nogometaših ne prinaša nič dobrega. V drugem delu diplomskega dela pa smo na podlagi podatkov, pridobljenih iz teoretičnega dela, preverili stres pri nogometaših v nogometnih klubih. S tem smo v empiričnem delu ugotovili, v kolikšni meri je stres prisoten med nogometaši, kako na njih vpliva in kako se je z njim najbolje spoprijeti.
Ključne besede: : stres, vpliv stresa, premagovanje stresa, povzročitelji stresa, stresorji, nogomet
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 247; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

3.
Analiza vloge spola v nogometu
Julijana Andonov, 2023, diplomsko delo

Opis: Nogomet je od nekdaj veljal za izključno moško domeno, dandanes pa ženski nogomet predstavlja hitro razvijajočo se športno panogo, kjer gre za veliko več kot zgolj za brcanje žoge. V zadnjem desetletju je namreč opazen prodor ženskega spola na področja, ki so bila namenjena moškim. V diplomskem delu smo analizirali vlogo spola v nogometu. Primerjali smo moški in ženski nogomet z več vidikov, kot so na primer finančni vidik, socialni vidik ter medijski vidik. Želeli smo ugotoviti, ali so ženske res v tako slabšem položaju, ko govorimo o nogometu, ter kaj bi lahko storili, da bi potencialne razlike zmanjšali. V ta namen smo izvedli anketo med profesionalnimi in neprofesionalnimi igralci nogometa. Ugotovili smo, da so ženske nogometašice v slabšem položaju od moških na več področjih. Navedli smo predloge, kako bi te razlike zmanjšali. Menimo, da so vlaganja v ženski nogomet pomembna, saj prispevajo k boljšemu razvoju same igre ter igralk. Nadalje omenimo pomembnost boljše medijske pozornosti za ženski nogomet, večje število ženskih nogometnih klubov, strokovnejše delo trenerjev in funkcionarjev ipd.
Ključne besede: nogomet, spol, finančni vidik, razlike, socialni vidik, medijski vidik.
Objavljeno v DKUM: 17.10.2023; Ogledov: 227; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
Razvoj gibalne vsestranosti pri selekciji U-7 : diplomsko delo
Timotej Mate, 2023, diplomsko delo

Opis: Gibalna vsestranost je eno najpomembnejših področij, na katerega moramo biti kot trenerji pozorni in osredotočeni pri mlajših nogometaših. Med 6. in 9. letom je možno narediti največji napredek pri gibalnih sposobnostih. Zato je tako zelo pomembna pravilna struktura in vsebina treningov, da se izkoristi največji možen napredek in sorazmerno tudi pravilen razvoj otroka. Razvoj otroka je zelo kompleksen proces, ki poteka na več področjih, slediti pa mu je potrebno v kronološkem zaporedju. Prepletajo se gibalni, kognitivni ter čustveni in socialni razvoj. Pri mladih nogometaših mora trener biti osveščen o problematiki zgodnje specializacije in njenih negativnih posledicah, kajti večina posledic je vidnih šele kasneje, v nadaljnji športni karieri. Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti gibalne in funkcionalne sposobnosti, značilnosti razvoja otrok in problematiko zgodnje specializacije. V drugem delu pa se osredotočiti na predstavitev različnih sredstev za razvoj gibalne vsestranosti pri starostni kategoriji U-7. Prav tako bo v drugem delu predstavljen letni načrt dela in nekaj treningov za to starostno kategorijo. Sredstva in treningi bodo grafično prikazani s programom Tactics Manager 4.0, za lažje razumevanje in predstavo vaj, oziroma treningov.
Ključne besede: nogomet, gibalna vsestranost, značilnosti razvoja otrok
Objavljeno v DKUM: 14.04.2023; Ogledov: 440; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

5.
Taktika v napadu v sistemu igre 1-4-4-2 : diplomsko delo
Tim Kovačec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil, predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno v začetku diplomskega dela, kjer je predstavljen tudi model nogometne igre in delitev taktike. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije predstavljena metodika učenja (smiselno zaporedje vaje) moštvene taktike v napadu v sistemu 1-4-4-2 s pomočjo računalniškega programa Manager Tactics. Sredstva za učenje in razvijanje taktičnih znanj so vsa predstavljena tudi s slikovnim gradivom.
Ključne besede: Nogomet, taktika, taktika v napadu.
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 499; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

6.
Vodenje športnih organizacij
Jakob Božič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo osredotočili na opredelitev vodenja, predvsem na vodenje v športnih organizacijah, saj je vodenje zelo pomembno za uspeh vseh organizacij, tako športnih kot poslovnih. Predstavili bomo glavne naloge vodij in vlogo, ki jo imajo znotraj posamezne organizacije. Pogledali si bomo tudi delegiranje nalog v procesu vodenja, saj brez tega današnje organizacije ne morejo delovati uspešno. Našteli bomo razloge, zakaj je pomembno delegirati naloge, in predstavili razloge, zaradi katerih je lahko delegiranje neuspešno. Opredelili bomo pojem športne organizacije in si pogledali, kakšni stili vodenja se najpogosteje uporabljajo v današnjih športnih organizacijah. Ugotavljali bomo tudi pomen in vlogo komuniciranja in motiviranja znotraj organizacije, opredelili, kaj pomeni uspešna športna organizacija, ter predstavili različne dejavnike, ki lahko vplivajo na njeno uspešnost. Predstavili bomo tudi vpliv vodenja na uspešnost organizacije in kako na uspešnost vpliva ugled vodje. S pomočjo analize dveh poslovnežev, ki sta kot vodji delovala v svetu športa, bomo na podlagi nekaterih kriterijev poskušali predstaviti nekatere njune skupne lastnosti in ugotoviti, kako je njuno vodenje vplivalo na uspešnost športne organizacije, ki sta jo vodila. Z uporabo omenjenih kriterijev ugotovimo, da sta si poslovneža v nekaterih pogledih podobna, po drugi strani pa tudi precej različna. Ključne razlike med njima so vidne v načinu vodenja in uspešnosti športne organizacije, ki sta jo vodila. Da bi zmanjšali te razlike, moramo prepoznati, kateri stil vodenja je najprimernejši za vodenje športnih organizacij in na kakšen način lahko vodja vpliva na samo uspešnost organizacije.
Ključne besede: vodenje, vodja, športna organizacija, poslovnež, nogomet
Objavljeno v DKUM: 27.10.2022; Ogledov: 562; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

7.
Delovanje športnih organizacij
Aljaž Kocet, 2022, magistrsko delo

Opis: Šport že dolgo časa ne predstavlja samo enega izmed mnogih hobijev, ki si ga lahko posamezniki izberemo. Športne organizacije so se v zadnjih nekaj letih, morda celo desetletjih, razvile do tolikšne mere, da v današnjih časih skoraj ni več posameznika, ki ne bi prepoznal logotipa svetovno znanega športnega kluba ali pa vsaj nekaterih glavnih zvezdnikov teh klubov. Športno okolje že dalj časa tudi ni več odmaknjeno od poslovnega sveta, vedno večji postaja namreč tudi poslovni segment športnih organizacij, ki se vedno bolj zavedajo pomembnosti rasti in razvoja celotne organizacije. Dejstvo je tudi, da lahko, če gledamo skozi prizmo delovanja organizacij, v športnih organizacijah najdemo večino mehanizmov, pristopov in principov, ki jih najdemo tudi v klasičnih organizacijah. Prav tako, kot lahko v klasičnih poslovnih organizacijah najdemo veliko različnih tipov managerjev, lahko te najdemo tudi v športnih organizacijah, kjer imajo managerji enako pomembno vlogo pri ustvarjanju rasti in razvoja celotne organizacije kot managerji v klasičnih poslovnih organizacijah. V povezavi z managerji je pomembno razmisliti tudi o načinih vodenja, ki se pojavljajo v organizacijah. Tudi tukaj športne organizacije niso izjema, saj je tudi v športnem okolju veliko odvisno od načina vodenja, ki ga managerji uporabljajo pri svojem delu. Omenjena dejstva predstavljajo glavno tematiko tega magistrskega dela, saj se zavedamo, da so športne organizacije v poslovnem svetu še vedno na nek način na stranskem tiru oziroma se jim ne posveča prav veliko pozornosti. Čeprav se v zadnjih nekaj letih ta trend nekoliko spreminja, pa je šport vseeno še vedno v večini obravnavan zgolj kot hobi in ne toliko kot predmet posla. Tako lahko povzamemo, da se tudi športne organizacije vse bolj ravnajo po principih delovanja poslovnih organizacij, saj jim to prinaša tako športne kot poslovne rezultate. V empirični raziskavi smo prišli do nekaterih pomembnih spoznanj. Jasno je na primer razvidna povezava med velikostjo nogometnega kluba in natančno ter celovito razdelano organizacijsko strukturo. V primerjavi s klasičnimi poslovnimi organizacijami smo lahko ugotovili tudi, da gre pri športnih organizacijah za manjše število opredeljenih področij. V analizi smo analizirali tudi prihodke v določenih uspešnih evropskih nogometnih klubih. Rezultati so jasno pokazali dejstvo, da imajo največje število osvojenih lovorik tisti nogometni klubi, ki v svojem poslovanju ustvarjajo tudi največ prihodkov.
Ključne besede: organizacija, organizacijska struktura, struktura prihodkov, uspešnost organizacije, management, šport, športni management, športna organizacija, nogomet, nogometni klubi
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 476; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

8.
Analiza izvajanja kazenskih strelov v nogometu : diplomsko delo
Aljoša Flajšman, 2022, diplomsko delo

Opis: Kazenski strel, pomemben element nogometne igre, velja za najtežjo obliko tehnične kazni v igri. Izvedba kazenskega strela mora biti kakovostna, zelo velik pomen imajo tehnika udarca, položaj telesa in šolsko pravilna izvedba. Dejavniki, kot so lega, čas in rezultat, ne vplivajo na uspešnost izvedbe kazenskega strela; najpomembnejša je smer strela. Namen diplomske naloge je predstavitev razvoja nogometa in pravil nogometa, kar je opisano v začetku diplomske naloge, kjer sta prav tako predstavljena model nogometne igre in delitev taktike. Rezultati video analize in analize statističnih podatkov so predstavljeni v drugem delu diplomske naloge. Cilj analiz pa je bil raziskati tehniko izvajanja kazenskih strelov enega igralca ter vpliv različnih dejavnikov na uspešnost izvedbe. Pridobljeni podatki in rezultati so prikazani grafično ter med seboj primerjani.
Ključne besede: nogomet, kazenski strel, analiza podatkov
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 651; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
Razvoj in evolucija nogometnih formacij ter taktika svetovnih prvenstev 1930-1950 : diplomsko delo
Marko Škrlec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o nastanku in razvoju nogometne taktike ter o njenih igralnih sistemih. Glavni problem oziroma glavna tema diplomske naloge so svetovna prvenstva med 1930 in 1950, torej kako je bilo s taktiko v času druge svetovne vojne.
Ključne besede: Nogomet, svetovno prvenstvo, taktika, sistemi, formacije
Objavljeno v DKUM: 10.06.2022; Ogledov: 656; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (10,41 MB)

10.
Vpliv covida-19 na vrnitev otrok v organizirano športno vadbo v nk radomlje
Jaka Ihbeisheh, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv epidemije covida-19 (koronavirusne bolezni 2019) na vrnitev otrok v organizirano športno vadbo v Nogometni klub (NK) Radomlje. Delo temelji na rezultatih ankete in podatkih o številu otrok, vključenih v vadbo nogometa v sezonah 2020/2021 in 2021/2022. Omenjeni rezultati ankete in podatki o številu otrok so podlaga za analizo števila otrok, ki so se bili pripravljeni vrniti v tekmovalno-trenažni proces po preklicu epidemije. Obenem delo preučuje razloge, ki so vplivali na nadaljevanje oziroma morebitno prekinitev obiskovanja treningov. Rezultati, zbrani iz ankete in podatkov, so ključni za preučitev posledic, ki bi jih nevrnitev otrok v organizirano vadbo nogometa imela za NK Radomlje kot organizacijo. Raziskava je pokazala, da bo NK Radomlje, kljub epidemiji covida-19, uspel slediti začrtani strategiji, ki poudarja vzgojo mladih nogometašev za člansko ekipo kluba in za prodajo na športnem trgu. Ohranitev večine otrok v trenažnem procesu pomeni tudi ohranitev prihodka iz vadnin, ki bo klubu omogočil sodelovanje s kakovostnim trenerskim kadrom. Ta pa bo bistven pri izpolnjevanju primarnega poslanstva kluba, da vsakemu igralcu omogoči zdrav način življenja, izobraževanje in razvoj osebnosti.
Ključne besede: covid-19, NK Radomlje, nogomet, vadba
Objavljeno v DKUM: 25.05.2022; Ogledov: 637; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

Iskanje izvedeno v 2.55 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici