| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Management preprečevanja in obvladovanja nasilja v zdravstveno socialnih organizacijah
Jovita Pajtler, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišče: Nasilje v zdravstveno socialnih organizacijah je zelo pereč problem tako v Sloveniji kot tudi po svetu. Zaposleni v teh organizacijah se srečujejo z različnimi vrstami nasilja. Za obvladovanje tega problema potrebujejo specifična znanja in deeskalacijske tehnike, prav tako pa tudi zdravstveno socialne organizacije potrebujejo implementiran management preprečevanja in obvladovanja nasilja. S takšnim managementom dobijo zaposleni informacije, znanja in podporo in tako v primeru nasilja lahko reagirajo na etično terapevtski, odgovoren in human način. Namen: V magistrskem delu smo želeli ugotoviti, ali so zaposleni v zdravstveno socialnih organizacijah seznanjeni z deskalacijskimi metodami pri obvladovanju in preprečevanju nasilnega vedenja. Zanimalo nas je tudi, ali so glede na lastno presojo dovolj strokovno usposobljeni za obvladovanje te pereče problematike. V zaključnem delu smo primerjali dve zdravstveno socialni ustanovi. zdravstveno socialni zavod v Sloveniji in zdravstveno socialni zavod v Avstriji. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela z zbiranjem, kritično presojo in analizo domače in tuje literature. Raziskovalna metoda zaključnega dela temelji na kvantitativni metodologiji, tehnika zbiranja podatkov pa je anketa - standardiziran vprašalnik POPAS (Perceptions of Prevalence Of Aggression Scale). Rezultati: Primerjali smo zdravstveno socialno organizacijo (ZSO)v Sloveniji z ZSO v Avstriji. Zaposleni v Sloveniji so doživeli največ pasivnega nasilnega vedenja, najmanj je bilo samomorov in spolnih napadov/posilstev. Zaposleni v Avstriji so najpogosteje doživeli občasno manipulativno nasilno vedenje, najmanj pa, tako kot zaposleni v Sloveniji, samomorov in spolnih napadov/posilstev. Da so dovolj seznanjeni z deeskalacijskimi tehnikami meni 55,3 % zaposlenih v ZSO v Sloveniji in 55,4 % zaposlenih v ZSO v Avstriji. Si pa zaposleni v ZSO Avstrije v prihodnje želijo več usposabljanj s področja obvladovanja nasilja. Zaposleni v obeh ZSO so mnenja, 80,4 % v ZSO v Sloveniji in 73,5 % v ZSO v Avstriji, da je varnost zaposlenih ena izmed poglavitnih nalog. Diskusija in zaključek: Nasilje v ZSO je prisotno, organizacije ga morajo prepoznati in implementirati management preprečevanja in obvladovanja nasilja. S takšnim managementom potrjujejo ničelno toleranco nasilja in podpirajo zaposlene, da se v primeru doživetega nasilja lahko profesionalno odzovejo.
Ključne besede: agresija, ničelna toleranca, zdravstvena nega, preventiva, znanje, deeskalacija.
Objavljeno: 17.12.2019; Ogledov: 385; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

2.
Kriminaliteta v urbanih središčih - preverjanje teorije razbitih oken
Matjaž Javornik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje problematiko nasilja in kriminalitete v urbanih središčih doma in v tujini, s pomočjo teorije razbitih oken (angl. Broken windows theory). Teorija razbitih oken, kot jo pojmujeta njena avtorja James Q. Wilson in George L. Kelling, temelji na predpostavki, da je strategija preprečevanja kriminala lahko uspešna zgolj in samo v primeru, v kolikor se problem kriminala začne preprečevati še preden le-ta izbruhne v polni razsežnosti. Obstajajo tudi avtorji, ki se s tezo James Q. Wilsona in George L. Kellinga in njunem pojmovanju teorije razbitih oken ne strinjajo v celoti. Oscar Newman trdi, da je prisotnost policije kot najvišje avtoritete zagotavljanja javnega reda in miru, nezadosten pogoj za dosego cilja, ki si ga vsi želimo, tj. živeti v mestu brez kriminala in nasilja. Omenjeni cilj bo možno doseči le na način, da bomo v proces zagotavljanja javnega reda in miru, poleg policije, vključili tudi prebivalce, ki živijo na problematičnih območjih. S tem, ko v proces zagotavljanja javnega reda in miru vključimo prebivalce, ki živijo na problematičnih območjih, v le-teh zbudimo občutek pripadnosti skupnosti, v kateri živijo.
Ključne besede: urbana središča, kriminaliteta, policijsko delo v skupnosti, teorija razbitih oken, ničelna toleranca, diplomske naloge
Objavljeno: 01.03.2016; Ogledov: 1003; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

3.
Pomen pregona prekrškov za varnost v družbi
Boštjan Tratar, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek obravnava pomen pregona prekrškov za varnost v družbi predvsem na zgledih ameriške policije, kar naj bi prispevalo k preprečevanju težje kriminalitete in prispevalo k doseganju večje varnosti v družbi predvsem v večjih mestih.
Ključne besede: prekrški, kazniva dejanja, kriminaliteta, preprečevanje, teorija razbitih oken, ničelna toleranca, strategije
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1461; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (121,19 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici