| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Model nizkonapetostnega omrežja in analiza vključevanja toplotnih črpalk, sončnih elektrarn in hranilnikov električne energije : magistrsko delo
Eva Simonič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo analizira vključevanje toplotnih črpalk, sončnih elektrarn in hranilnikov električne energije v nizkonapetostno omrežje. Analiza je izvedena s simulacijami obratovalnih stanj, ki so lahko za omrežje težavna. Kot okolje za simulacije je bil uporabljen model nizkonapetostnega omrežja Brezje, izdelan s programskim orodjem Matlab Simulink. Izdelana simulacijska metoda omogoča določitev največjega števila toplotnih črpalk in sončnih elektrarn, ki ga omrežje v svojem trenutnem stanju lahko sprejme. Kriterij za sprejem vključitve nove naprave v omrežje je amplituda napetosti. Rezultati zajemajo tudi analizo vpliva novo dodanih naprav na celodnevni potek napetosti. Dodatno je raziskan vpliv hranilnikov električne energije. Hranilniki električne energije izboljšajo časovno usklajenost proizvodnje in porabe električne energije, kar ima pozitiven učinek na stanje napetosti v omrežju.
Ključne besede: nizkonapetostno omrežje, toplotna črpalka, sončna elektrarna, hranilnik električne energije
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 103; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (5,60 MB)

2.
Izboljšanje kakovosti napetosti v sodobnih nizkonapetostnih omrežjih : diplomsko delo
Martin Černezel, 2020, diplomsko delo

Opis: V sodobnih nizkonapetostnih omrežjih opažamo vedno večje zahteve po električni energiji in slabšanje kakovosti napajalne napetosti. V diplomski nalogi smo predlagali različne ukrepe za izboljšanje kakovosti napetosti. Posebej smo obravnavali regulacijo proizvedene jalove moči s fotonapetostnimi elektrarnami, uporabo baterijskih hranilnikov in dvig napajalne napetosti na nizkonapetostni strani transformatorja. Za realno omrežje s 55 odjemalci smo opravili stacionarne izračune, s katerimi smo določili napetostni profil omrežja in toke skozi vodnike. Opravili smo tudi dinamične izračune upadov napetosti zaradi zagonov toplotnih črpalk. Iz dobljenih rezultatov sklepamo, da bo v prihodnosti uporaba obravnavanih ukrepov igrala veliko vlogo za zagotavljanje ustrezne kakovosti napajalne napetosti.
Ključne besede: kakovost napetosti, nizkonapetostno omrežje, sodobni elementi nizkonapetostnega omrežja, izračuni pretokov energij, dinamični izračuni
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 864; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

3.
Koordinacija nizkonapetostne nadtokovne zaščite s programskim orodjem SIMARIS design
Miha Rupnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problematiko koordinacije nadtokovne zaščite, pri čemer je glavni cilj izboljšati selektivnost v obstoječem nizkonapetostnem omrežju. V skladu s podano topologijo omrežja z uporabo programskega orodja SIMARIS Design izdelamo enopolno shemo in koordinirano nastavimo uporabljene nadtokovne sprožnike Siemensovih odklopnikov. Zaradi neustrezno izbrane opreme ni možno zagotoviti popolne selektivnosti, je pa le-ta dosežena v večjem delu omrežja. Za doseganje selektivnosti v celotnem omrežju predlagamo uporabo modulov, ki omogočajo signalno povezovanje.
Ključne besede: koordinacija zaščite, selektivnost, nadtokovna zaščita, nizkonapetostni odklopnik, nizkonapetostno omrežje. UDK: 621.3.027.2(043.2)
Objavljeno v DKUM: 26.01.2018; Ogledov: 1560; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

4.
PRIKLJUČITEV PORABNIKA NA NIZKONAPETOSTNO DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
David Kulčar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek priključitve porabnika na nizkonapetostno distribucijsko omrežje, ki je v lasti distributerja Elektro Maribor d. d. Opisan je postopek priključitve porabnika (namakalni sistem) ob naselju Gomilica na nizkonapetostno distribucijsko omrežje in njegov vpliv na druge obstoječe porabnike. Obdelani sta dve varianti priključitve porabnika na nizkonapetostno distribucijsko omrežje. Prva varianta je priključitev porabnika na obstoječe nizkonapetostno distribucijsko omrežje, druga pa priključitev porabnika na nizkonapetostno distribucijsko omrežje z izgradnjo novega izvoda iz TP Gomilica 2 (t-253).
Ključne besede: Nizkonapetostno omrežje, distribucijsko omrežje, priključitev porabnika, načrtovanje.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2014; Ogledov: 2051; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

5.
SELEKTIVNO DELOVANJE PLINSKIH ODVODNIKOV PRENAPETOSTI V NNO
Aljaž Mešiček, 2014, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je prikaz delovanja plinskega odvodnika v primeru tokovnega udara. S pomočjo programskega paketa Matlab Simulink bomo prikazali rezultate tokovnega udara. V praksi bi moral plinski odvodnik zdržati več atmosferskih udarov. Zato vzdržljivost preverjamo na tak način, da odvodnik izpostavljamo standardiziranima udaroma 8/20 μs ter 10/350 μs. Na podlagi znanih lastnosti o odvodniku ter pridobljenih rezultatov bomo naredili SWOT analizo. Predstavili bomo prednosti in slabosti prenapetostne zaščite. S pomočjo pridobljenih ugotovitev se bomo opredelili, ali je smiselna uporaba plinskega odvodnika, ki predstavlja grobo zaščito pred prenapetostnimi in tokovnimi udari.
Ključne besede: nizkonapetostno omrežje, prenapetost, plinski odvodnik, SWOT analiza, udar strele
Objavljeno v DKUM: 04.04.2014; Ogledov: 1903; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (4,96 MB)

6.
LABVIEW MERILNIK SIGNALOV NIZKONAPETOSTNEGA ELEKTRIČNEGA OMREŽJA
Aleš Gašper, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na izdelavo merilnega instrumenta, ki omogoča zajemanje, prikaz in analizo motenih signalov nizkonapetostnega električnega omrežja. Na podlagi tega smo izbrali tehnično ustrezno kartico za zajemanje merilnih podatkov (DAQ). Preučili smo različne možnosti galvanske ločitve in izdelali ustrezno prilagoditveno vezje z izolacijskim ojačevalnikom, ki je sposobno ohraniti obliko oziroma frekvenčno vsebino signala. V programskem okolju LabVIEW smo izdelali virtualni instrument za merjenje, analizo in prikazovanje signalov. Analizo smo izvedli z računanjem značilnih parametrov signala, uporabo algoritma hitre Fouriereve transformacije (FFT) ter algoritma diskretne valčne transformacije (DWT).
Ključne besede: moteni signali, LabVIEW, merilnik, prilagoditveno vezje, nizkonapetostno električno omrežje.
Objavljeno v DKUM: 19.06.2013; Ogledov: 2094; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

7.
OBRATOVANJE MALE SONČNE ELEKTRARNE V NIZKONAPETOSTNEM OMREŽJU
Tadej Mastnak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava malo sončno elektrarno MSE Meolic na nizkonapetostnem omrežju. Razdelilni vod je iz ene strani napajan iz transformatorske postaje TP Bakovci 2, vmes so priključeni porabniki, na koncu voda pa je priključena mala sončna elektrarna MSE Meolic. V diplomski nalogi so uporabljeni podatki osnovnih elementov, kot so: elementi sončne elektrarne, vodi, varovalke, nosilni drogovi, elementi transformatorske postaje ter podatki porabnikov. Prikazani so tudi rezultati meritev, ki so izvedene po standardu za kakovost napetosti SIST EN 50160.
Ključne besede: sončna elektrarna, nizkonapetostno omrežje, kakovost električne energije, SIST EN 50160, pretoki moči
Objavljeno v DKUM: 19.04.2011; Ogledov: 3570; Prenosov: 422
.pdf Celotno besedilo (10,19 MB)

8.
ELEKTROENERGETSKA OSKRBA SLOVENSKEGA NARODNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR
Jasenko Hegeduš, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava specifiko elektroenergetske oskrbe večjih prireditvenih objektov zaprtega tipa. V nalogi je predstavljeno Slovensko narodno gledališče Maribor s sedanjimi elektroenergetskimi objekti. Podana in analizirana je trenutna poraba električne energije in način obremenitve. Opisane so posebne zahteve za tovrstne objekte. V zaključnem delu so podani predlogi za izboljšanje stanja, ki lahko služijo kot pripomoček pri izgradnji elektroenergetskega dela tovrstnih objektov.
Ključne besede: elektroenergetika, nizkonapetostno omrežje, transformatorska postaja, gledališče
Objavljeno v DKUM: 01.03.2011; Ogledov: 2693; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici